מדריך צלילה אוקראיני חשוד בגרמניה במעורבות בפיצוץ נורד-סטרים

גרמניה ממשיכים לחקור את הפיצוץ הצינור הגז נורד-סטרים ב-2022, ששיתק את התעשיה המקומית • במספר ערוצי תקשורת דווח כי התביעה הכללית בגרמניה איתרה חשוד מרכזי באירוע - מדריך צלילה אוקראיני שהתגורר בפולין

צינורות הגז נורד סטרים בגרמניה. חשד שאזרח אוקראינה היה מעורב בפיצוץ ב-2022 / צילום: ap, Michael Sohn
צינורות הגז נורד סטרים בגרמניה. חשד שאזרח אוקראינה היה מעורב בפיצוץ ב-2022 / צילום: ap, Michael Sohn

הרשויות בגרמניה הוציאו באחרונה צו מעצר נגד אזרח אוקראיני בחשד למעורבות בפיצוץ צינור הגז נורד-סטרים לפני כשנתיים בים הבלטי; כך נחשף היום בתקשורת הגרמנית. זו ההתפתחות הבולטת ביותר בפרשה מאז שהשלטונות בגרמניה, בשבדיה ובדנמרק החלו לחקור מה גרם ב-26 בספטמבר 2022 לפיצוץ המסתורי, ששיתק את יצוא הגז הרוסי בשווי של עשרות מיליארדי אירו בשנה לגרמניה, והביא להאטה ולמשבר בכלכלה הגדולה ביותר באירופה. בעבר פורסם כי הרשויות במדינות אלו חושדות כי היה זה צוות קומנדו אוקראיני שביצע את החבלה, אך לא פורסמו פרטים מזהים על החשודים.

כיפת ברזל הטורקית: ארדואן מנסה להתנתק מהתלות במערב וברוסיה
שאלות ותשובות | כמה מטוסי F-15 כוללת העסקה הביטחונית בין ישראל לארה"ב?
WSJ | אוקראינה משנה את האסטרטגיה, ולא כולם תומכים

כעת, כאמור, לפי דיווח ברשת הממלכתית ARD, ביחד עם העיתון זידויטשה צייטונג, התביעה הכללית בגרמניה איתרה חשוד מרכזי במעורבות: וולודימיר ז'ורבלוב, בן 44, שהתגורר בפולין. הוא חשוד ב"פעילות חבלה המנוגדת לחוקה הגרמנית ובגרימה לפיצוץ". המגזין הגרמני שפיגל דיווח כי למרות שהיה ידוע בתחילה היכן החשוד נמצא, הוא הצליח להתחמק ממעצר וכעת לא ברור איפה הוא. היו בגרמניה מי שהאשימו את הפולנים בכך שלא סייעו מספיק למעצר בזמן ואפילו ששירותי המודיעין הפולנים הזהירו אותו כי עליו לעזוב את המדינה.

לפי הדיווחים ז'ורבלוב הוא מדריך צלילה אוקראיני, שיחד עם עוד שני צוללנים מומחים חשודים בכך שהטמינו מטעני חבלה בקרקעית הים הבלטי, היכן שהצינורות הכפולים של צינור נורד סטרים 1 ונורד סטרים 2 הונחו. נורד סטרים 1 ייצא גז רוסי מצפון המדינה ישירות לתחנת הפקה בצפון גרמניה. נורד סטרים 2 הושלם, אך לא התבצעה בו הזרמת גז בשל המלחמה באוקראינה וסירוב גרמני להמשיך בפרויקט. שני הצינורות היו אמורים להבטיח לתעשייה הגרמנית גז רוסי זול למשך עשורים רבים קדימה.

רוסיה: עשרות מיליארדי אירו בשנה מיצוא גז

יצוא הגז הרוסי, שנמשך למרות סנקציות אירופיות על תחומים אחרים, הניב לרוסיה עשרות מיליארדי אירו בהכנסות שנתיות, בין היתר בשל הזינוק במחירי הגז שחל אחרי פרוץ המלחמה. לפי החשד, האוקראינים רצו לשים קץ לתלות הגרמנית בגז הרוסי, ולהכנסות העתק של רוסיה ממנו. לא ברור אם הממשלה האוקראינית, ובמיוחד אם הנשיא וולודימיר זלנסקי, היו מודעים לתוכנית לכאורה, לפי החשדות שפורסמו כולם בהדלפות והערכות. הממשלה הגרמנית סירבה להתייחס לסוגיה.

לפי הדיווח ב"שפיגל", הפולנים אינם משתפים פעולה והביעו ספק בנוגע למהימנות החקירה הגרמנית. זו מצאה בעבר שמי שאחראים לפיצוץ הם צוות של שישה בני אדם - חמישה גברים ואשה אחת. הם השתמשו בדרכונים מזויפים, ברמה גבוהה לפי הדיווחים, בין היתר כדי לשכור יאכטה מחברה פולנית ב-6 בספטמבר. החברה הפולנית מקושרת לאנשי עסקים אוקראינים, ולדברי המקורות המודיעיניים שצוטטו, מצביעה על קשר כלשהו למדינה. היאכטה הפליגה מגרמניה ועגנה באי דני קטן בשם כריסטיאנס-או הסמוך לאי הדני הגדול בורנהולם, שלידו עובר תוואי צינורות נורד סטרים. הפולנים מכחישים מעורבות של ארצם ואף סיפקו רשימה נגדית של חשודים לשירותי המודיעין הגרמנים, שהתייחסו אליה בתור ניסיון להביא את החקירה למבוי סתום.

בעבר דווח כי שירותי המודיעין ההולנדים הזהירו את האמריקאים והגרמנים מפני מזימה שנוצרה בשירות המודיעין האוקראיני, ובכוונה הוסתרה מזלנסקי, לפוצץ את צינורות הגז. הצינורות היו אמורים להזרים כ-110 מיליארד קוב בשנה לגרמניה, שהיתה הופכת למדינת היבוא הגדולה ביותר באירופה גז רוסי. אחריו נאלצה גרמניה להוציא עשרות מיליארדי אירו על סבסוד גז לתושבים, בגלל העלות הגדולה, וכן להשמיש במהירות ובעלות אדירה פלטפורמות שיאפשרו לה לעבור לגז מונזל. כעת, ספקיות הגז הגדולות ביותר של גרמניה הן ארה"ב וקטר. חברות תעשייתיות בתחומי הנייר, הדשנים, הכימיקלים וייצור נוסף צמצמו את פעילותן מאז, וכמה מהן התקדמו עם תוכניות להעביר את הייצור לאסיה או לארה"ב.