חברת אמריקן לייזר, שנכנסה בשבוע שעבר להקפאת הליכים, המשיכה להחתים לקוחות על עסקאות עבור טיפולי הסרת שיער "לכל החיים" בחודשים לפני קריסתה. מי שכבר שילמו את מלוא הסכום, ולא טופלו לשביעות רצונם, יכולים רק לחכות כרגע להסדר החוב של החברה. מי שעדיין לא שילמו את כל התשלומים, יכולים לפנות לחברת האשראי ולבקש לבטל את הסכומים שלא שולמו.
● חובות של 113 מיליון שקל: בית המשפט הוציא צו עיכוב הליכים לאמריקן לייזר
● מנכ"ל חברת קר מסביר למה הוא רוצה לרכוש את אמריקן לייזר
אך ישנה קבוצה של לקוחות שנמצאת בין לבין, שנכון לשבוע שעבר לא הצליחו להבין עד הסוף מה מצבם. אלה לקוחות החברה בלנדר, וייתכן גם חברות אשראי חוץ בנקאי נוספות, איתן ערכה אמריקן לייזר שיתוף פעולה. אמריקן לייזר הציעה ללקוחות לחלק את העסקה לתשלומים, למעשה באמצעות הלוואה מחברת האשראי. ללקוחות הוצגה תוכנית לפריסת הסכום לתשלומים ללא ריבית, כאשר אמריקן לייזר היא שסבסדה את הריבית.
ההלוואה הייתה מחוץ למסגרת האשראי, וכך התאפשר ללקוחות לשלם סכומים גבוהים, של 10־20 אלף שקל, עבור סדרת טיפולים מלאה, לפעמים במספר אזורים, או עבור מספר נפשות באותה המשפחה.
מבחינת הלקוחות, מדובר בעסקת תשלומים שהם ביצעו מול אמריקן לייזר, וכעת כשהבינו שהם עלולים לא לקבל את השירות, הם מעוניינים להקפיא את התשלומים, אבל מבחינה משפטית הם בבעיה. חברת האשראי החוץ בנקאי, מבחינתה, כבר העבירה את הסכום המלא לאמריקן לייזר במועד ביצוע העסקה. מבחינת בלנדר, הלקוח שילם לאמריקן לייזר וזו הכתובת אליה עליו לפנות אם לא קיבל את השירות. במקביל, הוא לקח הלוואה אותה עליו להחזיר, והדברים אינם כרוכים זה בזה.
ניתוק מבית העסק
מבלנדר נמסר כי: "חברת בלנדר העמידה את ההלוואות עפ"י בקשת הלקוחות למטרת תשלום עבור טיפולים שרכשו מאמריקן לייזר. מיד עם אישור ההלוואה, סכום ההלוואה הועבר באופן מלא ומיידי לאמריקן לייזר ובהתאם לבקשת הלקוחות.
"נושא חברת אמריקן לייזר נמצא בימים אלו בהליכים משפטיים בבית המשפט, במידה ומנהלי ההסדר של אמריקן לייזר יבחרו לזכות את לקוחותיהם בגין הסכומים ששולמו עבור הטיפולים, באמצעות בלנדר, חברת בלנדר תפעל עפ"י החלטת בית המשפט ותחזיר באופן מיידי את מלוא כספי הזיכוי ללקוחות. חברת בלנדר תמשיך ותפעל על מנת להעניק את השירות הטוב ביותר ללקוחותיה".
לקוחה איתה שוחחנו, אמרה כי לא היה טריוויאלי להבין את מבנה העסקה ואת הניתוק בין הגופים, שכן כל התנהלותה גם בעת החתימה על העסקה הייתה מול אמריקן לייזר בלבד, והעסקה הוצגה לה כחלוקה לתשלומים. בעת החתימה על המסמכים, ראתה שהעסקה היא בעצם מול בלנדר, אך לא ייחסה לכך חשיבות. לקוחות נוספים סיפרו סיפור דומה, כאשר חלקם הבינו טוב יותר וחלקם פחות כי ההלוואה אינה קשורה לחברה נותנת השירות. חלק מן הלקוחות ציינו כי לא קיבלו מנציגי אמריקן לייזר את החוזים עליהם חתמו (שכללו גם את ההתחייבות מול בלנדר), אף שמדובר בהלוואה חוץ בנקאית בעשרות אלפי שקלים, כאמור.
ד''ר גל אביב, מנכ״ל בלנדר טכנולוגיות פיננסיות / צילום: סיון פרג'
לפני כשבוע, טרם פורסם דבר קריסתה של אמריקן לייזר, נודע על תביעה שהגישה לקוחה שעברה טיפול אסתטי בחברה אחרת נגד בלנדר, ונטלה גם היא הלוואה. הלקוחה טענה כי לא הייתה מודעת לכך שההלוואה שלה הייתה מול בלנדר בעת החתימה, וגם כי לא ידעה שהסכום החודשי יכול להשתנות, בשל שינויים בריבית הפריים. במקרה הזה השופטת פסקה כי ההלוואה מבוטלת. בלנדר ערערה.
בינתיים, סניפי אמריקן לייזר ממשיכים לפעול באופן ספורדי מאוד כך שחלק קטן מן הלקוחות ממשיכים לקבל טיפולים, אך בחלק מן המקרים הלקוחות הגיעו אל הסניפים לאחר שנאמר להם שיוכלו לקבל טיפול, ומצאו אותם סגורים.
בתוך כך, 180 מעובדי החברה פנו השבוע לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה לתת צו לפתיחת הליכים באמצעות עו"ד אופיר רונן, להבדיל מצו עיכוב ההליכים שניתן. זאת על מנת שהעובדים יוכלו לקבל משכורת מהביטוח הלאומי בתוך 14 ימים. באמריקן לייזר עובדים 300 עובדים שלא קיבלו את משכורת יולי והם לא צפויים לקבל את המשכורת למחצית הראשונה של אוגוסט.
הצעת הרכישה
מהבקשה שהגישה החברה עלה כי בכוונתה לפטר כ־200 עובדים בימים הקרובים ולהמשיך להעסיק 94 מהם. זאת במסגרת תוכנית הפעלה זמנית, המבוססת על המשך הפעלה וגבייה שוטפת מלקוחות, מימוש זכויות ונכסים משועבדים, ובמידת הצורך מימון ביניים עד לסך של 2 מיליון שקל מבעלי המניות בחברה - ירון בן אבי ויוסי בן יוסף - או גוף מממן אחר. החברה מתכננת להציע ללקוחות הצעה במסגרתה תמורת תשלום נוסף, יוכלו לבצע עד 12 טיפולים נוספים, ולוותר על זכאותם לטיפולים 'לכל החיים'.
בבקשת העובדים נכתב כי "אם סטטוס החברה לא יעבור לסטטוס של צו לפתיחת הליכים מסטטוס של עיכוב הליכים לפי תיקון 4, יגרם נזק קשה ביותר ל־300 עובדי הרשת (שחלק ניכר מהן הינו המפרנס העיקרי של בני משפחתו) מכיוון שהם יקבלו את משכורת חודש יולי 2024 והמחצית הראשונה של חודש אוגוסט 2024 רק בעוד חודשים רבים". על פי המסלול שהגישו באי כוח החברה, עובדי החברה יקבלו את החוב כלפיהם מקופת הסדר הנושים רק לאחר אישור הסדר, מהלך שצפוי לקחת בין 60־120 ימים, ותלוי באישור הסדר.
במקביל להצעת אמריקן לייזר להמשיך לתוכנית הבראה, הצהירה המתחרה, קר שירותי רפואה, על כוונתה לרכוש את אמריקן לייזר. קר הצהירה גם בפוסט בפייסבוק וגם בשיחה עם גלובס, על נכונות להעסיק את רוב עובדי החברה.
על־פי בקשת עיכוב ההליכים שהגישה אמריקן לייזר לבית המשפט המחוזי בלוד, חובותיה מגיעים לכ־113 מיליון שקל, מהם 26 מיליון שקל ללקוחות. לדברי החברה, יש לה כ־50 אלף לקוחות פעילים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.