למרות המלחמה: ישראל עדיין שומרת על מקומה הגבוה בדירוג האוניברסיטאות

הקריאות לחרם אקדמי נגד ישראל לא השפיעו על מעמדן של האוניברסיטאות הישראליות בדירוג העולמי, חברת אפיטומי מקווה כי האישור לשיווק גלולת ההרזיה שלה יגיע עד סוף השנה, וגם: תוצאות ודו"חות טובים לקמהדע וריווק ברבעון האחרון • השבוע בביומד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, Shutterstock

ישראל שומרת על מקומה הגבוה בדירוג האוניברסיטאות

האוניברסיטאות הישראליות מצליחות גם השנה, לשמור על מקומן הגבוה בדירוג שנחאי, בדירוג האוניברסיטאות הטובות בעולם. נראה כי הקריאות לחרם אקדמי נגד ישראל והמתיחות ביחסים בין חוקרים ישראלים לבין האקדמיה הבינלאומית, לא השפיעו או טרם השפיעו על מעמדן של האוניברסיטאות הישראליות בדירוג. 

אופקו עולה למרות ירידה בהכנסות, בריינסווי ברבעון שלישי של איזון
מה עומד מאחורי מיזוג קדימהסטם לחברה שנסחרת בנאסד"ק

מבחינת הסדר היחסי של המוסדות הישראליים בדירוג, מכון ויצמן עקף השנה את האוניברסיטה העברית והוא מופיע כעת במקום ה-69 העולמי, עליה של 14 מקומות. האוניברסיטה העברית השנה במקום ה-81, לעומת 77 בשנה שעברה. הטכניון נמצא היום במקום ה-85, לעומת ה-83 בשנה שעברה. 

אוניברסיטת תל אביב נמצאת בקבוצת המקומות 201-300, בר אילן בין 301-400, בן גוריון בין 401-500, וחיפה בין ה-501-600, וזאת מבין כ-2500 אוניברסיטאות שנבחנות בכל שנה. 

דירוג שנחאי, הנחשב לאחד משלושה דירוגי האוניברסיטאות המשפיעים בעולם, התחיל במקור כפרויקט של אוניברסיטת ג'יאו טונג בשנחאי והיום מבוצע על ידי חברת ייעוץ סינית. המתודולוגיה מבוססת בעיקר על תוצרי מחקר של האוניברסיטאות השונות. 

העשירייה המובילה בדירוג דומה לזו של שנה שעברה. מככבות בה רק אוניברסיטאות אמריקאיות ובריטיות, והחמישייה בצמרת זהה לשנים הקודמות: הרווארד, סטנפורד, MIT, קיימברידג' ו-UCLA. לא נראה כי התקופה הסוערת בקמפוסי העילית השפיעה על הדירוג השנה כהוא זה, אך אלה כנראה תהליכים ארוכי טווח. 

אפיטומי: נבדקינו שמרו על הירידה במשקל במשך עוד חצי שנה

קצת יותר מחצי שנה אחרי שאפיטומי קיבלה את הבשורה הטובה על הצלחת גלולת ההרזיה שלה בניסוי קליני, ודי מהר לאחר מכן את הבשורה כי השותפה שלה נסטלה, שהייתה אמורה לשווק את הגלולה, נסוגה מן ההסכם, מדווחת החברה על מצבה העדכני בדו"חות החצי שנתיים שלה. 

אפיטומי, שאין לה עדיין מוצרים בשוק, עדכנה כי היא עדיין מקווה כי האישור לשיווק הגלולה יגיע עד סוף 2024. היא הייתה אמורה לקבל תשובה תוף 90 יום ממועד ההגשה בסוף פברואר, אך בעקבות התיק שהגישה נערכו כמה דיונים עם ה- FDA, וכל דיון כזה מאריך את תקופת מתן התשובה. החברה דיווחה כי היא ערכה תהליך ייעוץ אסטרטגי וכי היא בוחנת אפשרויות להמשך פעולה עם גופים אסטרטגיים בארה"ב ומחוץ לה. 

בינתיים, החברה מדווחת על ניסוי המשך לניסוי הקליני שערכה. מטופלים מקבוצת הניסוי וגם מקבוצת הביקורת שירדו לפחות 3% ממשקל ב-24 השבועות הראשונים של הניסוי, קיבלו הצעה לקחת את גלולת הניסוי במשך עוד 24 שבועות. במהלך תקופה זו, מטופלים בקבוצת הניסוי, שירדו 11.3% בממוצע, הצליחו לשמור (בממוצע) על הירידה שהשיגו. קבוצת הביקורת, שירדה בממוצע 6% ממשקלה במהלך תקופת הניסוי, הוסיפה לרדת כך שהשלימה ירידה של 7.5% ב-24 שבועות פלצבו + 24 שבועות גלולה. 

הניסוי הזה לא נערך עבור ה-FDA, אלא כדי לחזק את מעמדה התחרותי של הגלולה בשוק, בעיקר מול מוצרי ה-GLP1, גלולות ההרזיה החדשות, אשר מאפשרות להפחית עד 15%-20% מהמשקל במקרים מסוימים, אך חלק מן המטופלים סובלים מתופעות לוואי קשות, וחלקם אינם זכאים למרשם למוצר, שגם נמצא במחסור. 

בקופתה של החברה 12.5 מיליון דולר ועוד 16.6 מיליון דולר פיקדונות לזמן קצר. במחצית הראשונה החברה השתמשה ב-4.3 מיליון דולר לפעילותה השוטפת, כך שיש לה כעת מזומנים מספיקים לפעילותה. עם זאת, אם לא תצליח לחתום על הסכם שיווק או הסכם אסטרטגי אחר לשביעות רצונה ובמקום זאת תפעל לבניית ערוצי שיווק עצמאיים, היא תצטרך להשקיע סכומים גבוהים בפעילות זו. 

בעקבות הדיווח, עלתה מניית החברה 23% ביום חמישי, למחיר המגלם לחברה שווי של 95 מיליון שקל. היא עדיין נסחרת במחיר נמוך ב-79% מאשר לפני ביטול ההסכם עם נסטלה. 

דו"חות טובים לקמהדע וריווק

שתי חברות ביומד נוספות דיווחו השבוע על תוצאותיהן לרבעון. קמהדע דיווחה על עלייה נוספת של 13% בהכנסותיה לעומת הרבעון המקביל, ל-42.5 מיליון דולר. זו עדות להמשך ההצלחה של החברה עם המוצרים שקנתה מחברת סאול ועם המודל החדש שלה במסגרתו היא מפיקה בעצמה את פלזמת הדם ממנה היא מייצרת את מוצריה. ה-EBITDA של החברה גדל ב-51% ל-9.1 מיליון דולר והרווח הנקי לרבעון היה 4.4 מיליון דולר, עם תזרים חיובי של 15 מיליון דולר מפעילותה השוטפת. 

קמהדע אשררה את יעד ההכנסות השנתי, של 158-162 מיליון דולר. עוד אשררה כי היא מחפשת הזדמנויות עסקיות נוספות (למשל לרכישת מוצרים נוספים), כפי שציינה כאשר קיבלה השקעה נוספת מפימי.

קמהדע ציינה כי הוצאותיה התפעוליות עלו בשל השקעתה בניסוי במוצר באינהלציה לטיפול באמפיזמה תורשתית, התחום בו התמחתה החברה עד עסקת סאול. קמהדע מכרה את המוצר המוביל שלה בתחום הזה לחברת טקדה, והיא עדיין מקבלת ממנו תמלוגים. מוצר הניתן באינהלציה עשוי להיות מבודל ותחרותי מאוד בשוק, אך החברה כבר עורכת את הניסוי במוצר הזה שנים רבות. ניסיון קודם להדגים את יעילות הטכנולוגיה נכשל, והחברה נכנסה לניסוי חדש בפרוטוקול משופר, אבל מודבר במחלה נדירה שיש לה טיפולים קיימים סבירים, כך שקשה לגייס חולים לניסוי. 

בדו"חותיה חושפת קמהדע היא כי שוחחה עם ה-FDA, בתקווה כי תוכל להאיץ את הניסוי, כלומר כנראה להפחית את מספר החולים שיש לגייס. החברה נסחרת לפי שווי של 913 מיליון שקל, ומנייתה לא נעה בצורה דרמטית בתגובה לדו"ח. 

חברת LifeWard, לשעבר ריווק, שפיתחה שלד חיצוני להולכה וטיפול באנשים עם שיתוק או הפרעות תנועה, דיווחה סוף סוף על עליה משמעותית בהכנסותיה, מ-1.3 ל-6.7 מיליון דולר. השיפור נובע מהתקבלות מוצרי החברה לתוכניות הביטוח הממשלתי מדיקר, שבעקבות זאת ההחלה לשלם לחברה עבור טיפולים גם מן הרבעונים הקודמים. "כעת רופאים כבר יכולים לרשום את המוצר בביטחון, בידיעה כי למטופלים יש נגישות אליו", נמסר בדו"חות החברה. היא צופה הכנסות של 28-32 מיליון דולר השנה. 

שיעור הרווח הגולמי היה 41% והחברה רושמת עדיין הפסד (ברבעון הנוכחי של כ-4.4 מיליון דולר). כעת כאשר עלתה על מסלול השיפוי הביטוחי, היא מקווה להצמיח הכנסותיה בצורה שתשפר את מבנה הרווחיות שלה. 

בעקבות הדו"ח מניית לייפוורד עלתה כ-20% והחברה נסחרת כעת לפי שווי של כ-32 מיליון דולר. 

אפליקציה לניהול המצב הנפשי

סטודיו הסטארט אפים לתחום ה-FemTech "אימפקט 51", סיים החודש את המחזור השני שלו. המחזור הפעם הוקדש כולו לתחום החוסן אל מול טראומה. בין הפרויקטים שהשתתפו היו: Betsie, כלי ניהול לטראומה הכולל תזמון אירועים, הכנה רגשית לקראתם, זיהוי טריגרים פוטנציאליים ופעילויות לטיפול עצמי, ומיזם TOVA, בוט למיון ראשוני בתחום בריאות הנפש, המתאים לנשים הנמצאות את הכתובת הטיפולים הנכונה לפנות. 

במחקר מקדים שעשו מייסדות המיזם, הסתבר שנשים לוקות בחרדה פי שניים מגברים, שוהות יותר זמן בשלב ה-PTSD, ומושפעות באזורים שונים במוח מאשר גברים. מסקנתן הייתה שזהו עוד תחום ברפואה שבו נדרשת עדשה מגדרית על מנת לתת מענה הולם. 

אימפקט 51 נוסד על ידי היזמיות מיכל שלם ועו"ד מיכל לבנטל אנדרסון, כדי לקדם טכנולוגיות בתחומי בריאות ואיכות חיי נשים. עו"ד נגה דבצרי-ספירא, ראש משותף של מחלקת הייטק במשרד נשיץ-ברנדס-אמיר, שליוותה את המיזם. 

המחזור הראשון עסק בפתרונות לתחום המנופאוזה. המחזור השני, שהחל בהגשת הצעות בינואר 2024, עסק כאמור בתחום הטראומה והחוסן. בקרוב יחל המחזור השלישי, אשר יתמקד במחלות קרדיו-ווסקולריות (מחלות לב וכלי דם) אצל נשים. הוא יחל ברבעון הרביעי של 2024. 

שני מיזמים מן המחזור הראשון של הסטודיו עדיין פעילים. האחד, Herheart, במסגרת ה-foundry של הסטודיו כולל השקעה ראשונית מהסטודיו, והשני באופן עצמאי. מהמחזור השני של הסטודיו שעסק בטראומה ופוסט טראומה אצל נשים שני המיזמים שצויינו ממשיכים כעת לפיתוח המוצר.