לפני פחות מחודש הודיעה הממשלה הדנית על צעד חריג: הגברה מיידית של הבדיקות המשטרתיות בשלל הרכבות הנוסעות באופן תדיר בגשר ובמנהרה העוברים מעל ומתחת למצרי אורסונד, ומחברות בפועל בין מאלמו לקופנהגן. הסיבה היא גל חסר־תקדים של מעשי ונסיונות רצח במסגרת מלחמת כנופיות בשבדיה, ומגמה חדשה במסגרתה ארגוני פשיעה דנים "שוכרים" מתנקשים שבדים - לרוב נערים - כדי לסגור חשבונות ביניהם. האלימות המאורגנת שפשתה בשבדיה בשנים האחרונות, חוששים בדנמרק, מאיימת בשבועות האחרונים להתבסס גם בממלכה.
● פרשנות | המיעוטים הולכים עם הדמוקרטים, המבוגרים התמעטו ואולי פנסילבניה תקבע: בחירות 2024 מעבירות הילוך
● פרשנות | כשהאוניברסיטה מפסיקה לעודד את הספק
מלחמת הכנופיות בשבדיה היא תופעה שהחמירה בחריפות במדינה בשנים האחרונות, ופוגעת בתדמית השלווה של המדינה הסקנדינבית. כנופיות פשע, חלקן בעלות שורשים מקומיים, חלקן מופעלות על ידי משפחות וחמולות מהמזרח התיכון או מהבלקן, הסלימו בשנים האחרונות את המאבק ביניהן על סחר בסמים, וגם על הסחר בנשק שנועד לחמש אותן ולחזק אותן זו מול זו. חלק מראשי הכנופיות הללו כבר אינם גרים בשבדיה, מחשש למעצר, ומצאו מקלט בטורקיה או בסרביה, אך הם מפעילים מרחוק רשתות שניזונות בין היתר משכבת המהגרים הטרייה הגדולה יחסית, שהגיעה למדינה בשנים האחרונות.
כמה מוקדים מסתמנים בשנה האחרונה כבוערים ביותר, ובמיוחד אופסלה וסודרטאליה הסמוכות לשטוקוהלם וכן הבירה השבדית עצמה. מקרים של רצח על ידי יריות ופצצות המוטמנות בכלי רכב או במקומות ציבוריים כדי לחסל חברי כנופיות יריבות התרבו, ותשומת הלב התקשורתית אליהן גברה. יותר מ־53 מקרי רצח הקשורים לכנופיות אירעו בשבדיה בשנה שעברה, ו־140 פיצוצי מטענים, שלרוב מבוצעים כ"אזהרה". גם חפים מפשע נהרגים: בספטמבר אשתקד נהרגו שני יושבי פאב, בן 70 ובן 20 בפיצוץ שכוון לעבר דמות המוכרת למשטרה. מורה בת 24 מתה באותו החודש כתוצאה מפצצה שנועדה לחסל קרוב משפחה שלה.
למעשה, בתוך כעשור, עברה שבדיה מלהיות אחת מהמדינות הבטוחות ביותר מבחינת מקרי מוות מירי, לזו העומדת בפער גדול בראש הרשימה - 5.5 מקרי רצח לכל מיליון תושבים נרשמו בה בשנה שעברה, לעומת 0.5 בלבד בגרמניה, למשל. מספר מקרי המוות וניסיונות הרצח (363 בשנה שעברה, כמעט אחד ביום) זינקו פי שלושה בעשור האחרון. עד כה השנה נרשמו קרוב ל־150 מקרי ירי.
משטרה במקום פיצוץ בדרום שטוקהולם, שבדיה. החשד הוא שהפיצוץ כוון נגד חבר בכנופיית הפשע Foxtrot / צילום: Reuters, Stella Pictures
מגויסים בטלגרם
מומחים סיפרו לכלי התקשורת במדינה כי צעירים בני 13 ו־14 "מפותים" על ידי חברי כנופיות בשבדיה לבצע רציחות באמצעות הרשתות החברתיות, ובאמצעות הבטחות לכסף קל ולסמלי סטטוס. הדבר נעשה כאשר הכנופיות עוברות בהדרגה מחיסולים הדדיים של חברים בלבד, לנקמה ולחיסולים של בני משפחה, לפי המומחים. עלות רצח עומדת על בין 25 ל־75 אלף אירו, ורבים מהצעירים מגויסים באמצעות "טלגרם".
אחרי הגל המשמעותי של השנה שעברה התייצב ראש הממשלה השבדי אולף קריסטרסון בפני הציבור והאשים, כי "מדיניות הגירה בלתי אחראית ואינטגרציה כושלת" הם שאחראים לפשיעה הגוברת. "שבדיה מעולם לא ראתה תופעה כזו, ואף מדינה אחרת באירופה לא ראתה תופעה כזו", אמר, והאשים את מדיניות ההגירה של ממשלות העבר.
עד לאחרונה, היתה שבדיה אחת המדינות האירופיות שפתחו את שעריהן באופן הנדיב ביותר למבקשי מקלט, רבים מהם מהמזרח התיכון או מאסיה. למרות שסוגיות של הגירה ואינטגרציה מככבות בתקשורת כבר עשורים, המדינה המשיכה במדיניות זו עד לאחרונה, כאשר ממשלה חדשה הנתמכת על ידי הימין המתנגד להגירה עלתה לשלטון לפני כשנתיים. לפי הערכות, יותר ממיליון בני אדם נכנסו לשבדיה בעשור האחרון. זהו שיעור גדול במדינה שבה כ־10 מיליון תושבים בלבד.
בין אם המחנות הפוליטיים השונים מצדיקים את פתיחת הגבולות למבקשי מקלט בשם ערכים הומניטריים או בשל צורך בידיים עובדות בעתיד, או שהם מתנגדים לה, אין הרבה שאלות בנוגע לכישלון האינטגרציה. נשירה מבתי ספר, פשיעה, סמים וחברות בכנופיות הם חלק מהמאפיינים של החיים בשיכוני המהגרים שצמחו בערים גדולות בשבדיה.
אחת מהכנופיות המשמעותיות ביותר, Foxtrot, מובלת על מי שמכונה "השועל הכורדי", אזרח איראני לשעבר בשם ראווה מאג'יד שהיגר למדינה, ואז ברח לטורקיה כדי להתחמק ממעצר. כנופייה נוספת, בשם Rumba, מנוהלת גם היא מטורקיה על ידי איסמעיל עבדו, וכנופייה שלישית מנוהלת ככל הנראה מהכלא השבדי עצמו, על ידי מיכאל טנזוס, המכונה "היווני".
הסכנה לדנמרק
נכון לעכשיו, גל האלימות שהגיע לשיא לפני כשנה לא מראה סימני דעיכה משמעותיים, וכעת מאיים להתרחב לשכנותיה של שבדיה. דנמרק, בניגוד לשבדיה, סגרה את הגבולות בעקביות בפני מהגרים לא־חוקיים ומבקשי מקלט לפחות כבר שני עשורים, עם חוקים נוקשים המונעים אפילו שהייה במדינה אחרי חתונה בגיל צעיר, ביקורות בגבול עם גרמניה, מניעת תשלומי רווחה ואפילו חיוב של מבקשי המקלט להשתמש בחסכונותיהם כדי לממן את הקליטה שלהם, אם יש להם כאלה.
דנמרק הוחרגה ממדיניות ההגירה המאוחדת של האיחוד האירופי, מה שמאפשר לה לקבוע תקנות מחמירות בעצמה. אבל הכניסה לשבדים אינה בעייתית, ומאלמו משמשת כ"פרבר שינה" של קופנהגן - רבים ממי שלא הצליחו להגר לדנמרק בגלל החוקים הנוקשים מתגוררים במאלמו הסמוכה, והעיר מרכזת את שיעור המוסלמים הגבוה ביותר בשבדיה. כעת, מאיימת מלחמת הכנופיות להתרחב לדנמרק. בארבעת החודשים האחרונים דיווחו הרשויות הדניות על 25 מקרים שסוכלו בהם כנופיות דניות ש"שכרו" מתנקשים שבדים כדי "לבצע פשעים אלימים בבירת דנמרק".
לפי שר המשפטים הדני פיטר הומלגורד, "מדובר במשבר רציני ואנו נתמוך בפעילות משטרתית שמטרתה לפתור את המצב". השר לא ברר מלים בנוגע לאחריות לתופעה, ואמר כי היא "תוצאה של כישלון אינטגרציה ומדיניות החוק והסדר בשבדיה".
במסגרת שיתוף הפעולה החדש שהוכרז, שתי המדינות גם יפעלו כדי לעצור ברחבי העולם מנהיגי כנופיות ולהביא אותם למשפט, כמו גם לשלוח כוח משימה שבדי לדנמרק ולחלוק מודיעין. שבדיה גם הודיעה באופן עצמאי כי תחמיר את המאבק בכנופיות. מערכת המשפט השבדית עד כה נחשבת ל"סלחנית" כלפי קטינים, מתחת לגיל 18, מה שהפך אותם למטרה אידיאלית לגיוס לביצוע פשעים, כולל רצח.
במקרה שפוענח בשנה שעברה, ושכלל שני פיצוצים בשטוקהולם נידון בן 25 שהיה מעורב בהם לחמש שנות מאסר, בעוד שני קטינים בני 17 הושמו לכמה חודשים בלבד בבתי אומנה. "זה מפחיד שאנשים יכולים להיות כה מרושעים עד כדי לנצל ילדים וצעירים", אמר שר המשפטים הדני.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.