גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גבולות החסינות: האם מותר לנבחרי ציבור לא להתייצב לחקירה פלילית?

החלטת היועמ"שית ופרקליט המדינה לאשר חקירה באזהרה של שורת פוליטיקאים בחשד לפריצה לשדה תימן עוררה סערה ● חלקם כבר הודיעו כי לא יתייצבו לחקירה, ונימקו זאת בכך שעומדת להם החסינות הפרלמנטרית ● אלא שהחסינות הזו אינה מוחלטת - וגם לה יש מגבלות

עמיחי אליהו, עוצמה יהודית (פוסט ברשת איקס, 26.3.25) / צילום: אתר הכנסת
עמיחי אליהו, עוצמה יהודית (פוסט ברשת איקס, 26.3.25) / צילום: אתר הכנסת

אמש (ד') היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה ופרקליט המדינה עמית איסמן אישרו לחקור באזהרה את השר למורשת עמיחי אליהו, ח"כ ניסים ואטורי וחכ"ל צבי סוכות בחשד שפרצו לבסיס שדה תימן באוגוסט האחרון. אלה, מצדם, תקפו את ההחלטה כפוליטית: "לא אתייצב לחקירה פוליטית מבית מדרשם של פרקליט הדיפסטייט והיועצת המשפטית של כת קפלן", כתב ואטורי ברשת X. השר אליהו הכריז דבר דומה, וגם הוסיף נימוק: "זוהי מהות חוק החסינות: לא הגנה על חבר הכנסת - אלא הגנה על שליחי הציבור ועל הציבור עצמו מפני שימוש לרעה בכוח השלטוני".

טענות לכך שהדברים נעשו במסגרת החסינות הפרלמנטרית עלו גם בסמוך למקרה עצמו. לכן - תוך כדי שאנו מניחים בצד שאלות כמו הטענות לאכיפה בררנית - בדקנו: האם החסינות מאפשרת פשוט להיכנס לבסיסים צבאיים?

בשביל מה חסינות?

נתחיל בבסיס: מה זו חסינות פרלמנטרית? ניתן לחלקה לשני סוגים. הראשון הוא החסינות המהותית, הנוגעת להגנה משפטית לצורך מילוי התפקיד. זו מופיעה בסעיף 1(א) לחוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם: "חבר הכנסת לא יישא באחריות פלילית או אזרחית… בשל הצבעה, או בשל הבעת דעה בעל־פה או בכתב, או בשל מעשה שעשה - בכנסת או מחוצה לה - אם היו ההצבעה, הבעת הדעה או המעשה במילוי תפקידו או למען מילוי תפקידו".

חסינות זו לא ניתנת להסרה. פרופ' איתי בר־סימן־טוב, חוקר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר־אילן ויו"ר משותף של האגודה הישראלית לחקיקה, מסביר כי בישראל החסינות רחבה ביחס להרבה דמוקרטיות, למשל בכך שהחסינות המהותית חלה גם על מעשים שנעשים מחוץ הפרלמנט.

הסוג השני הוא חסינות דיונית, המגנה מהליכים פליליים. למשל, החוק מעניק חסינות מפני חיפוש, האזנות סתר, מעצר ועוד. בעבר הייתה חסינות מפני העמדה לדין על עבירות שלא במסגרת התפקיד, והיה צורך לבקש להסירה לאחר הגשת כתב אישום. מאז 2005 על חבר כנסת שהוגש נגדו כתב אישום לבקש חסינות מוועדת הכנסת, וזו יכולה להעניקה במקרים מסוימים, לדוגמה אם עומדת לו החסינות המהותית או שהאישום הוגש "שלא בתום־לב".

למה צריך את החסינות? "הרציונל לדיני החסינות הוא לאפשר לחברי הכנסת לפעול ללא מורא, ושהרשות המבצעת לא תפעל לצמצם את יכולתם לבצע את תפקידם", אומר פרופ' בר־סימן־טוב.

"החסינות הפרלמנטרית נועדה מצד אחד לאפשר לחברי הכנסת לבצע את תפקידם, ומצד שני להגן עליהם מהתנכלות של הרשות המבצעת", מוסיף פרופ' ברק מדינה מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית.

ומה לזה ולבסיסים צבאיים? סעיף 9(א) לחוק חסינות חברי הכנסת קובע: "שום הוראה האוסרת או המגבילה את הגישה לכל מקום במדינה, שאינו רשות היחיד, לא תחול על חבר הכנסת, אלא אם היה האיסור או ההגבלה מטעמים של ביטחון המדינה או של סוד צבאי".

ולמה צריך את הסעיף הזה? כפי שמסביר לנו פרופ' מדינה, הוא קיים כדי "לאפשר לחברי הכנסת לבצע את עבודתם, שהיא לפקח על הממשלה. לכן הם רשאים להיכנס למקומות שפתוחים לחלק מהציבור ולקבל מידע. הדבר נועד לאפשר להם עצמאות ולהגיע לאן שהם צריכים בלי שהממשלה תגביל אותם".

מגבלות הכוח

לכאורה, נראה כי יש בסיס לטעון כי לחברי כנסת יש סמכות להיכנס לבסיס צבאי. אבל זה לא כל־כך פשוט, שכן גם על החסינות חלות מגבלות. "ההסדרים האלה לא מוחלטים", אומר מדינה. "החסינות כפופה לאיזונים, כי יש אינטרסים נוגדים שמצדיקים את הגבלת החסינות".

יש מספר מקורות להגבלות אלה. ראשית, בחקיקה. סעיף 1(א1) לחוק החסינות מגדיר מספר מקרים שלא מוגדרים כמילוי תפקיד חבר הכנסת ואינם חוסים תחת החסינות: שלילת קיומה של ישראל כמדינת העם היהודי או את אופיה הדמוקרטי, הסתה לגזענות או תמיכה במאבק מזוין נגד ישראל. אם זה נשמע לכם מוכר מהסעיפים לפסילת מועמדים לכנסת, זה לא סתם. "הרעיון הוא שלא ניתן לנצל את החסינות בשביל דברים שבגללם מראש לא ניתן להיבחר", מסביר פרופ' בר־סימן־טוב. בנוסף, החוק גם מגדיר מתי כן ניתן לעצור נבחר ציבור או לבצע לו האזנות סתר ועוד הליכים פליליים מהם ישנה חסינות והליכים לשם כך.

שנית, בפסיקה. לפי בר־סימן־טוב, בית המשפט העליון עסק במשך השנים בגבולות החסינות ואילו מעשים חורגים ממנה, ונוצרו מבחנים שונים. כיום, המבחן הקובע הוא מתחם הסיכון הטבעי, שקבע המשנה לנשיא העליון דאז אהרן ברק בפסיקתו בבג"ץ פנחסי נ' הכנסת, שניתנה ב־1995.

מהו מתחם הסיכון הטבעי? לפי ד"ר מורן קנדלשטיין, חוקרת במכון הישראלי לדמוקרטיה, במסגרת המתחם "מוענקת הגנה רחבה במיוחד להתבטאויות, ופחות למעשים, תוך בחינת של שאלה היסוד הנפשי". כלומר, "האם הפעולה הייתה מתוכננת או בוצעה ללא תכנון מוקדם". כלומר, האם חבר הכנסת עבר עבירה בלהט הרגע כשביצע את תפקידו, או שתכנן לעשות מעשה אסור.

פרופ' בר־סימן־טוב מספק גם דוגמה: "כשבנימין נתניהו היה חבר כנסת, הוא השתתף בדיון פרלמנטרי, וכדי להצדיק את עמדתו, הוא הציג את המקור עליו נסמך, ובטעות חשף מסמך סודי. זה אסור, אבל היה ברור שזה קרה בלהט הרגע, ושהוא לא התכוון. הרעיון הוא שחברי כנסת יוכלו למלא את תפקידם בלי לחשוש שהם חורגים מהחסינות שלהם".

אבל כשזהבה גלאון, דב חנין ואחמד טיבי חשפו את קיום האסיר X בדיון במליאה, היועץ המשפטי לכנסת דאז, עו"ד איל ינון, כתב שחשיפה מכוונת לא חוסה תחת החסינות (אך לא הוגש נגדם כתב אישום).

בנוסף, המגבלות מוגדרות גם במקורות נוספים, כמו הנחיות יועמ"ש, קביעות של ועדות הכנסת השונות, נהלים ועוד.

המקרה שלפנינו

ומה עם סעיף 9(א)? המומחים עמם דיברנו הזכירו כי לשון החוק כוללת הגבלות: חופש התנועה נעצר ברשות היחיד, כשיש סכנה לביטחון המדינה או לחשיפת סוד צבאי. איפה כניסה לבסיס צבא נכנסת כאן?

"לפי הפסיקה, אין לחברי כנסת זכות אוטומטית להיכנס למתקנים כמו בסיסים או מתקני כליאה", אומר בר־סימן־טוב. "הפסיקה קובעת כי סעיף 9(א) לחוק החסינות אינו מקנה לחברי הכנסת זכות מוקנית להיכנס למתקנים אלה, אבל זה גם לא אומר שמותר להגביל את כניסתם לשם באופן שרירותי. ההחלטה צריכה להיעשות מטעמים ענייניים כגון ביטחון המדינה או סודיות, ולאזן בין טעמים אלה לבין הצורך לאפשר לחברי הכנסת למלא את תפקידם ולקיים ביקורת פרלמנטרית".

"הפרשנות המקובלת היא שיש אפשרות להיכנס לבסיסים, אבל שזה צריך להיעשות בתיאום", אומר פרופ' מדינה. "אם הבסיס סודי, הסידור הוא שרק חברי ועדת המשנה לשירותים החשאיים יכולים להיכנס". נציין כי לפי אתר הכנסת, סוכות, ואטורי ואליהו אינם חברים ולא היו חברים בוועדת משנה זו.

האם נעברה עבירה? כאן אנו חוזרים למתחם הסיכון הטבעי. "גם אם נניח שבמקרה הנוכחי חברי כנסת לא היו זכאים להיכנס למתקן ולכן נכנסו שלא כדין", אומרת ד"ר קנדלשטיין, "יש להפריד בין שאלת הפרת הדין לבין שאלת האפשרות להעמידם לדין. השאלה המרכזית היא אפוא האם מה שעשו חברי הכנסת הוא במסגרת מילוי תפקידם, או אז המעשה חוסה תחת החסינות המהותית". את התשובה לשאלה הזו לא אנחנו נקבע.

חסינות מפני התייצבות לחקירה

אז כלל לא בטוח שבמקרה של שדה תימן החסינות עומדת למשתתפים. אבל האם היא תעמוד להם אם יסרבו להתייצב לחקירה פלילית, כפי שהודיעו שיעשו ואטורי ואליהו? "חוק חסינות חברי הכנסת קובע את סוגי הפעולות השלטוניות שלחברי כנסת יש חסינות מפניהן, וזימון לחקירה במשטרה אינו נכלל בהן", אומר מדינה. "משום כך, הדין הוא שחברי כנסת חייבים להתייצב לחקירה, כמו כל אדם אחר. בית המשפט קבע זאת לעניין חקירה של נשיא המדינה קצב, וזה חלה, בהיקש, גם על חסינות חברי הכנסת".

ואם יתמידו בסירובם, מה יוכלו לעשות רשויות אכיפת החוק? "כללית, המשטרה רשאית לבקש משופט להוציא צו למעצרו של אדם שנחוץ לצורך חקירה ומסרב להתייצב", ממשיך מדינה. אלא ש"חוק החסינות מקנה לחברי כנסת חסינות ממעצר (אלא אם נתפסו בשעת מעשה פשע). ניתן להעמיד חבר כנסת לדין בגין סירובו להתייצב לחקירה, אך זה מחייב הליך פלילי. ניתן גם להגיש תלונה לוועדת האתיקה. אך לא ניתן לכפות התייצבות לחקירה בדרך של מעצר".

לקריאה נוספת:

הכנסת אינה עיר מקלט: אין חסינות מפני חקירה פלילית - פרופ' סוזי נבות, המכון הישראלי לדמוקרטיה

עוד כתבות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות