גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מצאו את עצמם כוכב יאיר ועומר מחוץ לרשימת היישובים העשירים ביותר בישראל

השכונות והיישובים החזקים בישראל התחזקו עוד יותר והגדילו את הפער שלהם אפילו ממקומות חזקים אחרים - כך לפי הדירוג החברתי־כלכלי של הלמ"ס ● "כשיישובים מהקצה העליון של האשכול העליון מתרחקים עוד יותר משאר היישובים באותו האשכול, הם הופכים ל־10 החדש, כי השאר הפכו לדומים יותר דווקא לאשכול 9"

סביון. אי-השוויון בישראל גדל ב-2021 / צילום: Avishai Teicher, ויקיפדיה
סביון. אי-השוויון בישראל גדל ב-2021 / צילום: Avishai Teicher, ויקיפדיה

שלושה יישובים חזקים במיוחד - עומר, כוכב יאיר ולהבים - מצאו את עצמם לאחרונה מחוץ לרשימה היוקרתית של יישובים בדירוג חברתי־כלכלי 10, הגבוה ביותר. למעשה, נשארו בה שני יישובים בלבד: כפר שמריהו וסביון. תופעה דומה נרשמה בשכונות שונות ברחבי הארץ: אם ב־2019 היו 79 שכונות בדירוג הגבוה 10, ב־2021 נותרו שמונה בלבד. למה זה קורה? בין השאר, מכיוון שב־2021 אי-השוויון בישראל גדל, מה שגרם לכך שהשכונות והיישובים החזקים בישראל התחזקו עוד יותר, והגדילו את הפער שלהם אפילו ממקומות חזקים אחרים.

הסקר שגילה: זו השכונה העשירה ביותר בישראל 
נתונים מגלים: מה קרה למחירי השכירות ביולי? 

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) מפרסמת פעם בשנתיים את הדירוג החברתי־כלכלי של היישובים בישראל. היישובים מחולקים ל־10 "אשכולות" לפי הרמה החברתית־כלכלית שלהם, כאשר באשכול הנמוך ביותר (1) נמצאים למשל מועצת נווה מדבר (המונה ארבעה כפרים בדואיים) והעיר החרדית מודיעין עילית, ובגבוה ביותר (10) נמצאים כאמור כפר שמריהו וסביון.

כדי לחשב את המדד, בלמ"ס משקללים 14 משתנים כמו מספר ושווי כלי הרכב, ממוצע שנות לימוד ובעלי תואר אקדמי, ימי שהייה בחו"ל, והכי חשוב - הכנסה ממוצעת לנפש.

למעשה, יש כאלה שטוענים שההכנסה לנפש צריכה להיות המדד היחיד. מחקר שפורסם ב־2018 בכתב העת "הרבעון לכלכלה" בדק מה יקרה אם היישובים ידורגו לפי מדד זה בלבד. התוצאה המדהימה היא שהמדד שמכיל רק קריטריון אחד היה זהה ב־98% למדד המורכב והמסובך שדורש שיתוף פעולה בין שישה גופים ממשלתיים תחת ניצוח הלמ"ס. זאת, מכיוון שכל שאר הקריטריונים נמצאים בקורלציה חזקה מאוד עם הכנסה לנפש. מורכבות זו של המדד היא גם אחת הסיבות לכך שהוא מתפרסם רק פעם בשנתיים, על נתונים בני שלוש-ארבע שנים.

כך או כך, ברגע שאוספים את כל הנתונים, צריך לתת ציון לכל יישוב ולחלק אותם לאשכולות. הציון מוגדר כמרחק, בסטיות תקן, מהממוצע. סטיית תקן גבוהה משמעה ריחוק מהממוצע וסטיית תקן נמוכה משמעה קרבה לממוצע. כך שככל שיש יותר נתונים בעלי סטיית תקן גבוהה, אפשר לומר שאי-השוויון גבוה. וכל שיש פחות כאלה, כך ניתן לומר שאי-השוויון נמוך.

חשוב לציין שהמדד כולו הוא יחסי ולא אבסולוטי. כלומר, ייתכן שהמצב של כולם השתפר, ועדיין נראה ירידות יחסיות במדד.

האשכולות: מצרפים יחד יישובים דומים

ועתה, כשיש לנו את הציונים של כל היישובים, צריך לחלק אותם לאשכולות שייתנו לנו סיווג (מ־1 עד 10) של הרמה החברתית כלכלית בכל אחד מהם. את זה, מסבירה לואיזה בורק, מנהלת אגף בכיר מתודולוגיה סטטיסטית בלמ"ס, עושים באמצעות "חלוקה של היישובים כך שמצד אחד היישובים באותו האשכול כמה שיותר דומים, ולעומת זאת הפער בין האשכולות צריך להיות כמה שיותר שונה". ולכן, "כשיישובים מהקצה העליון של האשכול העליון כמו סביון וכפר שמריהו מתרחקים עוד יותר משאר היישובים באותו האשכול, הם הופכים ל־10 החדש, כי השאר הפכו לדומים יותר דווקא לאשכול 9". כך יישובים יכולים "לרדת" בדירוג לאשכול 9 אפילו אם המרחק שלהם מהממוצע נשאר זהה. פשוט כי מי שחזק מהם - נהיה חזק עוד יותר.

זה בדיוק מה שקרה ב־2021: כפר שמריהו וסביון זינקו מ־2.1 ו־2.4 סטיות תקן בהתאמה, ל־2.5 ו־2.6. כך שלא רק שהן דומות זו לזו, זה שם אותן במרחק משמעותי מהבאה בתור (להבים) עם פחות מ־2 סטיות תקן מעל הממוצע בלבד. כך שני היישובים הפכו לאשכול בפני עצמו, והשאר "נבלעו" על ידי אשכול 9. זה לא אומר שמצבם בהכרח הידרדר, אלא שהיישובים בטופ של הטופ התרחקו עוד יותר. עוד יישובים ש"ירדו" מאשכול 10 ל-9 הם עשרת, כרמי יוסף, צופית, שדה ורבורג, נופית, כפר נטר, בצרה וחרות.

השכונות העשירות נהיו עשירות יותר

תופעה קיצונית עוד יותר ניתן למצוא לגבי האזורים הסטטיסטיים המקבילים פחות או יותר לשכונות. אם ב־2019 היו לא פחות מ־79 שכונות באשכול 10, ב־2021 צנח המספר ל־8 בלבד. מדובר בירידה דרמטית ביותר, שלפחות חלקה מוסבר בהתחזקותן של השכונות החזקות ביותר.

כך למשל היישוב מכבים, המשתייך לעיריית מודיעין־מכבים־רעות, הוא השכונה העשירה בישראל ב־2019 עם 2.5 סטיות תקן מעל הממוצע. לעומת זאת צהלה בתל אביב, השכונה העשירה בישראל ב־2021, עומדת על 2.7 סטיות תקן מעל הממוצע.

למעשה, השכונות החזקות בישראל נהיו חזקות עוד יותר, וזה גורם לשכונות אחרות 'ליפול' לאשכול 9, גם אם הן לא נחלשו בכלל.

גם בצד השני, באשכול 1 של השכונות העניות בישראל, נרשמה תופעה דומה: השכונה הענייה בישראל, "אזור האולמות" בבני ברק, ירדה מ־3.5 סטיות תקן מתחת לממוצע, ל־3.7 סטיות תקן מתחת לממוצע. אחריה בדירוג נמצאת שכונת מאה שערים בירושלים. זה, וירידות דומות בשכונות חלשות אחרות, הביאו את אשכול 1 לכלול 60 שכונות ב־2021 לעומת 110 ב־2019. מדובר במגמה דומה, אך לא קיצונית באותה מידה, כמו בשכונות החזקות.

עם זאת, קשה לאפיין את זה כמגמה רחבה: רבות מהשכונות בשליש העליון של ההתפלגות דווקא ירדו בדירוג, ושכונות בשליש התחתון עלו. מדובר בנתונים "רועשים" למדי, אך בקצה העליון ביותר של ההתפלגות, היישובים העשירים ביותר משכו את הדירוג למעלה - ויצרו "10 חדש" שהוריד את שאר היישובים החזקים למטה

מגמה זו מצביעה על עלייה באי־השוויון, וכך גם מצביע מדד ג'יני, המדד הכלכלי המקובל ביותר למדידת אי-שוויון. הוא מודד את הפער בין חלוקת ההכנסות בכלכלה בפועל, לבין חלוקת הכנסות שוויונית לחלוטין, כך ש־0 משמעו שוויון מוחלט ו־1 משמעו אי-שוויון מוחלט. כלומר, ככל שמדד ג'יני גבוה יותר, כך אי-השוויון גדול יותר.

ואכן, בין 2019 ל־2021 מדד ג'יני (על השכר ברוטו) עלה מכ־0.49 לכ־0.51. זאת, על פי דוח העוני של ביטוח לאומי, בין היתר בשל משבר הקורונה במהלכו "שיעור העוני לפי ההכנסה הכלכלית התרחב והעמיק, והאי-שוויון גדל. בקרב העשירונים 2־9 הפגיעה הייתה גבוהה יותר ככל שהעשירון נמוך יותר. לעומת זאת בעשירון התחתון, שבו שיעור המועסקים נמוך, ההכנסה הכלכלית הממוצעת לא ירדה, ובעשירון העליון היא אף עלתה במקצת".

כשמזכירים את אי־השוויון בתקופת הקורונה, כדאי להזכיר ממה הוא נבע: עלייה באבטלה של אוכלוסיות חלשות, לצד זינוק בשכר בהייטק.

המגמה ארוכת הטווח היא של ירידה באי־שוויון

עם זאת, העלייה באי־השוויון בין 2019 ל־2021 היא נקודה יוצאת דופן במגמה ארוכת הטווח. מדד ג'יני ירד בין 2017 ל־2019, ואחרי העלייה בין 2019 ל־2021 - חזר לרדת ב-2022.

כך שייתכן שבמדד הבא, לשנת 2023 שיתפרסם כנראה ב־2026, נראה חזרה למצב נורמלי יותר מבחינת כמות היישובים והשכונות בתוך אותו אשכול. אך בינתיים, העיון המעמיק במדד הלמ"ס מאפשר לנו ללמוד כיצד משתנים היחסים בין השכונות העשירות והעניות ביותר בישראל.

עוד כתבות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן