סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:30
יום המסחר בתל אביב ננעל בירידות שערים. מדד ת"א 35 השיל מערכו כ-0.7%, ות"א 90 ירד ב-0.1%. בקרב המדדים הענפיים בלט לשלילה ת"א ביומד שירד ב-1.8%. מדד ת"א בנקים 5 ננעל סביב רמות הבסיס.
מחזור המסחר הסתכם בכ-1.6 מיליארד שקל.
בלטו לשלילה מניות טאואר , הבורסה לניע בתא , וילאר , נייס ואו פי סי אנרגיה .
מנגד, ריט 1 , קרסו נדלן , ריטיילורס , הכשרת הישוב ואיירפורט סיטי ננעלו במגמה חיובית.
בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו קלות. התשואה ל-10 שנים ירדה ב-5 נקודות בסיס לרמה של 4.85% והתשואה לשנתיים עמדה על 4.27%.
16:24
הירידות בת"א נמשכות. מדד ת"א 35 יורד ב-1%, ות"א 90 משיל מערכו כ-0.3%. בולט לשלילה ת"א ביומד ביורד בכ-1.7%.
בשוק המט"ח המקומי, שער הדולר-שקל נסחר סביב 3.7 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 4.1 שקלים.
15:25
אריאלי אי.אל מקבוצת החברות "אריאלי", הודיעה היום על השלמת רכישת 59.14% ממניות חברת ההחזקות הוותיקה בתחום הסייבר והתוכנה אלרון תמורת 53.2 מיליון דולר מחברת דיסקונט השקעות . רכישה זו הופכת את אריאלי אי.אל לבעלת השליטה באלרון ונצ'רס.
15:07
הירידות בת"א מתחזקות מעט כעת - ירידות של 1% ו-0.8% במדדי ת"א 35 ות"א 90 בהתאמה. המדדים שבולטים בירידות הם מדד הדואליות ומדד הטכנולוגיה שיורדים ב-1.5%. בראש היורדות במדד ת"א 125, המניות הדואליות טאואר סמיקונ' , קמטק ונייס .
מן הסתם, לנעשה בוול סטריט יש השפעה על השוק המקומי - בוול סטריט כשעה וחצי לפני פתיחה המסחר הפחד עדיין נותר בשווקים - מדד הפחד מזנק ב-10% ל-22, החוזים העתידיים על המדדים יורדים: נאסד"ק ב-0.8%, S&P 500 ב-0.5% ודאו ג'ונס ב-0.3%. אנבידיה יורדת בכ-2.5% בטרום מסחר.
מניית ארבה רובוטיקס יורדת בחדות למרות שדיווחה היום שחברת סנסראד (Sensrad) השבדית, המפתחת מערכות רדאר על בסיס השבבים של ארבה רובוטיקס , חתמה על הסכם לאספקת מערכות בהיקף של כ-7 מיליון אירו (כ-7.7 מיליון דולר) לחברת Tianyi Transportation Technology הסינית. ההסכם נחתם לאחר פיילוט מוצלח ותהליך בחינה נרחב שנמשך כשנה, של מערכות הרדאר של סנסראד. במהלך 2024 סנסראד דיווחה על התקדמות עם לקוחות נוספים בנוגע לרכישת מערכות הרדאר שלה, המבוססות על השבבים של ארבה.
ארבה רובוטיקס מתל אביב מפתחת שבב לרדארי הדמיה לרכב, שמאפשר לספק תמונה ברזולוציה גבוהה של סביבתו. ב-2021, היא מוזגה לחברת SPAC והחלה להיסחר בנאסד"ק, בסוף מאי החלה להיסחר גם בתל אביב.
13:45
בעוד הירידות בבורסה המקומית נמשכות, מדד ענפי אחד שעולה היום מעט הוא ת"א מניב ישראל ובולטות בו מניות איירפורט סיטי ואלקטרה נדלן .
חברת הנדל"ן אב-גד דיווחה הבוקר שדירקטוריון החברה אישר הקצאה פרטית של מניות לבית ההשקעות מור מור גמל פנסיה. לפי הדיווח, ההקצאה היא של 1.33 מיליון מניות בתמורה לסך של 20 מיליון שקל. לאחר הקצאת המניות מור תחזיק ב-6.5% מהמניות, כאשר נוסף על כך יינתנו לה אופציות שבמידה וימומשו תחזיק מור ב-12% מהמניות של אב-גד בדילול מלא. תוקף מימוש האופציות יהיה עד לחודש מרץ 2027.
שער הסגירה של מניית החברה במועד בו אישר דירקטוריון החברה את ההקצאה, 3 בספטמבר היה 15.48 שקל. המחיר למניה בהקצאה נמוך בכ3% - ממחיר זה. בשקלול השווי הכלכלי של האופציות המחיר למניה נמוך בכ-17% ממחיר זה. אב-גד עוסקת בעיקר בייזום ובניית פרוייקטי התחדשות עירונית ונסחרת בכ-300 מיליון שקל.
12:53
המסחר בתל אביב מתייצב כעת בירידות של 0.8% ו-0.5% במדדי ת"א 35 ות"א 90 בהתאמה. המדדים שבולטים בירידות הם מדד הדואליות ומדד הטכנולוגיה שיורדים ב-1.3%.
מודיעין יהש הודיעה הבוקר על שינוי מהותי בהסכם השותפות. במסגרת ההצעה שאושרה: תבוטל הזכות של השותף הכללי בשותפות לקבלת תמלוגי על עתידיים להם הוא זכאי, מכל הכנסות השותפות מנכסי הנפט והגז מחוץ לישראל (כאשר הזכות לקבלת תמלוג על נכסי נפט בישראל תיוותר בעינה). יבוטל חוב השותפות לשותף הכללי, בסך של כ-4 מיליון דולר, שטרם שולם למועד זה, כמו כן יבוטלו דמי היוזמה להם זכאי השותף הכללי בגין פרויקטים בתחום האנרגיה המתחדשת.
כל אלה יעשו בתמורה להקצאת יחידות השתתפות של השותפות לשותף הכללי בדרך של הצעה פרטית, אשר צפויות להוות, לאחר הקצאתן, כ- 20% מהון יחידות ההשתתפות של השותפות. בכך מקווה השותפות לקדם מהלך לחסכון משמעותי בהוצאות הנהלה וכלליות שצפוי לבוא לידי ביטוי כבר בתוצאות הרבעון השלישי לשנת 2024.
12:02
המסחר בבורסה בת"א מתנהל אמנם עדיין במגמה שלילית, אבל זו מתונה ביחס למגמה לשווקים בעולם, באסיה מדד הניקיי ירד ב-4.5% והחוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים כעת בירידות לאחר הירידות החדות אתמול במסחר. ת"א 35 נחלש ב-0.5%, ת"א 90 יורד ב-0.5%, מדד הבנקים נסחר בירידה קלה של 0.15%, מדד הטכנולוגיה בולט בירידה של 1.3%.
בשוק המט"ח השקל מוסיף להחלש ונסחר כעת ב-3.71 שקלים לדולר, ירידה של 1.3%, האירו כבר בכ-4.1 שקלים לאירו אחד.
רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות התייחס הבוקר לשער השקל: "השקל רושם היום פיחות חד כנגד הדולר והאירו. חלק לא מבוטל נובע מהירידות החדות בוול סטריט אתמול והציפיות כי הן תימשכנה היום. ירידות חדות כאלה גורמות לקיטון בחשיפה של גופים מקומיים למט"ח, ולכן עליהם להמיר שקלים למט"ח, מה שיוצר לחץ על השקל".
"מעבר לכך לסביבה הפוליטית ואי הוודאות לגבי עסקת החטופים חשיבות רבה. אנו יודעים שהשווקים מגיבים חיובית כשיש התפתחויות אופטימיות (הדולר מתחזק ומדדי המניות עולים) ואילו במצב הנוכחי נראה כי אין התקדמות. ייתכן גם כי הדיבורים המחודשים על החקיקה המשפטית מחלישים את השקל. אשתקד, לפני המלחמה, החקיקה הייתה אחראית לפיחות יתר של כ-10% בשער השקל".
"יחד עם זאת אין להתרגש משינויים כמה עשיריות האחוז ברמה יומית, כי המטבע תנודתי מאוד. לראיה, בחודש האחרון השקל דווקא התחזק ב-2.4% כנגד הדולר. כמו כן, המדיניות הפיסקאלית החדשה שהציג שר האוצר ובראשה הגבלת הגירעון ל-2025 ל-4% תוצר, עשויה לכאורה לשנות את פניה וללכת לקראת בנק ישראל וחברות דירוג האשראי. גורם זה עשוי לתמוך בשקל ולקזז חלק מההשפעות מעבר לים".
"להערכתי, המנעד הרחב של השקל יימשך (3.60-3.80) בהתאם למה שיקרה בשוקי חו"ל ולהתפתחויות הצבאיות והמדיניות. השקל יכול לשנות כיוון במהירות ובעוצמה, ולכן אין להתרגש מתנודות יומיות ותוך-יומיות".
10:58
הירידות בבורסה נחלשות מעט והמדדים ת"א 35 ות"א 90 יורדים ב-0.7% וב-0.5% בהתאמה.
בשוק החוב נרשמים הבוקר ביקושים קלים לאגרות החוב הממשלתיות - תשואת האג"ח לעשר שנים יורדת ב-3 נקודות בסיס ל-4.88% ותשואת האיגרת לשנתיים ב-4.21%. באג"ח הקונצרני נרשמים גם כן ביקושים קלים והמדדים, תל בונד 20, 40 ו-60 נסחרים בעליות קטנות.
חברת הניהול של סלע נדל"ן רכשה אתמול מניות בהיקף של מיליון שקל. בחברת הניהול מדגישים כי הסיבות למהלך הן "הבעת אמון מלאה בפוטנציאל של החברה ומהלך שיש בו כדי להצביע על כך שמחיר המניה הנוכחי אטרקטיבי". סלע נדל"ן קרן ריט העוסקת בהשכרה של מבני משרדים, מרכזים מסחריים, מבני תעשייה קלה ולוגיסטיקה, תחנות דלק ומלונאות. החברה מחזיקה 45 נכסים מניבים בהם 570 שוכרים. תשואת הדיבידנד הצפויה השנה 7.8%. המניה נסחרת בבורסה בתל אביב, במדד תל אביב 90. אגרות החוב מדורגות 3AA עם אופק יציב על ידי מידרוג.
10:22
המסחר בת"א מתייצב כעת על ירידות של כ-1% במדדים המובילים, מדד ת"א 35 ומדד ת"א 90. מדד מניות הטכנולוגיה יורד ב-1.6% בהובלת המניות הדואליות טאואר , נייס וקמטק .
גם מדד נפט וגז יורד בכ-1% ובהובלת מניות או.פי.סי אנרגיה וקבוצת דלק .
10:02
הירידות החדות אתמול בוול סטריט שכללו את המניות הדואליות וחוסר הוודאות הגדל סביב עסקת החטופים ואיתם החשש מהסלמה ביטחונית, אלו הגיעו אל הבורסה המקומית וזו נפתחה הבוקר כצפוי בירידות שערים. מדד ת"א 35 יורד ב-1%, מדד ת"א 90 ב-0.9%, מדד הבנקים ב-0.8%, מדד נפט וגז משיל 1.2% ומדד מניות הטכנולוגיה יורד ב-1.3%.
במקביל, במסחר במטבע חוץ נמשכת היחלשות המטבע המקומי. השקל נחלש הבוקר בכ-1% ונסחר מעל 3.7 שקלים לדולר וב-4.09 שקלים לאירו.
נקסט ויז'ן המפתחת פתרונות צילומי יום ולילה מיוצבים לכלים קרקעיים ואוויריים כדוגמת מיקרו ומיני מזל"טים ורחפנים, דיווחה הבוקר על קבלת הזמנה לרכישת מצלמות ומוצרים נוספים של החברה בתמורה לסך כולל של כ- 1.8 מיליון דולר.
30% מהתמורה שולמה כמקדמה במועד ההזמנה ויתרת התמורה תשולם בתוך 30 ימים ממועד אספקת המוצרים ללקוח, בהתאם למועדים הקבועים בהזמנה. החברה תספק את ההזמנה בהתאם למועדים מוסכמים ועד לסוף שנת 2024.
מתחילת השנה דיווחה נקסט ויז'ן על 14 עסקאות מהותיות למכירת מצלמות ומוצרים נוספים בהיקפים שונים. סך עסקאות אלה מסתכם להיקף כולל של כ-54.7 מיליון דולר. לצד עסקאות מהותיות אלו המשיכה החברה לקבל ההזמנות שוטפות מלקוחות קיימים וחדשים.
09:10
מנועי בית שמש מעדכנת הבוקר שבהמשך לדיווח של החברה מיום 29 בינואר, 2023, בדבר התקשרות בהסכם מסגרת מול חברה ממשלתית שבבעלות משרד ההגנה של אחת ממדינות אירופה, לצורך מתן שירותי תחזוקה למנועי וחלקי מנועי F100 של חיל האוויר במדינת הלקוח, התקשרה בהסכם נוסף עם הלקוח להגדלת התכולה עליה הוסכם בעסקה. בהתאם להסכם ולניסיון שנצבר עד כה.
היקף התכולה הנוספת מוערך על ידי החברה בכ-28 מיליון דולר אשר מתווספים לסך של כ- 36 מיליון דולר, יתרת היקף העסקה המקורית שנותר לביצוע, במחירים עדכניים, ובסך הכול כ-64 מיליון דולר. יתרת תקופת הביצוע צפויה להתפרס על פני כשלוש וחצי שנים.
09:01
במסחר במטבע חוץ בהמשך למגמה השלילית בשוקי המניות ולהתחזקות הדולר בעולם, השקל נחלש הבוקר ב-0.8% ל-3.7 שקלים לדולר ול-4.09 שקלים לאירו, וזאת בנוסף למתח הביטחוני שגובר באזורנו.
08:00
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה
1. שוק המניות
המסחר בת"א צפוי להיפתח הבוקר בירידות - הירידות החדות אתמול בוול סטריט שכללו את המניות הדואליות וחוסר הוודאות הגדל סביב עסקת החטופים ואיתם החשש מהסלמה ביטחונית ישפיעו לרעה על השוק.
אתמול ננעלה הבורסה בירידות חדות. נאומו ביום שני בערב של ראש הממשלה בנימין נתניהו הותיר את המשקיעים פסימיים לגבי עסקת חטופים בקרוב ולגבי הסבירות להסלמה ביטחונית. מדד ת"א 35 ירד ב-1.4%, ות"א 90 השיל מערכו 0.6%. בלטו לשלילה מדדי הבנקים שירדו ב-1.3% ומדד הטכנולוגיה ירד ב-1.9% בעקבות הירידות בוול סטריט. החשש להסלמה הוריד גם את מניות הנפט והגז ב-1.2%.
בנוסף לבנקים, את מדד ת"א 35 משכו למטה שתי מניות השבבים הדואליות נובה וקמטק וזאת בעקבות ירידות מניות השבבים בוול סטריט בפתיחת המסחר שם. השתיים ירדו אתמול בוול סטריט ביותר מ-9%.
● בדיקת גלובס | הקיץ החם של החברות הביטחוניות בת"א: הזמנות ביותר ממיליארד דולר
מניית מספנות ישראל זינקה ב-6% לאחר שהחברה דיווחה שהוסרו המגבלות על שינוע מטענים בנמל מספנות ישראל. משרדי התחבורה והאוצר חתמו על תיקון לכתב ההסמכה של הנמל. לפני כשבוע נודע לגלובס כי במשרדי הממשלה מתכננים לשחרר את המגבלה החלה על נמל מספנות ישראל שתוביל להגברת התחרות ודחיקת נמל חיפה.
פי.סי.בי עלתה בכ-3% לאחר שדיווחה על קבלת הזמנת המשך לאספקה של מוצרי זיווד אלקטרוניקה הכוללת גם אספקה של מעגלים מודפסים לפרויקט ביטחוני עבור לקוח בתעשייה הביטחונית בישראל. היקף המכירות המצרפי בגין הזמנת ההמשך צפוי להסתכם בכ-7.4 מיליון דולר.
● ניתוח | בגלל קרפור ודסק"ש? השוק מתמחר את אלקו בעשרות אחוזים מתחת לשווי נכסיה
באסיה ירידות שערים חדות הבוקר בעקבות וול סטריט - ניקיי יורד ב-4.5%, שנחאי ב-0.7%, הנג סנג ב-1.5% וקוספי ב-3%.
החוזים העתידיים בוול סטריט מצביעים על ירידות נוספות היום - המדדים המרכזיים יורדים בעד 0.5%.
בוול סטריט אתמול, יום המסחר הראשון של ספטמבר ננעל בירידות חדות. נאסד"ק ירד ב-3.2% וזהו יומו הגרוע ביותר מזה כחודש, S&P 500 ב-2% ודאו ג’ונס ב-1.6%. מדד המניות הקטנות, ראסל 2000 ירד ב-3% בעוד מדד הפחד או מדד ה-VIX זינק ב-25% ל-20.
מה שהצית את הירידות הוא פרסום נתוני היצור שהראו על סימני חולשה והעלו את החשש להאטה בצמיחת הכלכלה. נתוני S&P גלובל הראו ירידה במדד הייצור ל-47.2 באוגוסט, עלייה של 0.4% לעומת יולי אך פחות מהצפי והנתון הנמוך ביותר מאז נובמבר 2023.
את הירידות הובילו מניות השבבים - ובעיקר אנבידיה שירדה ביותר מ-9%, מחקה כ-280 מיליארד דולר משוויה ושברה שיא שלילי - זוהי הירידה היומית בשווי הגדולה ביותר אי פעם בארה"ב, לפי דאו ג'ונס. מניות שבבים אחרים ירדו גם: AMD וברודקום השילו 7.8% ומדד השבבים של פילדלפיה (SOX) ירד ב-7.8%.
בנוסף, בבלומברג פורסם הבוקר שמשרד המשפטים האמריקני שלח זימונים לאנבידיה ולחברות שבבים אחרות כשהיא מחפשת ראיות שיצרנית השבבים הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים. זוהי הסלמה בחקירת החברה, כך מדווח בלומברג.
משרד המשפטים, שמסר בעבר שאלונים לחברות, שולח כעת בקשות משפטיות המחייבות את הנמענים למסור לו מידע, מה שמקרב את החקירה הממשלתית צעד אחד נוסף. לפי בלומברג, גורמי הגבלים עסקיים מוטרדים מכך שאנבידיה מקשה על המעבר לספקים אחרים ואף מענישה קונים שאינם משתמשים בלעדית בשבבי הבינה המלאכותית שלה.
כחלק מהחקירה, עליה דיווח בלומברג בעבר ביוני, החוקרים יצרו קשר עם חברות טכנולוגיה אחרות כדי לאסוף מידע. משרד המשפטים בסן פרנסיסקו לוקח את ההובלה בניהול החקירה. נציג משרד המשפטים סירב להגיב.
רונן מנחם כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות התייחס אתמול לירידות החדות בוול סטריט: "עד להודעת הריבית יגיבו שוקי המניות בארה"ב לנתונים על פעילות הסקטור העסקי והצרכני. מדד מנהלי הרכש לחברות התעשייה התכווץ בחודש אוגוסט פעם חמישית ברציפות. התמונה הכלכלית המשתקפת אינה חיובית".
"צריך גם לזכור עוד שתי נקודות", מציין מנחם, "לאחר שהבורסה חוזרת מסוף שבוע ארוך, המניות נוטות להיות לתנועות חזקות יותר - לכל כיוון. שנית מניות הטכנולוגיה והשבבים מוליכות את הירידות, בהמשך לתקופה המאוד תנודתית שעוברת עליהן. קשה לומר אם מסתמנת בהן מגמת ירידה של ממש, אך אין להתעלם מעליות היתר שלהן בשנים האחרונות כגורם לתנודות ולצורך בחיזוקים כדי להמשיך לטפס".
אינטל השיקה אתמול את השבב החדש למחשבים אישיים, שמפותח בישראל. בנוסף, לפי דיווח ברויטרס, אינטל תמליץ למכור את חברת אלטרה, חברת השבבים שרכשה לפני 9 שנים, כשברקע ישיבת הדירקטוריון המתכוננת לאמצע ספטמבר, ובחברה מנסים לגבש פתרונות למשבר הנזילות.
ברודקום צפוייה לדווח את תוצאותיה הרבעוניות ביום חמישי לאחר הנעילה. המשקיעים יחכו לעדכונים בכל הנוגע להכנסות בתחום הבינה המלאכותית ולצפי שלה לשנה כולה. האנליסטים מצפים להכנסות של 13 מיליארד דולר ולורווח של 0.63 דולר למניה. ברודקום זינקה מתחילת השנה ב-36% ונסחרת בשווי שוק של 710 מיליארד דולר.
אחרי הנפילות שחוותה קראודסטרייק בגלל התקלה העולמית שגרמה להשבתה נרחבת במיליוני מחשבים, בבנק ההשקעות HSBC רואים דווקא הזדמנות. "התוצאות והתחזיות של קראודסטרייק לאחר הדוחות האחרונים מראים שהחברה יוצאת מהמשבר והגרוע נמצא מאחוריה". בבנק השקעות העלו המלצה ל"קניה" מ"החזק" עם מחיר יעד של 339 דולר.
● ניתוח | היא הייתה הסנסציה של וול סטריט וזינקה ב־1,000% בשנה. עכשיו המשקיעים בורחים
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב נרשמה אתמול ירידה חדה בתשואת האג"ח הממשלתית לשנתיים בכ-9 נקודות בסיס ל-4.19%, תשואת האיגרת לעשר שנים נסחרה ללא שינוי, 4.9%. באג"ח הקונצרניות נרשמה יציבות בכל המדדים, תל בונד 20, 40 ו-60.
בלידר שוקי הון העריכו כי משרד האוצר ינפיק במהלך ספטמבר אג"ח ב-18 מיליארד שקל. "האוצר ישמור על קצב הגיוס של 3.6 מיליארד שקל לשבוע, בדומה לחודשים הקודמים, ולזאת למול פדיון צפוי של 1.7 מיליארד שקל החודש. האוצר עדיין סבור שהגירעון השנה לא יחרוג משמעותית מהיעד של 6.6% תוצר", מעריכים בלידר שוקי הון, "ולכן שומר על קצב גיוס שבועי קבוע, אולם יאריך החודש את המח"מ הממוצע של ההנפקות ל-6.3 שנים, מ-5.8 שנים באוגוסט ו-5.5 ביולי". כלכלני לידר מזהירים כי "הארכת המח"מ הממוצע במצב של אי ודאות פיסקאלית לגבי תקציב 2025, וחולשה בביקוש מכיוון משקיעים זרים, עלולה לתמוך בעליית תשואות באפיק".
בשוק החוב האמריקאי תשואות האג"ח הממשלתי ירדו אתמול - תשואת האג"ח לעשר שנים יורדת ב-5 נקודות בסיס ל-3.85% וזו לשנתיים ל-3.89%.
לפי סקירתו של רפי גוזלן, כלכלן ראשי, IBI בית השקעות "התמחור בשוק איגרות החוב האמריקאי משקף צפי להמשך הידרדרות בשוק העבודה. תלילות העקום שמאופיינת במתאם גבוה לשיעור האבטלה עלתה באופן מהיר בחודשים האחרונים כך ששיפוע העקום התקרב חזרה לטריטוריה חיובית לאחר למעלה משנתיים בהן העקום היה הפוך. ניראה כי שוק איגרות החוב נמצא בעמדת המתנה להרעה ניכרת בשוק העבודה, ובמידה והיא תתעכב, ולהערכתנו הסיכוי לכך גבוה, הדבר יוביל לעליית תשואות לאורך העקום ובפרט בטווחים הקצר בינוני- כלומר חזרה לשיפוע שלילי קל".
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח, השקל נחלש הבוקר מול המטבעות הזרים. מול הדולר הוא נחלש בכ-0.5% לשער דולר של 3.69 שקלים, האירו נסחר סביב 4.08 שקלים.
בעקבות הצפי להאטה בכלכלת הסינית, מחירי הנפט ירדו אתמול בחדות. נפט מסוג ברנט ירד ב-4% ל-74 דולר לחבית ונפט אמריקאי ב-3.5% ל-70 דולר לחבית. סין היא יבואנית הנפט הגדולה בעולם. בסוף השבוע האחרון פורסם במדינה מדד מנהלי הרכש, שרשם באוגוסט שפל של שישה חודשים, ובהמשך פורסמו בסין גם נתוני יצוא ליולי, עם הירידה הראשונה בהזמנות החדשות זה שמונה חודשים.
בגולדמן זאקס ממליצים למשקיעים "ללכת על זהב" מכיוון שלדעתם, למרות שמחיר הזהב ירד אתמול במעט, 0.5% ל-2,520 דולר לאונקיה, הזינוק במחיר של המתכת היקרה לא הסתיים. מחיר הזהב ירד אמנם מהשיא של כל הזמנים בו נגע בחודש שעבר, אך עדיין עלה בכמעט 22% מתחילת השנה, מה שהופך אותה לנכס השני בביצועיו לאחר הביטקוין. "זהב הוא הגידור המועדף עלינו מפני הסיכונים הגאו-פוליטיים והפיננסיים, עם תמיכה נוספת מהורדות בריבית הפדרלית הקרובה וקנייה מתמשכת של בנקים מרכזיים", כתבו אנליסטים של גולדמן זאקס, בבנק צופים למחיר של 2,700 דולר בשנת 2025.
4. מאקרו
בישראל, גוזלן מ-IBI בית השקעות כתב בסקירתו ש"ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5% הייתה אמנם צפויה, אך המסרים הנילווים מצד הנגיד היו ניציים והבהירו כי ללא מפנה לחיוב בפרמיית הסיכון של המשק, שילווה גם בהתנהלות אחראית יותר מצד הממשלה, אין לצפות להפחתת ריבית בתקופה הקרובה, אלא רק במהלך המחצית השנייה של 2025".
"מעבר לאי הודאות הנגזרת מהמצב הגאו-פוליטי, הצורך במרווח ביטחון גבוה יותר נובע מהכוונה של שר האוצר לפתוח את תקציב 2024 בכדי להגדיל את מסגרת ההוצאות, צעד זה ממחיש את הקושי של הממשלה לנהל מדיניות אפקטיבית ועניינית. ההכרזה על קידום תקציב ל-2025 היא אמנם חיובית ובכיוון הנכון, אך על רקע ההתנהלות של הממשלה ומשרד האוצר בשנה האחרונה ששחקו את מידת האמון בהם, המבחן אינו בהצהרות אלא ביישום בפועל, ובהצגת תקציב אמין, כלומר כזה שנשען גם על תחזית הכנסות ריאלית".
"לפיכך, תמונת המצב הנוכחית הכוללת התרחקות מועד הפחתת הריבית והמשך גיוסים בהיקפים גבוהים צפויים להמשיך ולהפעיל לחץ לעליית התשואות בשוק האג"ח בתקופה הקרובה".
בארה"ב, כאמור, מה שהצית אתמול את הירידות בוול סטריט הוא פרסום נתוני היצור שהראו על סימני חולשה והעלו את החשש להאטה בצמיחת הכלכלה. נתוני S&P גלובל הראו ירידה במדד הייצור ל-47.2 באוגוסט, עלייה של 0.4% לעומת יולי אך פחות מהצפי והנתון הנמוך ביותר מאז נובמבר 2023. כשהמדד הזה הוא פחות מ-50 זה אומר שהייצור שמהווה כ-10% מכלכלת ארה"ב מתכווץ. נתוני המוסד לניהול ההיצע בארה"ב (ISM) מלמדים גם שהיצרנים משלמים מחירים גבוהים יותר על יבוא סחורות בחודש שעבר.
בשווקים מצפים בדריכות לדוח התעסוקה לחודש אוגוסט בארה"ב, שיתפרסם ביום שישי ועתיד להשפיע על החלטת הפדרל ריזרב בנוגע לשיעור הורדת הריבית. על פי ההערכות בשוק, נתוני התעסוקה הם שיקבעו אם הבנק המרכזי יוריד החודש את הריבית ב-25 או ב-50 נקודות בסיס. בבנק ג'יי.פי מורגן מעריכים שהדוח שיתפרסם יעיד על שוק תעסוקה חזק, אשר יטה את החלטת הפד לעבר הורדה של 25 נ"ב.
5. תחזית
גוזלן מ-IBI טוען שסביבת המאקרו בארה"ב אינה תומכת בהפחתת ריבית מהירה, אלא בהתאמה של הריבית הריאלית. "מבחינת המדיניות המוניטרית, הפד רואה לנגד עיניו התקדמות בירידה בסביבת האינפלציה אך היא עדיין גבוהה מהיעד".
"בפן הריאלי, שוק העבודה מתקרר אך בלא מעט מהפרמטרים התמונה לא משקפת הרעה משמעותית, והדבר מקבל חיזוק בנתוני הצמיחה הגבוהים יחסית. בכדי שהפד יחליט על האצה בקצב הפחתת הריבית באופן שמתומחר בשווקים תידרש הרעה משמעותית בשוק העבודה ולהערכתנו תמונת המצב הנוכחית לא תומכת בתרחיש זה. לכן מדיניות הפד בתקופה הקרובה צפויה להערכתנו לכוון להפחתת עוצמת הריסון המוניטרי, כלומר בהתאמה כלפי מטה של סביבת הריבית הריאלית בכדי שלא ליצר מדיניות מרסנת מדיי. לפיכך, בהתחשב בירידת התשואות האחרונה שנשענה על ציפיות להפחתת ריבית מהירה, הפוטנציאל להמשך ירידת התשואות מהרמה הנוכחית מוגבל".