גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים אמיר מציגים: התייעלות אגרסיבית ושני מפסידים גדולים

הגופים שמכרו לאחים אמיר את מניות השליטה בשופרסל, ראו מאז זינוק של כ-50% בשווי החזקותיהם: "שופרסל התנהלה בפזרנות - עד שנכנסו מנהלים שמכירים בכל רמ"ח איבריהם את נושא הקמעונאות", אומר אחד מהם ● שני המפסידים הגדולים מהעברת השליטה הם צמד המנהלים הקודמים, היו"ר לשעבר אברכהן והמנכ"ל היוצא וטרמן, שלא בטוח שיזכו למענקי הפרישה הנדיבים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניית שופרסל  זינקה ביום שלישי השבוע בשיעור חד של 10%, על רקע תוצאות כספיות חזקות שהצליחו להפתיע את המשקיעים בבורסה בתל אביב. בסך-הכול רושמת המניה של רשת הקמעונאות הגדולה בישראל תשואה פנטסטית של כ-70% מתחילת השנה, המעמידה את שווייה על 7.7 מיליארד שקל. 

השוק היה סקפטי, אך שופרסל בניהול האחים אמיר הפתיעה לטובה
ניתוח | כך שינו הבעלים החדשים של שופרסל את הרשת מקצה לקצה
שווי שופרסל זינק: "האחים אמיר הופתעו מעוצמת ההתייעלות שניתן להשיג"

עם ביצועים כאלה בדוחות, ובעיקר במניה, נראה שהגופים המוסדיים הגדולים, שהתלבטו בתחילת השנה למי למכור נתח של כרבע ממניות שופרסל, צדקו בהימור שלהם על האחים יוסי ושלומי אמיר.

המוסדיים מאסו בדשדוש בתוצאות שופרסל, שהתנהלה ללא גרעין שליטה, ובמה שנתפס ככוח יתר של מנהליה הקודמים. כך נרקחה תוכנית להכניס לרשת בעל מניות דומיננטי, שייקח את המושכות ויוביל לשינוי באופן ההתנהלות שלה.

למרות הספקות שליוו את הבחירה באחים אמיר, שבעבר הקימו והובילו רשת מזון קטנה בהרבה (פרשמרקט, שאותה מכרו לפז), הרי שלפי שעה נראה כי הובלת רשת ענקית כשופרסל לא רק שאינה אתגר גדול על מידותיהם, אלא שהם בהחלט יודעים כיצד להפוך אותה לרזה, יעילה ורווחית יותר מבעבר.

התשואה שהניבה מניית שופרסל מתחילת השנה (כאמור כ-70%) גבוהה בכמעט פי 3 מזו של מדד תל אביב רשתות שיווק שבו היא נכללת, לצד רשתות מזון מובילות אחרות. כך לדוגמה, מניית רשת יוחננוף עלתה מתחילת השנה ב-37%, ויקטורי ב-23%, טיב טעם ב-13%, ורמי לוי ב-12%.

רוב העלייה הושגה מאז החלו המגעים למכירת נתח ממניות הרשת שמחזיקים הגופים המוסדיים (24.9% מההון) בחודש פברואר. המתמודדים על חבילת המניות כללו קבוצת משקיעים אמריקאית בראשותו של מייקל אלפרט, את יבואן המזון צביקה ויליגר (בעלי חברת ויליפוד) ואת האחים אמיר.

בסופו של דבר היו אלה האחים אמיר שרכשו כאמור את המניות תמורת 1.5 מיליארד שקל, מחיר שגילם לשופרסל שווי חברה של 6 מיליארד שקל. הם גם שילמו לפז 100 מיליון שקל עבור קיצור הסכם תקופת אי-התחרות שנחתם בעת שמכרו לה את רשת פרשמרקט בתחילת שנת 2021. שווי המניות שרכשו עומד כעת על 1.9 מיליארד שקל ומשקף רווח על הנייר של כ-300 מיליון שקל על השקעתם.

מרוויחים גדולים נוספים לצידם הם חמישה גופים מוסדיים שמכרו לאחים את המניות ונותרו להחזיק ברשת: חברות הביטוח הפניקס, מגדל, הראל, מנורה וכלל, ובית ההשקעות אלטשולר שחם, שחולשים כיום ביחד על כ-42% מהמניות. שווי הנתח שבידיהם - לאחר שכאמור מכרו מניות ב-1.5 מיליארד שקל - עומד על 3.7 מיליארד שקל - זינוק של יותר מ-50% מתחילת המגעים למכירה בפברואר השנה.

"בשבילי זו לא הייתה הפתעה כלל, אפילו די ציפיתי לזה", אומר גורם מוסדי בכיר שהיה מעורה בהליך מכירת המניות לאחים אמיר. "לא הופתעתי מהיכולות של האחים אמיר. שופרסל התנהלה בפזרנות זה כמה שנים. כך שכשנכנס מנהל מנוסה שמכיר טוב-טוב, בכל רמ"ח איבריו, את נושא הקמעונאות והמרכולים, היה ברור שזה הולך לכיוון הזה".

"נכון שהיו הצעות טיפה יותר גבוהות עבור המניות שמכרנו", מוסיף אותו גורם, "אבל חשבנו גם מה יהיה עם היתרה של המניות שנחזיק ביום שאחרי המכירה. האמנו גם שהנתח שלנו ילך וישתבח משמעותית בניהול נכון. אני מאמין גם שנראה שיפור נוסף בהמשך. יש עוד הרבה עבודה בשופרסל, אבל אני חושב שהם בכיוון הנכון. לא נועדנו לנהל חברות, לכן חשבנו שאם יש יזם שרוצה להשקיע בחברה ולנהל אותה, נשמח לתת לו לעשות שם סדר. בחברות בלי גרעין שליטה רצוי שיהיה יזם כזה".

מסע קיצוצים והתייעלות

כאמור, דוחות שופרסל הפתיעו את השוק לטובה: ההכנסות ברבעון השני קפצו ב-8% והסתכמו בכמעט 4 מיליארד שקל, כאשר ההנהלה ציינה כי הן גדלו הודות לצמיחה במכירות בחנויות זהות וכן בהשפעת עיתוי חג הפסח. בשורה התחתונה ניכר שינוי משמעותי אף יותר, כאשר הרווח הנקי הרבעוני זינק ב-154% והסתכם ב-165 מיליון שקל, בין היתר הודות לשיפור בנתוני הרווחיות הגולמית והתפעולית של הרשת.

על חלק מאותו שיפור מופיעות טביעות האצבע של האחים אמיר, שהחלו במסע קיצוצים והתייעלות נרחב עם כניסתם לניהול הרשת (כמנכ"לים משותפים) בחודש אפריל. זה כלל צמצומים משמעותיים בשדרת ההנהלה הבכירה והזוטרה, שיפור בתנאי הסחר של הרשת ופרידה מפעילויות מכבידות. בין אלה, מכירת חלקה של שופרסל באפליקציית התשלומים פייבוקס לבנק דיסקונט תמורת 77 מיליון שקל.

סירוב גם למענק מקוצץ

מי שמסתמנים בינתיים כמפסידים הגדולים מהעברת השליטה דה-פקטו בשופרסל לידיהם של האחים אמיר, הם צמד המנהלים שהובילו את הרשת קודם לכניסתם, בעת ששופרסל התנהלה ללא גרעין שליטה. הכוונה היא ליו"ר לשעבר איציק אברכהן, שקודם לכן שימש כמנכ"ל הרשת, ולמנכ"ל היוצא אורי וטרמן.

עזיבתם של השניים הייתה אחד המהלכים הראשונים שעליו הכריזו האחים אמיר עם כניסתם לחברה, ולצורך יישומו אף היו מוכנים לשלם לאברכהן ולוטרמן מענקי פרישה נדיבים.

במקור ביקשה שופרסל לשלם לשני המנהלים הפורשים מענקי פרישה בסכום של 5 מיליון שקל לאברכהן ו-3.2 מיליון שקל לוטרמן. אלא שהגופים המוסדיים, אותם אלה שמכרו לאחים אמיר את המניות, סירבו לאשר את המענקים שהציעה הרשת.

באמצע חודש יולי עדכנה שופרסל כי לאחר "שיחות שהתקיימו עם בעלי המניות", המענק לאברכהן ולוטרמן יקוצץ בחצי. אלא שבמועד ההצבעה בסוף אותו חודש סירבו המוסדיים גם לתשלום המקוצץ. כעת לא ברור אם אברכהן ווטרמן יזכו למענקי פרישה.

נראה כי לסירוב של המוסדיים לתגמל את השניים במענקי פרישה, הוביל חוסר שביעות-הרצון של אותם בעלי מניות מהתנהלות שופרסל תחת ניהולם. עם זאת, נציין כי אברכהן נותר אחד המנהלים השכירים המתוגמלים במשק גם ללא אותו המענק.

בחמש השנים האחרונות הסתכמה עלות שכרו של אברכהן במעל 30 מיליון שקל (אשתקד היא עמדה על 8.2 מיליון שקל) - רובה בתקופה שבה שימש כמנכ"ל הרשת. וטרמן, ששימש בעבר כמנכ"ל רשת הפארמה Be, לא קופח אף הוא, ואשתקד עמדה עלות שכרו על 6.5 מיליון שקל.

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש