הביון האמריקאי מעריך: השתפרה יכולתה של איראן להשיק תכנית לפיתוח נשק גרעיני

”לאיראן אין תוכנית גרעין צבאית פעילה“, אבל המחקר האיראני "עשוי לצמצם את פער הידע, המכביד על יכולתה של איראן לייצר נשק״

איראן נמצאת במוקד האתגרים בשל חתירתה ל''סף גרעיני'' / צילום: Shutterstock, saeediex
איראן נמצאת במוקד האתגרים בשל חתירתה ל''סף גרעיני'' / צילום: Shutterstock, saeediex

איראן שוקדת על מחקר, המשפר את יכולתה להשיק תוכנית נשק גרעיני, אם כי היא עדיין לא עשתה כן. כך על פי הערכה חדשה של סוכנויות הביון של ארה״ב. ההערכה בוושינגטון על מאמצי הגרעין של איראן משתנה בזמן קריטי, בשעה שבידי איראן יש די דלק גרעיני מועשר בדרגה גבוהה להפעלת מספר כלי נשק גרעיניים.

לפי איש ממשל אמריקאי, קהילת המודיעין של ארה״ב מוסיפה להאמין כי איראן אינה בונה כרגע נשק גרעיני. אין לה גם ראיות שהמנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמיינאי, שוקל לחדש את תוכנית הנשק הגרעיני של ארצו, שלדברי המודיעין האמריקאי הושעתה ברובה ב-2003.

אבל דוח של הממונה על קהילת הביון האמריקאית לקונגרס בחודש יולי הזהיר, כי איראן "נוקטת פעולות המשפרות את יכולתה לייצר מכשיר גרעיני, אילו החליטה לעשות כן״. מן הדוח נעדרת קביעה סטנדרטית של המודיעין האמריקאי במשך שנים, שאיראן "איננה עושה כרגע את הפעולות העיקריות הנחוצות לייצור כל-נשק גרעיני בדיק".

הנשיא ביידן חזר והטעים, כי ארה"ב לעולם לא תניח לאיראן לפתח נשק גרעיני, מה שמעורר את האפשרות של פעולה צבאית אם וושינגטון תסיק שטהראן אמנם פתחה במאמץ אינטנסיבי לבנות נשק כזה. איראן אומרת שתוכנית הגרעין שלה מוגבלת לצרכים אזרחיים.

רפובליקאים תקפו את ממשל ביידן, וטענו שהוא לא עשה מספיק כדי לחזק סנקציות כלכליות ולהחמיר את אכיפתן. אבל בכירים בממשל ביידן אומרים שהחלטת הנשיא לשעבר טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין של 2015 היא שאיפשרה לאיראן להאיץ את פעילותה הגרעינית.

איראן דחתה את נסיונותיהן של ארה"ב ושל ארצות אירופה להחיות את הסכם הגרעין הזה, אבל פקידים אמריקאים מוסיפים לעמוד בקשר עם טהראן. לפי מומחים, הערכת המודיעין החדשה מיוסדת על עבודת מחקר מדעית והנדסית שאיראן עשתה במהלך השנה האחרונה.

המחקר האיראני "עשוי לצמצם את פער הידע, המכביד על יכולתה של איראן לייצר נשק", אם כי המודיעין האמריקאי טוען שזה לא יקצר את הזמן הנחוץ לעצם הייצור, אומר איש הממשל.

בעבר, סוכנויות הביון נטו לפרש את הפעילות הזו כסימן למגמה איראנית לפתח נשק גרעיני. אבל עכשיו הן חוזרות ובוחנות את אמות-המידה שלהן להערכת פעילותה הגרעינית של איראן בהתחשב במה שהן לומדות על התוכנית. "לאיראן אין תוכנית גרעין צבאית פעילה", אומרת דוברת משרד הממונה על קהילת המודיעין.

אנשי ממשל לא סיפקו פרטים על אופי פעילותה של איראן. עם זאת, בחודשים האחרונים אנשי ממשל בישראל ובארה״ב הביעו חשש מפני מחקרים איראניים הקשורים לייצור נשק, ובכלל זה מודלים ממוחשבים ומטלורגיה, על פי אנשים שתודרכו בנושא.

עבודה כזו היא חלק מן 'האזור האפור' שבין פריסת הרכיבים לנשק גרעיני, כגון ייצור אורניום מועשר בדרגה גבוהה (HEU) וייצור מתכת אורניום, לבין עצם הבנייה של מכשיר. פעילויות המחקר האיראניות הן בדרך כלל דו-שימושיות, מה שמאפשר לטהראן לטעון שהן נועדו לצרכים אזרחיים.

פעילות המחקר של איראן אינה הסיבה היחידה לדאגה. ההערכה האמריקאית גם מציינת כי "השנה התרבו מאוד ההצהרות הפומביות באיראן על נשק גרעיני, מה שמרמז שהנושא אינו עוד בגדר טאבו".

דוח הביון שנמסר לקונגרס מוסיף, כי גם אם איראן לא תפתח פצצה גרעינית, היא מבקשת לנצל את הדאגה הבינלאומית מפני קצב תכניותיה לשם ״רכישת יתרון במשא-ומתן וכדי להתגונן מפני לחץ בינלאומי אפשרי".

"כעת, לאחר שאיראן פיתחה את היכולת לייצר אורניום לשימוש צבאי, הצעד ההגיוני הצפוי הבא שלה הוא לחדש את פעילות ההסבה לנשק (weaponization) כדי לקצר את הזמן הדרוש לייצור מכשיר גרעיני מרגע שתתקבל החלטה פוליטית", אומר גארי סמור, מנהל מרכז קראון (Crown) לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת ברנדייס, יועץ רב שנים לממשלת ארה״ב בענייני מניעת ההפצה של נשק גרעיני. "בהתחשב בצורך בסודיות, נראה שאיראן פועלת בזהירות רבה, מה שיוצר אי ודאות ואי בהירות לגבי כוונותיה".

לאחר שארה"ב פרשה מהסכם הגרעין, שהסיר את רוב הסנקציות הבינלאומיות על טהראן בתמורה להגבלות הדוקות אך זמניות על עבודתה הגרעינית, איראן הרחיבה באופן מסיבי את תוכנית העשרת האורניום שלה.

מזכיר המדינה אנטוני בלינקן אמר בחודש שעבר, שכנראה יידרשו לאיראן "שבוע או שבועיים" לייצר די אורניום מועשר בדרגת נשק לשם פיתוח נשק גרעיני. מומחים אומרים, שבידי איראן יש כבר די אורניום מועשר בדרגות שונות, כדי לתדלק מספר ניכר של כלי נשק גרעיניים בתוך שישה חודשים. יש לה גם תוכנית טילים מתקדמת והיא חידשה את העבודה על רכיבים קריטיים של בניית ראש נפץ גרעיני, כמו ייצור מתכת אורניום.

"אני מוכן לקבל את חוות הדעת של קהילת הביון האמריקאית (IC), שלפיה המנהיג העליון עדיין לא קיבל החלטה להסב את התוכנית לשימושים צבאיים", אומר ד״ר אלי לויטה, לשעבר המשנה למנכ״ל הוועדה לאנרגיה אטומית בישראל, כיום חוקר בכיר בתוכנית למדיניות גרעינית בקרן קרנגי בוושינגטון. "אבל באותה מידה אני נוטה להאמין שהוא לפחות לא אסר על מדעניו לפעול כדי לאפשר להם להביא את איראן עד הסף הגרעיני", אמר.

"אפשר שפעילות הנשק האיראנית שנצפתה לאחרונה היא רק קצה הקרחון"

יש עדויות ברורות, כולל מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ומארכיונים שתפסה ישראל ב-2018, שלטהראן הייתה תוכנית נשק גרעיני מקפת עד 2003. העבודה בעבר כללה התקדמות בתחומי מפתח רבים של ייצור ראש נפץ. הוא כלל גם מחקר רלוונטי לנשק.

בעוד ארה"ב העריכה שעבודת הליבה של איראן על נשק גרעיני הופסקה ב-2003, סוכנות האנרגיה של האו״ם טוענת שאיראן המשיכה את עבודת המחקר הרלוונטית לשליטה בנשק גרעיני גם לאחר 2003. מספר מומחים ואנשי ממשל מאמינים, כי איראן המשיכה את המחקר באופן כלשהו לאורך 20 השנה האחרונות, במידה המקרבת אותה לשליטה מלאה בתהליך בניית פצצה.

מחקר זה יכול לכלול, למשל, חידוד ידע על נפצי נייטרון (ניוטרון), כדי להזניק את תגובת השרשרת בנשק גרעיני, עבודה על מערכות הדרכה לטילים נושאי ראש נפץ או על הפרדה של ראש נפץ מטיל, אומרים מומחים.

הסכם הגרעין משנת 2015 אפשר בדיקות בינלאומיות של מקומות שבהם איראן עשויה לבצע עבודות גרעיניות כאלה. עם זאת, הבדיקות הללו פסקו, כאשר איראן חזרה בה בהתחייבויותיה במסגרת הסכם הגרעין, בתגובה להחלטת ארה"ב להתנער מן ההסכם במאי 2018.

"אפשר שפעילות הנשק האיראנית אשר נצפתה לאחרונה היא רק קצה הקרחון של פעילות ענפה בהרבה", אומרת אנדריאה סטריקר, חוקרת ב'קרן להגנת הדמוקרטיות', מכון מחקר בוושינגטון. "ארה"ב צריכה לדרוש בדחיפות בדיקות של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית״, היא אומרת.

דובר משרדו של הממונה על קהילת הביון אומר, כי הקהילה מסוגלת היטב להבחין בעבודה פעילה של איראן לבניית נשק גרעיני.

לחלק מהמומחים יש ספקות. דיוויד אולברייט, מפקח נשק לשעבר, העומד בראש המכון למדע וביטחון בינלאומי, אומר כי יתכן שיידרשו לאיראן פחות משישה חודשים לפתח מכשיר גרעיני גולמי, וכי איראן הצליחה בעבר להונות את ארה"ב וארצות אחרות בנוגע ליכולותיה הגרעיניות. "אנו זקוקים לדיון ציבורי חדש וכן על יכולות הנשק הגרעיני של איראן ועל המערכת הטכנית והדיפלומטית שהיא יצרה כדי לאפשר לה פיתוח מהיר של נשק גרעיני בזמן שארה״ב משותקת מחמת נסיונותיה להימנע ממשבר".