קריסת אמריקן לייזר: כ-200 עובדים פוטרו, לקוחות ישלמו 100 שקל לטיפול

כ-200 עובדים פוטרו מהחברה, אך אינם יכולים לקבל את השכר החסר מהביטוח הלאומי • עפ"י ההערכות, מול חוב של 113 מיליון שקל, התשלום עבור רכישת החברה או רכישת הפעילות צפוי להגיע ל-20-10 מיליון שקל בלבד • בעלי החברה פרסמו מכרז לקבלת הצעות לרכישת החברה עד 10 בספטמבר

מרפאות אמריקן לייזר / צילום: תמר מצפי
מרפאות אמריקן לייזר / צילום: תמר מצפי

עובדי אמריקן לייזר הנמצאת בתהליך הקפאת הליכים לאחר שצברה חוב של 113 מיליון שקל, מתכננים הפגנה ליד סניפי החברה ביום שלישי השבוע, כאשר חלק מלקוחות החברה צפויים להצטרף. העובדים לא קיבלו שכר עבור חודש יולי ומחצית חודש אוגוסט, ותשלומי הפנסיה לא הועברו באופן מסודר מאז פברואר. בסוף השבוע 200 מהם פוטרו ו-90 נשארו לעבוד בחברה וקיבלו תשלום בהיקף של שכר חודש, מקדמה על התקופה שבין 15 באוגוסט ל-15 בספטמבר.

בלעדי | קריסת אמריקן לייזר: לקוחות שנטלו הלוואה ייעודית נותרו ללא הטיפולים וללא הכסף
חובות של 113 מיליון שקל: בית המשפט הוציא צו עיכוב הליכים לאמריקן לייזר 

בעלי החברה פרסמו מכרז לקבלת הצעות לרכישת החברה עד 10 בספטמבר. תהליך המכרז יהיה כנראה קצר, כדי לעצור את "דימום" המזומנים. כדי להימכר כעסק חי, על החברה להימנע מכניסה לגרעון. לכן העמידו בעלי החברה הון בהיקף של כמיליון שקל, וזו כנראה הסיבה לניסיונות החברה לשדר שהיא ממשיכה בפעילות, ולהצעתה ללקוחות להמשיך לקבל טיפולים, ובתנאי שישלמו עליהם מעבר לסכומים שכבר שולמו.

על פי ההערכות, מול חוב של 113 מיליון שקל, התשלום עבור רכישת החברה או רכישת הפעילות צפוי להגיע ל-20-10 מיליון שקל בלבד.

העובדים דורשים מהחברה לעבור להקפאת הליכים לפי סעיף המאפשר להם לקבל תשלומי ביטוח לאומי באופן מיידי. עו"ד אופיר רונן מוסר: "בעלי המניות של אמריקן לייזר ביקשו הקפאת הליכים על פי תיקון 4 לחוק חדלות פירעון. זה תיקון שנולד בקורונה, במטרה לאפשר לעסקים טובים שהושפעו מהמצב, להמשיך לפעול תחת הבעלות הקיימת כשהם מוגנים מתביעות חוב, עד שיוכלו להתאושש. היום בעלי חברות לפעמים מנצלים את הסעיף הזה. הממשלה עובדת היום על תיקון לסעיף, שכן הוא פוגע בעובדים. אנחנו מבקשים, במקום שהשליטה בתהליך תישאר בידי החברה, שימונה נאמן זמני ויינתן צו פתיחת הליכים". במצב כזה, העובדים יכולים לתבוע מביטוח לאומי את המשכורות החסרות ואת תשלומי הפנסיה מיידית, עד תקרה מסוימת. אם ימשיך התהליך לפי תיקון 4, הם יוכלו לקבל תשלום רק מתמורת הרכישה, עם השלמת ההסדר.

עו''ד אופיר רונן / צילום: נדיה פונכץ
 עו''ד אופיר רונן / צילום: נדיה פונכץ

לדברי א', עובדת שעזבה את החברה כשהתגלו הבעיות: "אנחנו מרגישים כבר כמה חודשים שלא הכל כרגיל. ב-10 באוגוסט ראינו שלא נכנס השכר של חודש יולי. ב-11 לחודש כל החשבנות שלי יורדים, שכר דירה שאני לא יכולה לשלם ואני לא יכולה לקנות ילקוטים לבית הספר. גם בתחילת ספטמבר לא תיכנס לי המשכורת של אוגוסט. אבטלה אפשר לחתום רק ממועד הפיטורים הרשמי, סוף אוגוסט, ולקבל עבור אוגוסט רק כמה מאות שקלים. אני חד הורית, וחיה כרגע על טוב ליבם של אנשים. רבות אצלנו חד הוריות או מפרנסות עיקריות, דוברות רוסית. חלקן היו בחל"ת במלחמה, מה שפוגע בזכאות שלהן לאבטלה".

העובדים שנותרו מצליחים לתת טיפולים במצב כזה? 
"לא ממש. יש בלגן גדול. יש מנהלות סניפים שקיבלו איומים מלקוחות שמכרו להם חוזרים גדולים לאחרונה, והן מפחדות לפתוח". 

לקוחות החברה קיבלו בשבוע האחרון מכתבים מעורכי הדין של החברה, לפיהם עליהם לשלם סכום נוסף של 100 שקל עבור כל טיפול נוסף, אף שרוב הלקוחות התקשרו עם החברה בהסכם תשלום לכל החיים. על פי מתווה ההבראה שבעלי אמריקן לייזר הציעו לבית המשפט, לקוחות ששילמו סכום מלא אבל מימשו רק טיפולים ספורים, לא יצטרכו לשלם את 100 השקלים כדי להמשיך לקבל את הטיפולים עליהם שילמו. אולם בפועל מדווחים הלקוחות כי כולם קיבלו את ההצעה להירשם לטיפול נוסף ב-100 שקלים וכי רק ללקוחות המציעים את התשלום נקבעים תורים. בינתיים, ממילא, הכאוס בסניפים גדול וגם ללקוחות שמעוניינים להירשם לטיפול בתשלום או רק לברר מה מצבם, קשה להשיג תור או מענה בסניפים.