גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איפה טעה ביל אקמן בהנפקה הלא מוצלחת שלו

אחד ממנהלי קרנות הגידור המפורסמים ביותר בעולם סגר לאחרונה קרן חדשה ● ייתכן שהוא היה זוכה לקבלת פנים חמה יותר אם זו הייתה עסקה טובה יותר לכולם

ביל אקמן (עיבוד תמונה) / צילום: Reuters, Kris Tripplaar
ביל אקמן (עיבוד תמונה) / צילום: Reuters, Kris Tripplaar

 

 

בוול סטריט, כל רעיון גרוע מתחיל כרעיון טוב. ואם יעבור די זמן, יהפוך כל רעיון גרוע בוול סטריט לרעיון נורא.

המשקיע האינטליגנט | העמלות על הקרנות האלו ישאירו אתכם חסרי אונים
המשקיע האינטליגנט | עוד לא נולד מנהל הקרנות שיכול לנצח את השוק של היום. אלו הסיבות המרכזיות

אפילו אחד מן המשקיעים המהוללים בעולם לא הצליח לגבור על האמת הקרה והמרה הזו. השבוע נאלץ ביל אקמן, מיליארדר קרנות הגידור שיש לו 1.4 מיליון עוקבים ב-X, להפסיק את פעילות הקרן החדשה שלו עוד לפני שהצליחה להשיק את ההנפקה הראשונה שלה. מהי קרן סגורה? הרעיון שנהגה במאה ה-19 דומה לקרן נאמנות או לקרן סל נסחרת, ומורכב מסל של מניות או אג"ח. בניגוד לקרן נאמנות, מניות הקרן הסגורה נסחרות בבורסה, כך שמחיר השוק נקבע לא רק לפי שווי הנכס אלא גם לפי היצע וביקוש.

היתרון של קרן סגורה הוא בכך שהיא יכולה להיות כלי סולידי להשקעה לטווח ארוך. החיסרון שלה טמון בכך שהיא עלולה להיות כרוכה בעמלות ענק שמקשות למכור אותה במחיר הוגן.

אקמן, שנוהג לתאר את עצמו כפעיל לטובת ציבור המשקיעים, יכול היה לנסות להשתמש במכשיר החדש שלו כדי לנפץ את הסטטוס קוו בנושא העמלות. בפועל הקרן שלו הייתה מחזקת את הסטטוס קוו.

דמי הניהול השנתיים של הקרן, בשיעור של 2%, שאקמן התכוון לוותר עליהם בשנה הראשונה, היו עשויים להיות תחרותיים עבור קרן גידור - אבל יקרים בהרבה ביחס לתעודות סל.

נוסף על כך הייתה עמלת מכירה ("העמסה") - של 1.5% למשקיעים פרטיים, בודדים ומעט נמוך מזה למוסדיים - עלות כניסה מציקה שאנשים כבר אינם צריכים לשלם ברוב האפיקים האחרים.

קשה להרוויח, קשה למכור

פעם, לפני שנים רבות, נחשבו קרנות סגורות רבות עסקה טובה - והן היו יכולות להיות שוב כאלה, לו אקמן היה שובר את התבנית.

ההוצאות השנתיות בקרנות סגורות עומדות על 2.83% בממוצע, לפי נתוני מורנינגסטאר. זה גובל ב'גניבה חוקית', כשבקרנות של מניות או אג"ח ההוצאות מסתכמות ב- 0.05% ופחות.

העלות הזו גם גבוהה פי 3-5 ממה שגבו קרנות סגורות לפני עשרות שנים, לפני שהן ננטשו בגלל העמלות ועלויות מימון גבוהות שנבעו מנטילת הלוואות בסכומים גבוהים.

עמלות שמנות לא רק מפחיתות את התשואה שלכם, הן מקשות על מכירת הקרן בהמשך במחיר הוגן.

אם הביקוש גבוה, מניות סגורות יכולות להיסחר בפרמיה, או ביותר מסך חלקיהן, המכונה ערך נכסי נקי (NAV). בדרך כלל הן נסחרות בהנחה או בפחות משווי התיק. ככל שתשואה של קרן נמוכה יותר, וככל שההוצאות שלה גבוהות יותר, ההנחה צפויה להיות משמעותית יותר.

לפי נתוני ה-Investment Company Institute, יותר מ-80% מן הקרנות הסגורות נסחרו לאחרונה במחיר מוזל. קרנות המניות נסחרו בכמעט 10% פחות מן השווי הנכסי הנקי שלהן; קרנות אג"ח נסחרו בכ-9% פחות משוויין הנכסי הנקי.

בדרך כלל, קרן סגורה אינה מנפיקה מניות חדשות לאחר ההנפקה הראשונה שלה; היא גם אינה פודה או קונה את המניות שלך בחזרה. במקום זאת, עליכם לקנות ממשקיע אחר או למכור למשקיע אחר. משמעות הדבר היא שקונים חדשים אינם מגדילים את ההון של הקרן, והמוכרים אינם מקטינים אותו.

משקיעים אינם יכולים להציף קרן כזו בכסף חדש כשהשווקים פורחים והעסקאות המשתלמות נעלמות. הם גם לא יוכלו למשוך כסף כשהשוק בבהלה והמנהל היה רוצה שיהיו בידו מזומנים כדי לקנות בהם נכסים זולים.

זו הסיבה שהחברות שמנהלות את הקרנות הסגורות מכנות אותן "נכסים ירוקי - עד", או הון קבוע.

המוסדיים נרתעו מהדיסקאונט בשווי

במהלך העשורים, השתמשו כמה משקיעים גדולים במבנה הזה כדי להעשיר את בעלי המניות שלהם במקום למלא את הכיסים הפרטיים שלהם.

משנת 1967 ועד 1984, הקרן הסגורה של ג'מיני, המנוהלת על ידי המשקיע המבריק ג'ון נף, החזירה בממוצע 12.2% בשנה, וכתשה את התשואה הכוללת השנתית של 8.6% של ה-S&P 500 (ג'מיני השתמשה במינוף, אבל בצניעות).

בין תחילת 1974 לסוף 2021, צמחה Central Securities, קרן סגורה ולא ממונפת ברובה של Wilmot Kidd, בממוצע שנתי של 14.5%, כמעט 3 נקודות אחוז טוב יותר מהשוק.

הקרן הסגורה הוותיקה בעולם, F&C Investment Trust (לשעבר Foreign & Colonial), הנסחרת בלונדון, השיגה ביצועים טובים למדי מאז השקתה ב-1868, כאשר העמלות השנתיות שלה היו נמוכות בהרבה מ -0.5%; בשנה שעברה היו הוצאותיה עדיין מתחת ל-1%.

הדוגמאות הללו מצביעות על כך שאקמן החמיץ הזדמנות לחדש.

משקיעים מוסדיים, לא פרטיים, היו אלה שנרתעו מההנחה הפוטנציאלית שהציעה הקרן שלו.

מה אם אקמן היה עוקף את בנקאי ההשקעות ואת עמלת ("העמסת") המכירה שלהם בגובה 1.5%, ומציע את הקרן ישירות ליחידים בלבד, ללא עמלות? ואילו היה קובע דמי ניהול סבירים של למשל 0.5%?

עסקה חדשנית שכזו בחיתום עצמי היא ככל הנראה אפשרית, אבל הייתה עשויה להיות יקרה יותר עבור אקמן מהנפקה רגילה.

במהלך 10 השנים שעד 31 במרץ, הייתה התשואה על קרן הגידור העיקרית של אקמן 13.1% בממוצע, רק מעט טובה יותר מה-12.9% של מדד S&P 500.

למרות כמה טעויות, בנה אקמן רקורד מדהים לטווח ארוך, והתחייב לנעול 500 מיליון דולר מכספי החברה שלו בקרן למשך עשור לפחות.

בהודעה לעיתונות, טען אקמן שהקרן המוצעת נבלמה על ידי חששות של משקיעים גדולים שהיא הייתה נסחרת בדיסקאונט. כעת לדבריו החברה "תעריך מחדש" את מבנה הקרן.

אני מקווה שההערכה מחדש תהיה מוצלחת יותר מהצעדים שנקטו שתי בורסות גדולות בשבועות האחרונים: בורסת ניו יורק ובורסת BZX של Cboe הציעו בנפרד שינויים בכללים, כך שתבוטל הדרישה מקרנות סגורות לקיים אסיפות שנתיות לבעלי המניות.

שיהיה לכם בהצלחה לנסות לגרום לקרן גרועה להחליף מנהל, אם אינכם יכולים אפילו להצביע נגד, מבלי לכנס איכשהו פגישה מיוחדת.

בועז ויינשטיין, מייסד Saba Capital Management ומנהל קרנות גידור אקטיביסט המבקש לצמצם את ההנחות על קרנות סגורות, אמר על הצעות החוק של הבורסות הללו שהן "ממהלכי שלילת הזכויות המזעזעים ביותר כלפי בעלי מניות בקרנות סגורות, ביותר ממאה השנים האחרונות".

המכשיר המיושן הזה יכול עדיין להפוך למנגנון מחודש להשקעה לטווח ארוך. כמה חבל שגביית מחיר הוגן עבור ניהול טוב היא המוצא האחרון, במקום שיהיה הראשון.

עוד כתבות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תיקון והתנצלות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"