גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מימושים, שותפים ומיזמי ענק בארה"ב: זו התוכנית השאפתנית של שיכון ובינוי להיפטר מחובות של מיליארדי שקלים

בשנים האחרונות נראה כי הצרות מצטברות בענקית הנדל"ן הוותיקה: החוב תפח לסכומי עתק, המנכ"ל התפטר בטריקת דלת, והעסקים באפריקה הפכו למשקולת ● גלובס משרטט את תוכנית היציאה מהמשבר של שיכון ובינוי, הכוללת מכירת פרויקטים בארץ והגדלת ההימור על ארה"ב, לצד נטישת הפעילות באפריקה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר

מניית שיכון ובינוי  איבדה כ-70% מערכה מאז רמת השיא בה נסחרה במאי 2021 ועד התפטרותו הצורמת של מנכ"ל החברה תמיר כהן בסוף חודש יוני. מאז, התאוששה במקצת והיא משקפת לענקית התשתיות והבנייה שווי של כ-4.5 מיליארד שקל. חלק מאותה התאוששות נזקף לכיוון החדש שמסמנת הנהלת החברה, בראשות המנכ"ל הזמני עמית בירמן (המשמש גם כסמנכ"ל כספים) ובעל השליטה נתי סיידוף, שמינה עצמו לאחרונה ליו"ר זמני.

יותר ממיליארד שקל על נדל"ן זו רק השקעה צדדית עבור יבואן הרכב הוותיק 
יציבה, רווחית ומחלקת דיבידנדים בנדיבות: אז מדוע מניית בזק יורדת? 

בשנה האחרונה מוביל בירמן תוכנית משמעותית לצמצום החוב העצום הרובץ על שיכון ובינוי. בירמן, שכיהן בעבר כסמנכ"ל כספים, משמש כיום כממלא-מקום מנכ"ל וזוכה להערכה בשוק, לאחר שסייע להרגיע את חששות הנושים בשנה האחרונה. פעולותיו בחודשים האחרונים נועדו לצמצם את החוב הפיננסי העצום, שעמד נכון לסוף הרבעון הראשון של 2024 על 11.3 מיליארד שקל. 

עמית בירמן / צילום: רמי זרנגר

מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי באמצעות מימוש שורה של נכסים, שיכון ובינוי מתכוונת להפחית בתקופה הקרובה מעל חמישית מהחוב (2.4 מיליארד שקל) באמצעות הכנסת שותפים לשורה של פרויקטים שאפתניים שבהם זכתה בישראל בתקופת הריבית האפסית, ובהם בניית מעונות סטודנטים ובסיסים לצה"ל. 

אחרי הפסדים כבדים, החברה ויתרה על ניגריה

בד בבד, ממשיכה שיכון ובינוי לצאת מפעילותה ארוכת השנים באפריקה שמסבה לה הפסדים כבדים בשנים האחרונות, ולהעביר את כובד המשקל של עסקיה בחו"ל לארה"ב.

מהלכים ראשונים כבר יצאו לדרך: באמצע יולי, זמן קצר לאחר התפטרותו של תמיר כהן, חתמה שיכון ובינוי על מזכר הבנות לא מחייב למכור את פעילות התשתיות שלה בניגריה תמורת 100 מיליון דולר - עסקה הכרוכה ברישום הפסד של 220-290 מיליון שקל. בצד החיובי, שיכון ובינוי צפויה לרשום תזרים מזומנים של כ-340 מיליון שקל כתוצאה מהמכירה.

ניגריה הייתה בעבר מדינה מרכזית בפעילות התשתיות של שיכון ובינוי באפריקה, כאשר מזמיני העבודה במדינה הם ברובם משרדי ממשלה או רשויות מקומיות והפרויקטים (בעיקר סלילת כבישים). עם זאת, בשנים האחרונות הפעילות הזו החלה להעיק על החברה, בין היתר בשל הפסדים כבדים בעקבות פיחות המטבע המקומי מול הדולר.

התוכנית: מכירה לשותפים וקיזוז החוב

בתחילת השבוע הנוכחי ביצעה שיכון ובינוי מהלך נוסף שנועד לסייע לה להקטין את ההתחייבויות: הסכם למכירת 40%-50% מהחזקותיה בארבעה פרויקטים של זכיינות (מעונות הסטודנטים של מכון טכנולוגי חולון, פרויקט מבנה בית המשפט חדרה, פרויקט קריה מחוזית למשרדי ממשלה וגופים ממשלתיים בנוף הגליל, ובפרויקט מעונות סטודנטים של המכללה האקדמית ביפו).

בצד הרוכש עומד הפמילי אופיס פידליס שהקימו אנשי שוק ההון גד האקר וערן גורן. פידליס תשלם בין 58 ל-73 מיליון שקל (בהתאם לאחוז הבעלות שתרכוש), כאשר המהלך יפחית את החוב הפיננסי של שיכון ובינוי ב-625 מיליון שקל. לאחר השלמת העסקה, צפויה שיכון ובינוי לרשום רווח הון (לאחר מס) של בין 115 ל-135 מיליון שקל, אשר ברובו נובע ממכירת ההחזקות וכמו כן משערוך יתרת ההשקעה שנשארת בידי החברה.

נתונים שמציגה שיכון ובינוי בפני שותפיה הפיננסיים בתקופה האחרונה מלמדים כי העסקה עם פידליס צפויה להיות סנונית ראשונה של הכנסת שותפים לפרויקטים של החברה. מהלך דומה מתוכנן גם במכירה של מחצית מהזכויות בשלושה פרויקטים של בסיסי ענק שמקימה הקבוצה עבור משרד הביטחון, שהשלמתה "תפנה" מהחוב הפיננסי של הקבוצה עוד 1.26 מיליארד שקל.

הבסיסים המדוברים הם קריית התקשוב בנגב שהקמתה החלה בשנת 2020, בעלות הנאמדת ב-1.9 מיליארד שקל; פרויקט קריית המודיעין בנגב, שהקמתו החלה אשתקד בעלות הנאמדת ב-4.7 מיליארד שקל ופרויקט אופק רחב ברמלה, מחנה רב זרועי שכולל את בסיס הקליטה והמיון העתידי של צה"ל, מפקדת חיל הרפואה ועוד. הקמתו החלה גם כן בשנה שעברה ועלותו נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל.

מהלכי המימוש שמתכננת שיכון ובינוי כוללים גם מכירת 40% מפרויקט להקמת מעונות הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב, שתפנה לה מהחוב סך של 425 מיליון שקל, ועוד מחצית מחניון בבית החולים לילדים שניידר בפתח תקווה, שתפנה 96 מיליון שקל. ההכנסות הצפויות לשיכון ובינוי מכלל מהלכי המכירה של נתחים בפרויקטים שלה בישראל לשותפים מוערכות ב-450 מיליון שקל.

בשוק מחכים לקבלות על המעבר לארה"ב

שיכון ובינוי היא אחת מחברות הבנייה הוותיקות בארץ, היא נוסדה לפני כמאה שנה וחולשת כיום על פרויקטים גדולים של תשתיות בישראל ומעבר לים (ארה"ב ואפריקה). בנוסף, יש לה פעילות ענפה של ייזום נדל"ן למגורים בארץ ובחו"ל, לצד החזקות בתחנות כוח ופעילות אנרגיה מתחדשת (באמצעות החברה הבת שיכון ובינוי אנרגיה). בנוסף, היא מחזיקה במלאי קרקעות שנרכש במשך עשרות שנים ורשום בספריה בערכים מופחתים. גורם בכיר שמכיר את החברה אמר לגלובס כי היא צברה "במשך עשרות שנים נכסים מעולים, בעיקר קרקעות היסטוריות להקמה של כמעט 20 אלף דירות. יש לה אוצר בדוחות".

איש העסקים הישראלי-אמריקאי נתי סיידוף רכש את מניות השליטה בחברה מידי שרי אריסון תמורת 1.1 מיליארד שקל בשנת 2018. המחיר שיקף הנחה על שווי השוק בשל רצונה של אריסון לממש את מניותיה במהירות על רקע פרשת השוחד שבה הסתבכה שיכון ובינוי באפריקה. גם היום, לאחר הירידה החדה במניה מהשיא - שגילחה מיליארדי שקלים משווי החזקותיו בחברה - הוא עדיין מורווח כמה מאות מיליוני שקלים "על הנייר".

סיידוף הוא איש עסקים שצמח בעסקי הנדל"ן בחוף המערבי בארה"ב, ולכן אין זה מפתיע כנראה ששיכון ובינוי מעבירה לשם בשנים האחרונות את כובד המשקל של פעילותה בחו"ל. "בשיכון ובינוי החליטו לעבור מערבה", אומר מי שמכיר את עסקי החברה. "בארה"ב יש פוטנציאל עצום בתחום התשתיות, משום שיש שם הזנחה רבת שנים של התחום. לכן, יש תקציב פדרלי של מעל לטריליון דולר לשיקומן". הצורך בשיקום התשתיות הוא משמעותי כל כך שעל פי הערכות בקבוצה שני המתמודדים לנשיאות כיום, טראמפ והאריס, ימשיכו לתמוך במגמה זו.

מנתוני שיכון ובינוי עולה שבעוד שצבר הפרויקטים להקמה באפריקה הצטמצם דרמטית בשנים האחרונות, מ-6.7 מיליארד שקל בשנת 2019 לכ-783 מיליון שקל בסוף השנה הנוכחית (צפי החברה), הרי שבארה"ב זינק צבר העבודות באותן שנים ביותר מפי 10: מ-521 מיליון שקל בסוף 2019 ל-5.7 מיליארד שקל בסוף השנה הנוכחית (צפי החברה).

"השוק עוד לא מתמחר במדויק את המעבר החד שלהם לארה"ב", אומר אותו גורם. "יש להם צוות שלם של עובדים אמריקאים, הם אלה שסוגרים את העסקאות מול הממשל או המדינות השונות".

לדבריו, שיכון ובינוי זכתה בשני מיזמי התשתיות הכי גדולים בארה"ב בשנת 2023 - הקמת גשרים במדינת פנסילבניה ובניית תעלה להסבת מי גשמים בעיר פארגו במדינת צפון דקוטה. בכל הפרויקטים הללו משתפת שיכון ובינוי פעולה עם חברות אמריקניות גדולות.

הסכסוך בין המנכ"ל הפורש לבעל השליטה

המנכ"ל הפורש תמיר כהן נחשב בעבר ליד ימינו של סיידוף ומי שהוביל מטעמו את עסקת הרכישה של שיכון ובינוי. בהמשך הוא מונה ליו"ר ולמנכ"ל הקבוצה. כהן פרש לאחר קרע שחל ביחסי השניים, על רקע ההרעה במצבה הפיננסי של שיכון ובינוי, שאף גרמה לסיידוף למתוח ביקורת פומבית על מהלכים שהוביל המנכ"ל.

עם פרישתו, הודיע כהן כי בכוונתו לגבש קבוצה לרכישת השליטה בשיכון ובינוי. סיידוף מצידו מיהר להגיב כי אין בכוונתו למכור את מניותיו. בהמשך, התפתח בין השניים עימות פומבי, כאשר סיידוף ביטל באופן חד צדדי הסכם שנחתם בעבר עם כהן, לפיו יעמיד למנכ"ל לשעבר הלוואה של כ-200 מיליון שקל בתנאים נוחים לרכישת 3% ממניות שיכון ובינוי מידיו. לאחר הודעתו של בעל השליטה, טען תמיר כהן במכתב ששלח לשיכון ובינוי כי אין לסיידוף עילה לביטול ההסכם ביניהם וכי הוא נדרש לחזור בה מהודעת הביטול.

בנוסף, טען כהן במכתבו כי לאחרונה אישר סיידוף הסכם עקרונות עם קבוצת משקיעים בהובלתו, בו הוסכמו עקרונות מנחים לעסקה להעברת השליטה בשיכון ובינוי לידיה. כהן, לדבריו, שומר בידיו את האפשרות לחייב את סיידוף להתקשר בהסכם מחייב על בסיס מסמך העקרונות האמור.

לאחר עזיבתו של כהן, זינקה מניית שיכון ובינוי במעל ל-30% מתחילת חודש יולי ועד לקראת סוף אותו חודש. מאז, על רקע המגמה השלילית שפקדה את הבורסה בת"א, קוזזה כמחצית מאותה עלייה.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

תיקון והתנצלות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"