לא רק ישראל מאיימת על חיזבאללה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התקיפות הישראלית לא עוזרת להרתיע את חיזבאללה, בינתיים בישראל ובלבנון סופגים פגיעות קשות בשל הלחימה, חיסולים לא בהכרח יעזרו לישראל להשיג את המטרות שלה, והעונש של מצרים לתימנים • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

1הסיבות שההתקפות של חיזבאללה מתרחבות

"תקיפה ישראלית שהרגה פעיל של חיזבאללה שנסע בכביש בשבוע שעבר הותירה מכונית מפוצצת, חלקת אדמה חרוכה והטענה הישראלית שהמתקפה הנחילה 'מכה משמעותית' על אויבה מעבר לגבול. אבל נראה היה שיש הרבה צעירים שמוכנים לתפוס את מקומו של הפעיל, עלי עבדול עלי, בעיר הולדתו בדרום לבנון, פחות משני קילומטרים מהמקום שבו הוא נהרג", נכתב בוושינגטון פוסט. "עשרה חודשים לאחר כניסתו לסכסוך בין ישראל לבין בעל בריתו חמאס, חיזבאללה נראה בלתי נרתע לאחר שספג מהלומות מהתקיפות הישראליות והרג של כמעט 400 פעילים ומפקדים", נכתב.

צוין כי "חיזבאללה השהה את ההתקפות שלו בצפון ישראל רק פעם אחת, עוד בנובמבר. לאחרונה, הוא הגביר את עוצמת ההתקפות שלו והרחיב את רשימת היעדים שלו כך שתכלול עיירות ישראליות. התעקשותו של חיזבאללה השפילה את ממשל ביידן, בעל בריתה העיקרי של ישראל. המאמצים של ארה"ב להדוף מלחמה אזורית - כזו שבה היא תהיה מעורבת בהכרח - כללו ניסיונות כושלים לתיווך הפסקות אש הן בלבנון והן ברצועת עזה".

עוד נכתב כי "כשהסבל התפשט בלבנון, חיזבאללה ניסה להחליש את ההתנגדות לפעולותיו הצבאיות בטענה שהטקטיקות שלו הגבילו את התפשטות האלימות ומונעות מהקרבות שלו עם ישראל להפוך לסכסוך רחב יותר. לטענתו, על ידי הגבלת הלחימה במידה רבה לאזורי הגבול הדרומיים של לבנון, הוא יצר פחות בעיה ממה שהוא עלול ליצור אילו היו פותחים סכסוך גדול", אמר מייקל יאנג, עורך בכיר בביירות במכון המחקר קרנגי למזרח התיכון.

בנתיים, בטור דעה בערב ניוז הסעודי נכתב כי בניגוד לאיראן, "חיזבאללה מתמודד לא רק עם אויבים חיצוניים, אלא גם מול איומים פנימיים. הארגון לא יכול להרשות לעצמו להראות חולשה לאויביה המקומיים. לכן תגובה היא אקט כמעט הכרחי".

מתוך הוושינגטון פוסט, מאת קרים פאהים, מוחמד אל חאמה. לקריאת הכתבה המלאה. 
מתוך ערב ניוז, מאת ד"ר דניה קוליילט קאטיב. לקריאת הכתבה המלאה. 

2הנזק העצום מהלחימה בצפון

"עוד לפני שהתקפת רקטה קטלנית וסבב חיסולים חידשו את החששות ממלחמה רחבה יותר ברחבי המזרח התיכון, הסכסוך העקבי והמבעבע בין ישראל ופעילי חיזבאללה בלבנון הוכיח הרסני", נכתב בניו יורק טיימס בכתבה גרפית (הכוללת צילומי לוויין) שניסתה למפות את הנזק שעשו 10 חודשי סכסוך בין ישראל לחיזבאללה בשני צידי הגבול. "במשך כמעט שנה, שני הצדדים כיילו בקפידה את התקפותיהם על מנת למנוע סכסוך גדול יותר. אבל חילופי האש הכמעט יומיומיים הצטברו". נכתב כי "בלחימה חוצת הגבולות בין ישראל לחיזבאללה, ההרס המבני הנרחב ביותר היה בלבנון, שם נפגעו או נהרסו אלפי מבנים. אלפי ההתקפות הישראליות מאז אוקטובר עלו בהרבה על ההתקפות של חיזבאללה לתוך ישראל, על פי נתונים שנאספו על ידי 'פרויקט נתונים מיקומים ואירועים של עימותים מזוינים' (ACLED), עמותה החוקרת סכסוכים עולמיים. כרבע מהמבנים ניזוקו בחלק מהכפרים, על פי ניתוח נתוני לוויין. תקיפות אוויריות והפגזות ישראליות בלבנון הרגו כמעט 500 בני אדם, לפחות 100 מהם אזרחים, לפי נתוני האו"ם ומשרד הבריאות של לבנון".

עוד נכתב כי "חיזבאללה שיגר 7,500 רקטות, טילים ומזל"טים מאז תחילת המלחמה בעזה, לפי משרד ראש ממשלת ישראל, הרג 43 בני אדם בישראל, יותר ממחציתם אזרחים, והצית חלקי אדמה חקלאית. בצפון ישראל נרשמו יותר מ-700 שריפות, לפי משרד ראש הממשלה, בהם ישראל האשימה את מטחי חיזבאללה". צוין כי "הלחימה גרמה לשריפות משמעותיות משני צדי הגבול, ורבים חוששים שהן עלולות לגרום לנזק ממושך לאדמות הממלאות תפקיד חשוב בייצור המזון", וכי "כעת, קיים חשש שכמו השריפות, גם הסכסוך עצמו עלול להתפשט".

מתוך הניו יורק טיימס, מאת לורן לית'רבי, ליאן אברהם. לקריאת הכתבה המלאה. 

3האם החיסולים של מנהיגי חמאס באמת אפקטיביים?

"כשישראל הרגה את המייסד והמנהיג הרוחני של חמאס, בנימין נתניהו חזה שזו תתגלה כמכה שהרתיעה את התנועה האיסלאמיסטית מלהעז להילחם בישראל", נכתב בוול סטריט ג'ונרל. "'גם אם בטווח הקצר תהיה תגובה חריפה מצד חמאס', אמר נתניהו, 'בטווח הארוך ההשפעה תהיה לרסן את חמאס ושאר ארגוני הטרור, כי מנהיגיהם יידעו שהם גמורים'. זה היה לפני 20 שנה - מנהיג חמאס היה השייח' אחמד יאסין, ונתניהו היה שר האוצר - וישראל עדיין רודפת אחרי מנהיגי חמאס", נכתב. "כעת, מוצת מחדש ויכוח על האפקטיביות של הרג ממוקד של מנהיגים מיליטנטיים והאם הם יסייעו לסיים את האלימות או להחמיר אותה. חמאס, מצידו, הוכיח יכולת התארגנות מחדש לאחר מכות ישראליות ובמקרים רבים הוליד מנהיגים חדשים להוטים אף יותר להילחם בישראל".

"30 השנים האחרונות הוכיחו שההתנקשויות רק מעודדות את הארגון", צוטט עזאם תמימי, שכתב ספר על חמאס. "הם הופכים אותו לחזק ופופולרי יותר". לעתים קרובות, "הרציחות הממוקדות הללו הובילו לכך שהרבה ישראלים נהרגו כנקמה", צוטט גרשון בסקין, מתווך ישראלי לשעבר עם חמאס. נכתב כי "מאז מלחמת העולם השנייה, ישראל השתמשה בהרג ממוקד ביותר מ-2,700 מבצעים, יותר מכל מדינה אחרת בעולם המערבי, על פי הספר 'קום והרוג תחילה' מ-2018 של העיתונאי הישראלי רונן ברגמן".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת רורי ג'ונס. לקריאת הכתבה המלאה.

4האתגר הגדול ביותר למדיניות החוץ של קמלה האריס בקמפיין לנשיאות

"פאטימה, בת ה-24 מדרום מזרח מישיגן, הצביעה לג'ו ביידן ב-2020, אך הייתה מוטרדת ממספר ההרוגים הפלסטינים הכבדים בעזה ומהתקיפות הישראליות האחרונות בלבנון, ואינה בטוחה אם תתמוך בדמוקרטים בנובמבר", נכתב בפייננשל טיימס בכתבה שכותרתה "מצביעים ערבים-אמריקאים מתנדנדים לגבי קמלה האריס". "פאטימה אמרה שהאריס אולי טובה יותר מביידן, אבל זה יהיה תלוי במה שיתרחש בשבועות הקרובים. 'אם נוכל לתת לפלסטינים תקווה או הקלה, זו הסיבה היחידה שאצביע עבורה', אמרה".

נכתב כי "מאז שהשיקה את מסע הבחירות שלה בבית הלבן נגד דונלד טראמפ ב-21 ביולי לאחר יציאת ביידן מהמירוץ, האריס עוררה התלהבות בקרב חלקים גדולים מהבסיס הדמוקרטי שיהיו קריטיים להבטחת ניצחונה בבחירות לנשיאות, ממצביעים צעירים ועד לנשים ואפרו-אמריקאים. אבל עבור אלה שרואים במלחמה בעזה את הנושא המכונן של הקמפיין - ורבים מהם מרוכזים בדרום מזרח מישיגן, שם חוסר האמון במפלגה הדמוקרטית עמוק כעת - ישנה זהירות מהמועמדת החדשה של המפלגה". צוין כי "למרות שהאריס לא אישרה שום שינוי ממדיניותו של ביידן כלפי ישראל, היא ביקשה להרחיק את עצמה מבנימין נתניהו, ראש הממשלה". כיול המסר שלה על המזרח התיכון עשוי להיות האתגר הגדול ביותר של מדיניות החוץ בקמפיין של האריס, נכתב.

מתוך הפייננשל טיימס, מאת ג'יימס פוליטי. לקריאת הכתבה המלאה. 

5העונש המצרי לתימנים שתומכים בעזה

מצרים "גורמת לתימנים לשלם על התמיכה בעזה", נכתב בכותרת של אל-אח'באר הלבנוני. לפי הדיווח, מצרים הגדילה את עלות אשרות הכניסה לתימנים המגיעים ממדינות שאינן תימן ל-480 דולר, בתוספת תשלום נוסף של 25 דולר. גורם תימני ציין כי כלל חדש זה "חל גם על הבאים מצנעא לצד תימנים שמגיעים מחוץ לתימן". המקור ציין כי העזתים צריכים לשלם 5,000 דולר עמלה לחברות נסיעות מצריות כדי לצאת מעזה.

בעוד שהישראלים משלמים רק 20 דולר עבור אשרת כניסה, התימנים מחויבים בהרבה יותר. המקור סבור כי מצרים גורמת לתימנים לשלם איגרות גבוהות יותר כעונש על תמיכתם בהתנגדות הפלסטינית בעזה, נכתב.

מאמר מערכת מתוך אל-אח'באר הלבנוני. לקריאת הכתבה המלאה.