קריאות בגרמניה לשלוח מטוסים להגן על ישראל מפני איראן בימים הקרובים

לפי דיווח ב"דר שפיגל", המפלגה השמרנית הגרמנית (CDU) מציעה לממשלת גרמניה לשלוח מיד את מטוסי חיל האוויר כדי להגן על ישראל מפני התקפה איראנית אפשרית בימים הקרובים ובעתיד • עד כה גרמניה היססה להשתתף בקואליציות בינלאומיות הקשורות בלחימה אפשרית

קנצלר גרמניה, אולף שולץ / צילום: Reuters
קנצלר גרמניה, אולף שולץ / צילום: Reuters

המפלגה השמרנית הגרמנית (CDU) מציעה לממשלת גרמניה לשלוח מיד את מטוסי חיל האוויר כדי להגן על ישראל מפני התקפה איראנית אפשרית בימים הקרובים ובעתיד - כך מדווח הבוקר (א') המגזין "דר שפיגל".

האחראי על ענייני החוץ במפלגה, שנמצאת כעת באופוזיציה, רודריק קיזווטר, אמר למגזין כי "לאור המתקפה האיראנית המתקרבת, על הממשלה הגרמנית להתעורר סוף-סוף ולהציע לישראל תמיכה צבאית כדי להגן על עצמה".

מדובר בפעם הראשונה שבה קריאה כזו, לתמיכה קונקרטית בימים הקרובים בהגנה אווירית על ישראלית, נשמעת בגרמניה, שעד כה היססה להשתתף בקואליציות בינלאומיות הקשורות בלחימה אפשרית. 

3,000 טילים בליסטיים: היכולות ההתקפיות של איראן, וההגנה הישראלית
● כך נערכת איראן לאפשרות של מתקפה ישראלית

ב"ליל הכתב"מים" הקודם באפריל, שבו חילות אוויר מערביים, בהובלת חיל האוויר האמריקאי וכן שותפות כמו ירדן וסעודיה, סייעו להגן על ישראל מפני מטח של מאות כתב"מים, טילי שיוט וטילים בליסטיים - גרמניה לא השתתפה. כעת, אומר קיזווטר, עמדת המפלגה היא שגרמניה - העוברת תהליך מהיר של חיזוק הצבא - צריכה לקחת חלק פעיל. "הסיוע יכול להיות בדמות תדלוק אווירי של מטוסי קרב של מדינות ידידותיות, אבל גם שהצבא הגרמני וחיל האוויר שלו יוכלו להשתמש במטוסי הקרב שלהם כדי להגן על ישראל מפני מל"טים איראנים", אמר. 

צופה מתקפה חריפה

סוגיית המחויבות הביטחונית הגרמנית לביטחונה של ישראל נדונה רבות בפוליטיקה הגרמנית בשנים האחרונות. נאומה של הקנצלרית אנגלה מרקל בכנסת לפני יותר מעשור, שבו הגדירה את הסיוע לקיום מדינת ישראל כחלק מ"סיבות הקיום" של הרפובליקה הפדרלית הגרמנית הפכה לקונצנזוס, וגם הקנצלר הנוכחי אולף שולץ הביע עמדה דומה. הדבר עומד בבסיס אספקת הצוללות המתקדמות לישראל, שלפי פרסומים זרים הן בעלות יכולת "מכה שנייה" במקרה של מלחמה גרעינית, אך גם בסיוע ביטחוני לישראל מאז שהחלה המלחמה עם חמאס ובצפון באוקטובר, בסיוע משפטי לישראל בזירה הבינלאומית וכן בסיוע דיפלומטי במוסדות שונים.

בימים האחרונים עלתה סוגיית הסיוע לישראל לראש סדר היום, בשל החשש ממתקפה איראנית. שר ההגנה בוריס פיסטוריוס אמר לתקשורת כי "לא קיבל כל פנייה מישראל" בנוגע להגנה אווירית אפשרית. הממשלה הגרמנית תידרכה בכירים בוועדת החוץ של הפרלמנט, ולפי הדברים שנאמרו בתדרוך, היא צופה מתקפה חריפה של איראן על ישראל, הפעם בשיתוף חיזבאללה. למרות העובדה ש"המצב בשטח מתוח מאוד", כפי שתידרכו בכירים בממשלה, אין כוונה לסייע אווירית לישראל, דיווחו כלי התקשורת.

זו הסיבה שכעת מציעה מפלגת ה-CDU, שהיא הפופולרית ביותר בסקרים אך נמצאת באופוזיציה, לתרגם את התמיכה העקרונית בישראל לפעילות מבצעית, על רקע החשש מתגובה איראנית חריפה לחיסול מנהיג חמאס איסמעיל הנייה בשבוע שעבר. הקריאה נעשית גם על רקע תגבור הכוחות האמריקאים בים התיכון ובאזור המזרח התיכון, וניסיונות להתכונן לתגובה איראנית אפשרית מכמה חזיתות, כולל מתימן ומלבנון. 

"לאמץ מדיניות של ריאל-פוליטיק"

כתבי המגזין העריכו כי "מבחינה צבאית גרידא", הרי ש"השתתפות של הצבא הגרמני בשידור חוזר של מבצע להגן על ישראל היא בהחלט אפשרית. חיל האוויר הגרמני ביצע משימות מעל סוריה וצפון עיראק כחלק מפעילות נגד טרור". הוא אמר כי ה"יורופייטר", מטוס הקרב שנמצא בשימוש גרמניה, "מתאים ליירוט מל"טים".

"אם הבטחת ביטחונה של ישראל היא אכן אחת מסיבות הקיום של המדינה הגרמנית, הרי שהממשלה הפדלרית והקנצלר צריכים סוף-סוף לאמץ מדיניות של ריאל-פוליטיק, במקום לטפח תקוות רומנטיות בלבד", אמר קיזווטר.

לדבריו, "על הממשלה הגרמנית לא להמתין לבקשה ישראלית, אלא ליזום זאת בעצמה ולהציע זאת לפרלמנט הגרמני כבר עכשיו".