גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנפקת אישורי מחלה בלי חתימת רופא יוצאת לדרך. אך לא כל הקופות ערוכות

החל מ־1 בספטמבר עובדים יוכלו להנפיק עבור עצמם אישורי מחלה, באופן מיידי ומקוון, ללא צורך באישור רופא ● איך בדיוק זה יעבוד, אילו מגבלות יחולו ואיזו קופת חולים נשארת בינתיים מאחור ● גלובס עושה סדר

אין צורך בחתימת רופא / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אין צורך בחתימת רופא / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החל מ־1 בספטמבר, עובדים יוכלו להנפיק עבור עצמם בצורה מיידית אישורי מחלה למחלה קצרה, בלי אישור רופא, גם בצורה מקוונת, דרך קופות החולים. זאת בהתאם לרפורמה באישורי המחלה של משרד העבודה, שאושרה בוועדת העבודה והרווחה ביוני 2024, ותיכנס כעת לתוקף. איך זה יעבוד, ומי קופת החולים שנשארה מאחור? גלובס עושה סדר.

"זה רק פלסטר": אחרי למעלה משבוע, שוחרר יבוא האלכוהול מהנמלים
האם היבוא לא מסייע להוריד את מחירי הפירות והירקות? זו לא כל התמונה

מה החוק אומר?

תחת חוקי העבודה בישראל, כל עובד צובר יום וחצי של חופשת מחלה על כל חודש במקום העבודה. נוסף על כך, מחלה של יותר מיום אחד אף מזכה את העובד ב־50% משכר העבודה על היום השני והשלישי, ו־100% משכר העבודה על היום הרביעי והלאה - כל זאת על חשבון המעסיק.

איך הנפיקו אישורי מחלה עד כה?

כדי לצאת לחופש מחלה ולהיות זכאי לכספים, העובדים נדרשו עד כה להפיק אישור מחלה מרופא, דבר שתרם הן לסרבול התהליך מצד העובדים החולים, והן לעומס מיותר אצל הרופאים. 

על פי טל מנדל, ראש חטיבת לקוחות בקופת חולים לאומית, "ניתן היה להפיק אישורי מחלה דרך כל אמצעי ההתקשרות איתנו, כולל באפליקציה ובאתר, אך רופא נדרש לחתום על זה, מה שעלול לקחת יום או יומיים, ברגע שהם מתפנים לכך". 

מה ישתנה ב־1.9, וכמה ימי מחלה יהיה ניתן לקבל?

על פי הרגולציה החדשה, שתיכנס לתוקף ב־1 בספטמבר 2024, עובדים יוכלו להנפיק לעצמם אישורי מחלה עבור מחלה קצרה. זאת ללא פגישה ואפילו ללא אישור מקוון של רופא. ההנפקה תתבצע דרך קופות החולים, דרך האפליקציה או המוקד. 

על פי קופ"ח לאומית, "השינוי מאפשר לפנות לכל אחת מדרכי ההתקשרות, כולל באפליקציה ובאזור האישי באתר, ולהוציא לפועל מיידית את אישור המחלה בלי לחכות כלל". 

ימי מחלה אלו יהיו תקפים למחלה קצרה, כלומר עד 4 ימים. עובדים יוכלו לבקש זאת עד 4 פעמים בשנה, אך עד לסך מצטבר של 10 ימי מחלה בכל שנה (מתוך 18 אפשריים במצב רגיל). 

במקרה שיידרשו שאר ימי המחלה, מעבר למכסה שניתן להפיק באופן עצמאי, יידרש עדיין אישור רופא (מקוון או פיזי), כפי שהיה עד כה. 

איך יהיה ניתן להפיק עצמאית את ימי המחלה?

קופות החולים יאפשרו לחבריהן להפיק את אישור המחלה דרך אתרי האינטרנט והאפליקציות. על פי הודעת קופת חולים לאומית, "תהליך הפקת האישור קל ופשוט. לקוחות לאומית יוכלו להפיק את האישור במגוון ערוצי שירות: באפליקציה, באזור האישי באתר ואף בפנייה לנציג השירות בסניפים ובמוקד". 

בקופת חולים מאוחדת מסבירים ש"אתה נכנס לאפליקציה, מקיש 'הפקת אישור מחלה' ומקבל את זה בצורה אוטומטית. זה הכול".

לדברי קופת חולים כללית "הבקשה לאישור תוגש דרך אתר האינטרנט, אפליקציית כללית או במוקד הטלפוני. האישור יופק אוטומטית תוך כ־15 דקות מרגע הגשת הבקשה, ויהיה זמין באזור האישי המקוון של המטופלים". 

זה יהיה זמין בכל הקופות?

החל מ־1 בספטמבר יהיה ניתן להפיק אישורי מחלה בקופות החולים כללית, לאומית ומאוחדת - אך לא בקופת החולים מכבי. גם היא תצטרף לרפורמה בהמשך, אך מכבי אינה יכולה למסור תאריך יעד צפוי, למרות בקשת גלובס. 

ועד הרופאים של מכבי התנגד למהלך, אך בעיה זו נפתרה. לדברי קופת החולים מכבי, פיתוח אישור ימי המחלה האוטומטיים במערכות שלהם אורך זמן רב יותר, זאת משום ש"המערכות הדיגיטליות שלנו מאוד מתקדמות ומאופיינות עד לפרטי פרטים. כעת המערכות עוברות התאמה ושינויים, כיאה לרפורמה שגם מכבי קידמה בכנסת. זה ייכנס גם אצלנו ובקרוב מאוד". 

איך קופות החולים מתכוננות?

על פי קופת חולים מאוחדת "זה תהליך מאוד מסודר, שנעשה בצורה חוצת־ארגון, עם חטיבת רפואה, מערכות מידע ואגף שירות". 

לדברי פרופ' דורון נצר, ראש אגף רפואה בחטיבת הקהילה של כללית, "מהלך זה נועד להקל ולפשט תהליכים למטופלים הנדרשים להציג אישור מחלה למקום העבודה, ולצרכים נוספים. המהלך מפנה זמן יקר של הרופאים והרופאות לטובת טיפול ומעקב רפואי אחר מטופליהם". 

לכך מוסיפה טל מנדל, ראש חטיבת לקוחות קופ"ח לאומית, "מהוצאת התקנה ועד היום חלפו חודשיים וחצי בלבד. עבדנו על מערכות המידע, לאפשר ללקוחות לעשות את הפעולה הזאת בעצמם החל מהתאריך הנכון, ושזה יהיה מיידי ובכל האמצעים. 

"היערכות נוספת היא עדכון כל הגורמים בארגון, כולל הנציגים הטלפוניים והרופאים. וכמובן, הלקוחות שצריך להנגיש להם איך עושים זאת. אנחנו עושים את זה באמצעות הנכסים הדיגיטליים שלנו, וכמובן באמצעותכם בתקשורת". 

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים