"מבישה ושערורייתית": עובדי חברת היהלומים שקרסה מתנגדים לדחיית שכרם

עובדי לוסיקס, חברת היהלומים של בני לנדא, פנו לביהמ"ש וביקשו לפעול בדרך של צו לפתיחת הליכים לשיקום כלכלי, מסלול שיאפשר להם לקבל את משכורתם מביטוח לאומי • "עובדי החברה רואים בחומרה את ההתנהלות הלא מכובדת והלא ראויה של בעלי המניות", טוען עו"ד אופיר רונן שמייצג את העובדים

בני לנדא / צילום: איל יצהר
בני לנדא / צילום: איל יצהר

60 עובדי חברת היהלומים של בני לנדא, לוסיקס (Lusix), הגישו היום (ד') לבית המשפט את התנגדותם לבקשת החברה למתן צו עיכוב הליכים, לאחר שהגיעה למצב שאינה יכולה לפרוע את חובותיה בגובה 103 מיליון שקל. החברה מבקשת לאשר לה תוכנית הפעלה כך שתשיב את חובותיה לנושים, בהם העובדים, בתוך חמש שנים.

העובדים מבקשים מבית המשפט לפעול בדרך של צו לפתיחת הליכים לשיקום כלכלי, מסלול המאפשר לעובדים לקבל את משכורתם מהביטוח הלאומי.

במסלול שביקשה החברה, מנהליה נשארים בתפקידם, וממונה מנהל הסדר - ואילו במסלול לפתיחת הליכים לשיקום, כפי שביקשו העובדים, ממונה נאמן לחברה. 

כך הגיעה חברת היהלומים של בני לנדא לסף פשיטת רגל
בלעדי | התלונות נגד המחלקה שמסמיכה תובעים פליליים נערמות: "חוסר אמון עמוק"

לוסיקס הודיעה לכ-60 עובדים כי בכוונתה להוציאם לחופשה ללא תשלום, או שיוותרו על שימוע ויקבלו מכתב פיטורים. בין 20-25 עובדים יישארו לעבוד בחברה. 

בבקשת העובדים, שהוגשה היום באמצעות עו"ד אופיר רונן, נכתב כי החברה חייבת לכלל 95 עובדיה את משכורת אוגוסט ועד המועד בו יינתן צו, וכן כספי פיצויים, ימי חופשה, הבראה והודעה מוקדמת סכום מוערך של כ-6 מיליון שקל. 

"מצפים שהעובדים ימתינו 5 שנים" 

לטענת 60 העובדים, "בעוד שהחברה מציינת בבקשתה כי בעלי המניות שלה מוכנים להזרים 22 מיליון דולר לצורך הצלת החברה, היא מציעה הסדר נושים לפיו עובדי החברה יקבלו את משכורות חודש אוגוסט 2024 ואת יתרת גמר החשבון בפריסה ל-5 שנים, כאשר התשלום הראשון (20% מהחוב) ישולם להם רק בעוד שנתיים, והשאר ישולם בפריסה ל-4 שנים נוספות.

"בעלי המניות מצפים אפוא כי עובדי החברה, שעבדו בחברה ימים ולילות ואף שבתות וחגים, והשקיעו בה את מיטב מרצם, ימתינו 5 שנים תמימות עד לקבלת הכספים המגיעים להם לפי החוק, והכול בכפוף לתוצאות פעילות החברה. לדעת העובדים, מדובר בהצעה מבישה ושערורייתית".

עו''ד אופיר רונן / צילום: נדיה פונכץ
 עו''ד אופיר רונן / צילום: נדיה פונכץ

עוד נטען כי "עובדי החברה רואים בחומרה רבה את ההתנהלות הלא מכובדת והלא ראויה כאמור של בעלי המניות. במאמר מוסגר, העובדים יטענו כי לא ברור להם מדוע בעלי המניות המכובדים של החברה לא מוכנים להקצות פחות מ-5% מהסכום שהם מוכנים להקצות להצלת החברה, לטובת תשלום החוב לעובדים, או לחלופין מדוע הם לא הגישו לבית המשפט בקשה למתן צו לפתיחת הליכים בחלופת שיקום כלכלי, דבר שיאפשר לעובדים לקבל את הכספים המגיעים להם באמצעות הביטוח הלאומי תוך זמן קצר ביותר".