גלובס עושה סדר | שאלות ותשובות

צה"ל מגייס 15 אלף מילואימניקים בעלי פטור. למי יקראו וכמה זה יעלה?

בעקבות המלחמה והעומס על אנשי המילואים, צה"ל החליט לגייס מחדש חיילים שכבר שוחררו משירות מילואים • מהם הקריטריונים, כמה זה יעלה ואיפה עומד גיוס החרדים? • גלובס עושה סדר

אימונים של חטיבת המילואים 55 בגבול הצפון / צילום: דובר צה''ל
אימונים של חטיבת המילואים 55 בגבול הצפון / צילום: דובר צה''ל

אתמול (ב') פורסם כי שר הביטחון הנחה לגייס אנשי מילואים שקיבלו פטור בעבר. בהודעה משותפת מטעם לשכת שר הביטחון ודובר צה"ל נכתב כי בשל המצב והיקף פעילות הכוחות בסדיר ובמילואים, וכחלק מתהליך שמתכנן צה"ל להגדלת מאגר המשרתים, הנחה שר הביטחון יואב גלנט לקרוא בחזרה לשירות למי שהיו אנשי מילואים וקיבלו פטור משירות בעבר בשל צמצום כוחות, ועודם בגילים המחייבים בשירות.

רחפן שלוכד כטב"מים וכוונות עם AI: הסטארטפ-אפים שמעניקים לצה"ל יתרון
המשרוקית | לפיד סיפר שחוק הגיוס שלו הביא את החרדים לבקו"ם. המגמה יותר מסויגת  

למי מתכוונים לפנות בצה"ל, כמה זה צפוי לעלות ואיזה מהלכים צפויים בהמשך. גלובס עושה סדר.

את מי מגייסים?

כ-15 אלף אנשי מילואים, עד גיל 35, שקיבלו פטור בעבר בשל קיצוצים ורידוד סדר הכוחות. הם ייקראו לשרת במילואים בשלוש פעימות במהלך השנה הקרובה. על פי בדיקת המשרוקית של גלובס, פוטנציאל הגיוס הכללי של אנשי מילואים בתפקידי לחימה שקילו פטור בשל עודף כוח אדם עומד על כ-40 אלף, אך מלבד אותם 15 אלף, הם מבוגרים יותר (מעל גיל 35).

למה מגייסים אותם?

מלחמת חרבות ברזל הטילה נטל כבד על משרתי המילואים, שנאלצו להיקרא לסבבים חוזרים ונשנים, בצורה שוחקת שמפריעה את החיים הרגילים. במטרה להקל עליהם את הנטל ולאפשר לפחות אנשים להגיע לסבבי מילואים נוספים, יגויסו חיילי המילואים הללו.

גיוס החרדים, שגם הוא מקודם כפתרון זול ויעיל יותר לבעיות כוח האדם, מתקדם באיטיות ויהיה רלוונטי יותר לשנים הבאות - ולכן יש צורך גם בצעדים אלו. יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין, שהציע לפני כחודש הצעת חוק שמטרתה החזרת חיילי מילואים עם פטור לשירות כפי שצה"ל עושה כעת, בירך על המהלך אך עקץ על משך הזמן שלקח: "מברך על החלטת צה"ל ומשרד הביטחון להתחיל לפעול להחזרת אלפי בעלי כשירות למילואים - גם אם הביצוע לקח 9 חודשים ודחיפה בדמות הצעת חוק שמאחוריה עומדים חברי ועדת החוץ והביטחון".

מה העלות למשק?

העלות נמוכה מאוד עד זניחה, ונובעת בעיקר מתוספות ציוד ומימי אימון הנדרשים כדי להחזיר את המילואימניקים לכשירות. אך העלות המשמעותית של גיוס המילואים היא התשלום על ימי המילואים עצמם. ככלל, המטרה כאן אינה הרחבת סדר הכוחות של המילואימניקים המגויסים בכל רגע, אלא הקלה על הנטל על המערך הקיים. לכן, העלות לא צפויה להיות משמעותית. עם זאת, המילואימניקים הללו כן צפויים להיות שותפים בהקמת גדודי מילואים חדשים בצה"ל, שיחליפו חלק מגדודי המילואים הקיימים במשימות.

איך עוד מנסים להרחיב את כוח האדם בצה"ל?

צה"ל פועל במספר דרכים להרחבת כוח האדם בצה"ל: הראשונה היא הארכת שירות החובה, שקוצר בשנים האחרונות מ-3 שנים מלאות (36 חודשים) ל-28 חודשים בלבד. בחודש יולי אישרה הממשלה הצעת חוק להארכה מחדש של שירות החובה, באופן דיפרנציאלי. לוחמים ישרתו 36 חודשים, ולא-לוחמים ישרתו 32 חודשים, כאשר שר הביטחון יוכל לאשר עבור תפקידים ספציפיים בלי מחסור בכוח אדם ששירות החובה שלהם יישאר על 28 חודשים.

בכל מקרה, מי שישרת עוד בשיטה זו יקבל תגמול כספי נוסף. בנוסף, שואפים בצה"ל להגדיל את כוח האדם על ידי גיוס חלקי של חרדים שפטורים משירות במסגרת הסדר "תורתו אומנותו" שפג תוקפו החוקי. אך בפועל, ייקח זמן רב עד שאלו יהיו רלוונטיים למשימות הצבאיות. אך בשל העובדה שצה"ל מתכנן לשמור על גיוס נרחב בשנים הקרובות כדי לתת תחושת בטחון בעזרת חיילים על הגבולות - הם יהיו רלוונטיים מאוד בהמשך.