גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האופוזיציונר שמאתגר את גפני בוועדת הכספים: "עלולים להגיע לגירעון דו־ספרתי"

כרכז האופוזיציה בוועדת הכספים, מרבה ח"כ ולדימיר בליאק לתקוף את היו"ר משה גפני ולעכב העברות תקציביות שמנוגדות בעיניו לסדר העדיפויות ● בראיון לגלובס הוא מסביר למה תוכנית הרווחים הכלואים של הממשלה היא "פופוליסטית", ומציג את הפתרון שלו למילוי הקופה

ח''כ ולדימיר בליאק / צילום: אלעד גוטמן
ח''כ ולדימיר בליאק / צילום: אלעד גוטמן

כרכז האופוזיציה בוועדת הכספים של הכנסת, מרבה ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד) להיכנס לעימותים עם יו"ר הוועדה, משה גפני. בתחילת יולי הוא אף גייס את חברי האופוזיציה כדי לעכב ולחסום העברות תקציביות למשרדי הממשלה. חלק מה"פיליבסטרים" האלה, יחד עם המחלוקות והסדקים בקואליציה עצמה, הביאו לעיכובים גדולים יותר בהעברות התקציביות. בתקרית מסוימת גפני תקף את בליאק ושאל אותו: "איך אתה מסביר את זה שדירוג האשראי לא יורד?", ולכך הגיב בליאק בהלם: "מה זאת אומרת לא יורד, שתי סוכנויות מתוך שלוש הורידו, עם תחזית שלילית". במקרה אחר, הוא פירט לציבור על ההעברות המדויקות שמתבצעות בוועדת הכספים, ובכך הנגיש לציבור את מה שבעיניו הוא סדר עדיפויות תקציבי שגוי בזמן המלחמה.

חודש לחימה: זה התסריט ה"אופטימי" של האוצר לצפון
המענק למפונים הופסק ביולי, ומשרד האוצר מסרב לספק הסברים
בן גביר התנגד - וחוק הרבנים הוסר שוב מסדר היום

ח"כ בליאק הוא אחד הקולות הבולטים ביותר בוועדה. בראיון לגלובס הוא מסביר כעת כיצד הוא מתכנן למלא את קופת המדינה, מה הטעות של צה"ל בגיוס החרדים, על מה הוא מתחרט בממשלת השינוי, מה הפערים בינו ובין ח"כים אחרים ביש עתיד וכיצד מתמודדים עם פופוליזם קצר-טווח בכנסת.

 

את תפקידו בוועדת כספים התחיל בליאק כמרכז הקואליציה בממשלת בנט־לפיד: "אין קורס לתפקיד כזה, ולמעשה ועדת הכספים היא היחידה שהתפקיד קיים בה בכלל. אז הלכתי לאופיר כץ, שהיה מרכז הקואליציה לפני. הוא כמובן מהליכוד, אבל יש קולגיאליות חוצת-מחנות שאפשרה את זה. התייעצתי גם עם רועי פולקמן ועם סתיו שפיר. לא בהכרח הסכמתי עם הגישה שלה, אבל ניסיון יש לה. בנוסף, לומדים תוך כדי תנועה".

"משרדים שלא צריך"

עתה, כשהוא יושב בצידו השני של השולחן, כמרכז האופוזיציה, הוא צריך להתמודד עם כמות אדירה של בקשות תקציביות והעברות "מתחת לשולחן", לסנן ביניהן ולהבדיל בין עיקר לטפל: "מקבלים פניות תקציביות מהאוצר ובוחנים אותן לגופן. אם חסרה חוות דעת משפטית, או שהיא בעייתית, מעלים את זה. אם זה קשור לאחד המשרדים שבעיניי לא צריכים להתקיים, נלחמים נגד זה. רובם יושבים תחת משרד רה"מ ברמה התקציבית, ולכן קל יחסית לשים לב אליהם. גם תחום החינוך, בייחוד הרשתות החרדיות ו'החינוך העצמאי' מועדים לפורענות. מצד שני, בנושאי ביטחון פחות שואלים שאלות, יש ועדה משותפת יחד עם ועדת חוץ וביטחון שעוסקת בזה".

לדברי בליאק, "יש תמיד דילמה האם 'להתאבד' על כל פנייה, גם כשיודעים שהצורך הוא אמיתי. תמיד במאבק פרלמנטרי צריך לעשות את האיזון הזה. אפשר לצעוק על כל דבר כאופוזיציה, כמו שעשו לנו, בלי 'כאבי בטן', אבל אנחנו מנסים להתנהג אחרת".

בליאק מעורה היטב במספרים ובהעברות בוועדת הכספים, ובכלל הנושאים הכלכליים והתקציביים בישראל. בעיניו "בזמן המלחמה, צריך התנהלות תקציבית אחראית. אנחנו צריכים התכנסות למסגרת הגירעון, מה שלא קרה ב-2023. הגענו כבר ל-7.6% גירעון. ומה יקרה אם תהיה מלחמה בצפון? אנחנו עלולים להגיע לגירעון דו-ספרתי". ההשלכה של זה ברורה: "מרווח האג"ח שלנו ברמה של רומניה או מקסיקו, אנחנו משלמים מיליארדי שקלים יותר בכל שנה על החזרי חוב, מה שמשאיר פחות למשרדים החברתיים".

בעיניו "צריך או לקצץ 40-30 מיליארד שקל, או להעלות מסים. גם אם המכירה של וויז לגוגל הייתה יוצאת לפועל, עם כל הכבוד, היא לא תפתור את הגירעון".

אך בניגוד לח"כים רבים, יש לו גם משנה סדורה ותוכנית קונקרטית: בעיניו, צריך לבטל לגמרי את הכספים הקואליציוניים ולסגור את המשרדים המיותרים בממשלה, ובכלל: "צריך לקצץ בהוצאות, ולהפוך את הממשלה ליותר רזה".

"להעלות מע"מ ל־18%"

לדבריו אין ברירה אלא להעלות את המע"מ ל-18% ("אך לא ל-19%", הוא מדגיש) ויש גם מסים חדשים שצריך ליזום או להחזיר: המס על משקאות ממותקים, המס על חד-פעמי וגם מס הפחמן שנידון לאחרונה בוועדות. "אלו מסים צודקים, לא רק מטעמי מילוי הקופה הציבורית".

התוכנית של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון, שלפיה אין שום צורך להעלות את המע"מ כי אפשר לשחרר "רווחים כלואים" במבצע מיוחד, היא פופוליסטית בעיניו: "כרואה חשבון, ראיתי איך חברות מחכות למבצעים האלה כדי לחלק דיבידנדים, ולא מוכנות לעשות את זה בזמנים רגילים. מבצעים כאלה אולי מועילים בטווח הקצר, אבל מזיקים בטווח הארוך".

עם זאת, קשה להתעלם שגם בממשלה הקודמת, שבה הוא היה מרכז הקואליציה בוועדת הכספים, היו משרדים מיותרים וכספים קואליציוניים: "אני לא עושה לזה אידיאליזציה, היו יותר מדי שרים", אומר בליאק. "לדעתי, אם ליש עתיד היו יותר מנדטים, היו גם פחות משרדים. היו לנו הרבה פחות כספים קואליציוניים, למרות שזו הייתה קואליציה מורכבת, אבל גם נגד זה יצאתי כבר בזמנו.

"אי אפשר להשיג 100%. אבל אם זה תלוי בי, אני מבטל את הקונספט של כסף קואליציוני. אם משהו ראוי, שיגיע דרך בסיס התקציב. גם כל משרד שלא נחוץ הוא מזיק, כי זה מוסיף ביורוקרטיה ומסרבל את המגזר הציבורי".

כפי שניתן להבחין, בליאק הוא ליברל בתפיסתו הכלכלית, ומאמין בשוק חופשי. אך מפלגת יש עתיד היא אקלקטית מאוד, ויש בה מגוון תפיסות כלכליות. אחד המקומות שבהם זה התבטא בצורה הניכרת ביותר הוא בנושא הרפורמה בחקלאות, שנועדה לפתוח את ישראל ליבוא פירות וירקות ולעבור לתמיכה ישירה בחקלאים בישראל. "בממשלה הקודמת, וגם היום, יש אנשים במפלגה שחושבים אחרת ממני בנושא הזה. אני בעד היבוא ובעד סובסידיות ישירות. השיטה שקיימת היום, עם מכסות ומועצות, צריכה לעבור מהעולם".

אך לדבריו, למרות חילוקי הדעות, הוא מרגיש שהוא מיושר עם יו"ר המפלגה יאיר לפיד. מכיוון שיש עתיד היא "מפלגה של איש אחד" הקובע את הרשימה לכנסת - מדובר בפרט חשוב במיוחד.

"שילוב חרדים זה הכרח"

נושא נוסף שיש עתיד עוסקת בו בצורה אינטנסיבית הוא החברה החרדית. יש שתי מטרות, עם סתירה מסוימת ביניהן: גיוסם לצבא במסגרת "שוויון בנטל", ושילובם בשוק העבודה. הסתירה בין המטרות הפכה לחריפה במיוחד כעת, כשצה"ל פרסם שהוא מתכוון לגייס דווקא חרדים שעובדים ומדווחים על כך לרשויות.

"כשב-2012 יש עתיד הרימה את הדגל של השוויון בנטל, זה היה האג'נדה הפוליטית שלנו. אבל עכשיו, זו דרישה ביטחונית עם הסכמה רחבה", אומר בליאק, "ומצד שני, כמעט חצי מהגברים החרדים לא עובדים, וזה עולה לנו 30 מיליארד שקל בשנה. עוד עשור זה כמובן יהיה הרבה יותר. אם אנחנו רוצים מודל כלכלי בר-קיימא, שילוב חרדים בשוק העבודה הוא הכרח".

אז איך פותרים את זה? "צריך להפסיק עם המשחקים של המכסות, זה לא פותר את הבעיה הביטחונית. צריך להוריד את גיל הפטור ל-21 מצד אחד, ולהוציא צווי גיוס לכולם, מגיל 18. זה לא אומר שצריך להכניס אותם לכלא, אבל כן לסגור את הברז התקציבי לכל מי שלא מתגייס: לא רק קצבאות, אלא גם מעונות יום והנחות בארנונה. כבר ראינו שהציבור החרדי רגיש מאוד לצעדים כלכליים. במצב כזה, נראה תוצאות כבר תוך חודשים ספורים. הגישה היום, של לחפש דווקא את אלו שעובדים ולגייס אותם, היא שגויה".

אחת הבעיות שנתקלים בהן בוועדת כספים, ובייחוד בהעברת תקציב, היא הצורך במהלכים קשים ולא פופוליסטיים - עם תועלת בטווח הארוך. לדבריו, בשל הקושי להעביר כאלה, הממשלה הנוכחית לא תצליח להעביר תקציב, ולדעתו מפלגתו דווקא כן מסוגלת לעשות זאת. "גם ב-2021, כשביטלנו את החל"ת, זה לא היה פופולרי. אבל עשינו את זה בכל זאת, כי לפעמים פשוט צריך לעשות את הדבר הנכון גם כשמשלמים מחיר. זה התפקיד של מנהיגות".

עוד כתבות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש