מה מעכב את הנוהל שאמור להכניס מיליארדים למדינה?

הרשות החליטה לוותר על סעיף שמאפשר ניהול הליכים אזרחיים נגד ישראלים שהליך גילוי מרצון שלהם כשל • בעקבות השינוי הזה נוהל הגילוי מרצון, עליו הכריזה רשות המסים לפני חודשים, עוד לא יצא לפועל • וגם: בניגוד לנהלים קודמים, לא יתאפשר הפעם להגיש בקשות אנונימיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: איל יצהר
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: איל יצהר

במאי האחרון הודיע מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', כי "בתוך מספר ימים" יפורסם נוהל גילוי מרצון חדש, שיאפשר לישראלים שהחביאו את הונם מהמדינה ולא שילמו מס עד כה, לדווח על ההון ולשלם מס ללא חשש מהליך פלילי.

כך תדווחו על כספי המסים מרווחי הקריפטו שלכם
הגשתם בקשה לתיאום מס בשנים האחרונות? ייתכן שמגיע לכם החזר
ההחלטה לגבות מע"מ מטיפים של מלצרים יוצאת לדרך. כך זה יעבוד

המדינה כבר ציפתה לראות מיליארדים זורמים לקופת המדינה מחשיפת ההון הישראלי המסתובב בעולם, ואולם חודשיים חלפו ונוהל חדש לא פורסם. מה מעכב את הנוהל? מסתבר שברשות המסים עדיין עובדים על "ניסוחים אחרונים". כך לפחות טוענים ברשות המסים ובמשרד היועצת המשפטית לממשלה.

לגלובס נודע ש"הניסוחים" הללו מתייחסים למעשה לסעיף אחד שהרשות ביקשה לשלב בנוהל החדש המאפשר לה לנהל הליכים אזרחיים נגד ישראלים שהליך נוהל הגילוי מרצון שלהם כשל.

בעבר המדינה לא יצרה פרוטוקול לגבי ניהול הליך אזרחי במקרה שהליך גילוי מרצון כשל, ורק הבטיחה הגנה מפני הליכים פליליים כשנאסר על המדינה להשתמש במה שהתגלה לה במסגרת הליך גילוי מרצון נגד האזרחים.

הפעם ביקשה רשות המסים להכניס סעיף שקובע כי המדינה תוכל לפתוח בהליכי אכיפה וגבייה אזרחיים נגד ישראלים שחשפו את הונם, אך הליך הגילוי מרצון שהגישו נכשל או לא הושלם. טיוטה של הנוהל החדש שכללה את הסעיף הזה אושרה כבר לפני חודשיים על ידי היועצת המשפטית לממשלה.

מחכים לאישור מחדש של הנוהל

לאחר שהטיוטה אושרה, הרשות התחרטה על הקביעה, והחליטה לוותר על הסעיף שמאפשר ניהול הליכים אזרחיים נגד ישראלים שהליך גילוי מרצון שלהם כשל. הרשות הגישה ליועצת המשפטית נוסח מתוקן לאישור - אך עד כה הנוסח לא אושר. לדברי גורם בכיר במשרד המשפטים, "99% מהליכי גילוי מרצון גם ככה מושלמים ומצליחים, אז לא היה כל צורך בסעיף הזה בפועל וברשות המסים הבינו את זה. הרשות התחרטה, אבל היא היתה חייבת לאשר את הנוהל מחדש אצל היועצת המשפטית לממשלה. בין הצדדים אין מחלוקת על ניסוחים ועל מחיקת הסעיף הזה, והנוהל מתעכב הלכה למעשה רק בשל העומס בלשכת היועצת המשפטית לממשלה. בשורה התחתונה הנוהל תקוע טכנית, רק כי הוא מצריך אישור מחדש".

מדוברות רשות המסים ודוברות משרד המשפטים נמסר בתגובה, כי "הנוהל אושר על ידי הגורמים הרלוונטיים בכלל זה היועצת המשפטית לממשלה לפני חודשים ספורים. בימים אלה נבחנות מספר בקשות לתיקון הנוהל שאושר".

בלי מסלול אנונימי

טיוטת הנוהל הממתינה לאישור כעת זהה לנהלי גילוי מרצון קודמים, למעט שינוי משמעותי אחד בנוהל החדש: בנוהל שיפורסם בקרוב לא יהיה "מסלול אנונימי", אשר במסגרתו יכלו האזרחים בעבר לשמור על זהותם חסויה בעת הגשת הבקשה ולחשוף את עצמם רק לאחר אישורה על ידי רשות המסים.

ברשות המסים ובמשרד המשפטים הסכימו על כך שהפעם לא תתאפשר בדיקה אנונימית של הגילוי מרצון ומבקש הגילוי יהיה חשוף מלכתחילה. ברשות המסים חששו תחילה, כי העדרו של מסלול אנונימי יוביל לכך שאף אחד לא יחשוף את הונו המוסתר בשל החשש שאם ההליך יכשל המדינה תפעל נגדו, ואולם במשרד המשפטים התעקשו על כך והבהירו כי לאחר שכבר ניתנו שתי הזדמנויות לאזרחים לגלות את הונם בעבר, לרבות במסלול אנונימי, אין לכלול גם הפעם מסלול אנונימי. "היועצת המשפטית לממשלה לא הסכימה לאישור נוהל אנונימי, וממש התעקשה על כך", מבהיר הגורם במשרד המשפטים.

תנאי נוסף שהציבה היועצת המשפטית לממשלה בעת ניסוח הנוהל הוא כי יהיה זה הגילוי מרצון האחרון שיפורסם, ומשכך ההזדמנות האחרונה של הישראלים שהסתירו הון לדווח על הונם ולקבל הקלות בקנסות והגנה מהליך פלילי .

רשות המסים נעתרה לשני התנאים הללו שהציבה היועצת המשפטית והם אושרו כבר בטיוטה הקודמת, אך כאמור כעת מחכה הטיוטה החדשה (שממנה נמחק הסעיף של האכיפה האזרחית) לחתימת היועצת המשפטית.

31 מיליארד שקל נחשפו, 6 מיליארד שקל מס

הנוהל החדש, פונה במיוחד לקהילת הקריפטו, שעד כה התקשתה להכניס את רווחיה למערכת ההון המדווחת והממוסה.

במסגרת הנוהלים הקודמים שפורסמו ב-2014 וב-2017 הוגשו 9,963 בקשות גילוי מרצון, גולה הון בסך 31 מיליארד שקל של ישראלים ברחבי העולם ושולם מס בהיקף של כ-6 מיליארד שקלים. הסכום הגבוה ביותר שנחשף במסגרת בקשת גילוי מרצון שהוגשה ב-2018 היה כ-104 מיליון שקל, וסכום המס שנגבה מאותו בעל הון עמד על 17 מיליון שקל.

בנהלים הקודמים היו שלושה מסלולי גילוי - מסלול גילוי רגיל, מסלול מקוצר ומסלול אנונימי ואולם המסלול הפופולרי מבין המסלולים היה תמיד "המסלול האנונימי", המאפשר הגשת בקשת גילוי בלי לחשוף את שם בעל ההון, לפני שידוע אם הוא אכן עומד בתנאי המדינה להיכלל ב"גילוי מרצון". 58% מבקשות הגילוי מרצון שהוגשו במבצעי גילוי קודמים הוגשו במסלול האנונימי, 21% ובמקוצר ועוד 21% במסלול הרגיל. 87% מסך גביית המס - בהיקף כ-4.6 מיליארד שקלים - התקבלו בעקבות בקשות שהוגשו במסלול האנונימי.