על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● המאמר שקובע: ישראל מנצחת את המלחמה בעזה
● המפעל בצפון שהשיק הגנה מכטב"מים, ואיראן מציגה מל"ט חדש
1בבית הלבן מעריכים שסינוואר "הלכוד מתחת לאדמה" יסכים לעסקה
בכירים בממשל האמריקאי מעריכים כי מנהיג חמאס יחיא סינוואר "הלכוד מתחת לקרקע בעזה וסובל ממחסור בתחמושת ואספקה", רואה בחיוב את העסקה המוצעת כעת לשחרור חטופים והפסקת אש. "עסקה תביא לשחרור מאות פלסטינים מבתי כלא ישראלים, פינוי לוחמי חמאס פצועים והקלה לאוכלוסייה האזרחית", נכתב בטור של הפרשן דיוויד איגנשיוס בוושינגטון פוסט, הנחשב מקורב מאוד לממשל ביידן ומשתף באופן תדיר את ההערכות בממשל וכן את הפרסומים שהממשל מעוניין להוציא.
לפי איגנשיוס, השבוע הקרוב הוא "קריטי למזרח התיכון", והסיבה שחמאס טרם העביר תשובה להצעת הגישור האמריקאית היא שהוא ממתין ומקווה שתקיפה איראנית או כזו של חיזבאללה "תשנה את שדה הקרב". לפי הסברה בוושינגטון, איראן "הורתעה בהצלחה" מתקיפה נרחבת על ישראל בתגובה להתנקשות במנהיג חמאס איסמעיל הנייה בטהראן על ידי "תצוגת כוח אמריקאית", אך היא לוחצת על חיזבאללה להגיב אופן חריף.
מאת דיוויד איגנשיוס. מתוך הוושינגטון פוסט. לקריאת הכתבה המלאה.
2נושאת מטוסים אמריקאית שנייה הגיעה למזרח התיכון
נושאת המטוסים אברהם לינקולן הגיעה לים התיכון, ותתגבר את הכוחות האמריקאים שנפרשו באזור בין היתר כדי להרתיע את איראן ואת חיזבאללה מפני תקיפה אפשרית של ישראל; כך דיווחה רשת CBS, לפי הודעה רשמית של פיקוד מרכז (Centcom) של הכוחות החמושים של ארה"ב.
מדובר בנושאת מטוסים המונעת בשני כורים גרעיניים, שעליה עשרות מטוסי קרב והיא מלווה באניות מלחמה, אספקה וכן ספינות קרב להגנה מפני טילים והתקפות אחרות. באופן זמני, נושאת המטוסים לינקולן תצטרף לנושאת המטוסים תיאודור רוזוולט, שעגנה בים התיכון באמצע יולי. שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין הודיע על הסטתה ממשימתה באינדו-פסיפי לאזור הים התיכון. הוא גם הודיע על שיגור הצוללת האמריקאית ג'ורג'יה (שכמו כל הצוללות האמריקאיות מונעת על ידי כור אטומי) לאזור. ההודעה על פרישת הצוללת באזור הייתה נדירה מאוד, לפי רשת CBS, ונועדה להרתיע את האיראנים ממתקפה על ישראל.
הפנטגון נקט במדיניות דומה בנובמבר 2023, כדי לאיים על מדינות אויבות לישראל מלתקוף אותה. העובדה כי יש שתי נושאות מטוסים אמריקאיות באזור המזרח התיכון היא זמנית, כאשר תיאודור רוזוולט צפויה לפנות את האזור בקרוב.
מאת אלנור ווטסון. מתוך CBSNews. לקריאת הכתבה המלאה.
3מספר התקפות הסייבר מאיראן עלה בחדות, אבל ידה של ישראל על העליונה
מספר התקפות הסייבר של גורמים איראניים נגד מטרות ישראליות עלה בחדות מאז ה-7 באוקטובר, ומגוון המטרות גם הוא התרחב; כך אומר לאקונומיסט גבי פורטנוי, ראש מערך הסייבר הלאומי.
לדבריו, מקורות מודיעין העריכו כי המנהיג האיראני חמנאי העניק "אור ירוק" להתקפות נגד יעדים ישראלים, מה שהביא לזינוק פי שלושה בהתקפות, במבצעי השפעה ברשתות החברתיות, בהשתלטות על חשבונות ועוד. למרות ההתרחבות, "הרמה של איראן היא לא גבוהה יותר מזו של ארגון פשיעה בגודל בינוני", אמר מקור לשבועון הבריטי. מצד שני, ישראל הוכיחה בעבר יכולות סייבר התקפי משמעותיות ביותר, גם אם לא לקחה עליהן אחריות באופן ישיר, כמו שיתוק תחנות דלק או פריצה לפרסום חוצות כדי ללעוג לחמנאי ועוד. מומחה בריטי לנושא אמר כי "יחסי הכוחות כלל אינם שקולים".
מתוך האקונומיסט. לקריאת הכתבה המלאה.
4סין "בחרה צד" ותומכת בפלסטינים, אבל באיזה מחיר?
"אחרי עשורים של גישה דיפלומטית מאוזנת במזרח התיכון, התמיכה הבלתי-מסויגת של סין בפלסטינים מאז תחילת המלחמה בעזה עזרה לבייג'ינג להשיג השפעה רבה יותר על מדינות ערביות ועל איראן, אך באיזה מחיר בנוגע יחסיה עם ישראל?" כך תוהה מאמר דעה בעיתון ההונג-קונגי סאות' צ'יינה מורנינג פוסט, המנתח את הידרדרות היחסים בין ישראל לסין על רקע האהדה לצד הפלסטיני ו"שבירה" ישראלית לצד האמריקאי.
אחרי כמה שנים שאופיינו בהתחממות, במיוחד על רקע רצון ישראלי למכור טכנולוגיה וחברות לשוק הסיני, מאז עליית הנשיא טראמפ והמלחמה הכלכלית שלו בסין נרשמה הרעה. "שלב 'ירח הדבש' בין ישראל לסין נעלם מזמן", אמר פרופ' מאוניברסיטת שנגחאי. הוא הצביע על התעלמות ישראל מ"הסכם הפיוס" בין הפלגים הפלסטיניים שנחתם בסין ביוני, ואמר "אין תנאים טובים כרגע להתחממות היחסים".
עם זאת, השאיפה של סין למלא תפקיד באזור, לפי המומחים שהתראיינו לטור, "משמעה כי בשלב כזה או אחר בייג'ינג תצטרך לפנות לישראל ולהושיט לה יד". זאת, משום שהיא לא תוכל לכפות פתרון ללא ישראל. "אם סין באמת רוצה לסייע לפתרון הסוגיה הפלסטינית, עליה לשתף פעולה עם ישראל", נכתב, "אחרת כל המאמצים יהיו עקרים".
מאת ז'או ז'יוון. מתוך הסאות' צ'יינה מורנינג פוסט. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.