הכטב"ם המתאבד החדש של איראן, והפיתוח הישראלי שיכול להגן מפניו

בעיצומה של תקופה מאתגרת במיוחד בצפון, מפעל פלסן שבקיבוץ סאסא השיק תוסף שמגן על רק"מים מפני כטב"מים • אוקראינה לכדה את אמצעי הלוחמה האלקטרונית הרוסי נגד רחפנים במהלך הפלישה למחוז קורסק • וגם: איראן הציגה כטב"ם ומל"ט חדשים בתערוכה ביטחונית במוסקבה • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הכטב''מ החדש של איראן B1 Bavar / צילום: al-ain.com
הכטב''מ החדש של איראן B1 Bavar / צילום: al-ain.com

מלחמת "חרבות ברזל" מוסיפה לאתגר את שרשראות הייצור של החברות הביטחוניות הישראליות, אך אלו ממשיכות בכל זאת להשיק מוצרים חדשים. בד־בבד, איראן מרחיבה את פעולות שיווק המוצרים במוסקבה, ואילו רוסיה מובכת ממערכת מתקדמת שלה שנפלה לידי צבא אוקראינה במחוז קורסק. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית. 

השבוע בתעשיות הביטחוניות | הטורפדו הקטלני של סין, וארה"ב מביאה נשק מהפכני למזרח התיכון
השבוע בתעשיות הביטחוניות | ספינות ישראליות בדרך לפיליפינים ועסקת הענק של התעשייה האווירית
השבוע בתעשיות הביטחוניות | הניסוי המסתורי של ארה"ב, עסקת הענק של אלביט, והנשק החדש של אוקראינה

בזמן מלחמה: המפעל הצפוני שהשיק הגנה מכטב"מים

מפעלים רבים בצפון הושפעו משיגורי חיזבאללה בחודשי המלחמה, שבמהלכה ארגון הטרור השיעי אף טען כי פגע במפעל פלסן שבקיבוץ סאסא. זהו מפעל שמייצר מיגונים לרכבים צבאיים, כולל בארה"ב ובמדינות נוספות, דוגמת אזרבייג'ן. אולם, דווקא במהלך תקופה מאתגרת, החברה השיקה לאחרונה פיתוח חדש: TAPS - Top Attack Protection System.

הפיתוח החדש של מפעל פלסן- TAPS - Top Attack Protection System / צילום: Plasan
 הפיתוח החדש של מפעל פלסן- TAPS - Top Attack Protection System / צילום: Plasan

TAPS הוא תוסף שנועד להגן על רק"מים מפני התקפות מהגובה, כמו כטב"מים. בפלסן ציינו כי ערכת המיגון הקלה הזו מיועדת להתווסף להגנות קינטיות קיימות, וכבר עברה בדיקות קפדניות בכמה צבאות מערביים, שאישרו את השימוש המבצעי בו. במסגרת הניסויים הללו, TAPS הוכיחה עצמה בתנאי שטח קשים. לתוספת המיגון יש צורך בשדה הקרב המודרני - כפי שמשתקף הן ממלחמת רוסיה־אוקראינה והן ממלחמת "חרבות ברזל", שרוויות בשימוש בכטב"מים.

עוד הרבה לפני המלחמה הנוכחית, האיראנים דאגו לצייד את חיזבאללה בכטב"מים רבים ומגוונים מאלה שבידי חמאס. ארגון הטרור מחזיק מל"טי איסוף כמו איוב, ומל"טי תקיפה כמו אבאביל או סדרת שאהד. מנגד, לחיזבאללה יש גם מערך הגנה אווירית עם סוללות S-200 וטילי 358. מערכות אלו יירטו כמה מל"טים של ישראל, בהם הרמס 900.

הכטב"מ המתאבד החדש של איראן

הקהילה הבין־לאומית החרימה את התערוכה הביטחונית "ארמי 2024" שהתקיימה במוסקבה בשבוע שעבר, אך מי שהגיעה בכל זאת להציג שם היא ספקית הכטב"מים של רוסיה - איראן. במהלך התערוכה, הגיע לבקר בביתן האיראני שר ההגנה הרוסי, אנדריי בלוסוב, והגדיר את ההישגים של משטר האייתוללות בתחום בתור "מרשימים מאוד".

איראן חשפה בתערוכה גם את החימוש המשוטט (רחפן מתאבד) החדש שלה: "בוואר B1". הרחפן נועד לפעול מול מטרות נייחות או נעות בטווחים קצרים. האיראנים עוד מסרו כי אם הוחלט על ביטול משימה, אז ה־B1 יודע לחזור למיקום השיגור כדי להתקונן להמראה מחודשת.

משקל ההמראה המקסימלי של הרחפן הוא 7 ק"ג, והוא נושא מטען במשקל 2 ק"ג. נוסף על כך, ראש הנפץ יכול להכיל 40 מוטות מתכת או 200 שברים במשקל 1.5 גרם, במטרה להרחיב את הפגיעה. המצלמה האלקטרו־אופטית ממוקמת מתחת לראש הנפץ, ואילו הסוללה הנשלפת בצד האחורי. לטענת טהרן, למפעיל נדרשות חמש דקות להרכבת באוור, ולשליחתו למשימה.

המראתו ונחיתתו אנכית ובעולם הרחפנים שהולך למתקפות נחיל, ניתן להפעילו עם עד עשר יחידות בגיחה אחת. בדומה לכל רחפן, משך הטיסה שלו מושפע מהמשקל שהוא נושא. אם הוא בתצורה של חימוש משוטט עם ראש נפץ במשקל 2 ק"ג אז משך הטיסה שלו כ־25 דקות, ואילו למשימות איסוף ללא ראש הנפץ - משך הטיסה מתארך ל־35 דקות. טווח הטיסה שלו בגרסת החימוש המשוטט מוערך ב־12 ק"מ ובגרסת הסיור כ־15 ק"מ. המהירות המרבית שלו כ־80 קמ"ש, כשנגד הרוח הוא מסוגל לטוס במהירות 30 קמ"ש ולעמוד במשבי רוח של 20 קמ"ש.

בנוסף, הציגה איראן לראשונה בתערוכה את המל"ט "מוהאג'ר 10", שלטענתם הוא מתקדם טכנולוגית מקודמיו. 

אל התערוכה הגיעה משלחת איראנית רמת דרג בראשות בריגדיר גנרל עלי שדמאני, סגן ראש "חתאם אל־ענבייה" - חברת הבנייה של משמרות המהפכה, שחולשת על כל מיזם גדול בתחום ברחבי איראן. את התערוכה הביטחונית במוסקבה ארגן משרד ההגנה של רוסיה, כשאיראן הייתה אחת מבין כמה מדינות זרות שהציגו בו. החברות והממשלות השונות הציגו בתערוכה כלי נשק, תחמושת, מל"טים, ציוד למערכות אוויריות, מערכות הגנה אווירית וימית, טילים בליסטיים, מכ"ם וציוד לוחמה אלקטרונית.

ארה"ב בעסקת ענק עם גרמניה

מזכירות המדינה האמריקאית אישרה מכירת פטריוט עצומה לגרמניה, בסך 5 מיליארד דולר. העסקה כוללת 600 טילים מדגם PAC-3 המתקדם, שבוודאי יעודד את תוכניות הרחבת פסי הייצור של לוקהיד מרטין. חברת הענק ייצרה 350 טילים בשנה ב־2018, התקדמה ל־500 לפני פרוץ מלחמת רוסיה־אוקראינה, ומתכננת לייצר 650 טילי PAC-3 בשנה עד 2027.

מדינת ישראל החליטה לפני כשלושה חודשים להפריש את סוללות הפטריוט הישנות שלה, במקום לשדרג אותן. הסיבה לכך היא מערכת קלע דוד של רפאל, שמיועדת להתמודדות עם איומים מתקדמים לטווח קצר ובינוני. המערכת שהיירוט המבצעי הראשון שלה התבצע כבר במאי 2023, מהווה מוצר ישראלי קרוב מאוד לרמת PAC-3, המיירט המתקדם ביותר מסדרת פטריוט. אולם, בעולם של כלכלת חימושים, הוא זול משמעותית: בעת שכל מיירט של PAC-3 מוערך בכ־6 מיליון דולר, יירוט של קלע דוד עולה למדינת ישראל כ־700 אלף דולר.

פינלנד רכשה בשנה שעברה את מערכת קלע דוד מישראל תמורת 316 מיליון אירו (כ־336 מיליון דולר). לצורך ההשוואה, לפי מחקר של המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים (CSIS) מדצמבר 2022, שכותרתו הייתה "פטריוט לאוקראינה: מה זה אומר?", עולה כי רכישת סוללת פטריוט חדשה עולה 1.1 מיליארד דולר: כ־400 מיליון מתוכם עבור המערכת וכ־690 מיליון דולר עבור מיירטים.

אוקראינה לכדה את אמצעי הלוחמה אלקטרונית המתקדם של רוסיה נגד רחפנים

כוחות אוקראיניים לכדו את אמצעי הלוחמה אלקטרונית (הל"א) הרוסי נגד רחפנים "וולונורז", במהלך הפלישה למחוז קורסק - כך מדווח באתר "ארמי רקוגנישן". וולונורז מבצע "ג'אמינג", משבש את התקשורת בין הכטב"מים לבין המפעילים שלהם - במטרה שהרחפן ינחת לקרקע או יטוס עד שהסוללה תתרוקן והוא ייפול. לפי דיווחים, המערכת מותקנת על גבי טנקים מדגם T-80BVM שמוצבים בחזית מול אוקראינה.

ההצבה הזו בקדמת הכוחות עשויה להצביע על היקף החימושים המשוטטים שמולו מתמודדים הרוסים מצד אוקראינה. וולנורז נחשב לעלית הטכנולוגיה הרוסית במאבק נגד הכטב"מים האוקראיניים. המערכת הזו היא קלת־משקל, 13 ק"ג בלבד, ובדרך זו מתאפשרת התקנתה בטנקים. היא פועלת בהספק 30 וואט, ומסוגלת להתמודד עם טמפרטורות קיצוניות, שבין 40- מעלות צלזיוס ועד 60 מעלות.