בגיל 39, עם הון עצום ומיליארד משתמשים באפליקציה: מאחורי המעצר של מייסד טלגרם

הרשויות בצרפת האריכו את מעצרו של מייסד טלגרם, פאבל דורוב, שנחת במדינה בסוף השבוע • במרכז ההאשמות נגדו: היעדר הפיקוח שהפך את טלגרם, עם קרוב למיליארד משתמשים, לכלי שמחולל טרור, פשע, סחר בסמים ועוד • וגם: מה הקשר למלחמה באוקראינה?

פאבל דורוב, מנכ''ל ומייסד טלגרם / צילום: Reuters, Albert Gea
פאבל דורוב, מנכ''ל ומייסד טלגרם / צילום: Reuters, Albert Gea

פאבל דורוב, המילארדר הרוסי שהקים את אפליקציית המסרים המצליחה טלגרם, חשב שיוכל לפגוש את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בעת שזה ביקר בבאקו, בירת אזרבייג'ן במהלך סוף השבוע. דורוב, ששהה קודם לכן בקזחסטן, לקח לשם את מטוסו הפרטי כשהוא מלווה בשומר ראשו ובצעירה ממוצא רוסי שמעידה על עצמה כי היא יועצת קריפטו, והמתין בחדר בית המלון לפגישה. כאשר הבין שפוטין לא יתפנה לפגוש אותו, הוא עזב את העיר וטס לצרפת - מדינה שהעניקה לו אזרחות, אך בה בעת הוציאה כנגדו צו מעצר בדבר הפעלה בלתי חוקית של רשת חברתית המאפשרת סחר בסמים, נשק ובבני אדם ללא פיקוח.

ניתוח | הנהלת אינטל בלחץ. ההיסטוריה מלמדת שיש לה סיבה
ה-Worldcoin של סם אלטמן נלחם בממשלות על העיניים שלכם
ראיון | הניתוח שהוציא אותו מ-8200 והחברה שהקים וכבר שווה 3 מיליארד דולר

ואכן, ביום שבת נעצר דורוב עם נחיתתו בנמל התעופה לה בורז'ה הסמוך לפריז, במה שהפך לאחד המעצרים השנויים במחלוקת ברשתות החברתיות. פעילי זכויות אדם חברו לימין האמריקאי ולשלטונות הרוסיים ביממה האחרונה בקריאה לשחרר את דורוב ממעצרו. אילון מאסק, שנטען כי שאב ממנו השראה לניהול רשת איקס, לשעבר טוויטר, צייץ למען שחרורו, וכך גם העיתונאי האמריקאי הפרו־רוסי טאקר קרלסון וליאוניד וולקוב, יועצו לשעבר של האופוזיציונר הרוסי אלכסיי נבלני.

פאבל דורוב

אישי: בן 39, רווק, נולד בסנקט פטרבורג
מקצועי: ייסד את הרשת החברתית הפופולרית ביותר ברוסיה, VKontakte. ב־2013 הקים את טלגרם עם אחיו. בעל תואר ראשון במדעים
עוד משהו: טען שיש לו יותר ממאה ילדים מתרומות זרע

"האם דורוב ביקש לפגוש את פוטין באזרבייג'ן, או שמא פוטין ביקש לפגוש אותו, ושניהם נמצאו במקרה באותה העיר?", שואל ד"ר זאב חנין, ראש התוכנית לחקר סכסוכים פוסט־סובייטים בפקולטה למדעי המדינה באוני' בר אילן. "כנראה שלעולם לא נדע. גם הסיבה שבגללה דורוב המריא לצרפת לוטה בערפל: האם הרשויות הבטיחו לו שם דבר מה ואז התוכניות השתנו והביאו למעצרו? רב הנסתר על הגלוי". על אף המעצר, ההערכה היא שהאפליקציה לא בסכנת סגירה.

גן עדן למתנגדי משטר

מדינה אירופית לא נוהגת לעצור כך סתם מייסדים של רשתות חברתיות או מיליארדרים בהייטק. אבל כל מה שקשור במעצרו של דורוב סימני השאלה רבים. הוא אמנם נחשב לאזרח צרפתי, אבל הוא גם מחזיק באזרחות רוסית וכיום נחשב לאזרח איחוד האמירויות שם הוא מתגורר. את רוסיה עזב ב־2014 עם הפלישה הרוסית לחצי האי קרים, ואת מטה טלגרם העביר לדובאי.

כשהקים את טלגרם, הבטיח דורוב למשתמשים שלו רשת חברתית ללא פיקוח ממשלתי - ולכאורה הוא קיים את ההבטחה: האפליקציה שמחזיקה כיום ב־950 מיליון משתמשים, פופולרית במיוחד ברוסיה, אוקראינה והודו ונחשבת לחופשית מניטור על ידי הרשויות. יתר על כן, היעדר הפיקוח הוא שהביא על דורוב את דבר מעצרו: טלגרם הפכה להיות כר פורה לסחר בכלי נשק, סמים והפצת טרור, וסירובו של דורוב לדרישות הממשלים לרגולציה פנימית או לפיקוח הדוק יותר הביא עליו את זעמם של השלטונות הצרפתיים הנחשבים לניציים בכל הקשור ברגולציה של שירותי אונליין.

דורוב הקים את טלגרם בשנת 2013 ברוסיה מתוך כוונה להעניק למשתמשי רשתות חברתיות מקום ללא פיקוח ממשלתי - כזה שכבר לא קיים באפליקציית VK הרוסית שהוא היה בין מייסדיה. VK נחשבת כיום לאפליקצייה בפיקוח מלא של ממשל פוטין. עד המלחמה פעלו ברוסיה גם אינסטגרם ומסנג'ר של מטא שהסכימו לחלוק את קוד ההצפנה עם הקרמלין. בשונה מהם, הותיר דורוב את קוד ההצפנה לשיחות הטלגרם ברשותו, כשהוא מכנה את טלגרם כמקום שבו יכול להתעורר דיון סביב משטרים דכאניים, או אף להתארגן במחאה כנגדם.

צעד שהפך אותה לפופולרית במיוחד בראשית דרכה היתה ההחלטה לאפשר לה לארח קבוצות צ'ט גדולות במיוחד של עד 200 אלף איש, בזמן שוואטסאפ, למשל, הגבילה אותן כדי להילחם בהפצת מידע שגוי. בנוסף, לפיקוח מינימלי, בטלגרם אפשרו בשלב מוקדם בחייה האפליקציה את האפשרות לשתף קבצים גדולים במיוחד, היכולת לשלוח לינקים ללא פיקוח ולבנות בוטים אוטומטיים המסוגלים לתקשר עם משתמשים ללא כל חסם.

ממעט להתראיין וגר בדובאי: זה "צוקרברג הרוסי"

דורוב נולד ב־1984 בברית המועצות, ובגיל ארבע עבר עם משפחתו לאיטליה. המשפחה חזרה בסופו של דבר לסנט פטרסבורג, ודורוב החליט ללמוד לתואר בחינוך מדעי באוניברסיטה שבה לימד אביו בעיר.

הוא זכה לכינוי "מארק צוקרברג" של רוסיה, כאשר בשנת 2006 היה שותף להקמת ממייסדי הרשת החברתית הרוסית שזכתה לכינוי ה"פייסבוק הרוסי" - וי־קונטקטה (VKontakte).

בשנת 2014, עם הפלישה הרוסית לחצי האי קרים נמלט דורוב מרוסיה ומכר את חלקו ב־VK, לאחר שעל פי הדיווחים סירב לשתף פעולה עם הממשל הרוסי שביקש פיקוח הדוק יותר על טלגרם. במקביל. הקרמלין החל בתהליך השתלטות על VK שהושלם רק בזמן הפלישה לאוקראינה. "זה כאב לי, אבל הבנתי שאני מעדיף להיות חופשי", אמר בעבר בראיון למגיש פוקס ניוז טאקר קרלסון. בשנת 2016 העביר את מטה החברה לדובאי.

באישיותו הוא מערב צדדים סותרים ושנויים במחלוקת. הוא ממעט להתראיין, ומשתף את עוקביו בקורותיו בערוצי טלגרם ברוסית ואנגלית, שם הוא מספר על ביקוריו בבירות מרכז אסיה, ומספק עצות לאורח חיים בריא. בערוץ האינסטגרם שלו, עם זאת, הוא נוהג להצטלם ללא חולצה ביעדי תיירות אקזוטיים. בעבר התבטא לא פעם על כך שהוא תורם בבנק הזרע וכי לפי ידיעתו לפחות 100 ילדים הם צאצאים ביולוגיים ישירים שלו. דורוב נחשב לרווק ועל פי פורבס, הוא אביהם של חמישה ילדים שהוא חולק עם חברותיו לשעבר. הוא מככב ברשימת המיליארדרים של פורבס זה שנים, וכיום מוערך הונו בכ־15.5 מיליארד דולר.

טלגרם השיבה לכלי התקשורת הזרים כי "החברה מצייתת לחוקי האיחוד האירופי, בכלל זה חוק השירותים הדיגיטליים. הפיקוח הפנימי וניהול התכנים שלה עומד בסטנדרטים של התעשייה והם משתפרים כל הזמן. למנכ"ל טלגרם, פאבל דורוב, אין מה להסתיר, והוא מבקר לעיתים קרובות באירופה. הטענה שהפלטפורמה או בעליה אחראים לשימוש לרעה בה היא אבסורד".

כך הפכה טלגרם לגן עדן עבור מבקרי משטר פוטין, מחד, אך מאידך לאימפריה של הפצת תוכן אלים, בוטה, ולא מסונן. טלגרם משמשת לפעילות לא חוקית להפצת סמים - רשת טלגראס הישראלית שגשגה על גבי האפליקציה עד שבעליה נעצר - להפצת סרטי פורנוגרפיה, אלימות וטרור. מחקר שפורסם בשנה שעברה באוניברסיטת מרכז אירופה בווינה הוכיח כיצד הפכה טלגרם לכר פורה להפצת תעמולה של דעאש, וחיבור בין משתמשים המביעים עניין במסרים אלה. ברוסיה שקלו לחסום אותה, אפל הסירה אותה באופן זמני מחנות האפליקציות, ובברזיל וספרד נעשו מאמצים כבירים לחסום אותה, ויחד עם זאת, היא ממשיכה לגדול.

במקביל, היא הפכה לערוץ הכנסות משגשג עבור יוצרי תוכן: היא מייצרת הכנסות מממשק תשלומים באפלקציה, מפרסום וממנויי פרמיום. הכנסותיה אמנם לא ידועות, אך מוקדם יותר השנה טען דורוב בפני הפייננשל טיימס כי החברה מתקרבת לרווחיות וכי היא אף שוקלת הנפקה.

האינטרס של צרפת

כמה מהדוברים הבולטים בעד שחרורו הגיעו דווקא מההנהגה הרוסית, שהיתה אמורה, כביכול לתמוך בכך, מאחר ודורוב ברח מרוסיה וטלגרם משמשת גם את האופוזיציה הרוסית. עם זאת, טוען ד"ר חנין, בטלגרם משתמשים גם לוחמים בשירות אוקראינה וגם חיילים רוסיים רבים שמדלגים על רשתות הקשר הצבאיות שחלקן אינן פעילות. "הספקולציות המרכזיות סובבות סביב העובדה שייתכן שהצרפתים מעוניינים לשים את ידם על מידע הקשור במלחמה באוקראינה, ובמיוחד ומאחר שפריז הפכה לשחקנית פעילה יותר בעימות בחודשים האחרונים והיא רואה לאחרונה את מרחב ההשפעה שלה מעבר למזרח התיכון גם אל דרום הקווקז ומרכז אסיה, שגם שם לטלגרם מנויים רבים. צרפת היתה שמחה לקבל חלק מהמידע הזה או לחלופין למנוע אותו מרוסיה. אפשרות אחרת היא שצרפת מעוניינת להגביר את האכיפה על הפשע באמצעות השגת המידע הקיים ברשת".