סקירת הכלכלן הראשי באוצר שמתפרסמת היום (ג') מציגה עלייה מתונה ברכישת דירות בחודש יוני האחרון, ביחס לעליות שנרשמו מתחילת השנה. כמו כן, הסקירה מפנה זרקור לנתוני רכישות תושבי היישובים המפונים בצפון ובדרום, בהן במחצית הראשונה של 2024, נרשמה ירידה של 8%, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
● בלעדי | אחרי שעמדו ריקות: המדינה מוכרת 40 דירות במגדלי יוקרה בתל אביב
● עשרות מיזמים יבוטלו? בני ברק ובת ים בחרו בחלופת המדינה לתמ"א 38
על-פי הנתונים, בחודש יוני 2024 נרכשו 8,160 דירות, גידול של 15% בהשוואה ליוני אשתקד וגידול מתון של 2% בהשוואה לחודש הקודם. למרות העלייה בחודש יוני, זהו הנתון החודשי הנמוך ביותר מתחילת השנה. "אף כי מספר העסקאות בהשוואה לשנה קודמת מוסיף לעלות בשיעורים דו-ספרתיים, שיעור הגידול בחודש יוני הוא הנמוך ביותר מאז חודש ינואר השנה", נכתב בסקירה.
מכירות הקבלנים בחודש יוני הסתכמו ב-3,528 דירות, כולל דירות בסבסוד ממשלתי, גידול של 24% בהשוואה ליוני אשתקד. בהשוואה לחודש מאי ירדו מכירות אלה בשיעור של 5%. בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי הסתכמו מכירות הקבלנים בשוק החופשי בחודש יוני ב-2,907 דירות, גידול חד של 41% בהשוואה ליוני אשתקד, אולם עדיין נמוך משמעותית בהשוואה לחודשיים הקודמים. בניתוח מכירות הקבלנים בשוק החופשי לפי פרק הזמן הצפוי לקבלת הדירה, נמצא כי שיעור הדירות הנמכרות "על הנייר" בחודש יוני עמד על 62%, בדומה לשיעור בחודש הקודם.
בנוסף, עולה מהסיקרה כי שוק היד שנייה ממשיך להיות חלש, ומכירות בפלח זה בחודש יוני עמדו על 4,632 דירות, גידול של 9% בהשוואה ליוני אשתקד. מדובר באחת הרמות הנמוכות ביותר של עסקאות בפלח שוק זה בחודשי יוני מאז תחילת שנות האלפיים.
תושבי הצפון והדרום רוכשים פחות דירות
בניתוח ראשון מסוגו שערכו במסגרת סקירת הכלכלן הראשי באוצר עולה כי ישנה ירידה דרמטית במספר העסקאות בקרב תושבי היישובים שפונו מגבול הצפון ותושבי עוטף עזה, כולל היישובים שאינם חלק ממינהלת תקומה - אופקים ונתיבות.
על-פי הנתונים, במחצית הראשונה של השנה נרשמה ירידה של 8% ברכישות תושבי יישובים אלה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, לעומת גידול של 26% שנרשם בסך העסקאות ברמה הארצית.
עם זאת, נראה כי חלה התאוששות באזור הדרום, כאשר בקרב תושבי עוטף עזה בחודשיים האחרונים (מאי-יוני), מספר הדירות שרכשו היה הגבוה ביותר מתחילת השנה. בקרב התושבים המפונים מהצפון נרשמה עלייה מתונה יותר בחודשיים האחרונים. מספר הדירות שנרכשו על-ידי התושבים מהיישובים המפונים מהדרום (ללא אופקים ונתיבות) גבוה יותר מפי שניים מאלה שרכשו התושבים מהיישובים המפונים בצפון - 586 לעומת 228, בהתאמה.
בניתוח המחוזות בהן נרכשו הדירות על-ידי תושבי היישובים המפונים מהצפון, בולטת ירידה חדה בשיעור הדירות שנרכשו במחוז הצפון עצמו ממנו פונו. כך, בעוד שבמחצית הראשונה אשתקד כ-76% מסך הדירות שנרכשו על-ידי התושבים ביישובים אלה היו באזור הצפון, במחצית הראשונה השנה ירד שיעורם ל-43% בלבד.
במקביל לירידה בצפון, נרשם גידול בשיעור מי שרכשו דירה במחוז חיפה, משיעור של 9% בלבד אשתקד לשיעור של 28% במחצית הראשונה השנה. בסקירה צוין כי העלייה בחיפה היא חרף העובדה שחיפה הייתה יעד מרכזי לתקיפות טילים במלחמת לבנון השנייה. עוד נכתב כי "ייתכן שבכך בא לידי ביטוי בין היתר החשש של תושבי גבול הצפון להישאר להתגורר סמוך לגבול. גידול ברכישות של תושבים מגבול הצפון נרשם גם במחוזות תל אביב והמרכז, זאת כנראה על-ידי מי שיש באפשרותם לממן רכישות בערי המרכז, היקרות משמעותית מאלה שבחיפה", נכתב.
נתון מעניין נוסף הוא הקושי למכור את הדירה בצפון, כך, רבע מהמהמפונים שרכשו דירה במחצית הראשונה השנה בקרב המפונים מהצפון - טרם מכרו את דירתם הקודמת (והצהירו כי בכוונתם למכור אותה - "דירה בהמתנה"). בקרב תושבי עוטף עזה נרשם שיעור מעט נמוך יותר-21%.
כמו כן, 17% מהמפונים בצפון שרכשו היו דירות להשקעה (דירה נוספת). שיעור זה דומה לממוצע הארצי. מנגד, בקרב התושבים מעוטף עזה רק 10% מהדירות שרכשו במחצית הראשונה השנה היו דירות להשקעה.
עלייה של 16% ברכישות משקיעים
רכישות המשקיעים בחודש יוני הסתכמו ב-1,314 דירות, גידול של 16% בהשוואה ליוני אשתקד, שיעור גידול נמוך משמעותית מזה שנרשם בשלושת החודשים הקודמים. בנוסף, על-פי הסקירה, בניתוח דמוגרפי של רכישות המשקיעים בחודש יוני נמצא כי למעלה ממחציתם (54%) מתגוררים במחוזות המרכז (31%) ותל אביב (23%), ואחריהם מי שמתגוררים במחוז ירושלים היוו 13% מסך המשקיעים בחודש יוני.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.