גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקח בן 37 שנה: איך נגמרה המפולת שהכי דומה לזו הנוכחית?

מהקריסה של וול סטריט לפני כמעט 100 שנה, דרך ויסות מניות הבנקים בת"א והתפוצצות בועת הדוט.קום ועד משבר הקורונה - השווקים הפיננסיים ראו הכול ● וגם: מדוע מפולת 1987 מזכירה את הירידות הנוכחיות, והאנליסט שטוען: "השוק יודע לתקן עיוותים, לא צריך להתרגש"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: AP-Mary Altaffer, reuters-Lucas Jackson
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: AP-Mary Altaffer, reuters-Lucas Jackson

נפילות חדות ומהירות בשווקים הפיננסיים מגיעות מצד אחד בהפתעה, לרוב אחרי תקופה ארוכה של גאות, ומצד שני - הן חוזרות על עצמן אחת לתקופה. כך שמשקיעים כבר אמורים לדעת שהן עלולות להגיע בסופו של דבר - וגם להסתיים, וחוזר חלילה.

לאורך השנים היו לא מעט מפולות בשווקים העולמיים - בין שבשוקי המניות או בשווקים אחרים, כמו למשל המקרה ההיסטורי של שיגעון הצבעונים (הטוליפים) בהולנד במאה ה־17 - כשמחירם של בצלי הפרח זינק על רקע מסחר ספקולטיבי. כשלבסוף הבועה התפוצצה, המחירים צנחו, ורבים פשטו רגל. 

מה כל־כך מפחיד את השווקים? ההסבר של מנכ"לית בית ההשקעות
הכלכלן הבכיר שמנתח למה הבורסה המקומית ירדה פחות מהמקבילות בעולם
ניתוח | בדרך־כלל הם אומרים להחזיק חזק ולא לשנות את תיק ההשקעות. הפעם ההמלצה שונה
ניתוח | הטעות של הפד, הנתון המדאיג והשאלה שמטלטלת את וול סטריט: האם ארה"ב בדרך למיתון?
הדרמה ביפן שמפילה את הבורסה המקומית ומטלטלת את וול סטריט

בשוק המניות האמריקאי נהוג לציין את המפולת של וול סטריט ב־1929, אחרי תקופה של התקדמות טכנולוגית והתפתחות פיננסית. לפני הקריסה, מדד דאו ג'ונס קפץ ביותר מפי 6 תוך פחות מעשור, ואנשים אף לוו כספים כדי לרכוש מניות. כשהכלכלה האמריקאית החלה לקרטע, תוך שלושה ימים באוקטובר 1929 שוק המניות נפל, וקווי טלפון וטלגרף קרסו על רקע כמות הפקודות שהוזרמו לשוק. לאחר נפילת שוק ההון, ארה"ב נכנסה לתקופת שפל ומשבר כלכלי שנמשך לאורך העשור הבא.

עוד לפני כן, המשקיעים בארה"ב חוו מפולת, כשב־1907 השוק נפל תוך שבועות ספורים ב־50% מהשיא. בנק ג'יי.פי מורגן התערב אז במסחר ומיתן את הנפילה. מסקנות המשבר הובילו להקמת הבנק הפדרלי בארה"ב. 

בדומה למשברים של השנים 1907 ו־1929, גם "יום שני השחור" חל בחודש אוקטובר - הפעם של שנת 1987, יום בו המשקיעים ברחבי העולם רשמו הפסדים שנאמדו בלמעלה מ־1.7 טריליון דולר. מדד דאו ג'ונס יותר משילש את עצמו בשנים שקדמו למשבר. בימי המסחר שלפני "יום שני השחור", המדדים נסחרו בירידות, שהגיעו לשיא באותו יום שני עם נפילה של 22.6% בדאו ג'ונס ושל 20.4% במדד S&P 500. השפעתו הורגשה גם ברחבי העולם, כאשר בורסות גלובליות חוו ירידות חדות, כשהמשקיעים חששו משידור חוזר של השפל הגדול של 1929. הפד התערב והזרים נזילות לשווקים. למעשה השווקים חזרו לעלות כבר באותו שבוע, ותוך שנתיים שוק המניות האמריקאי חזר לרמה שלפני הנפילה.

אין סיבה ודאית אחת לקריסה של 1987, ובין הגורמים האפשריים שמוזכרים לקריסה הם תיקון למחירי מניות גבוהים מדי, החשש מהגירעון המסחרי של ארה"ב ועליית ריביות. למרות חומרתו, המשבר התאפיין בהתאוששות מהירה יחסית. הוא הוביל לשינויים משמעותיים ברגולציה של שווקי ההון, כולל הכנסת מנגנוני הגנה כמו "מפסקי זרם" להגבלת תנודות קיצוניות.

בשנת 2001 התפוצצה בועת הדוט.קום, ומניות של חברות טכנולוגיה רבות, בעיקר כאלה שפעלו בתחום המתפתח של האינטרנט, נפלו וחלקן אף נמחקו מהמסחר. בהמשך אותה שנה התרחשו הפיגועים של 11 בספטמבר, שגרמו למפולת מסוימת בשוקי המניות. המטוסים שהתרסקו על מגדלי התאומים הובילו לפינוי מבנה הבורסה בניו יורק, ובורסות נוספות ברחבי העולם נסגרו מחשש לפיגועי־המשך.

במקביל, הבנק הפדרלי (פד) הזרים נזילות לשווקים. המסחר בדאו ג'ונס התחדש לאחר כמה ימי הפסקה ב־17 בספטמבר, והמדד נפל באותו יום ב־7.1%, והמשיך לרדת בימים שלאחר מכן. עם זאת, בנובמבר המדד כבר חזר לרמתו מלפני ה־11 בספטמבר.

מפולת בקנה־מידה גלובלי התרחשה ב־2008. המשבר הכלכלי התחיל מקשיים בשוק הנדל"ן האמריקאי, על רקע משכנתאות סאב־פריים שניתנו לרוכשי בתים בעלי הכנסה נמוכה, והתפתח למשבר עולמי. בשנות הריבית הנמוכה בנקים העניקו הלוואות רבות כאלה, אך כשהריבית התחילה לעלות, רבים התקשו בהחזרים. במקביל בוצע איגוח של תשלומי המשכנתאות (MBS) על־ידי גופים שרכשו את תיקי ההלוואות מגובות המשכנתאות מהבנקים והנפיקו אג"ח לציבור.

המשבר נוצר מירידה בשווי הנכסים ובהתאם גם בנגזרים שלהם, והשיא הגיע בקריסת בנק ליהמן ברדרס ב־15 בספטמבר 2008, בשל חשיפה להלוואות סאב־פריים. בנקים נוספים קרסו, ואחרים נדרשו לתמיכה ממשלתית. במקביל, גם במדינות נוספות בנקים קרסו - באיסלנד זה הוביל לנפילה של 77% במדד המוביל בבורסה תוך מספר ימים.

קרן המטבע הבינלאומית הזהירה בתחילת אוקטובר מהתמוטטות המערכת הפיננסית העולמית. במהלך מספר ימי מסחר באותו חודש מדד דאו ג'ונס נפל ב־18%, ומדד S&P 500 צנח ב־20%. ההתאוששות במדדים בארה"ב התחילה רק במרץ 2009, לאחר שדאו ג'ונס איבד 54% מהשיא של 2007. בהמשך זינקו המדדים באופן עקבי לשיאים חדשים, ומדד דאו ג'ונס נמצא היום ברמה הגבוהה יותר מפי 6 מרמתו בשפל של אותו משבר.

משבר קצר יותר היה עם פרוץ מגפת הקורונה בתחילת 2020. כשהמגפה התפשטה ברחבי העולם בפברואר, והחששות מפגיעה כלכלית גלובלית עלו, שוק המניות בארה"ב התחיל לרדת, ובהמשך במשך מספר ימים בחודש מרץ נרשמו ירידות חדות של 8%-13% במדד דאו ג'ונס. בנקים מרכזיים הגיבו לחששות המשקיעים בהורדת ריביות והזרמת נזילות לשווקים, ובמקביל הוצגו תוכניות תמריצים שונות.

השוק האמריקאי התנהל בתנודתיות לאורך החודשים הבאים על רקע חדשות שנוגעות לווירוס, אך עבר למגמת עלייה בהובלת מניות הטכנולוגיה, שנתפסו כנהנות מהביקושים לפתרונות שמתאימים למצבי עבודה ולימודים מרחוק. 

מה הפיל את בורסת תל אביב

גם בבורסה בתל אביב היו מפולות בולטות. כך היה ב־1983 בעקבות משבר מניות הבנקים שנולד מוויסות שערי המניות שלהם. כשהמשקיעים חשו שמדובר בבועה, הם מכרו את מניות הבנקים, ובמהלך שבוע אחד בחודש אוקטובר המשקיעים מכרו מניות בנקים בהיקפים גדולים מאוד, עד שהיה ברור שהבנקים בדרך להתמוטט, וכדי למנוע את קריסתם, הם הולאמו.

מפולת מקומית נוספת אירעה בפברואר 1994, אחרי שנה חיובית במיוחד בבורסה בתל אביב ב־1993, שכללה עליות שערים וכן הנפקות של חברות חדשות. בפברואר 1994 הזהיר נגיד בנק ישראל דאז יעקב פרנקל מפני "בועה פיננסית", מה שהוביל בסופו של דבר למפולת של אותה שנה. המדדים המובילים נפלו בסופו של דבר עד 30%, מניות קרסו עד 60%, ומחזורי המסחר נפלו. רק כעבור כשלוש שנים החלה התאוששות.

"השוק מתקן עיוותים"

לדברי סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל, המקרה הכי קרוב למתרחש כיום הוא המשבר של 1987, "כשגם אז השוק היפני נפל בעוצמה חריגה. ברקע היה גם חוסר יציבות פוליטית עולמי. היום יש ציפייה להאטה כלכלית וצפי להורדת ריבית בארה"ב, אבל זה בפני עצמו לא מצדיק כאלה ירידות, בוודאי לא באסיה".

בהתייחס לדמיון לבועת הדוט.קום, וסצ'ונוק אומר כי "בשנות ה־2000 המוקדמות, השוק היה מוטה לאפיקי טכנולוגיה וטלקום, אבל היו מגזרים שתפקדו יפה מאוד, עם תשואה גבוהה אבסולוטית". וחזרה לימינו אנו: "מה שמוסיף עוד שמן למדורה הוא קמפיין הבחירות לנשיאות בארה"ב", הוא טוען.

באופן כללי וסצ'ונוק ממליץ למשקיעים לנקוט סבלנות ולהתמקד בהשקעות שיש להן ערך ואינן מתומחרות ביתר: "צריך אורך־רוח ולהתמקד בדברים בעלי ערך כבסיס. מה שחוטף לאחרונה אלה מניות שהגיעו לתמחור מנופח - כך שיש עכשיו תיקונים בחברות שנהנו מהציפיות למהפכת הבינה המלאכותית, ה־AI. השוק יודע לתקן עיוותים, לא צריך להתרגש מזה". 

עוד כתבות

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בבורסת תל אביב; חברה לישראל ותמר פטרוליום עולות בכ-3%

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"