מצב העו"ש | ריבית דו–ספרתית על המינוס הפכה לסטנדרט, אבל יש איך לשפר עמדות
כמה אתם משלמים על המינוס שלכם? הרבה מאוד. שירות שהשיק בנק ישראל לפני כשנה, וכדאי להכיר, מאפשר לערוך השוואה בין הבנקים ובין חברות כרטיסי האשראי מבחינת שיעור הריבית הממוצע שנגבה על אוברדראפט (משיכת יתר) או על הלוואות. ספוילר: השורה התחתונה מתסכלת, וכמעט בכל המקרים מדובר בשיעור דו-ספרתי.
הנתונים מדברים: הריבית הממוצעת על האוברדראפט עמדה ביוני על 11.96% ולמעט שני בנקים קטנים, ירושלים ויהב, אצל כולם עומדת היא בשיעור דו-ספרתי. הריבית על עסקאות קרדיט בכרטיסי אשראי בקרב כלל הגופים כמעט, הן חברות כרטיסי האשראי והן בכרטיסי אשראי בנקאיים, עמדה בחודש מאי על שיעור דו-ספרתי שמגיע לעתים ליותר מ-15%. החריגים לטובה גבו בממוצע 8.8% ו-9.5% בהתאמה.
כשבוחנים את מה שמכונה ״אשראי מתגלגל״, כלומר דחיית פירעון החיוב לחודשים הבאים תמורת ריבית, התמונה פסימית אף יותר. שם, למעט חריג אחד, הריבית היא בשיעור דו-ספרתי גבוה, שמגיע לעתים ליותר מ-16%. הממוצע של כלל הגופים שמציעים את השירות עומד על 15.5%, כך על פי נתוני חודש מאי. החברות בענף מציעות את השירות הזה כדי לנהל טוב יותר את ההוצאות ולפרוס את התשלומים, אבל המחיר יקר. יקר מאוד.
אלמנט נוסף שחושף השירות הוא גובה הריבית על הלוואה - 9% בחודש מאי. במקרה הזה הריבית הממוצעת נמוכה משמעותית מזו שנשלם על עסקאות קרדיט או פריסת החיוב בכרטיס האשראי.
בקלות ניתן לראות איזה גוף מציע את הריבית הטובה ביותר על פיקדונות או עבור המשכנתה. בשורה התחתונה, אפשרויות ההשוואה שלנו היום טובות ומאפשרות לנו להתמקח טוב יותר מבעבר. מי שמתעצל לעשות את זה עשוי לשלם על כך הרבה מאוד כסף.
בר לביא
ביטחון | במגרש הזה, ילד, אתה נשאר לבד
כמה שעות לאחר האסון הנורא במג'דל שמס, אמר דובר צה"ל אמירה אומללה שכנראה תיזכר לו לעולם: "איש לא חשב שארגון טרור רצחני יירה על מגרש כדורגל שבו נערים ונערות מבלים".
לא ארחיב על הסתירה המהותית במשפט הזה (אם זה ארגון טרור רצחני, ראוי להניח שינסה הכול), וגם אנסה לתת לתא"ל הגרי הנחה בהתחשב בשעה המאוחרת וברצף אירועי אותו יום. אלא שהאמירה מבטאת משהו רחב הרבה יותר: מדינת ישראל וצה"ל משאירים את הילדים שלנו לשחק לבד במגרש.
זה נכון לגבי 12 הילדים שנהרגו. זה נכון לילדי גבול הצפון, שכבר חודשים חווים מציאות הזויה. וזה נכון גם לילדי עוטף עזה, שכמעט כולם כבר חזרו הביתה, אבל לאיזה בית בדיוק? אספר לכם: לבית שבו מבחינת המדינה, הצבא, המועצה האזורית אשכול, אין שום מניעה לקיים לימודים 5 ק"מ (בקושי) מהגדר. מרחק הליכה מניר עוז, שבו נהרגו כ־40 איש ונחטפו יותר מ־70. זו הנקודה שבה נמצאת "קריית החינוך אשכול", שבימי קדם, אי שם לפני המלחמה, אכלסה יותר מ־1,500 תלמידים. ומה עושים כדי "להגן" עליהם? כמובן, בונים חומה. כדאי לכם ללכת לראות. זו אנדרטה מושלמת לקונספציית 6 באוקטובר. מתברר שהיא עדיין כאן.
הורים רבים ישלחו לשם את ילדיהם גם השנה. כי אף שרק בחודש החולף הדהדו יותר מ־40 התראות צבע אדום בעוטף, איש לא דאג להם לאלטרנטיבה ראויה. אני עצמי אחד מההורים האלה, ועדיין מחפש פתרון. לקריית החינוך ההיא לא אשלח את הילדה שלי לעולם.
המסר של מדינת ישראל לילדים שלה רועם וברור: במגרש הזה אתם נשארים לבדכם. תתמודדו.
יובל ניסני
אירוח יקר | הצרפתים ירו לעצמם ברגל במשחקים האולימפיים
כל עיר בעולם הייתה רוצה לארח את המשחקים האולימפיים, אבל יש משוכה אחת (לפחות) שעליה לעבור בקלילות - המשוכה הכלכלית. העלות הכוללת של המשחקים בפריז עשויה לטפס ל-9 מיליארד דולר ויותר, ובאחריות המדינה לגייס את כל הסכום בעצמה.
איך היא עושה זאת? דרך חסויות של חברות ענק (קוקה קולה, סמסונג וטויוטה לדוגמה), או באמצעות מימון של חברות צרפתיות, שרוצות להטביע את חותמן על אירוע הספורט הגדול בעולם. כך כיכב לואי ויטון בערב הפתיחה והמדליות המעוצבות (העשויות גם מ-15 גרם ברזל ממגדל אייפל) מוגשים במגשים פרי יצירתו - תענוג שעלה לקונצרן כ-150 מיליון אירו.
אך בעוד שבאולימפיאדות קודמות ההכנסות הגיעו גם מאירוח, בפריז נתקלו בבעיה. דווקא בעיר האורות, שם ציפו לתפוסה של 90-95% במלונות, נאלצים להסתפק ב-80% תפוסה בלבד. זה משפיל את הצרפתים עוד יותר כשהם מביטים אל עבר המשחקים של לונדון 2012, שם נרשמה תפוסה של 95%. ואם יש משהו שהצרפתים לא אוהבים זה להפסיד לאנגלים, ועוד באירוח.
בעיית התפוסה במלונות היא קצת כמו מחלה אוטואימונית, כשהגוף פוגע בעצמו. הסיבה לתפוסה הנמוכה היא שהרבה מאוד מ-8.5 מיליון הכרטיסים שנמכרו עד כה לאירועי הספורט, נקנו על ידי מקומיים. אלה אנשים שלא זקוקים למלונות ללון בהם, לטיסות או לרכבים שכורים. תיירות הפנים פגמה ברווחי המאקרו, ואולי תגרום לממשלת צרפת - ובעצם לתושבים עצמם - להכניס את היד לכיס עמוק יותר מהמתוכנן.
ארן הרשלג
תמונה בשבוע
סיימון ביילס מופיעה באולימפיאדת פריז 2024 / צילום: Reuters, Aytac Unal
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.