יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד הכריז על שביתה כללית במשק היום (ב') בעקבות רציחתם של החטופים כרמל גת, עדן ירושלמי, הרש גולדברג-פולין, אלכסנדר לובנוב, אלמוג סרוסי ורס"ר אורי דנינו.
השביתה, שמטרתה לקדם עסקה לשחרור החטופים, יצאה לפועל היום ב-6:00 בבוקר ונמשכה עד 14:30, לאחר שבית הדין לעבודה פסק כי מדובר בשביתה פוליטת ויש להפסיקה.
מה המצב בנתב"ג?
למרות סיום השביתה, העיכובים בנתב"ג נמשכים ורוב הטיסות בלוח ההמראות מציגות איחורים משמעותיים. באשר לנחיתות, נצפו עיכובים כבדים בטיסות בודדות של אל על, ארקיע וקורנדון שתוכננו לנחות בין 11 ל-13 וחצי, בשאר הטיסותיש עמידה בלוח הזמנים או עיכובים קלים. בנוסף, החזרה לפעילות סדירה הביאה לירידה בעומסים הכבדים שנראו בבוקר ובשעות הצהרים המוקדמות.
למעשה, נתב"ג חזר לפעול כבר ב-10 בבוקר אחרי שעצר פעילות לכשעתיים, למעט הפרעות חלקיות בפעילות העובדים שכללו הפסקות בקבלת הנוסעים לצ'ק אין ועצירות זמניות של מסועי הכבודה. בפועל, אף טיסה לא בוטלה, ועיקר הפגיעה הייתה בלוח הזמנים.
לפי נתוני רש"ת היום צפויים לעבור בנמל התעופה בן גוריון כ-59,700 נוסעים ב-353 טיסות בינלאומיות נכנסות ויוצאות. בסך הכל יצאו היום כ-28,400 נוסעים בטיסות בינלאומיות, ויכנסו לישראל 31,300 נוסעים. "על היוצאים מישראל להביא בחשבון כי יתכנו שינויים ולעמוד בקשר עם חברות התעופה ולהתעדכן לגבי טיסותיהם" מסרו הבוקר.
מלוח הטיסות של נתב"ג עולה כי 14 טיסות שתוכננו להמריא לפני המריאו בכל זאת לאחר השעה שמונה, לפי רש"ת מדובר בטיסות שתוכננו להמריא לפני וכבר היו במסלול ההמראה, לכן הוחלט לאפשר להן להמריא בכל זאת. בחברות התעופה השונות ביצעו שינויים בלוחות הזמנים, וטיסות שתוכננו לשעות השביתה נדחו או הוקדמו. בחברות התעופה הישראליות, נצפו שינויים מינוריים בלוחות הזמנים, אל על וישראייר ביצעו מספר התאמות ושינויים והקדימה טיסות שתוכננו להמריא בטווח השעות 8-10. למעט השינויים מהבוקר, הודיעו כי שאר הטיסות יתקיימו כמתוכנן. באל על מסבירים כי בוצעו שינויים ב-4 טיסות מתוך 150 סה"כ. על ארקיע השביתה לא השפיעה, היות ובחברה לא תוכננו המראות בין 8:00 ל-10:00, לכן כל טיסות החברה המריאו כמתוכנן עד תחילת השביתה. השיבושים נבעו מתורים ארוכים בדוכני הצ'ק אין והשיבושים המכוונים בבדיקת המזוודות.
האם התחבורה הציבורית שבתה?
השיבושים בתחום התחבורה מורגשים באופן חלקי ולא משפיעים באופן דומה על כל מקום בארץ.
ההסתדרות החריגה מראש את חברת רכבת ישראל שבה התנועה התקיימה כסדרה. חברות האוטובוסים שעובדיהן מאוגדים בהסתדרות לקחו בה חלק ובהן שתי החברות הגדולות ביותר אגד ודן. באגד הודיעו על שיבושים צפויים במהלך היום בתחבורה הציבורית. אגד היא גם מפעילת הרכבת הקלה בגוש דן והודיעה על שיבושים בפעילות הרכבת גם כן.
חברת כפיר המפעילה את הרכבת הקלה בירושלים הודיעה על הפסקת פעילות עד השעה 12:00. בהסתדרות הודיעו כי גם בנמל חיפה ובנמל הדרום חלו שיבושים.
אילו גופים ציבוריים שבתו?
המגזר הציבורי, שרובו ככולו מאוגד בהסתדרות, שבת בצורה נרחבת. זה כולל הן שירותי ממשלה הנוגעים ישירות לאזרחים, כמו שירות התעסוקה, ביטוח לאומי ותאגידי המים, והן כלל משרדי הממשלה. גם אגף השכר באוצר, שבימים כתיקונם מנהל את המשא-ומתן על שכר ותנאים מול ארגוני עובדים שובתים, שובת בעצמו בהוראת ההסתדרות.
גם הרשויות המקומיות שבתו: עיריית תל אביב, חיפה, גבעתיים וכפר סבא כבר הצטרפו לשביתה. גם מרכז השלטון המקומי והרשויות המקומיות שבת - אך לא חייב את כל הרשויות המקומיות לעשות כמוהו. ועד ראשי הרשויות המקומיות הערביות הודיע אתמול כי הרשויות יעבדו כרגיל.
בירושלים ורשויות רבות נוספות המזוהות עם הימין הודיעו כי יתקיימו לימודים.
עיריית תל אביב הודיעה על חזרה לפעילות. מוקד 106 ופיני האשפה חזרו לשגרה, והמרכזים הקהילתיים, בריכות, קאנטרים, ספריות ומרכזי צעירים חוזרים לפעילות בהדרגה.
שירותי חירום עבדו?
שירותי חירום, כמו כל פעילות שהשבתתה תסכן חיי אדם, הוחרגו: בתי החולים עבדו במתכונת שבת, תרופות (ותוצרת מתכלה אחרת) ישוחררו מהנמלים, מד"א פעלה כסדרה, לשכות בריאות ותחנות לבריאות המשפחה פעלו במתכונת חירום, חברת חשמל ומקורות פעלו במתכונת שבת. ההסתדרות גם פתחה ועדת חריגים "שתפקידה לדון בצרכים מיוחדים ומקרים דחופים המצריכים הפעלת שירותים".
האם התקיימו לימודים?
בתי הספר התיכוניים הושבתו על ידי ארגון המורים בלי קשר לשביתה הנוכחית, בנושאי תנאים ושכר.
הגנים שבתו בשל שביתת הסייעות, ובתי הספר היסודיים יפעלו במתכונת חלקית בלבד - וזאת רק עד השעה 11:45 - כך נמסר מהסתדרות המורים, המצטרפת לשביתה של ההסתדרות הכללית. רובן הגדול של האוניברסיטאות, כולל הגדולות (תל אביב, העברית, חיפה, בר אילן, בן גוריון, הטכניון הפתוחה ומכון וייצמן) שבתו. אוניברסיטת רייכמן הודיעה אף היא על שביתה, ואוניברסיטת אריאל לא שבתה. חלק מהמכללות שבתו אף הן.
האם מתקיימים שירותי רפואה?
המרכז הרפואי שיבא תל השומר הודיע כי חזר לפעילות רגילה עם תום השביתה.
בתי החולים, כולל איכילוב, שערי צדק, הדסה, כרמל, בני ציון וכלל בתי החולים הממשלתיים - פועלים במתכונת שבת, ומד"א יעבדו כרגיל.
מקופת החולים מכבי נמסר תפעל כרגיל, אך תאפשר לרופאים לשבות: "מכבי מביעה הזדהות מלאה ותומכת בחטופים ובני משפחותיהם בשעה קשה זו ותקיים דקת דומיה היום בשעה 13:00 בכלל הארגון. כגוף המעניק שירותי רפואה חיוניים, תמשיך מכבי להעניק שירות למטופלים ולחולים, ולצד זאת כארגון שמושתת על רופאים עצמאיים - נכבד כל החלטה שיקבל רופא עצמאי בנושא, תוך עדכון המטופלים".
מקופת חולים מאוחדת נמסר כי "מרפאות הקופה יהיו פתוחות היום. כל עובד שמעוניין לשבות, יתבקש לעדכן מראש את מנהליו, ואנחנו נעדכן בהתאם את הלקוחות במקרה שיהיה שינוי בתור שלהם".
האם הבנקים והבורסה יעבדו?
הבנקים בישראל, שרובם ככולם מאוגדים בהסתדרות, שבתו היום באופן מלא. על פי הודעת ההסתדרות, זה כולל את בנק אוצר החייל, הבינ"ל, דיסקונט, יהב, ירושלים, לאומי, מזרחי, מסד, מרכנתיל והפועלים. לאחר ההחלטה על סיום השביתה, בנק לאומי שלח לעובדים הודעה לחזור לעבודה החל ב-14:30
בורסת ת"א פועלת היום כרגיל.
המגזר הפרטי שבת?
ארגוני עסקים רבים במגזר הפרטי, כולל כאלו שלא מאוגדים בהסתדרות, הודיעו שיצטרפו לשביתת ההסתדרות. מעבר לכלל הבנקים בישראל, המאוגדים בהסתדרות, הצטרפו לשביתה גם כל העסקים תחת נשיאות המגזר העסקי, התאחדות התעשיינים, התאחדות האיכרים, התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), הסוחרים, תעשייני היהלומים, המלונות, הקולנוע, חברות הביטוח, מפעלי השמירה, חברות הניקיון, המלאכה והתעשייה, האיגוד הארצי למסחר, חברות ההסעה, מפעלי ההובלה, ארגוני העצמאים ואיגוד לשכות המסחר. גם G סיטי ייקחו חלק בשביתה.
פורום העסקים, המאגד 200 מנהלים בכירים במשק, הודיע גם הוא על השבתה של עסקים פרטיים. לדברי הראל ויזל, בעלי פוקס, שנשא דברים בכינוס של הפורום: "הגיע הזמן לעלות שלב ולתת תמיכה למשפחות החטופים".
מה קורה בחברות ההייטק?
אמש (א') הודיעו עשרות חברות כי יצטרפו למחאת ההייטק ומחאת המעסיקים הפרטיים - בהן מאנדיי, וויקס, פייבר, למונייד, ריסקיפייד, יוניטי (לשעבר איירון סורס), ופלייטיקה - שהצטרפה לראשונה באופן רשמי למחאות ההייטק לאחר שבזמן החקיקה המשפטית סירבה להצטרף למחאה. עוד כמה חברות הייטק ישראליות גדולות הצטרפו למחאה, אך לא הודיעו עליה באופן פומבי, והסתפקו בהודעה צנועה לעובדים.
במסגרת המחאה מאפשרות החברות לעובדים לקחת יום חופש על חשבון החברה, כלומר ללא קיזוז מימי החופש האישיים, ומעודדות אותם להשתתף באירועי המחאה למען עסקה לשחרור החטופים. לרשימה הצטרפו חדי קרן כמו סימפלי, הייבוב, אוגורי, פורטר, רדיס, מינט מדיה, צ'ק, פיקסלוט ופאפאיה גלובל, וכן כמה קרנות הון סיכון כגון קומרה, דיסרפטיב, פיטנגו, בסמר, NFX, F2 ו- PSG.
לא כל חברות ההייטק שותפות פעילות למחאה. מרכזי הפיתוח הזרים, למשל, לא הצטרפו לשביתות ולאירועים השונים, אפילו בחברות שיש בהן עובדים חטופים כמו באמזון, שבה נחטף העובד סשה טרופנוב, או באנבידיה - שהחטוף אבינתן אור הוא אחד העובדים בה. כך גם מטא, שבראשה עומדת עדי סופר-תאני - ממובילות המחאה וחברת פורום אנשי העסקים. גם חברות הסייבר הגדולות המשמשות כספקיות של ממשלת ישראל - צ'קפוינט ופאלו אלטו נטוורקס לא הצטרפו להשבתה או להפגנות באופן רשמי - כפי שמעולם לא הצטרפו לפעולות מחאה קודמות. עם זאת, החברות לא מונעות מעובדים המעוניינים בכך להצטרף להפגנות בשעות העבודה.
ממטה ההייטק נמסר "לא ננוח ולא נשקוט עד שאחיותינו ואחינו ישובו משבי מרצחי החמאס. ממשלת ישראל חייבת את זה למשפחות ולכל עם ישראל וצריכה לקדם במהירות עסקה להחזרת כל החטופים הביתה - זה מה שחשוב ברגע הזה. יש לנו צבא חזק ונוכל בכל עת לחזור לציר פילדלפי, לרפיח, חאן יונס או כל מקום שנרצה. המשפחות והחברה הישראלית לא יוותרו עליהם ועליהן לעולם. אין למדינת ישראל צידוק מוסרי וערכי ללא חזרתם".