גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עגבניות מטורקיה דרך יוון: משרד החקלאות פרסם מסלול עוקף, אך לא עדכן יבואנים

החרם הטורקי, בשילוב עם הקיץ החם שפגע ביבולים ובעיות תברואה בירדן, הביאו למחסור חמור בעגבניות - ולזינוק במחירים ● כדי להתמודד עם המצב, משרד החקלאות גיבש הקלות לחידוש היבוא מטורקיה דרך מדינה שלישית, אך לא יידע את היבואנים: "הנוהל הופץ במחשכים"

עגבניות בסופר / צילום: מיכאל שירן
עגבניות בסופר / צילום: מיכאל שירן

משרד החקלאות פרסם נוהל שנועד לסייע ליבואנים להתגבר על החרם הטורקי ולייבא פירות וירקות דרך מדינות שלישיות, לרבות עגבניות, שמחירן זינק בשבועות האחרונים. עם זאת: הנוהל לא הופץ באופן פעיל ליבואנים ולציבור, ורק יבואנים ששאלו על כך בעצמם קיבלו אותו. דבר זה נתן יתרון גדול מי שהיה מודע אליו עוד קודם, על חשבון הציבור שמשלם מחירים גבוהים על מיעוט היצע. במקביל, משרד החקלאות מתעקש לא לאפשר את הפרצה שנחשפה בגלובס, במסגרתה יבואנים מתחומים אחרים רושמים "פלסטין" כמדינת היעד, כדי להמשיך את תנועת הסחורות

משרד החקלאות התקפל, ויאשר יבוא של 500 טון דבש. מה יקרה למחירים? 
האם היבוא לא מסייע להוריד את מחירי הפירות והירקות? זו לא כל התמונה
אדום עולה: הסחרור שהקפיץ את מחירי העגבניות - והלקח 

משרד החקלאות פרסם ב־26 לאוגוסט "הנחיות ליבוא עגבניות מטורקיה בעת משבר או חירום", המפרטות כיצד יבואנים יכולים להכניס סחורה טורקית לישראל, למרות החרם. על־פי הנוהל, יבואנים יוכלו להעביר סחורה טורקית דרך מדינה שלישית ולפרט את המסלול. לאחר מכן משרד החקלאות יבחן את תעודת הבריאות של המשלוח כפי שהונפקה בטורקיה, וזו תיחשב גם ללא אישור נפרד ממדינת הביניים. נוהל זה יקל על יבואנים לעקוף את החרם הטורקי ולהביא פירות וירקות שנרכשו ממנה עד כה.

עם זאת, מי שלא פנה למשרד החקלאות בעניין וביקש הנחיות, לא זכה לדעת על כך. גם סוכני מכס העידו שהם לא קיבלו את הנוהל. "זו הפעם הראשונה שאני רואה את זה", אומרת אליס אברמוביץ, עורכת דין לענייני מכס וסחר בינלאומי. "זה לא פורסם דרך לשכת המסחר כנהוג".

מנגד, משרד החקלאות טוען כי הנוהל עודכן במערכת הממוחשבת "יעלה". נמסר כי "אישור יבוא תוצרת חקלאית מתבצע באמצעות מערכת יעלה, בה מופיעים ההסברים הרלוונטיים בנוגע למסלולי היבוא האפשריים ממדינת המקור. כך גם בעניין יבוא עגבניות מטורקיה".

שר החקלאות אבי דיכטר / צילום: יריב כץ - ידיעות אחרונות

אחד היבואנים ששוחח עם גלובס אומר: "מדובר בנוהל שהופץ במחשכים, בלי פרסום תקנות להערות הציבור. זו אפליה לא הוגנת לטובת מי שמקורבים לצלחת וידעו מראש על הנוהל, לבין יבואנים אחרים שנאלצו לגלות עליו רק בדיעבד".

יבואנים אחרים מעידים כי ישנה סחורה שמקורה בטורקיה שהגיעה דרך יוון ודרך קפריסין, כדי לעקוף את החרם אך לדבריהם, "הגנת הצומח החליטו לעכב את המשלוח. עמיל מכס מסוים אמר שהוא שוחרר רק כש'הגיעה הוראה מלמעלה'. זה מגיע לרמי לוי או אושר עד, והיה לחץ מהם דרך אחד השרים בממשלה".

סותם את הטריק הנפוץ

כפי שחשפנו בגלובס, אחת הדרכים לעקוף את החרם הטורקי שהוכרז באפריל האחרון היא על־ידי שינוי קל במדינת היעד: במקום שעל תעודת היצוא המוגשת לרשויות הטורקיות ייכתב "ישראל" המוחרמת, כותבים "פלסטין", שממילא הגישה אליה עוברת דרך הנמלים של ישראל. בצורה כזאת, יבואנים ישראלים יכולים להביא סחורה מטורקיה ולהפחית את הנטל הכלכלי שהחרם גורר. הדבר הביא לנתונים יוצאי דופן של זינוק ביצוא הטורקי ל"פלסטין", מ־9.3 מיליארד דולר ביולי 2023 ל־119.6 מיליארד דולר ביולי השנה. כמובן, יבוא זה אינו באמת מגיע ברובו לידי לקוחות פלסטיניים, אלא מהווה "טריק" ליבוא לישראל.

אך בעוד שרוב משרדי הממשלה מאפשרים לטריק הזה לעבור וכך להקל על יוקר המחיה, משרד החקלאות מסרב. טענת המשרד היא ש"על־פי חוק, המדינה המייצאת בה גודלה התוצרת מתחייבת לעמוד בדרישות של מדינת היעד המצוינת על גבי מסמכי המשלוח. לכן, משלוח של תוצרת חקלאית המגיע לישראל ועליו ציון של כל מדינת יעד אחרת, לרבות 'פלסטין', מייצר אי־הלימה בין ההצהרות על עמידה בדרישות מדינת היעד לבין עמידתו בדרישות היבוא של מדינת ישראל, ואין באפשרות המשרד להסתמך על כך וחלילה להביא לפגיעה ממשית בחקלאות המקומית". כלומר, הם אינם מוכנים להכניס יבוא לישראל כאשר במסמכי המשלוח נקובה מדינה אחרת.

זאת, למרות שעל היבוא לרשות הפלסטינית מוטלת אותה רגולציה ממש כמו על היבוא לישראל, כולל הגנת הצומח שנועדה לשמור על החקלאות הישראלית מפלישת מזיקים. לגבי פירות וירקות (כולל עגבניות, שיובאו בצורה נרחבת מטורקיה עד החרם), צו תעריף המכס אומר במפורש שהדרישות החוקיות כוללות את "ישראל ואוטונומיה", כלומר הרשות הפלסטינית. גם לדברי משרד החקלאות עצמו, "כל יבוא של תוצרת חקלאית צמחית המיועד לישראל, לרבות לשטחי הרשות הפלסטינית, ועובר דרך שטחי ישראל, נדרש לעמוד בדרישות הגנת הצומח של מדינת ישראל". כלומר - אין שום הבדל ברמת הרגולציה. אז מדוע משרד החקלאות טוען שזה עלול לפגוע בחקלאות המקומית?

"דחייה טכנית בלבד"

אלעד ברשאן, מומחה למכס ושילוח בינלאומי, מעיד כי "אמברגו הסחר הטורקי שנכנס לתוקפו באופן מיידי, לא הותיר ליבואנים הישראליים יותר מדי ברירות אלא לחפש פתרונות יצירתיים ליבא סחורות מטורקיה ישירות לישראל".

לדבריו, "הטורקים, שהפרו ברגל גסה את הסכם הסחר עם ישראל, הותירו 'פתח' שדרכו עדיין ניתן ליבא סחורות ביבוא ישיר, וזאת באמצעות שימוש ביבואן פלסטיני בניירות המשלוח. אך משרד החקלאות החליט שאינו מקבל תעודות בריאות, המאשרות ניקיון ממזיקים ומחלות, רק משום שנקודת הכניסה המוצהרת עליהן היא 'פלסטין', וזאת למרות שלא מדובר על מוצרים פגומים או כאלה שמהווים סכנה לציבור, אלא אותם מוצרים ממש שעברו את כל הבדיקות שאפשרו להם להיכנס לישראל בעבר. כלומר, מדובר בדחייה טכנית בלבד ולא מהותית". דבר זה, לדבריו, "מעלה באופן ישיר את יוקר המחיה לצרכנים, ללא תכלית ראויה".

איסור זה משפיע על מגוון פירות וירקות, ובראשן עגבניות שיובאו בצורה המונית מטורקיה. בשל שילוב של קיץ חם במיוחד שפגע אנושות ביבול הישראלי, חסימת החרם מול טורקיה ומחלת כולרה בירדן - המחירים זינקו בעשרות ואף במאות אחוזים ברשתות השיווק. מוצרים נוספים המושפעים הם עדשים מסוגים שונים, ואף זרעי אניס.

גורם המעורה בנושא מעיד כי הגנת הצומח במשרד החקלאות אינם פועלים על־פי קריטריונים קבועים מראש, אלא כל יבוא דורש אישורים מחדש, וביכולתם לפסול יבוא מכל סיבה שהיא. "הגנת הצומח מחזיקים למעשה בכוח בלתי מוגבל", ובכל זאת "לא סביר שהם עושים את זה על דעת עצמם, בדרך־כלל מישהו מוביל אותם". זאת בשל סיבה אידאולוגית, כמו הגנה על הייצור המקומי מפני יבוא זול מטורקיה, או בשל סיבה אישית כמו הגנה על יצרנים מסוימים.

דרישות הגנת הצומח

בינתיים, יבואנים מנסים למצוא מקורות נוספים לעגבניות, למשל מאירופה. יבואן התוצרת החקלאית רועי שפלר מעיד כי "יש מסלול יבשתי שמגיע מפולין לנמל ונציה, וגם מהולנד ובלגיה דרך נמל פיראוס ביוון. אבל בשל העובדה שצריך להוביל את הסחורה במשאיות, התוצאה יקרה: העלות שלי ליבוא עגבניות לארץ זה בין 7 שקלים מהולנד ל־8 שקלים מפולין. בשביל להרוויח אני צריך למכור ב־9.5 שקלים, וזה מגיע כבר ל־10 שקלים לק"ג בשוק הסיטונאי".

בנוסף, כאמור, "העגבניות עדיין נדרשות לעמוד בתקנות הגנת הצומח המחמירות של ישראל, לרבות קטימת העוקץ שמקצרת את חיי המדף, ושכירת עובדים במדינת המקור שיעברו עגבניה־עגבניה, דבר המייקר את העלויות".

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מגיע לכם החזר? ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי למי שנתקע בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא"

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע למעלה מ-400 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל