גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה ישראל יכולה ללמוד מהניסיון המר של ארה"ב עם ייצור האייפון

שיחה עם ד"ר ארז מגור, מומחה לכלכלה פוליטית וחדשנות ● על תעשיית ההייטק, היום שבו הכלכלה הישראלית תיבנה מחדש וגם מה אנחנו יכולים ללמוד מארה"ב ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ארז מגור / צילום: דניאל חנוך
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ארז מגור / צילום: דניאל חנוך

 

ד"ר ארז מגור, נדמה שישראל הפכה מסטארט־אפ ניישן לאקזיט ניישן. רוצה להסביר מה זה אומר?
"זו תעשייה טכנולוגית שמכוונת לאקזיט, בדגש על מכירה לחברה אחרת, ולא לבניית חברות לטווח ארוך. ב-2012-2003, מה שכונה 'עשור הזהב של האקזיטים בישראל', נמכרו יותר מ-770 חברות ביותר מ-41 מיליארד דולר. אלה מספרים שלא ראינו קודם לכן".

הצוללת | היועצת האסטרטגית שמכירה מקרוב את התוכניות של המועמדים לנשיאות ארה"ב
הצוללת | לבכירה במשרד האוצר יש המלצה אחת לפני שקונים דירה
"לתקוף את לבנון? כל תשתיות החשמל הרוסות גם ככה"

ואיך הגענו למצב הזה?
"הרקע נעוץ באופן שבו נבנתה תעשיית ההייטק בארץ. אחרי מלחמת יום כיפור החל העשור הכלכלי האבוד, שבמהלכו הכלכלה הישראלית הפסיקה לצמוח. הייתה בעיית סחר. ישראל לא הצליחה לייצא מספיק כדי לממן את מה שהיא מייבאת, והתוצאה הייתה גירעון מבני. הבינו כאן שהתעשיות הקיימות, כמו טקסטיל, לא מאפשרות לנו להיות בתחרות מול העולם, כי במזרח כוח העבודה זול יותר. מנגד, גם לא הייתה תעשייה טכנולוגית, שבשלב הזה החלה להיבנות באירופה וארה"ב, שתאפשר לנו להתחרות בזירה הזאת. המדינה הייתה בצומת דרכים שבו הייתה צריכה לקבל החלטה: או לדחוף את הענפים הקיימים דרך הורדות שכר, או לשגשג בחדשנות. זה היה הצעד המסוכן יותר, אבל למזלנו הוא זה שנבחר".

 

במילים אחרות, בניגוד לדעה הרווחת, תעשיית ההייטק הישראלית לא צמחה בזכות כוחות השוק, אלא היא תוצר של מדיניות ממשלתית.
"בדיוק. כשהתחלתי לחקור את ההיסטוריה של תעשיית ההייטק הישראלית, הבנתי שהסיפור שחשבתי שאני מכיר בכלל לא נכון. חשבתי שתעשיית ההייטק צמחה באופן ספונטני ככל שהמשק נעשה פחות ריכוזי ויותר ניאו-ליברלי, כזה שבו המגזר הפרטי נוטל את המושכות. אבל זה לא קרה כך. זו תעשייה שצמחה כי המדינה אמרה 'אנחנו רוצים להוביל בחדשנות', ולשם היא ניתבה את התקציבים".

תאר את האופן שבו התהליכים האלה נראו.
"המדינה בנתה כמה מוסדות, ובראשם את יחידת המדען הראשי, שהפכה בהמשך לרשות החדשנות. המדען נועד להיות גוף ממשלתי שיבנה את המדיניות ויהיה בקשר עם המגזר הפרטי, היזמים והמשקיעים. חוק המו"פ שחוקק בשנות השמונים אפשר להזרים כסף לתעשייה, לפי כל מיני קריטריונים".

אחת התוכניות המפורסמות מהתקופה הזאת היא "יוזמה", תוכנית ממשלתית לעידוד השקעות הון סיכון במדינה.
"בלעדי 'יוזמה' ותוכניות דומות, כולל חוק עידוד השקעות הון שהותאם להייטק, לא היו צומחות כאן חברות כמו אמדוקס, אלביט וקומברס. לא היינו רואים חברות כמו אינטל ומוטורולה, שנהנו מתמיכה ממשלתית. וכנראה גם לא היינו רואים את קרנות ההון סיכון שצמחו מאמצע שנות התשעים, כמו פיטנגו, ג'מיני ורטקס ו-JVP. מרכזי הפיתוח נפתחו בעיקר במרכז הארץ, אבל מפעלי ייצור רבים הוקמו בפריפריה".

לולא מעורבות המדינה ההייטק הישראלי לא היה מתפתח?
"יכול להיות שלא. חדשנות והייטק הם תחומים מסוכנים בעבור היזם הפרטי, ולכן נחוצה עזרה תקציבית מהמדינה. אגב, זה לא הסיפור רק אצלנו. כך צמחו תעשיות ההייטק בעולם. עמק הסיליקון האמריקאי, למשל, התפתח בזכות מפעלים שקמו עבור תעשיית הביטחון האמריקאית בתקופת המלחמה הקרה. התקציבים היו ממשלתיים".

אם נחזור לישראל, היא לא רק נתנה סבסוד, אלא גם הכתיבה תנאים לקבלת הכסף.
"זו נקודה חשובה. חוק המו"פ קבע שחברות שקיבלו כסף ציבורי צריכות לייצר בישראל. כלומר, הן צריכות לקיים כאן גם את מרכזי הפיתוח וגם את המפעלים. תנאי שני קבע איסור על סטארט־אפים שקיבלו סיוע מהמדינה להוציא קניין רוחני מישראל. המשמעות היא שאם חברה זרה רוכשת חברה ישראלית, היא חייבת להשאירה בארץ. זה כמובן יצר תמריץ שלילי לרכישת החברות. המדינה הבינה שאם תתמוך רק בשלב הפיתוח, אז ליזמים רבים יהיה תמריץ למכור את הטכנולוגיה, או בקיצור להוציא אותה מישראל".

בסוף תעשיית ההון סיכון הפעילה לחץ כדי שהחוק ישתנה. יש בכך היגיון, שהרי הקרנות מרוויחות מאקזיטים. זה המודל העסקי שלהן.
"אכן, תעשיית ההון סיכון אהבה את העובדה שהמדינה נמצאת בצד התומך והמממן, אבל היא לא אהבה את העובדה שנמנע ממנה למכור את החברות. לכן במשך שנים היא נלחמה כדי לשכנע את הפוליטיקאים לוותר על המגבלות שנקבעו בחוק. לבסוף, באמצע שנות ה-2000, זה קרה.

"השינוי של חוק המו"פ שינה באופן דרמטי את האופן שבו תעשיית ההייטק נראית מאז. פחות חברות ישראליות הגיעו לשלבי ייצור מתקדמים. נוצרו פחות משרות מגוונות מסביב למשרות הפיתוח. חלה עלייה באי־השוויון ובפערי השכר במשק. נפגעו הכנסות המדינה ממסים. הרי אקזיט הוא אירוע מס חד־פעמי. חברה רווחית גדולה שנמצאת בישראל - אפשר להרוויח ממנה יותר לטווח ארוך".

תדייק את עניין האקזיט ניישן. למה זה בעייתי?
"במקום שסטארט־אפים ישראליים יגדלו להיות אלביט, צ'ק פוינט, אמדוקס או טבע הבאים, הם הופכים למרכז חדשנות של חברות רב־לאומיות, כמו פייסבוק, גוגל, אמזון ומיקרוסופט. החברות הרב־לאומיות האלה הן הבעלים של הידע, החדשנות והטכנולוגיה".

האם אפשר לקחת את הגלגל לאחור?
"לא עד כדי כך, אבל בעיניי צריך לאמץ גישה חדשה שלפיה ישראל מגדירה כמה ענפים אסטרטגיים בעולמות הטכנולוגיה שאותם היא תשמור בבית. כרגע אני לא רואה אצל מקבלי ההחלטות, כולל ברשות החדשנות, את ההבנה שצריך לשנות כיוון במדיניות".

​ בעשור האחרון חברות ישראליות גדולות צמחו כאן כמו וויקס, מאנדיי ופייבר. איך אפשר להסביר זאת?
"אלה חברות יוצאות מהכלל שאינן מעידות על הכלל. הן הגיעו לסטטוס של חברות גדולות בזכות כספים שזרמו אליהן בתקופת הבועה, מה שהפחית את הלחץ לאקזיט מצד המשקיעים. המייסדים הם יזמים מנוסים, שהיו פחות 'לחוצים' לאקזיט. מה עוד, שכל השלוש הן חברות תוכנה, שיושבות במרכז הארץ. אין להן מפעלי ייצור. אני לא בטוח שנראה המשכיות של המגמה הזו".

בעולם חוזרים לייצור עצמי

המודל שתיארת מאומץ כיום באירופה ובארה"ב משום שהוא משרת אינטרס נוסף: התמודדות מול עולם דו־קוטבי. במדינות רבות מבינים שבעתיד הם כבר לא יוכלו לעשות עסקים מול סין, כפי שהיה בעבר, והאלטרנטיבה היא ייצור עצמי.
"נכון, זו הבנה שהחלה לחלחל אצל מקבלי ההחלטות בזמן משבר הקורונה. הרחבתי על כך בנייר מדיניות חדש שכתבתי עבור 'מכון יסודות'. השיבוש בשרשראות האספקה הוביל לחוסר בציוד בסיסי לאנשים, והסחר החופשי שהורגלנו בו נעצר. זה יצר מצבים אבסורדיים, למשל בארה"ב חסר ציוד רפואי בסיסי כמו מסכות, שיוצרו ברובן בסין. מנהיגים רבים הבינו שלא תמיד אפשר לסמוך על סחר חופשי. האירוע השני נוגע ליריבות מול סין. בשורה התחתונה העולם המערבי החל להתפכח בשנתיים האחרונות מהאמונה בכלכלה שהיא ליברלית באופן מוחלט. כשהיא עובדת היטב, היא יעילה מאוד. אבל יש לה גם חסרונות, כמו הגדלת אי־השוויון ואובדן החדשנות למדינות כמו סין".

איך ארה"ב לדוגמה החלה לפגר בחדשנות מול סין?
"אפשר לחשוב על כך דרך הפריזמה של ייצור האייפון. אפל אמרה: אנחנו נתמקד רק במחקר ופיתוח, נפתח את התוכנה בקליפורניה, אבל את הייצור נעשה במזרח. היו אז הסכמי סחר שאפשרו זאת. אבל כעבור כמה שנים ארה"ב הבינה שכאשר הייצור עובר החוצה, גם החדשנות בורחת. זאת אומרת, ברגע שסין הפכה להיות מובילה בייצור, היא התחילה לעקוף את ארה"ב גם בתחום החדשנות, שהרי היא צברה ידע קריטי לגבי המוצר".

ג'ו ביידן הבין זאת ויזם את ביידנומיקס, תוכנית כלכלית שנועדה לעודד בניית מפעלי שבבים בארה"ב. גם טראמפ מבין זאת. מה ידוע לגבי האג'נדה של קמלה האריס בנושא?
"האריס לא דיברה על כך, כי זו מדיניות שקשה לשווק לציבור. הוא לא מרגיש את התועלת בכיס. האג'נדה הכלכלית שעומדת במוקד הקמפיין עוסקת בהורדת יוקר המחיה. אבל אין סיבה להעריך שהיא לא תמשיך במה שביידן החל. צוות היועצים הכלכלי של האריס הוא אותו הצוות שעבד עם ביידן".

ישראל צריכה לחשוב קדימה

לסיום, בוא נדבר על מודל המדינה המפתחת כפי שיושם בטייוואן. מה עשו שם?
"יש דמיון בין טייוואן לישראל. גם טייוואן קמה אחרי מלחמת העולם השנייה. היא הייתה מדינה ענייה אבל בשנות השמונים והתשעים החליטה להתמקד בטכנולוגיה. הענקית TSMC לייצור שבבים נבנתה בתקופה זו. לטייוואן לא היה יתרון יחסי בתחום וגם לא את הידע הנדרש, ולכן היא רתמה לפרויקט את חברת פיליפס האירופית. היא עבדה בשיטת המקל והגזר: אנחנו ניתן את התקציב ואת תשקיעי במפעלים. כיום TSMC אף עקפה את אינטל ביכולות ייצור השבבים והפיתוח".

מרשות החדשנות נמסר: "מדיניות ההשקעות של ישראל, המתמקדת בפיזור ההשקעות במו"פ בסיכון גבוה, היא המתאימה לכלכלה בגודלה של כלכלת ישראל. לכלכלה כזו לא נכון לבחור נישה מצומצמת ולהשקיע בה משאבים עצומים לאורך זמן, כפי שמדינות גדולות עם משאבים רבים יכולות לעשות. המדיניות הנוכחית, המבוססת על כוחות השוק ותומכת במצוינות מהשטח, הוכיחה את עצמה כמתאימה לישראל והביאה אותה לעמדת הובלה בהייטק העולמי.

"החוק להסדרת העברת ידע לחו"ל (חוק המו"פ) לא שינה את מדיניות ההשקעות הממשלתית אלא איפשר לתעשיית ההייטק להתפתח באופן עסקי וגלובלי, דבר שהוביל להאצה משמעותית ביצירת חברות טק מובילות בישראל. ההצלחה של המדיניות הישראלית בעשור האחרון, עם צמיחה מואצת במספר החברות הגדולות הישראליות, כולל יוניקורנים וחברות ציבוריות, מוכיחה כי זוהי המדיניות הנכונה עבור כלכלה בגודלה של ישראל".

עוד כתבות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן