עיריית גבעתיים נגד הוועדה המחוזית תל אביב ונגד חברת הבנייה קבוצת תדהר: העירייה הודיעה כי תערער על מתן התוקף שניתן לתוכנית "מתחם הציפורן" בעיר על־ידי המחוזית לפני כשבועיים, זאת בשל מנגנון פיצוי לחלק מבעלי הקרקעות בתוכנית - עבור תוספת שולית, לכאורה, של 30 יחידות דיור בלבד, ל־222 שתוכננו בתחילת הדרך. לטענת העירייה, המנגנון סוכם בניגוד לעמדתה, ולגלובס נודע כי במהלך החודש הקרוב, היא תגיש ערעור על ההחלטה למועצה הארצית לתכנון ובנייה.
● דרישה חדשה של ראש עיריית חיפה מוסיפה מיליוני שקלים להוצאות יזמים
● פרופ' עדה כרמי מלמד: "הרימו גבה על מעון רה"מ, אבל המגורים הם פחות מ־10% מהבית"
● המדינה נערכת לשיווק קרקע להקמת 11 אלף דירות בשדה דב בתל אביב
תוכנית "מתחם הציפורן" משתרעת על פני כ־7.7 דונמים בצפון־מערב גבעתיים, במתחם שנמצא בין הרחובות עליית הנוער, התע"ש מצפון והוורדים. התוכנית מציעה התחדשות עירונית על־ידי שינוי ייעוד של השטח ממלאכה לתעסוקה, למגורים ולשטחי ציבור, והקמת שני מגדלים, בני 39 קומות כל אחד, לאורך רחוב עליית הנוער. על־פי התוכנית, מגדל אחד ישמש לתעסוקה ולמסחר והשני למגורים - כאשר במתחם כולו, תוכננו בשלב הראשון 222 יחידות דיור. עוד כוללת התוכנית הקמת בית ספר חדש, עם 16 כיתות לימוד, שחלק ממנו ישתלב בקומות הראשונות של מגדל התעסוקה.
במהלך הדרך, ביקשו הצדדים המעורבים בתוכנית להוסיף לה עוד 30 יחידות דיור. בדצמבר 2023, התקבלה התייחסות מהנדס העיר גבעתיים אדריכל שגיא תמרי לבקשה, לפיה הוא יתמוך בתוספת. עם זאת, ביקש מהנדס העיר להסיר מהתוכנית הצעה שהועלתה, לפיה ישולמו תשלומי איזון לבעלי הקרקע הרלוונטיים, בגין אותה תוספת. תשלומי האיזון הם מעין פיצוי כספי המשולם לבעלי קרקע, לרוב כאשר לא ניתן לפצותם בדרכים אחרות. במקרה זה, מדובר על תשלום של 15.9 מיליון שקל, שאמור להיות מועבר מבעלי קרקעות מסוימים אל בעלי קרקעות אחרים במתחם.
העירייה מתכוונת ללכת עד הסוף
עיריית גבעתיים התנגדה להצעה, בשל החשש כי תהפוך להיות ה"צינור" דרכו יועברו הכספים אל בעלי הקרקעות - ובסופו של דבר, תהיה זו שתישא בתשלומים בעצמה, דבר אשר יכביד בהמשך על תושביה. לדברי גורמים בעירייה, זה עשרות שנים שוועדות מחוזית נמנעות מלאשר תשלומי איזון, כיוון שהעניין מצריך את העירייה לקבל תשלומים מצד אחד ולהתחייב להעבירם לצד שני. "במקרה שבעלי הקרקע לא יעבירו את הכסף, תצטרך העירייה לשלם מכספי הציבור לבעלי הקרקע האחרים", הם מסרו.
בפרוטוקול הדיון בוועדה המחוזית למתן תוקף לתוכנית, צוין כי חברת תדהר התחייבה לשלם בעצמה את תשלומי האיזון, ישירות לבעלי הזכויות הזכאים להם (כלומר, לא דרך העירייה) - אך בעיריית גבעתיים לא מסתפקים בהתחייבות זו. אותם גורמים בעירייה טוענים כי ביקשו מתדהר להפקיד את הסכום כערבות - 15.9 מיליון שקל, כאמור - אך לדבריהם, בחברה סירבו לכך. אותם גורמים מציינים כי בכוונת העירייה "ללכת עד הסוף" עם הערעור למועצה הארצית לתכנון ובנייה.
בדיון למתן תוקף, ציינה הוועדה כי "לאור חשיבות הפרויקט ותרומתו המשמעותית לציבור, עמידתו בעקרונות תוכניות המתאר המקודמות ותרומתו בתוספת חטיבת קרקע לטובת הקמת מוסד חינוך משמעותי חדש בשכונה, סבורה הוועדה כי במאזן השיקולים בין מנגנון תשלומי איזון, שהוא מורכב, לבין התרומה של הפרויקט לעיר, נכון לקדם את המנגנון המוצע באופן חריג במקרה זה, לצורך ישימות התוכנית".
"אין דרך אחרת לקדם את התוכנית"
תוכנית "מתחם הציפורן" נקלטה בוועדה המחוזית באוקטובר 2021 - כלומר, בקרוב יחלפו שלוש שנים מאז תחילת הדיונים בה. מתן התוקף אמור היה לסיים את ההליך ולהוציא את הפרויקט לדרך, אך הגשת הערעור תעכב את האישור הרשמי עד לדיון בוועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה. בענף מעריכים כי ערעור כזה עשוי "לגרור" את התוכנית לעוד שנה של דיונים לפחות. "חולפים חודשים עד שערעור משובץ בוועדה", אומר גורם המעורה בפרטי התוכנית, "ולאחר מכן בין שבועות לחודשים רבים עד להחלטה".
לגלובס נודע כי הבחירה במתווה תשלומי האיזון, שגם הוועדה המחוזית עצמה הגדירה את קידומו במקרה הזה כ"חריג", באה על רקע הניסיון לפתור מחלוקות סבוכות בין כמה מבעלי הקרקע ולאפשר את קידומה של התוכנית, על אף האתגרים. "אין דרך אחרת לאזן בין הזכויות, מלבד באמצעות מתן תשלומי איזון", כך טוען אותו גורם שאיתו שוחחנו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.