גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש רכבים שמציעים אבזור, כוח ומחיר טובים יותר, אבל הרכב הזה בכל זאת מנצח אותם

הקרוס־אובר הספורטיבי החשמלי של ב.מ.וו הוא כלי יקר, שיש זולים, חזקים וארוכי־טווח ממנו בשוק ● אבל יש לו נוכחות כביש שמקפיצה אותו גבוה בסולם הסטטוס

ב.מ.וו ix2 חשמלי / צילום: יח''צ
ב.מ.וו ix2 חשמלי / צילום: יח''צ

תהליך קבלת ההחלטות על ייצור דגם חדש של חברת רכב הוא עסק מורכב, יקר וממושך. הוא כולל דיונים אסטרטגיים בהנהלה, הקצאת תקציב מסגרת, תכנון מספר אופציות עיצוב ובחינתן בפאנלים של לקוחות, תכנון הנדסי בהתאם לפרמטרים שנבחרו והקמת פס ייצור.

יבואני רכב בישראל נערכים למתקפת סייבר, עקב פגיעה בארה"ב 
למה דווקא עכשיו? גל חדש של מותגי רכב סיניים בדרך לישראל 

כל התהליך, שאורך לעיתים יותר משנתיים ועולה מאות מיליוני דולרים, נועד להקטין למינימום את האפשרויות לטעויות. אבל טעויות קורות, אפילו במשפחות הכי טובות.

קחו למשל את הדור הראשון של ב.מ.וו X2, שהושק ב־2017. מישהו בהנהלת החברה החליט אז, שיש לה מקום בהיצע למיניוואן קומפקטי ועגלגל בין הקרוס־אובר השמרני X1 ובין סדרה 1 הקומפקטית. אבל התוצאה הייתה לא לכאן ולא לכאן; הרכב אומנם היה שימושי למשפחות, אך נראה מגושם ואנונימי, ומעולם לא הפך ללהיט מכירות.

עיצוב חיצוני

לפיכך, כשהגיע הזמן לדור החדש, החברה "הלכה על בטוח" והתאימה אותו לרוח התקופה. העיצוב העגלגל הושלך למכל המיחזור של ההיסטוריה, ובמקומו הגיח כלי גדול אגרסיבי ו"רועש" יותר. מלפנים לרכב יש חרטום מסיבי עם גריל ענק ומודגש, שטיפוסי לב.מ.וו, פגושים עמוקים, פתחים מושחרים ופנסי חזית גדולים.

מהצד בולטים חלונות צרים וקו גג קמור, שזורם לעבר עמוד אחורי רחב הנוטה לאחור בזווית חדה נוסח ב.מ.וו X4. את העיצוב משלים זנב גבוה ומוחצן, שבחלקו העליון שמשה צרה עם ספוילר בולט בתחתיתה. זה רחוק מלהיות עיצוב מעודן אבל הוא מייצר ברחוב "רעש", שמעלה אותו חיש קל לחשבונות האינסטגרם של העוברים והשבים ומזכה אותו בהרבה "לייקים". אם תרצו, המקבילה המוטורית של ידיעת קליקבייט רכילותית.

פנים הרכב

תא הנוסעים חוזר למקורות של הפרימיום הגרמני בקווי עיצוב מוצקים ומאופקים וצבעים ועיטורים סולידיים. סף הכניסה מתוכנן היטב לכל הגילים, והגג הגבוה מספק לנוסעים גבוהים מלפנים מרחב ראש בשפע. תנוחת הישיבה טובה, עם אפשרות להתאמה מלאה של גובה המושב וההגה, ומושבי הספורט העמוקים נראים מצוין ותומכים היטב בגב.

המושב האחורי מתאים לשני מבוגרים גדולי־ממדים בזכות מרחב רגליים מצוין ומרחב ראש טוב, ויש גם אפשרות לא נפוצה להטות את גב המושב האחורי לאחור. גם המושב האמצעי מאחור רחב מספיק עבור מבוגר, אולם היושב בו יצטרך להתמודד עם בליטה די גבוהה במרכז הרצפה שבין רגליו - רמז לכך שהרכב תוכנן במקור עבור מנועי בנזין.

נפח תא המטען הוא 525 ליטר, כמה עשרות ליטר פחות משל גרסת הבנזין, אבל הוא רחב ושטוח ומסתייע בסף הטענה נמוך יחסית, לטובת העמסה קלה. קיפול המושב האחורי משדרג משמעותית את יכולת הובלת המטענים של הרכב, וכגיבוי יש גם חלל לא קטן לאחסון חפצים מתחת לקונסול המרכזי.

מערך הפיקוד טיפוסי לדגמי הדור האחרון של ב.מ.וו, ובמרכזו צמד מסכים אופקיים משולבים, שיוצרים רצף מידע מתוחכם עם רזולוציה גבוהה ובהירות רבה, שמאפשרות תצוגה ברורה גם תחת שמש מלאה. ב.מ.וו השקיעה לא מעט בממשק האנוש, שהוא אחד הטובים בענף, עם תפריטים וקיצורי דרך קלים מאורגנים היטב.

יש גם מערכת פיקוד קולי מצוינת שמקבלת פקודות בשפה טבעית (לא בעברית). אבל לטעמנו המעצבים לקחו רחוק מדי את הטרנד האופנתי של "בלי מתגים", והשליטה במערכת האקלים מתבצעת רק עם תפריטי מגע. זו עשויה להיות בעיה בקיץ הישראלי, שבו השימוש במערכת מאוד אינטנסיבי.

הנדסת האנוש מתוכננת היטב, כמקובל אצל ב.מ.וו, כאשר מתג ההילוכים ובורר מצבי הנהיגה נמצאים על קונסול מרכזי מורם במרחק הנפת אצבע. איכות הייצור מותירה רושם ראשוני יוקרתי ומוקפד, עם ריפוד עור נאה ומתגים חרישיים ומוצקים. אבל מבט בוחן יותר מגלה לא מעט משטחי פלסטיק קשיחים, שלא היינו מצפים למצוא ברכב שנושק ל־400 אלף שקל.

האבזור התקני מקיף בהחלט וכולל דלת אחורית חשמלית, מערכת ניווט מובנית ועוד. נראה שהגרמנים מתחילים סוף סוף להפנים שבעידן רכבי "הכול כלול" של הסינים, גם לקהל של פלח הפרימיום האירופי נמאס לשלם (הרבה) על "חבילת תוספות" כדי לקבל פריטי נוחות וטכנולוגיה אלמנטריים.

מנוע וטווח נסיעה

את סדרת ה־X2 החדשה אפשר לקבל עם מנועי בנזין ודיזל, אולם למבחן התייצבה הגרסה החשמלית לגמרי, המכונה IX2. מפרט ההנעה החשמלי די בסיסי, וכולל מנוע בהספק 204 כ"ס, עם מומנט צנוע של 25.5 קג"מ וסוללה בקיבולת 64.7 קילוואט־שעה. הרכב מאיץ מאפס ל־100 קמ"ש ב־8.6 שניות, ואמור לספק טווח של עד 450 ק"מ. הביצועים סבירים, אם כי לא תואמים את הציפיות שיוצר העיצוב החיצוני הקרבי־אגרסיבי.

המכונית צוברת מהירות בקצב סביר ביציאה מעמידה ברמזור ובעליות עם נוסעים, ומעפילה די בזריזות למהירויות שיוט מכובדות על כבישים בין־עירוניים. במצב התכנות הספורטיבי גם תגובת הדוושה ללחיצה די זריזה, אם כי בפלח המחיר הזה יש כלים הרבה יותר חזקים ומהירים. בידוד רעשי הרוח טוב כל עוד לא חוצים את אזור ה־130 קמ"ש, ולמשועממים יש גם "צליל מנוע וירטואלי", שנשמע דרך הרמקולים ברכב.

כמו בהרבה דגמים חשמליים, הטווח המוצהר מתייחס לתנאי אקלים אופטימליים, ולא לגיהינום המהביל המכונה "יולי אוגוסט" בישראל. בנסיעה בחום היוקד המזגן עובד במלוא העוצמה והמאוורר ממשיך לקרר את הסוללה במשך זמן לא קצר אחרי כיבוי המנוע. כל זה מתבטא בטווח ריאלי של כ־320־350 ק"מ בין טעינות. מערכת מיחזור אנרגיית הבלימה ראויה לצל"ש, והיא מספקת מספר מצבים, שהקיצוני שבהם מחזיר לא מעט קילומטרים לסוללה.

על הכביש

בנסיעה ה־IX2 מרגיש די הדוק ומחובר לכביש, כראוי לב.מ.וו, אם כי היינו שמחים להיגוי קצת יותר כבד ומדויק. העברות המשקל די רהוטות למרות משקל שנושק ל־2 טונות, ואפשר להרגיש שהשלדה כוילה על ידי מהנדסים שיודעים את מלאכתם.

הבאג העיקרי הוא קשיחות המתלים, שנועדה כנראה לפצות על המשקל הרב. מהמורות עירוניות נתקלות בתגובה די קשיחה של המתלים, ועל כבישים משובשים הנוסעים מאחור מיטלטלים לא מעט. לפחות לחלק מהתופעה אחראים חישוקי 19 אינץ' עם צמיגים בחתך 45 ספורטיבי.

מחיר

המחיר של IX2 מתחיל ב־360 אלף שקל, ומגיע עד 390 אלף שקל, בהתאם לרמת הגימור. זה מחיר נכבד מאוד, ובמונחים של מפרט־לכסף יש לא מעט מתחרים חשמליים שמציעים בפלח מחיר זה יותר מרחב, כוח, טווח ואבזור. אבל במונחים של "סטטוס־לכסף", העיצוב הנראה למרחוק והסמל של ב.מ.וו בחרטום עדיין לוקחים את הרכב די רחוק בסולם החברתי הישראלי. וזה כנראה חלק מהתמחור.

חלק מהמתחרות

לקסוס RZ450

360 עד 400 אלף שקל עולה הקרוס־אובר בעל העיצוב הספורטיבי ותא הנוסעים המפואר והמרווח. המנוע מאיץ את הרכב ל־100 ב־5.3 שניות והטווח המוצהר הוא עד 436 ק"מ

לקסוס RZ450 / צילום: יח''צ

אאודי Q4 איטרון ספורט

346 אלף שקל עולה גרסת ה"ספורטבק" של ה-Q4 המחודשת. הרכב מעט קצר מהב.מ.וו אבל תא הנוסעים מרווח. המנוע מאיץ ל־100 ב־6.7 שניות והטווח עד 534 ק"מ

אאודי Q4 איטרון ספורט / צילום: יח''צ

עוד כתבות

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500