אינטל הבהילה אתמול (ה'), פשוטו כמשמעו, את המשקיעים שלה כאשר הציגה דוחות רבעוניים פסימיים והביאה את המנייה במסחר המאוחר להתרסק בכמעט 20% ברגע מסוים, ירידה שהתייצבה על 18.9% עד כה. אם יחל המסחר ביום שישי בקצב הזה, ירד השווי של אינטל לראשונה מזה עשורים אל מתחת לרף 100 מיליארד הדולר.
● ניתוח | המתנה מענקיות הטק וזינוק השווי הגדול בהיסטוריה: מה עובר על מניות השבבים?
● ניתוח | בשוק הופתעו: בדוחות מיקרוסופט מסתתר המסר שתעשיית ה־AI חיכתה לו
כדי להדגיש את עומק המשבר שאליו הגיעה אינטל נזכיר כי שוויה של וויז, חברת הסייבר הישראלית שהכנסותיה האמיתיים אינם עולים על 200 מיליון דולר, עומד על רבע מכך בסך הכל. אלא שהשווי הנמוך של אינטל הוא בסך הכל פן נוסף באופן שבו החברה מתכווצת, כמעט בכל פרמטר אפשרי.
לאחר ששנת 2023 רשמה מגמה חיובית סך הכל של חזרה לרווחיות, עלייה ברווח הגולמי, ושל צמיחה, מדווחת אינטל על קיטון בהכנסות, מעבר חד מרווח של מעל מיליארד דולר להפסד בהיקף דומה, ועל ירידה ברווחיות התפעולית לנתון שלילי של 38% בלבד.
כאשר אינטל פעלה כמונופול בתחום השבבים למחשבים בשנות התשעים ושנות האלפיים הראשונות, היא דיווחה על רווח תפעולי שנע בין 60% ל-70%. בסוף העשור הקודם עוד רשמה רווחיות תפעולית של מעל ל-50%.
המדאיג מכל הוא חוסר יכולתה של אינטל לצמוח בשווקים החדשים אליהם היא מנסה לחדור בשנים האחרונות: ביצועיה בתחום השרתים והבינה המלאכותית מתקשים להתרומם וההכנסות מפעילות הייצור עבור לקוחות חיצונים ("פאונדרי") הצטמצמו על אף ההשקה החגיגית של החטיבה בחודש פברואר האחרון. על כן, לא פלא שבזמן שכל מתחרותיה צומחות, באינטל מודיעים כבר רבעון שני ברציפת על קיטון בתחזיות הגדילה ברבעון הבא.
למרות ההשקות של שני מעבדי גאודי, המבוססים על הבאנה לאבס הישראלית, ולמרות השקות שבב הקסיאון לחוות שרתים, מכירות אינטל בשני תחומי המפתח הללו התכווצו ב-3% ועמדו על 300 מיליון דולר בלבד. לשם השוואה, בתחום הזה, הנחשב לצומח ביותר בסקטור השבבים, מכרה אינטל בחצי מיליארד דולר לפני שנה. לשם השוואה, AMD , חברה קטנה בהרבה מאינטל, דיווחה על מכירות בהיקף שמתקרב ל-3 מיליארד דולר באותו התחום. עם כשישית מעובדי אינטל, שווה AMD כבר כפול ממנה - כ-200 מיליארד דולר.
גם בתחום הייצור עליו שמה אינטל את כל יהבה, התוצאות אינן משביעות רצון. במקום לגדול ולמשוך עוד לקוחות, ההכנסות מתכווצות וההפסדים מעמיקים. לאחר 56 שנה כחברה שמייצרת שבבים רק עבור עצמה, החליטה אינטל החלטה אסטרטגית ונכונה לפתח את מערך הייצור שלה לחברות אחרות, מתחרות, מתוך רצון למשוך לקוחות כמו אנבידיה, קוואלקום ו-AMD.
אלא שההכנסות מתחום הפאונדרי רק מתכווצות בינתיים: ההכנסות בתחום עלו רק ב-100 מיליון דולר ביחס לרבעון המקביל, אך ההפסדים האמירו ב-900 מיליון דולר. הפסדי החטיבה גדלו כל כך, עד כי הם מהווים 65.5% מההכנסות, זאת בהשוואה לנתון של 44.8% ברבעון המקביל.
כעת מתברר שהחברה מעוניינת להתכווץ גם בהיבט כוח האדם שלה - אינטל מעוניינת להשיל מעליה 15% מכוח העבודה, או 17,500 עובדים בקירוב. זו נראית אמנם ירידה משמעותית ביחס למספר העובדים ברבעון הנוכחי (116.5 אלף) האחרונה או המקביל לו (118.1 אלף), אך בסוף 2022 עמדה מצבת העובדים שלה על שיא של 132 אלף עובדים.
פירושו של דבר הוא שהחברה צפויה להעסיק כ-99 אלף עובדים בלבד עד ינואר הקרוב, לאחר שהפחיתה כ-33 אלף עובדים במהלך שלוש שנים בלבד. בניגוד לגוגל , מטא או אמזון לא נצפו באינטל פיטורים המוניים עד כה, כיוון שהחברה צמצמה את מצבת כוח האדם שלה בעיקר באמצעות תכניות פרישה מוקדמת לעובדים ותיקים או אי אחלפה של עובדים שעזבו, אלא שבעקבות הצהרתה מאמש לאינטל לא תהיה ברירה - וקרוב ל-17 אלף עובדים שילכו הביתה בין החודשים אוגוסט לדצמבר יצרו עבורה מראות קשים שלא נראו לפחות מאז שנת 2016, אז פוטרו 12אלף איש מהחברה.
חלום ה"פיבוט"
בעוד שמצבה של אינטל הולך מדחי אל דחי ככל שעובר הזמן, בחברה מתעקשים כבר שנים למכור את חלום ה"פיבוט", שבו בבת אחת תבצע אינטל כמה קפיצות דרך טכנולוגיות - מחברה שמפגרת אחרי טייוואן סמיקונדקטור - שמייצרת כיום את שבבי אנבידיה , אפל ו- AMD - לחברה שמייצרת כמה מהשבבים המתוחכמים ביותר בשוק בזירה של מפעלי ענק חדשים בכל העולם.
זהו דילוג משמעותי מעל לשניים או שלושה דורות טכנולוגיים ממה שאינטל מצליחה לספק כיום, אבל בחברה מתעקשים שוב כי טכנולוגיית הייצור העתידית המבוססת על מעגלים בגאומטריה של 18 אנגסטרום, או 1.8 ננומטר, ייוצרו במפעליה כבר במחצית הראשונה של 2025, כלומר עוד כשנה.
בנוסף, בחברה יוצרים ציפיות להשקת מעבד הבינה המלאכותית מהדור הבא, "גאודי 3", המבוסס על טכנולוגיה של הבאנה לאבס הישראלית, שאמור לספק תחרות לשבבי אנבידיה ו-AMD. שתי ההשקות האלה - פריצת דרך בתחום הייצור שתשווה אותה על הנייר לזו של מפעל השבבים המתחרה, TSMC, ופריצת דרך בתחום הבינה המלאכותית - אמורים היו למשוך את עיני השוק.
מדוע, אם כך, החברה מדווחת על תחזיות חלשות לרבעון השלישי? ומדוע החליפה בשבוע שעבר את הנהלת חטיבת הייצור ("פאונדרי") בפעם השנייה מאז תחילת השנה? ואם שבבי הבינה המלאכותית כה מוצלחים, מדוע החליטה דווקא עכשיו על פירוקה של הבאנה לאבס כיחידה עצמאית, במה שהוביל לנטישת בכירים ממרכז הפיתוח בקיסריה?
מנכ"ל אינטל פט גלסינגר מוביל שינוי ארגוני ותרבותי קשה באינטל, וחובת ההוכחה עליו. הוא עושה זאת תוך נטישה של משקיעים ולחץ אדיר לפצל את החברה לזרוע ייצור וזרוע פיתוח נפרדות. כעת, יש לו תאריך תפוגה - שנת 2025. אם תצליח החברה להעמיד פס יצור מתפקד של שבבי 1.8 ננומטר, אם תצליח להחדיר סוף סוף לשוק את מעבד גאודי, ואם תגייס לקוחות חדשים, היא תוכל לסמן את שנת 2025 כשנת מפנה. אם תמשיך החברה לעכב בניית מפעלים ולדחות השקות כפי שעשתה מאז אמצע העשור הקודם, היא תמשיך במגמה שהיא נמצאת בה היום: הפיכתה מספינת דגל עולמית לחברת נישה בינונית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.