מה עומד מאחורי מיזוג קדימהסטם לחברה שנסחרת בנאסד"ק

מדוע קדימהסיטם הולכת לנאסד"ק דווקא עכשיו, מה ניתן לצפות מנשיאות של קמלה האריס בתחום הבריאות והביומד, ואיך מתגברים על פערים מול חו"ל בהדמיה? • השבוע בביומד

צילומים: קדימהסטם, AP-Patrick Semansky, LM Otero; אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
צילומים: קדימהסטם, AP-Patrick Semansky, LM Otero; אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי המיזוג של קדימהסטם? המנכ"ל רונן טוויטו מסביר

חברת קדימהסטם, חברת תאי גזע שנסחרת בתל אביב מ-2013, הודיעה על חתימת מזכר הבנות לעסקה במסגרתה היא צפויה להתמזג לתוך חברה שוויצרית שנסחרת בנאסד"ק בשם NLS. קדימהסטם, הנסחרת בתל אביב לפי שווי של 23 מיליון שקל בלבד, כבר הצהירה על כוונתה להגיע למסחר בנאסד"ק, ובפברואר 2024 דיווחה על כוונתה להתמזג עם חברת IMC הקנדית, אך כעת לראשונה נחתם מזכר הבנות הכולל תנאים פיננסיים. 

בשורה מדאיגה לדור ה-X: אתם בסיכון גבוה לחלות בסרטן
מתחת לרדאר: חברת ה-AI מישראל שכבר חתמה על עסקאות עם ענקיות פארמה

במסגרת העסקה בעלי המניות של קדימהסטם יקבלו 85% ממניות החברה הממוזגת, ומניותיה של קדימהסטם יימחקו מן המסחר בתל אביב. על-פי השווי הנוכחי של NLS, כ-10.7 מיליון דולר, שווי החברה הממוזגת צפוי להיות כ-60-70 מיליון דולר. עם זאת, מניית קדימהסטם עלתה רק 7% בעקבות ההודעה.

במסגרת העסקה הנהלת קדימהסטם תוביל את החברה הממוזגת, שתפתח את המוצרים של קדימהסטם. מוצר אחד של NLS ישאר בידיה, ומוצרים אחרים יוחרגו מהעסקה וצפויים להימכר בשנה הקרובה (כך שההכנסות מהם יכנסו לכיסם של בעלי המניות הקיימים, ולא לחברה הממוזגת).

קדימהסטם התחייבה להגיע לעסקה עם 3.5 מיליון דולר בקופה. על-פי דוחות 2023, האחרונים שפרסמה החברה, היו בקופתה 4.1 מיליון שקל. העסקה כפופה להצבעה של בעלי המניות, מהם כבר 40% חתמו על מכתב תמיכה בעסקה.

רונן טוויטו, יו"ר דירקטוריון קדימהסטם, מסביר כי "הגעתי לפני שלוש שנים במטרה לקחת את החברה לנאסד"ק, בגלל הגישה למימון ומשקיעים מאוד מתוחכמים, שמבינים את המדע. בתקופה הנוכחית ועם השווי הנוכחי, קשה מאוד לעשות גיוס הון בנאסד"ק. היינו יכולים לרשום את החברה כמו שהיא ללא גיוס, אך צריך לכך גם שווי מסוים וגם סכום מסוים בקופה, והמצב לא מתאים לעסקאות מסוג זה כרגע. בזכות המיזוג, מרוויחים גם את המסחר בנאסד"ק וגם את נכסי החברה הממזגת ואת ההון האנושי שלה".

קדימהסטם מבוססת על מחקריו של פרופ' מישל רבל ממכון ויצמן, שהוא גם אחד מיזמי החברה ומחזיק בה 27.3%. לאורך השנים, מעמדו של רבל בן ה-85 יצר מתח בחברה, כאשר חברים מסויימים בדירקטוריון טענו כי הוא קבע את אסטרטגיית הפיתוח של החברה בלי התייעצות מספקת איתם.

טוויטו הגיע לחברה כחלק מהסכם הפשרה בין הצדדים. "אני ביקשתי ממישל שלא ישקיע בחברה עוד מכספו", אומר היום טוויטו. "חברה צריכה להראות שהיא יכולה לגייס הון ממשקיעים מבחוץ".

מאז כניסתו של טוויטו השקיעו בחברה אלפא קפיטל של מרטין שלאף וכן חברת אילקס מדיקל. במסגרת העסקה הנוכחית, אלפא קפיטל והמשקיע הוותיק יותר ג'וליאן רוג'רי ימירו חוב של החברה למניות, כך שחלקם יגדל. חלקו של רבל בחברה הממוזגת אחרי העסקה יהיה כ-25%.

כיום החברה ממוקדת בשני מוצרים, שניהם מבוססים על טכנולוגיה של של החלפת תאים פגועים בתאי גזע עובריים שמוינו וגודלו להיות תאי גזע בוגרים. החברה מגדלת תאי מוח לטיפול במחלת ה-ALS ותאי לבלב לטיפול בסוכרת. המוצר של ה-ALS הוא מתקדם יותר, והמסלול הרגולטורי שלו אמור להיות נוח יותר, כי מדובר במחלה נדירה וקטלנית ללא מרפא. מוצר זה אמור להיכנס לניסויים קליניים מול הFDA. "אנחנו יכולים לראות כי חברות שפיתחו מוצרים ל-ALS נסחרו לאורך השנים בשוויים מאוד יפים, גם אם בסופו של דבר הן לא הצליחו", אומר טוויטו.

המוצר השני, לסוכרת, נכנס לשוק רווי בטיפולים אך המטרה היא להוות טיפול מרפא למחלה, ולא רק כזה המקל על החיים איתה. "האתגר שלנו הוא האופן בו הגוף תוקף את התאים המושתלים. אנחנו לא רוצים לעשות דיכוי חיסוני, כי זו החלפה של מחלה אחת באחרת. לאחרונה חתמנו על הסכם עם חברה אמריקאית בשם i-Tolerance, שפיתחה חלבון שהופך את התאים לבלתי נראים כלפי מערכת החיסון. אנחנו מקווים להיכנס לניסויים בבני אדם ב-2025". כך, הצלחתה של קדימהסיטם בסוכרת תלויה גם בהצלחת המוצר שלה, וגם בהצלחת ההסתרה ממערכת החיסון.

לאורך השנים ראינו חברות שנסחרו תחילה בתל אביב, מגיעות לנאסד"ק בשוויים נמוכים ונעלמות שם. איך תבדלו את עצמכם?
"תעשיית הביומד היא תעשייה קשה. הבידול שלנו הוא במוצר שלנו שהוא כבר מתקדם, וגם העובדה שאנחנו נכנסים לתוך חברה שהשוק מכיר, עם משקיעים קיימים והיצע של מניות בשוק".

איפה עומדת קמלה האריס בנושאים המשפיעים על תעשיית הפארמה?

בימים הקרובים צפויה ההכרזה הרשמית כי קמלה האריס היא המועמדת של המפלגה הדמוקרטית לבחירות לנשיאות ארה"ב. מה המשמעות של נשיאותה האפשרית של האריס, ושל עצם מועמדותה, לתעשיית הביומד? 

האריס נחשבת "פרו-מדע". היא בתה של חוקרת מובילה בתחום סרטן השד, ובתקופת הקורונה תמכה בחיסונים ושמירה על הנחיות הריחוק החברתי ותקפה רפובליקאים שהקלו ראש בכך. היא תמכה בהגדלת תקציב המחקר של ה-NIH, וסביר שהיא תקצה משאבים מוספים למחקר ומדע, או תיבחר.

על-פי אתר Pharma Voice, האריס תומכת ברפורמות במחירי התרופות. האריס תמכה בחוק הפחתת האינפלציה של ג'ו ביידן, ה-IRA, וספציפית בסעיף המאפשר למבטחי הבריאות הלאומיים של ארה"ב, מדיקר ומדיקייד, להתמקח על מחירי התרופות. מספר חברות תרופות מתנגדות משפטית לחלק זה של ה-IRA, ואילו האריס הביעה בעבר נכוחות לקחת את הרפורמה הזו צעד נוסף קדימה, כאשר ציינה כי היא מעוניינת לפתח מנגנון אשר יוודא כי ארה"ב אינה משלמת עבור תרופות יותר מאשר מדינות עשירות אחרות. היום מחירי התרופות בארה"ב הם לרוב הגבוהים ביותר בעולם.

כמו כן האריס היא תומכת נלהבת בתוכנית ה-Affordable Care Act ("אובאמהקר"), שהגדילה את מספר האמריקאים המבוטחים בתוכניות ביטוח ממשלתיות. בעבר היא הצהירה כי בכוונתה לקחת גם את הנושא הזה צעד קדימה ולהציע ביטוח ממשלתי בסגנון מדיקר לכל אמריקאי, בעוד היום התוכנית הזו מכסה בני 65 בלבד. זהו שינוי פוטנציאלי דרמטי במערכת הבריאות האמריקאית.

בעבר ציינה האריס לטובה את הצעדים בהם נקט ביידן להגבלת התשלום שמשלמים אזרחי ארה"ב עבור תרופות מסוימות. למשל, תקינה של ביידן מגדירה כי אזרחי ארה"ב המבוגרים לא ישלמו יותר מ-35 דולר עבור מנת אינסולין או יותר מ-2000 דולר עבור מוצר זה לשנה. האריס ציינה את רצונה להרחיב הגבלה זו לאוכלוסיות ותרופות נוספות.

בעניין אחר, האריס תומכת מאוד בבירור בזכות ההפלה ובנגישות להפלות, כולל לתרופות לביצוע הפלות. הדיון הזה צפוי להיות אחד הסוערים בבחירות הנוכחיות, לאחר שבית המשפט העליון בארה"ב נסוג מתקדים Roe v. Wade שהגן על זכות ההפלה. כעת כל מדינה מחליטה בנושא זה בעצמה, והקלות בה ניתן לבצע הפלות מחוץ למדינה היא עניין קריטי בתוך הסוגיה הזו.

לראות את המעי במציאות רבודה

חברת MindsView החלה בשיתוף-פעולה עם חברת התרופות Abbvie ועם בית החולים וולפסון בתמיכת רשות החדשנות, בהכשרת רופאים במיומנות של שימוש באולטרסאונד להדמיה לא פולשנית בטיפול במחלות מעי דלקתיות. מהחברות נמסר כי הטכנולוגיה עשויה לגשר על פערי טיפול במחלות מעי דלקתיות בישראל ביחס לעולם.

מעקב אחרי מחלות מעי דלקתיות כרוניות כמו קרוהן וכוליטיס כיבי הוא חלק בלתי נפרד מן הטיפול ונעשה בדרך-כלל באמצעות אנדוסקופ, כלומר בדיקה פולשנית, הכוללת גם תהליך הכנה לא נעים וכן טשטוש או הרדמה.

בשנים האחרונות פותחה בדיקת אולטרסאונד המחליפה את הבדיקה הפולשנית, אבל היישום שלה דורש שימוש באיש הדמיה מנוסה בבדיקה זו, ולכן השימוש בה כיום מוגבל. בישראל, בה שכיחות המחלות הדלקתיות גבוהה, הפער גדול יותר.

החברות ישתפו פעולה בתוכנית הדרכה מרחוק לביצוע אולטרסאונד מסוג זה למעי, כאשר ההדרכה מבוצעת דרך מערכת ARent של חברת MindsView. באמצעות הטכנולוגיה משודרים תמונת האולטרסאונד ונתונים נוספים למשקף בטכנולוגיית מציאות רבודה, וכך יכול המומחה להדריך מרחוק את הרופא העובר את ההכשרה בסוג הסריקה הזו.

שיתופי-פעולה עם בתי חולים נוספים מתוכננים בהמשך השנה, במטרה להרחיב את ההכשרות המעשיות ברחבי הארץ בהתמקצעות ספציפית זו. חברת Abbvie, המפתחת תרופות למחלות אלה, דאגה להניע את התהליך ולחבר בין חברת הסטארט-אפ, בית החולים והמומחה המבצע את ההכשרה.