לפני קצת יותר משנה עמדה חברת מדפסות התלת-ממד סטרטסיס מישראל במוקד ניסיונות השתלטות מצד שתי מתחרות. במקביל פעלה הנהלת החברה למזג אותה עם חברה אחרת מהתחום, תוך שהיא מנסה להדוף את מהלכי המשתלטות - שהעלו שוב ושוב את מחירי ההצעות שלהן.
● ניתוח | מחיר הפיצול: סכנת פיטורים לאלפי עובדי אינטל בישראל
● הנזק למפעל בניר עוז ממשיך לפגוע בעסקי הקנאביס של אהוד ברק
כך, ביולי 2023 עמדו בפני בעלי המניות בסטרטסיס שתי הצעות מפתות למדי בפרמיה של עשרות אחוזים מעל מחיר השוק: החברה האמריקאית 3D Systems הציעה לרכוש את החברה בעסקה משולבת של מזומן ומניות (כשהרוב במניות) במחיר של כ-23.6 דולר למניה, ששיקף לסטרטסיס שווי של כ-1.6 מיליארד דולר.
במקביל, ננו דיימנשן הישראלית, שהחלה עוד קודם לרכוש מניות סטרטסיס בנאסד"ק, העלתה גם היא את המחיר בהצעותיה ודיברה על רכישת סטרטסיס במזומן לפי מחיר של 25 דולר למניה, ששיקף שווי של כ-1.7 מיליארד דולר.
התייעלות שתכלול פיטורי 15% מכוח-האדם
נכון להיום, המחירים שהוצעו לבעלי המניות נראים כמו חלום רחוק - החברה מרחובות נסחרת כעת במחיר של 6.92 דולר למניה ובשווי של 489 מיליון דולר, פחות משליש מהשווי שהוצע להם. ננו דיימנשן ויתרה רשמית על הניסיון כבר ביולי שעבר, בעקבות מנגנון "גלולת הרעל" שאימץ דירקטוריון סטרטסיס כדי להקשות על השתלטות עליה, והצעת 3D Systems מוסמסה בפועל.
בשנה האחרונה מניית סטרטסיס נפלה ב-53%, ננו דיימנשן איבדה 31% מערכה ו-3D Systems הציגה את הירידה החדה ביותר מבין השלוש, 66%. בסוף השבוע האחרון, מניית סטרטסיס נפלה ב-10.5% לאחר שפרסמה דוחות והפחיתה את תחזיתה השנתית, ו-3D Systems נפלה ב-8.5% אחרי הדוחות שלה. החברות בתעשייה סובלות מהמחזוריות בה, כמו גם מאי-ודאות כללית שנובעת מתנאי המאקרו והריבית שהיא עדיין גבוהה.
גם המהלך שיזמה סטרטסיס עצמה לא יצא לפועל: לפני כשנה בעלי המניות בסטרטסיס הצביעו נגד הצעת המיזוג עם חברת דסקטופ מטאל האמריקאית, בניגוד לעמדת הנהלת החברה - מה ששלח את הנהלת סטרטסיס, בראשות המנכ"ל ד"ר יואב זייף, לפתוח בתהליך אסטרטגי, שהיה צפוי לכלול בחינה אסטרטגית של המצב וניסיון לבחון האם יצוצו הצעות חלופיות או הזדמנויות אחרות, שקודם לכן היא לא הייתה יכולה לבדוק בשל המחויבות לרכוש את דסקטופ מטאל (שאגב, בהמשך נודע כי תימכר לננו דיימנשן). היו"ר דב עופר דיבר אז על מחויבות החברה לנקוט פעולות הנדרשות כדי למקסם את הערך עבור כל בעלי המניות של סטרטסיס.
בשבוע שעבר עם פרסום הדוחות הודיעה סטרטסיס כי הושלם התהליך, והיא מתמקדת בשינוי המבנה הארגוני, בצעד שנועד לחזק את מאזן החברה, לסייע לה להתמודד עם המחזוריות בתעשייה, ולחסוך לה 40 מיליון דולר ולהביא לשולי EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) של 8% ברמת ההכנסות הנוכחית. זאת, לעומת פחות מ-2% ברבעון השני השנה.
החברה תייעל את הפעילות כדי להתמקד במוצרים, חומרים ופתרונות התוכנה עם הפוטנציאל הגבוה ביותר לצמיחה מבחינתה. היא צפויה להפחית את כוח-האדם שלה ב-15% עד סוף השנה (בסוף 2023 העסיקה 1,980 עובדים, מתוכם 537 בישראל). המשמעות היא פיטורי כ-300 עובדים, כרבע מהם בארץ.
הדוחות איכזבו את המשקיעים. המניה צללה
ברבעון השני הכנסות החברה ממכירות (מדפסות, חומרים מתכלים ושירותים נלווים) עמדו על 138 מיליון דולר, ירידה של 13.6% מהרבעון המקביל אשתקד, ההפסד הנקי היה 25.7 מיליון דולר, צמצום של 33%, וה-EBITDA הסתכם ב-2.3 מיליון דולר, ירידה מ-10.6 מיליון דולר ברבעון המקביל. סטרטסיס הפחיתה את התחזית השנתית והיא צופה הכנסות של 570-580 מיליון דולר, ירידה של 8% לעומת 2023 באמצע טווח התחזית. ההפסד הנקי (GAAP) יסתכם ב-91-106 מיליון דולר.
זייף מסר כי "אנו בוחנים באופן רציף את המודל העסקי שלנו כדי להבטיח שנתאים לתנאי השוק המתפתחים. כך נוכל להשיג את יעדינו ולהציג רווחיות ותזרים מזומנים בני קיימא, ובמקביל להישאר מוכנים לתפוס הזדמנויות כשסייקל ההוצאות ישתפר".
לפי נתוני Yahoo Finance, מתוך 18 אנליסטים שמסקרים את מניית סטרטסיס, 10 הם ניטרליים, 4 חיוביים ו-4 שליליים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.