הדולר יחצה את רף ה-4 שקלים? מה צפוי בשוק המט"ח

עם החשש הגובר מהסלמה אזורית, שער השקל צפוי לרדת היום בחדות לעומת הדולר והאירו • בתרחיש קיצון המטבע עשוי להגיע ל-4 שקלים לדולר, ויש מי שמאמינים שזה השלב בו בנק ישראל יתערב בשוק

מה צפוי השבוע בשוק המט''ח / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מה צפוי השבוע בשוק המט''ח / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר במט"ח נפתח בירידות קלות בשער השקל. המטבע המקומי עומד על 3.83 שקלים לדולר, ו-4.17 שקלים לאירו.

שבוע המסחר האחרון הוכיח פעם נוספת כמה השווקים, ובהם שוק המט"ח, רגישים לשינויים בזירה הגיאופוליטית. השקל נחלש במהלך השבוע האחרון בכ-2% לעומת הדולר, והמטבע המקומי ננעל בסוף השבוע בשער של 3.8 שקלים מול הדולר, וברמה של 4.1 שקלים מול האירו.

ניתוח | מומחים מנתחים: מה כדאי לעשות עם תיק ההשקעה בתקופה של "מסחר כאוטי"?
ניתוח | "הפד שוב בפיגור": מה עומד מאחורי הירידות בוול סטריט והאם ארה"ב בדרך למיתון?

כבר אתמול (א') ראו את השפעת החשש מהסלמה על הבורסה בת"א, שננעלה בירידות שערים חדות. מדד ת"א 35 ירד ב-2.5%, ות"א 90 צלל ב-1.8%. בקרב המדדים הענפיים, מדדי ת"א טכנולוגיה, ביומד ות"א דואליות צללו בכ-4% כל אחד.

הירידות בשקל, בעיקר לעומת הדולר, מגיעות למרות החולשה הכללית של הדולר עצמו בשוק העולמי. להשוואה, בחודש האחרון האירו התחזק לעומת הדולר בכ-1%. אז מה צפוי השבוע בשוק המט"ח? הכלכלנים מעריכים.

שמואל ברגר, מומחה לניהול סיכונים פיננסים, אומר בשיחה עם גלובס, ש"הגאו-פוליטיקה חזקה יותר מתנודות הדולר בעולם" ומסביר בכך שהיחלשות השטר האמריקאי לא תביא לייסוף של השקל.

ברגר מסביר את השפעות הזירה הביטחונית על שוק המט"ח. "אם תתרחש תקיפה מצד איראן ושלוחותיה עם נזק כבד, אנחנו עשויים לראות הסלמה אזורית, במצב זה הדולר גם עשוי להגיע ל-3.9 שקלים ואף יותר".

במקרה זה, מסביר ברגר, הגופים המוסדיים בישראל יאלצו לשנות את תיק ההשקעות שלהם בהתאם לחשיפה לפוזיציות אל מול הדולר, "הדבר יגביר את הפיחות של השקל, ויחזק את המשקיעים הזרים, הספוקלטיביים הפועלים בשוק ומניעים את שער המטבע בהתאם לאירועים הביטחוניים".

התנודתיות גבוהה

לדעת ברגר, בתרחיש הקיצון שער השקל יגיע אף לרמה של 4 שקלים לדולר. עם זאת, בתרחיש האופטימי יותר בו התגובה של איראן וחיזבאללה תהיה מינורית והזירה תרגע, ברגר מעריך כי השקל יתווסף קלות וירד מתחת לרמה של 3.8 שקלים לדולר.

רפי גוזלן, כלכלן ראשי ב- IBI , מסביר כי ה"עלייה בפרמיית הסיכון בישראל, מתבטאת בכל האפיקים הקיימים וכמובן גם בשוק המט"ח. לפני שבועיים הסנטימנט בשוק היה בכיוון ההפוך, עם ציפיה לרגיעה ואולי אף לעסקת חטופים, אך קיבלנו פנייה של 180 מעלות". עם זאת, גוזלן מעריך שיכולת ההשפעה של התיקים המוסדיים נמוכה יחסית ולא נראה הידרדרות חדה של השקל.

ברמה של 4 שקלים לדולר: האם בנק ישראל יתערב?

גוזלן מאמין שברמה מסויימת של פיחות השקל, בנק ישראל יהיה חייב להתערב. "אמנם הבנק לא מתערב במט"ח ברמות הקיימות של שער השקל היום, אבל השחקנים בשוק יודעים שהוא יתערב בשערים גבוהים - מעל 4 שקלים לדולר".

לפי התכנית שהציג בנק ישראל בראשית המלחמה, 30 מיליארדי דולרים הועמדו למכירה במטרה לייצב את שוק המט"ח, עד כה מכר רק כ-8.5 מיליארד דולר.

גוזלן מוסיף כי מהירות הפיחות עשויה אף היא להשפיע על תגובת בנק ישראל. "אם צלילה של השקל תתרחש במהירות, בנק ישראל יראה זאת כתפקוד לקוי של השוק ויתערב".