המדינה המפתיעה ששוקלת לא לספק נשק לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון טרור עיראקי פוגע ביעדים יהודיים במרכז אסיה, האופוזיציה בהודו - מדינה שהפכה לידידה קרובה של ישראל -  קוראת להפסיק למכור נשק לישראל ובאוניברסיטת קולומביה חוששים מחידוש ההפגנות הפרו-פלסטיניות • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

100 מטוסי קרב: בעיתונות העולמית חושפים פרטים חדשים על מתקפת המנע
4.3 מיליון דולר ליחידה: הטיל האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן 

1מליציות שקשורות לאיראן מובילות פיגועים נגד יהודים באוזבקיסטן ובקזחסטן

ארגון הטרור העיראקי קטאיב חיזבאללה, "בגיבוי כוח קודס של משמרות המהפכה האיראנית, נקשר לאחרונה לפעילות טרור המכוונת למרכזים יהודיים באוזבקיסטן ובקזחסטן, בעוד טהרן מבקשת להרחיב את השפעתה מעבר למזרח התיכון", נכתב ב'איראן אינטרנשיונאל'. "קטאיב חיזבאללה, מיליציה שיעית עיראקית שהוקמה בשנת 2007, היא חלק מכוחות הגיוס העממיים (PMF) בעיראק. מעבר לעיראק, הארגון הרחיב את פעולותיו לסוריה, וכעת למרכז אסיה".

נכתב כי "מקורות אישרו לאיראן אינטרנשיונל כי הארגון ביצע פעולות טרור באוזבקיסטן ובקזחסטן באמצעות פעיל בשם מוחמד עלי בורחאנוב. על פי הדיווחים, בורהאנוב, המקושר למספר פיגועים במרכז אסיה, למד באוניברסיטת אל-מוסטפא באיראן - מרכז גיוס ידוע לקבוצות טרור מיליטנטיות הנתמכות על ידי טהרן". כתב כי לאוניברסיטה יש סניפים "בכמעט 60 מדינות והיא משמשת ככלי העיקרי של איראן להפצת השיעיות", וכי "בשנת 2020 אוניברסיטת אל-מוסטפא גייסה מימון של כמעט 5 טריליון ריאל, או כ-100 מיליון דולר, מה שהפך אותה לאוניברסיטה הממומנת ביותר באיראן. ארה"ב וקנדה הטילו עליה סנקציות בעקבות גיוס פעילים לסוריה. ההתקפות האחרונות הקשורות לבורחנוב כוללות פיגוע ירי כושל במשרדי הסוכנות היהודית באלמטי (בירת קזחסטן לשעבר), ניסיון הצתה במרכז יהודי באלמטי, והצתות בטשקנט (בירת אוזבקיסטן) ובאלמטי".

מאמר מערכת מתוך איראן אינטרנשיונאל. לקריאת הכתבה המלאה. 

2קולות בהודו נגד מכירת נשק לישראל, ובבריטניה עדיין דנים בכך

"המפלגה ג'נאטה דאל (מאוחדת), בעלת ברית מרכזית של מפלגת השלטון בהראטיה ג'נאטה (מפלגת העם ההודית), הצטרפה לאופוזיציה בקריאה לממשלת הודו להפסיק את אספקת הנשק והתחמושת לישראל על רקע הסכסוך המתמשך שלה עם עזה", נכתב ב'ורטה בהראטי' ההודי. "את הערעור הוביל מזכיר המפלגה אשר, יחד עם מנהיגי אופוזיציה אחרים, נפגש עם מוחמד מקרם בלאווי, המזכיר הכללי של ליגת הפרלמנטים של אל קודס, בדלהי ביום ראשון". נכתב כי "ליגת הפרלמנטים למען אל קודס היא מוסד עצמאי המתאם מאמצים פרלמנטריים עולמיים לתמיכה בעניין הפלסטיני, בהתאם להחלטות האו"ם ולמאמצים לשמור על שלום במערב אסיה. המזכיר אמר כי המפלגה תמכה היסטורית בעניין הפלסטיני, עמדה שהדהדה ממשלת הודו. הוא הדגיש את החשיבות של הפסקת האלימות נגד אזרחים בעזה ושמירה על החלטות האו"ם הקשורות לסכסוך ישראל-פלסטין".

עוד נכתב כי "בעקבות הפגישה, המזכיר ומנהיגים נוספים פרסמו הצהרה משותפת הקוראת לממשלת האיחוד של הודו להימנע מלספק נשק לישראל. ההצהרה גינתה את 'התוקפנות הציונית ורצח העם המתועב של העם הפלסטיני' וטענה כי שותפותה של הודו בסכסוך תהיה מנוגדת למחויבותה ארוכת השנים לצדק ולזכויות אדם".

בתוך כך, "היועץ המשפטי הבכיר של ראש ממשלת בריטניה, ריצ'רד הרמר, התערב בדיון שעסק בשאלה האם לאסור מכירת נשק לישראל", נכתב בגרדיאן, "כאשר גורמים רשמיים מתקשים להבדיל בין נשק 'התקפי' ל'הגנתי'. הרמר אמר שהוא לא יאשר איסור עד שיתברר אילו כלי נשק עלולים להפר את המשפט ההומניטארי הבינלאומי". נכתב כי "משרד החוץ, בראשות שר החוץ דיוויד לאמי, בוחן האם פעולותיה של ישראל תואמות את החוק הבינלאומי ויעדכן לאחר השלמת הבדיקה. לאמי שוקל לאסור על נשק 'התקפי' תוך מתן אפשרות לנשק 'הגנתי'' לסייע בהגנה העצמית של ישראל". צוין כי "למרות שבריטניה מוכרת לישראל נשק בשווי של כ-18 מיליון ליש"ט בלבד, כל רמז לכך שבריטניה מאמינה שישראל הפרה את החוק הבינלאומי הוא משמעותי עבור ממשלת ישראל. ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו עוקב מקרוב אחר הדיון הזה, במיוחד לאחר החלטתה של בריטניה לתמוך בצו מעצר נגדו שהוציא בית המשפט הפלילי הבינלאומי".

מאמר מערכת מתוך 'ורטה בהראטי' ההודי. לקריאת הכתבה המלאה. 
מתוך הגרדיאן, מאת קירן סטייסי. לקריאת הכתבה המלאה. 

3גל ההפגנות האנטי-ישארליות באוניברסיטת קולומביה יתחדש?

"אוניברסיטת קולומביה מתכוננת לחידוש ההפגנות עם חזרתם של הסטודנטים לקמפוס השבוע, אם כי חלק מקווים שההנהגה החדשה תסייע בפתרון המתיחות", נכתב בוושינגטון פוסט. נכתב כי "בימים שלפני תחילת הלימודים הסגל עסוק בהגדרת גישה מוגבלת לקמפוס, דיונים על הגברת סמכויות גורמי הביטחון וגיבוש כללים חדשים. חברי הסגל, סטודנטים ואחרים אמרו שהם מצפים שהמחאות על מלחמת ישראל-עזה יתפרצו בעוצמה שווה או גדולה יותר וחזו שנה כאוטית נוספת".

ובכל זאת, "לאחר שינוי פתאומי בהנהגה שבועות ספורים לפני שהשיעורים אמורים להתחיל ב-3 בספטמבר, חלק מהסטודנטים והסגל אמרו שהם מקווים שההנהלה החדשה תצליח לשמור על הקמפוס רגוע ובטוח יותר". צוין כי "ביום שישי, במסר לקהילת הקמפוס, הדגישה הנשיאה הזמנית קתרינה א. ארמסטרונג את המשימה המרכזית של האוניברסיטה: הוראה, יצירה וקידום ידע, המבוסס על מחויבות לביטוי חופשי. אלימות, הפחדה ובריונות מנוגדים למשימה הזו, כתבה. היא הכריזה על הקמתו של משרד חדש שישמש מקום מרוכז לדיווחים על אפליה והטרדה".

צוין כי אלה ימים קשים עבור המוסד, שמתמודד עם מחלוקות עמוקות בקמפוס ועם דרישות סותרות מסטודנטים, מחוקקים, תורמים ואחרים. צוין כי "הקבוצה שמובילה הפגנות פרו-פלסטיניות רבות, 'הקבוצה נגד אפרטהייד באוניברסיטת קולומביה', כבר הבהירה שאין לה כוונה לעצור. 'אנחנו נשארים איתנים במחויבות שלנו לעם הפלסטיני ומסרבים להירתע לנוכח איומים, פעולות תגמול וניסיונות להכפיש את כוחם המאוחד של סטודנטים על במה עולמית כיום", אמרו בהצהרה".

מתוך הוושינגטון פוסט, מאת סוזן סורלוגה. לקריאת הכתבה המלאה. 

4וול סטריט ג'ורנל: ישראל הצליחה למנוע הסלמה באזור

"'הקם להורגך, השכם להורגו', מלמדת המסורת היהודית. לישראל אין ברירה אלא להישמע לעצה זו, כפי שעשתה ביום ראשון עם חיזבאללה. הטרגדיה היא שישראל לא הצליחה לעשות את אותו הדבר עם חמאס ב-7 באוקטובר", נכתב במאמר מערכת בוול סטריט ג'ורנל. "התגובה המיידית של חלק מהשמאל העולמי היא לבקר את ישראל על 'הסלמה'. עם זאת, על ידי צמצום הנזק מהתקפת חיזבאללה סייעה ישראל למנוע סכסוך גדול והרסני הרבה יותר. האם הנשיא ביידן, מחשש להסלמה, יוסיף כעת ללחץ על ישראל לעשות ויתורים מסוכנים להפסקת אש? עדיף לתת לחמאס ולחיזבאללה להרהר בכישלונותיהם הצבאיים. הם צריכים לעשות את הוויתורים".

מאמר מערכת מתוך הוול סטריט ג'ורנל. לקריאת הכתבה המלאה.