האם 1987 חוזרת על עצמה? מה מניע את קריסת השוק

התמוטטויות שוק קודמות מציעות שיעורים מבוקר יום שני השחור

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

השווקים הפיננסיים אמורים לשקף את חוכמת ההמונים, אבל ביום שני השבוע הציבור "רץ" לכל הכיוונים כשהוא מנופף בידיו באוויר בצרחות. זה קרה אחרי ששוק המניות של יפן רשם את הירידה הגדולה יותר זה 37 שנים עם צניחה של 12% שחיסלה את כל העליות שלה השנה, בעוד שבארה"ב VIX של תנודתיות המניות ("מדד הפחד") עלה בחדות בשיעור שיא מאז 1990.

האם אנחנו בתחילתה של מפולת או שמדובר רק בתיקון? בשוק ההון חלוקים 
לקח בן 37 שנה: איך נגמרה המפולת שהכי דומה לזו הנוכחית? 

הפאניקה החלה לאחר שדוח התעסוקה של יום שישי שינה את התחזית למשק האמריקאי מהאטה הדרגתית לחמורה. לכך הצטרפו אכזבה מההייפ סביב תחום הבינה המלאכותית (AI) והעלאת הריבית של הבנק המרכזי של יפן שנועדה לחזק את מטבע ה־ין. הוסיף שמן למדורה הדיווח כי החברה של וורן באפט מכרה מחצית מהחזקתה במניית אפל והגדילה את יתרות המזומנים שלה.

אבל כל הגורמים האלה לא יכולים להצדיק את עוצמת התגובה. כשהגיע מידע חדש, המראה שמצב השירותים היה טוב מהצפוי, השווקים חזרו חלקית וה-VIX ירד משמעותית - הרבה יותר ממה שהנתונים לבדם יכולים להסביר.

מכירת המניות הגדולה, שבשלב מסוים הפילה את מנייתה של יצרנית השבבים אנבידיה ב־15% - נבעה מכך שעד כה המשקיעים הימרו על כל הקופה שתחום ה־AI ימשיך לשגשג. השאלה כעת היא לאילו היקפים תגיע המכירה בוול סטריט והאם היא תחלחל לצריכה וכלכלה חלשות עד כדי משבר במערכת הפיננסית.

דוגמאות קיצוניות לירידות גדולות בשוק בעבר כוללות את ההתרסקות של 1987, קריסת קרן הגידור LTCM ב־1998 שאיימה על יציבות השווקים, והמשבר הפיננסי של 2008.

ב־1987 "אף אחד מחוץ לשוק לא נפגע"

המצב כיום הכי מזכיר את מפולת 1987, שגבתה את הנפילה היומית הגדולה ביותר כשמדד 500 S&P ירד ב־20% ב"יום שני השחור" של חודש אוקטובר. ברקע, המשקיעים התמנפו ללא אבחנה לאחר עלייה מדהימה של 39% בשנה במדד, עד לשיא שהגיע באוגוסט. ההתרסקות הובילה הן את המשקיעים להחזיר הלוואות במהירות, מה שהוריד עוד יותר את מחירי המניות, והן לתקלות במסחר האוטומטי שהחריפו את המכירות.

אך הבנק הפדרלי (פדרל ריזרב, או פד) הזרים כספים לבנקים, והשוק התאושש תוך שנתיים מבלי לפגוע בכלכלה הרחבה יותר.

החדשות הטובות הן שהצניחה ב־1987 הייתה בעיקר פנים־שוק הונית: היא לא השפיעה על חלקים אחרים של הכלכלה; השווקים עלו, ואז ירדו חזרה, ואף אחד אחר לא נפגע. ה־S&P השיא 36% בשמונת החודשים עד לשיא באוגוסט 1987, בדומה ל־33% שעלה בשמונת החודשים עד לשיא השנה. כמו ב־1987, העליות השנה הגיעו למרות מדיניות מוניטרית הדוקה ותשואות אג"ח גבוהות יותר, ובדיוק כמו היום, ב־1987 המשקיעים היו ערניים ומודאגים ומוכנים למכור כדי להגן על הרווחים שצברו או לפחות למנוע הפסדים. ההפסדים קטנים יותר עד כה, אך תחומים פופולריים שהניבו רווחיות התהפכו, כפי שקרה גם ב־1987.

ב־1998 המצב היה חמור בהרבה, אם כי המניות התאוששו מהר יותר. קרן הגידור LTCM, שהעמידה הלוואות כבדות, נפגעה קשות כאשר רוסיה לא הצליחה לעמוד בחובה כלפיה, מה שגרם למשקיעים להבריח את כספם למקומות בטוחים יותר.

LTCM הייתה כל כך גדולה שנפילתה סיכנה את החברות הגדולות בוול סטריט. הפדרל ריזרב הוריד אז את הריבית שלוש פעמים וארגן חילוץ עם כמה בנקים כדי לעזור ל־LTCM להתאושש תוך ארבעה חודשים בלבד. אבל הכסף הקל הזה תרם לבועת הדוט.קום שהתפוצצה שנתיים לאחר מכן, גרם למיתון קל ולהפסדים אדירים למשקיעי טכנולוגיה.

אנחנו עדיין לא יודעים אם קרנות גידור כלשהן ניזוקו בשל התנודות האחרונות בשוק, שגרמו להפסדים גדולים למי שלווה בזול במטבע ה־ין כדי להשקיע במטבעות עם תשואה גבוהה יותר, כמו הפסו המקסיקני או הדולר. עם זאת, הסוחרים כבר מהמרים שהפד יפחית את הריבית ב־0.5% בפגישתו בספטמבר, כפי שמשתקף בחוזים העתידיים.

תזכרו איך הרגשתם ביום שני בבוקר

התוצאה הרעה באמת תהיה חזרה על 2008, אבל זה נראה לא סביר. נכון שכמה בנקים גדולים בארה"ב נפלו בשנה שעברה, בגלל הימורים גרועים על איגרות חוב ממשלתיות. אבל הבנקים ממונפים הרבה פחות משהיו, והמערכת פחות חשופה למשבר נזילות, שכן המלווים הפרטיים לקחו על עצמם חלק ניכר מהסיכון שהיה יושב בעבר בבנקים. הפסדים גדולים אפשריים לחלוטין, וקרנות פרטיות עלולות להיקלע לצרות, אבל זה ייקח זמן ולא יצור את אותו משבר כלל מערכתי.

האידיאל יהיה שהתיקון בשוק המניות יהיה בדומה ל־1987, רק הדרגתי יותר, מבלי ליצור שיבושים נרחבים יותר. ייתכנו עוד ירידות במניות, אבל השוק כבר הרבה יותר קרוב לנורמה, כשמדד נאסד"ק 100 עלה רק ב־6% עד כה השנה, וה־S&P פחות מ־9%.

אם הפאניקה תתפוגג, הפד יוריד את הריבית והמערכת הפיננסית תישאר יציבה - יצאנו בזול הפעם. אולם יהיה חכם מצד המשקיעים לזכור איך הם הרגישו ביום שני בבוקר כשהמסחר נפתח, מה שאולי יסייע להם להיות יותר זהירים ופחות ספקולטיביים.