הממשלה מקדמת הקלות לשיפוצניקים, אבל העובדים הזרים עוד רחוקים מלהגיע

האגרות שישלמו השיפוצניקים על העסקת עובדים זרים יופחתו בכמעט 18 אלף שקל לעובד בשנה, כך על פי תיקונים לתקנות שמציע שר הפנים • עד כה התייחסו התוכניות להבאת עובדים רק לאתרי הבנייה והתשתיות • אך מתי יגיעו הפועלים לענף? "יכול לקחת עוד חודשים"

בנייה במרכז הארץ. העובדים הזרים עוד רחוקים מלהגיע / צילום: Shutterstock
בנייה במרכז הארץ. העובדים הזרים עוד רחוקים מלהגיע / צילום: Shutterstock

ענף השיפוצים החבול זוכה לשביב של תקווה - אך הדרך עד לשיקומו עוד ארוכה מאוד. בימים האחרונים פרסם שר הפנים, משה ארבל, שתי טיוטות לתיקון תקנות אשר מפחיתות משמעותית את האגרות שנדרשים לשלם השיפוצניקים עבור העסקת עובדים זרים בענף, במטרה להקל על בעלי העסקים בו, שנותרו כמעט ללא עובדים מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל".

הנדל"ן ממשיך לטפס: רוכשי הדירות מחפשים נכסים יקרים יותר
רק 30% מתוכניות הפינוי בינוי פנו לקדם היתר בנייה: "זמן לחשיבה מחודשת"

הפחתת האגרות יכולה לחסוך כסף רב לכל שיפוצניק - כמעט 18 אלף שקל בשנה על כל עובד - אך עד שהם ייהנו מכך, עוד יעבור זמן רב: העובדים הזרים עצמם עוד רחוקים מלהגיע.

שתי טיוטות התקנות שפרסם שר הפנים מגדירות שלושה תחומים תחת ענף הבנייה אשר ייהנו מההטבות: השיפוצים, התשתיות והעתיקות. אחת מהטיוטות נוגעת גם לענפים אחרים, אלא שהתיקונים קריטיים במיוחד לענף השיפוצים, שכן הוא היחיד כמעט שלא זכה עד היום ל"אספקה" של עובדים זרים חדשים, במקום הפועלים הפלסטינים שכניסתם לישראל נעצרה.

השיפוצניקים העסיקו עד 7 באוקטובר כ-15 אלף פועלים פלסטינים. אלו היוו כ-90% ויותר מכוח האדם בענף, שכמעט לא העסיק פועלים זרים עד אז. למרות זאת, במשך רוב חודשי המלחמה לא ניתן מענה לענף השיפוצים, והתוכניות השונות להבאת עובדים זרים התייחסו רק לאתרי הבנייה ולתשתיות.

רק לפני כחודש וחצי החליטה ועדת המנכ"לים המיוחדת בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי שלי - ועדה אשר גובשה כדי לטפל במשבר המחסור בעובדים - כי יש להביא 5,000 עובדים זרים גם עבור ענף השיפוצים באופן ספציפי, מתוך המכסה לענף הבנייה כולו. כעת מבצעת המדינה צעד נוסף לקראת הענף, אך נראה כי זה עדיין לא מספיק.

ערן סיב / צילום: התאחדות קבלני השיפוצים
 ערן סיב / צילום: התאחדות קבלני השיפוצים

פטור מלא מדמי היתר, הנחה באגרות נוספות

טיוטות התקנות קובעות שני מהלכים: הראשון - פטור מתשלום דמי היתר עבור כל עובד זר בענפי המשנה של ענף הבניין, קרי השיפוצים, התשתיות והעתיקות. מדובר בפטור מלא מדמי היתר בגובה 13,620 שקלים לשנה לעובד.

המהלך השני: הפחתה הן מאגרת בקשה והן מאגרה שנתית (שתי אגרות שכל מעסיק עובד זר צריך לשלם), גם לענפי המסעדנות, הסיעוד והמסחר והשירותים. מדובר בהפחתה של אגרת הבקשה מ-1,340 שקלים ל-350 שקלים; והפחתה של האגרה השנתית מ-10,680 ל-8,020 שקל.

שתי הטיוטות יישארו פתוחות להערות הציבור עד לסוף החודש. הפטור מדמי ההיתר ייכנס לתוקף ב-1 בחודש הראשון שלאחר יום פרסומו הרשמי בספר החוקים, וההנחה באגרות תיכנס לתוקף 90 יום לאחר פרסומה.

המשמעות היא חיסכון של 17,270 על כל עובד, עבור שני המהלכים יחד. מבחינת שיפוצניק המעסיק ארבעה עובדים, לדוגמה, החיסכון יכול להגיע ל-70 אלף שקל כמעט בשנה.

יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, אומר כי הנחות אלו משקפות הפחתה של תשעה שקלים לשעה בשכרו של כל עובד - אך לטענתו זה לא מספיק: "מדובר בצעד מבורך, אבל הוא לא מספיק. הדבר המשמעותי באמת יהיה לא רק הפחתה של האגרות - המדינה גובה אגרות גבוהות מאוד בתחום - אלא גם הבאה מסיבית של עובדים, אבל זה לא נראה באופק.

"חודשים צעקנו והתרענו מפני קריסת הענף, ורק לאחרונה התחילו להקשיב לנו. אומנם הוחלט סוף-סוף להביא 5,000 עובדים זרים לענף השיפוצים, אבל עדיין צריך להשלים את המכרז שיקבע מי ימיין את העובדים בחו"ל - ותהליך המיון עצמו ארוך וביורוקרטי מאוד. יכולים לעבור עוד שלושה, ארבעה ואפילו חמישה חודשים עד שנראה כאן את העובד הזר הראשון שמגיע לענף השיפוצים".

המכרז לביצוע עבודות המיון פורסם באופן רשמי על ידי משרד הבינוי והשיכון בסוף יולי, אך הוא צפוי להיסגר רק באמצע החודש הבא. המשרד מתכנן לבחור מתוך המשתתפים עד ארבעה גופים שונים שיבצעו את הליך המיונים בחו"ל - שעד כה בוצע באופן בלעדי על ידי התאחדות הקבלנים בוני הארץ. כ-20 אלף עובדים זרים מוינו על ידי ההתאחדות, אך כפי שדיווחנו לא פעם כאן בגלובס, תהליך המיונים היה ארוך וממושך, בעיקר משום הביורוקרטיה הרבה הכרוכה בו.

צעד לקראת סבב חדש של מיון עובדים

לאחרונה התבקשה התאחדות קבלני השיפוצים להעביר לרשות האוכלוסין וההגירה מסמך אשר יאפיין את הגדרתו של עובד בענף השיפוצים, כעוד צעד לקראת תחילת סבב המיונים החדש, ובמטרה להבטיח כי ימוינו עובדים מתאימים וברמה גבוהה.

את המהלך מובילים אייל סיסו, מנכ"ל הרשות, ומשה נקש, ראש מנהל עובדים זרים ברשות. זאת, כחלק מתהליך הסקת מסקנות מהסבב הראשון, כך נראה, ועל רקע ביקורות רבות שנשמעו באשר לרמתם הירודה של חלק מהעובדים הזרים שהגיעו לישראל עד כה.