מזכירות המדינה האמריקאית אישרה לפנות בוקר (ד') מכירת מטוסי F-15, טילי אוויר־אוויר מתקדמים, כלי רכב טקטיים, רכיבי טנקים ומרגמות לישראל בסך כ־20 מיליארד דולר. מה העסקה כוללת? למה צריכים מטוסי F-15 חדשים אם יש קיימים? האם עוד יש מישהו שיכול לבלום את העסקה? ומתי יתקבלו האספקות? גלובס עושה סדר.
● כיפת ברזל הטורקית: ארדואן מנסה להתנתק מהתלות במערב וברוסיה
● 154 טילי טומהוק ועשרות מטוסי קרב: הכוחות שארה"ב שלחה להגן על ישראל
מה פילוח העסקה?
מטוסי ה־F-15 מהווים, כאמור, את חלק הארי מהעסקה - עם סך כולל של 18.82 מיליארד דולר. לצורך ההשוואה, לאחר מכן נמצאים בעסקה 32,739 פגזי טנקים 120 מ"מ ואמצעים נוספים לטנקים בסך כולל של 774.1 מיליון דולר. כמו כן, ישנו מספר לא מצוין של משאיות 8 טונות בסך כ־583.1 מיליון דולר. לבסוף, העסקה כוללת 30 טילי אוויר־אוויר לטווח בינוני מדגם AIM-120 אמראם של ריית'יאון ויוז איירקראפט בסך 102.5 מיליון דולר ו־50 אלף מרגמות עוצמתיות תמורת 61.1 מיליון דולר.
מהם המטוסים החדשים, ומה ההבדל בינם לבין מטוסי F-15 ישנים?
העסקה כוללת 50 מטוסים F-15IA, הכוללים מחשב עוצמתי ואת המכ"ם העוצמתי AESA. במטוסים יוטמעו גם מערכות ישראליות, מערכת התראה מפני טילים וקסדה מתקדמת. הדגם החדש יכלול מערכות FLY-BY-WIRE מתקדמות, שבעזרתן על היגוי המטוס שולטת מערכת ממוחשבת שמתאמת בין המטוס לטייס.
מטוס F-15IA יכול להגיע למהירות 2.5 מאך, תוך שהוא מאיץ מ־0.8 מאך ל־1.2 מאך בפחות מ־25 שניות. טווח הטיסה של המטוס הוא 2,222 ק"מ, והוא בעל יכולת נשיאת תחמושת מרבית של 13,381 ק"ג. יתרון נוסף שלו שעלויות התפעול שלו נמוכות ב־25% מה־F-15I.
האם מישהו יכול לבלום את העסקה?
המכירה עומדת על הפרק מאז אפריל, אולם רק כעת אישרה מזכירות המדינה את המכירה שתועבר לאישור הקונגרס. סנטורים שונים, בהם כריס ואן הולן ממרילנד, כבר הודיעו על כוונתם להתנגד למכירה. עם ההודעה נפתח חלון זמנים של 30 ימים שבו הקונגרס יכול לפעול לבלימת העסקה באמצעות העברת החלטה.
מתי יתקבלו האספקות?
בין כה וכה ועל אף דחיפות קבלת האמצעים, גם אם הקונגרס יאשר את המהלך במהרה, האספקות צפויות לצאת לדרך בין 2026-2029, כשהמטוסים מביניהם יהיו, כנראה, בסוף. "ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל, וזה חיוני לאינטרסים הלאומיים של ארה"ב לסיע לישראל לפתח ולשמור על יכולת הגנה עצמית חזקה", נמסר ממזכירות המדינה. "המכירה המוצעת עולה בקנה אחד עם יעדים אלה".
גורם במזכירות המדינה אמר לרשת CBS כי הפריטים מיועדים לשמור ולבנות את היכולת ההגנתית הכוללת של ישראל לטווח הארוך. הוא ציין כי רוב המוצרים יסופקו בכמה פעימות, כשאת מטוסי ה־F-15 ייקח לבואינג לפחות עשור לספק במלואם. במסגרת העסקה החדשה לא רק שישראל תקבל מטוסי F-15 חדשים, אלא גם מטוסי F-15 שקיימים בישראל יעברו שדרוג עם, למשל, מנועים ומכ"מים חדשים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.