השבוע התחיל בבשורות קשות: שש גופות של חטופים ישראלים הוצאו מרצועת עזה, לאחר שנרצחו על ידי חמאס כנראה שעות בודדות לפני שאותרו בידי צה"ל. ביהודה ושומרון הטרור מכה ביתר שאת, עם שלושה שוטרים שאיבדו את חייהם בפיגוע ירי ליד חברון, וזאת לאחר ניסיונות להשתמש במכוניות תופת לפיגועים נוספים באזור. האזעקות בצפון ממשיכות כסדרן. כל אלו ועוד מנכיחים ביתר שאת את המלחמה בה ישראל נמצאת כמעט 11 חודשים. המלחמה הזו מושכת גם תשומת־לב עולמית, ומפיצי דיסאינפורמציה עשו ממנה מכרה זהב. הנה כמה דוגמאות מהתקופה האחרונה.
● המשרוקית | לקראת פתיחת שנת הלימודים: שלוש סוגיות בוערות במערכת החינוך
● המשרוקית | מה נדרש כדי לפטר את היועמ"שית? הרבה יותר מהחלטת ממשלה
התמונה קדמה למלחמה. יצרני הפייקים לא מרבים להפיץ תוצרים בנושא החטופים מאז העסקה מנובמבר 2023, אבל זה לא אומר שהם לא עוסקים בזה כלל. הדוגמה האחרונה עוסקת בנועה ארגמני, אותה הצליחו לחלץ בחיים מהרצועה. רק שיש מי שפחות התלהבו. "זו השבויה שחולצה מנוסיראת במבצע המפורסם", נכתב בפוסט באיקס, תוך התייחסות למספר ההרוגים העזתים הרבים במבצע. "זה כאילו כל זה מעולם לא קרה. היא נמצאת בירדן". לטענה הזו הצטרפה תמונה מהאינסטגרם של ארגמני, מצולמת על רקע המבנים המפורסמים של פטרה.
רק שכפי שהסבירו בודקי העובדות של הארגון הערבי Misbar, התמונה הזו היא ישנה. היא צולמה לפני כשנה, בסוף אוגוסט 2023. בשלב הזה לא היו חטופים, לא הייתה מלחמה ועיקר ההתרעה הייתה ממה שעלול לעשות חיזבאללה. ארגמני כן הראתה ניסיון לחזור לחיים מעט יותר שפויים, אבל אי־אפשר להאשים אותה בזה.
זו לא הייתה הופעה אולימפית. בחודש שעבר התקיימו המשחקים האולימפיים, וגם הם משכו כמה יצרני פייקים לספר בדיות על החטופים. "נבחרת ההתעמלות האמנותית של ישראל מופיעה באולימפיאדה בפריז עם מסר עוצמתי בסוף", סיפר פוסט באינסטגרם, לצד סרטון בו נראתה הנבחרת יוצרת את הכיתוב Bring Them Home Now.
רק שכפי שהסבירו בארגון הפורטוגלי Observador, הסרטון צולם במזכרת בתיה לפני המשחקים האולימפיים, והשתתפו בו מתעמלים רבים למרות שהנבחרת האולימפית הישראלית כוללת רק חמישה מתעמלים. בפריז, לעומת זאת, לא הייתה שום מחאה כזו, בטח שלא כחלק מהתרגילים האמנותיים עצמם.
הפיצוץ בהלוויה קרה בסוריה. רוב תשומת־הלב העולמית מופנית למלחמה בעזה לא בגלל החטופים, אלא בגלל התמונות הקשות של תוצאות המלחמה עבור תושבי עזה. בהתאם, גם יצרני הפייקים שמים את עיקר המאמצים שלהם על התמה הזו. פוסטים באיקס הראו סרטון של הלוויה שבסופה פיצוץ. לפי מפיצי הפוסטים, ישראל הטמינה "פצצות זמן" בגופות של פלסטינים טרם החזירה אותם לידי השלטונות הפלסטיניים, ובכך ביצעה מעשי טרור.
הארגון האירי Logically Facts הראה שזה לא נכון. הסרטון הוא אכן מהמזרח התיכון, אבל מסוריה. הן גם לא מעכשיו, אלא מ-2012, כשמלחמת האזרחים שם הייתה בראש הכותרות. מי שהובא למנוחות היה מתנגד למשטרו של אסד. זו לא הגופה שלו שהתפוצצה שם, אלא מכונית תופת. הפיצוץ הביא למותם של 85 איש ולפציעתם של עוד כ-300. ישראל, ככל הידוע, לא הייתה מעורבת.
תחקיר: אוריה בר־מאיר
לקריאה נוספת:
● התמונה של החטופה הישראלית נועה ארגמני בפטרה צולמה לפני אוקטובר 2023 - Misbar
● האם מתעמלים אולימפיים ישראלים הפגינו בזמן המשחקים בדרישה לשחרר את החטופים? - Observador
● סרטון ישן ולא קשור מסוריה משותף כ"מתקפה ישראלית על פלסטין" - Logically Facts
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.