סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
16:00
יום המסחר בתל אביב ננעל בירידות שערים חדות. מדד ת"א 35 ירד ב-1.6%, ות"א 90 ירד בשיעור דומה. מדד ת"א נפט וגז בלט לשלילה יחד עם מדד ת"א דואליות שהשילו מערכם כ-1.9% כל אחד.
מחזור המסחר הסתכם בכ-601 מיליון שקל.
בקרב מדד ת"א 125 בלטו לשלילה מניות קמטק , פריורטק , שיכון ובינוי ורידיס , ונובה .
15:25
הירידות בתל אביב מתחזקות. מדד ת"א 35 יורד בכ-1.6% ות"א 90 יורד בשיעור דומה. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א דואליות ונפט-וגז יורדים בכ-1.8%, כל אחד.
13:50
מניות חברות תחנות כוח, בהן שוב אנרגיה, מושפעות היום (א') מהודעת רשות החשמל מיום חמישי, על שימוע לקביעת תקרת מחיר מקסימלי על תעריפי ההגנה המשולמים ליצרנים. הרשות בחנה שלוש אפשרויות פיקוח: התערבות פרטנית מול יצרנים שהפרו את התקנות, קביעת תקרה להצעות המחיר של היצרנים, וקביעת תקרה לתעריפי ההגנה. לבסוף, הוחלט על קביעת תקרה לתעריפי ההגנה המשולמים ליצרנים.
13:28
הירידות בתל אביב נמשכות. מדד ת"א 35 משיל מערכו כ-1.3% ות"א 90 יורד בשיעור דומה. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א נפט-וגז יורד בכ-1.7% בשעה זו.
12:07
בנק הפועלים דיווח הבוקר כי בימים האחרונים השלים סגירה פיננסית למימון פרויקט ליווי הקמת מלון גורדוניה חוף גולן במקומו של מתחם הלונה-גל בחוף גולן שבכינרת, אשר יתפרס על פני כ-65 דונם ויכלול כ-150 סוויטות בשני אגפים.
במסגרת העסקה, בנק הפועלים יעניק מימון בהיקף של כ-185 מיליון שקל לחברת דוגל ייזום והשקעות בע"מ אשר נמצאת בשליטת החברות עמרם אברהם ושי חי. המלון צפוי להיפתח לאורחים בחודש אוגוסט 2026. סך עלות הפרויקט נאמדת בכ-275 מיליון שקל.
11:15
המגמה האדומה בת"א נמשכת.
בקרב מניות מדד ת"א 35, קמטק מובילה את המגמה השלילית וצוללת בכ-5.5%. מניית השבבים הדואלית חזרה מוול סטריט עם פער ארביטראז' שלילי, לאור ירידות השערים החדות שנרשמו ביום שישי האחרון שגררו בין היתר את מניות השבבים מטה.
10:25
הירידות בתל אביב נמשכות. מדד ת"א 35 יורד בכ-1.4% ות"א 90 משיל מערכו כ-0.9%. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א ביומד יורד ב-1.7%, ות"א בנקים 5 יורד ב-0.8%.
בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרים סביב רמות הבסיס. אגרות החוב הממשלתיות יורדות קלות בשעה זו. התשואה ל-10 נסחרת סביב 4.78% והתשואה לשנתיים עומדת על 4.22%.
10:04
יום המסחר בתל אביב נפתח במגמה שלילית. מדד ת"א 35 יורד ב-1.3% ות"א 90 משיל מערכו 0.6%. בולט לשלילה מדד ת"א ביומד שיורד בכ-2%.
בולטות לשלילה מניות קמטק , פריורטק , פוקס אודיוקודס , ונייס .
08:24
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוק המניות
יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה שלילית, בהמשך לירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום שישי האחרון.
המסחר בבורסה בת"א ננעל ביום חמישי בעליות. מדד ת"א 35 עלה ב-1.2% ומדד ת"א 90 ב-1.6%, מדד הבנקים ב-1.5%. בלטו מדדי הנדל"ן שעלו ביותר מ-2%, מדד מניב חו"ל עלה ב-2.6%.
● הוא מהראשונים שזיהו את טרנד ההשקעות הלוהט של השוק ויש לו המלצה מה כדאי לעשות עכשיו
במסחר ביום חמישי בלטה מניית רני צים בעלייה על רקע הסכם למכירת 9% ממניותיה לחברת בית הזהב (שמנייתה ירדה בתגובה) ב-36.3 מיליון שקל, עם אופציה לרכישת מניות נוספות מצדה בהמשך.
בסיכום שבועי, מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ואילו מדד ת"א 90 עלה בכ-1.2%. בקרב המדדים הענפיים, מדדי ת"א קלינטק ות"א מניב ישראל בלטו בעלייה של כ-2%, כל אחד. מנגד, מדדי ת"א טכנולוגיה ות"א ביומד בלטו בירידה של כ-2.4%, כל אחד.
● התרגלו למלחמה? 3 גרפים שמלמדים על חזרת אמון המשקיעים, ואחד שלא
לעליית מדד ת"א קלינטק תרמה מניית דוראל אנרגיה שעלתה השבוע בכ-9.7%. לעליית מניית דוראל תרמה הודעת החברה בדבר התקשרות בהסכם עם מלווים להעמדת הלוואות גישור וערבויות למימון פרויקטים לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת.
למרות הירידה שהציג השבוע מדד ת"א 35, מתחילת השנה הוסיף המדד המרכזי כ-11%. במקביל בתקופה זו עלה מדד S&P 500 האמריקאי בכ-14%.
כאמור, בוול סטריט, המסחר ננעל ביום שישי האחרון באדום בוהק על רקע נתוני תעסוקה מאכזבים בארה"ב (הרחבה בהמשך). דאו ג'ונס ירד ב-1%, S&P 500 ירד ב-1.7% ונאסד"ק ירד ב-2.6%.
● סוכנים כפולים: כך התאדו שני מיליארד שקל של משקיעים
בסיכום שבועי, מדד ה-S&P500 רשם את השבוע הגרוע ביותר מאז מרץ 2023 עם ירידה של 4.2%, נאסד"ק ירד בכ-6% וסגר את הביצוע השבועי הגרוע ביותר מאז 2022 והדאו ג'ונס ירד בכ-2.5%.
חברת השבבים טאואר הישראלית ריכזה עניין בסוף השבוע האחרון לאחר שדווח כי צפויה לחתום על עסקת ענק בשווי כ-10 מיליארד דולר עבור פרויקט שבבים שיוקם במהרשטרה שבמערב הודו, כך הודיע ראש ממשלת הודו בפוסט ב-X ביום חמישי, לפי דיווח ברויטרס.
עוד מניית שבבים שריכזה עניין בסוף השבוע האחרון הייתה ברודקום , שצללה במעל ל-10% ביום שישי לאחר שפרסמה את תוצאותיה הכספיות לרבעון השלישי הפיסקאלי ביום חמישי לאחר המסחר.
החברה אומנם עקפה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות כאשר הרווח למניה עמד על 1.24 דולר וההכנסות הסתכמו בכ-13.07 מיליארד דולר. לעומת 12.97 מיליארד דולר צפויים ברודקום צופה הכנסות של 14 מיליארד דולר ברבעון הנוכחי, לעומת 1.36 דולר למניה על 14.04 מיליארד דולר צפויים. עם זאת, ענקית השבבים אכזבה את המשקיעים עם התחזית העתידית שלה להכנסות שהסתכמה בכ-14 מיליארד דולר לעומת התחזיות המוקדמות שעמדו על 14.04 מיליארד דולר.
גם מניית מובילאיי צללה בכ-8% לאחר שדווח כי אינטל שוקלת למכור חלק מאחזקותיה בחברה, מה שהוסיף לאי הוודאות ולמגמה השלילית במניה שצללה מתחילת השנה במעל ל-70%.
בשבוע הקרוב מניית דל תצטרף למדד ה-S&P 500 ותחליף את מניית אטסי . בעבר, מניית דל נסחרה בוול סטריט בין השנים 1996-2013 עד שהחברה הפכה לפרטית. חברת המחשבים הונפקה בשנית בשנת 2018 וכעת חוזרת להיסחר במדד הדגל של וול סטריט.
נזכיר כי המתחרה של דל במכירת שרתים עבור בינה מלאכותית, סופר מיקרו קומפיוטר , הצטרפה מוקדם יותר השנה למדד בעקבות העליות החדות שנרשמו במניה שהובילו את שווי השוק של החברה לחצות את רף ה-50 מיליארד דולר. עם זאת, סופר מיקרו הציגה לאחרונה ביצועים עגומים. בחצי שנה האחרונה המניה ירדה בכ-70%, כאשר שווי השוק שלה נכון לסוף השבוע האחרון עמד על 22.6 מיליארד דולר בלבד.
רכישת ענק בתחום אחסון הנתונים של החברה הישראלית Own (לשעבר Own Backup), שמתמחה בגיבוי מערכות ענן במקרים של התאוששות מאסון, אירועי גניבת נתונים ומתקפות סייבר. ענקית תוכנת המכירות סיילספורס רוכשת את און בתמורה לכ-2 מיליארד דולר במזומן. למעשה, היקף העסקה מגיע כמעט לכ-2.1 מיליארד דולר כיוון שהוא כולל גם את מניותיה בחברה.
בשבוע המסחר הקרוב בוול סטריט יתפרסמו דוחות של חברות ששנת הכספים שלהן לא זהה לשנה הקלנדרית, ביניהן חברות התוכנה אורקל ו-Adobe, רשת משחקי הווידאו (ומניית המם) גיימסטופ, חברת האופנה Oxford Industries וחברת הבנייה Lennar.
2. שוקי האג"ח
מדדי איגרות החוב בבורסה בת"א נסחרו ביום חמישי בעליות מתונות.
בנק דיסקונט השלים הנפקת אג"ח ונע"מ בהיקף של כ-2.8 מיליארד שקל בשוק המקומי, ולפי הודעתו במכרז נרשמו ביקושים גבוהים של כ-5.5 מיליארד שקל. סדרת האג"ח של חברת הנדל"ן המניב הזרה סטרוברי נסחרה בעלייה, בעקבות דירוג ilA פלוס ממעלות להנפקת סדרה נוספת, בסך 210 מיליון שקל.
בסיכום שבועי, מדדי תל בונד גלובל ותל גוב שקלי 5-10 בלטו בעלייה של כ-0.4%-0.5%, ומדד תל בונד דולר שעלה בכ- 0.8% בהשפעת התחזקות הדולר ביחס לשקל. מנגד, את ירידות השערים השבוע הובילו מדדי איגרות החוב הממשלתיות צמודות המדד לטווח ארוך שירדו בכ- 0.3%-0.4%.
התשואה לפידיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים נותרה כמעט ללא שינוי השבוע ועמדה על כ-4.8% ביום חמישי. זאת בשונה מהתשואה לפידיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים שירדה בכ-19 נ"ב לרמה של 3.72%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2023, והתשואה לשנתיים ירדה בכ-25 נ"ב לרמה של 3.66%. המשמעות היא שעקום התשואות האמריקאי חזר לצורתו "הנורמלית", כאשר תשואות ארוכות הטווח גבוהות יותר מתשואות קצרות הטווח, מראה שלא נראה בשנתיים וחצי האחרונות, ושיפוע העקום חזר לטרטוריה החיובית.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
במסחר במט"ח, ביום שישי האחרון השקל נחלש מול המטבעות הזרים. הדולר התחזק ב-0.6% מול השקל ועמד על 3.72 שקלים. האירו התחזק ב-0.3% ועמד על 4.13 שקלים. בסיכום שבועי, הדולר התחזק בכ-2.4% מול השקל והאירו התחזק ב-2.8% מול המטבע המקומי.
בשוק הפורקס העולמי, הדולר נחלש מול הין ב-0.8% ביום שישי האחרון. בבנק יוליוס בר התייחסו לראלי שהתרחש במטבעות האסייתיים מול הדולר לאחרונה, שהיה לדבריהם "מהיר מדי ועבר את גבול הסביר".
מחיר חבית נפט מסוג ברנט ירד בשישי בכ-2.2% ועמד על כ-71 דולר, לאחר ירידות מחיר חדות בימים האחרונים במחירי הנפט, ביוליוס בר ציינו שהרקע לכך הוא דיווחים על חזרה לשגרת ייצור הנפט בלוב. להערכתם בטווח הארוך המחירים יישארו בטווח הנמוך של 70 דולר.
4. מאקרו
בגזרת המאקרו, השבוע הסתיים עם דו"ח התעסוקה בארה"ב שפורסם ביום שישי, שהציג תמונה מעורבת בחודש אוגוסט. מתן שטרית, כלכלן ראשי בקבוצת הפניקס, התייחס לנתונים: "מצד אחד, תוספת המשרות הסתכמה ב-142 אלף לעומת צפי של 165 אלף במקביל לעדכון כלפי מטה של החודשיים הקודמים. מצד שני, שיעור האבטלה ירד מ-4.3% ל-4.2% וקצב הגידול השנתי בשכר הממוצע האיץ מ-3.6% ל-3.8%. לשוק המניות לקח זמן לעכל את דו"ח התעסוקה לאור הנתונים המעורבים, אך בסופו של דבר השוק אמר את דברו עם תגובה שלילית שמדגישה את חששות המשקיעים ממיתון.
"נתוני שוק העבודה מחזקים את ההתחייבות של הפד להתחיל בתהליך הפחתות הריבית בהחלטה הקרובה, אך לראייתנו, הירידה הקלה באבטלה יחד עם ההאצה בשכר מפחיתים את הסיכוי לתגובה אגרסיבית של 50 נ"ב. לפי התמחור בשווקים, נכון לכתיבת שורות אלה, ההסתברות להפחתת ריבית של 50 נ"ב עומדת על כ-32%. עד סוף השנה מעריכים כי הריבית תרד בכ-115 נ"ב במצטבר (4-5 הפחתות של 25 נ"ב, במהלך 3 החלטות ריבית).
"מצד אחד, הפחתת ריבית של 50 נ"ב עשויה לתת רוח גבית למניות, אך מצד שני, הפחתה אגרסיבית עשויה להצביע על כך שבפד מכירים בהאטה משמעותית של הכלכלה, וכאן מדובר באחד מהסיכונים המרכזיים היום לשוק המניות שכן אם זה המצב, תחזיות הרווח בוול סטריט עשויות להתעדכן כלפי מטה בחדות. נכון להיום, לפי FactSet, שיעור הצמיחה הצפוי ברווחים ב-2025 עומד על 15.4% - קצב שאינו מתכתב עם האטה כלכלית, וכידוע, המיקרו מושפע מהמאקרו, ולהפך".
נתוני מאקרו שיפורסמו בשבוע הקרוב בעולם כוללים בין היתר את שיעור האינפלציה בארה"ב בחודש אוגוסט, שגם בו יתעמקו המשקיעים בניסיון להבין מה תהיה ההשפעה שלו על החלטת הריבית הקרובה. על פי התחזיות המוקדמות, המדד צפוי צפוי לעלות ב-0.2% בקצב חודשי ולהוביל לירידה באינפלציה השנתית מ-2.9% ל-2.6%.
עוד יתפרסמו השבוע נתוני הצמיחה בתמ"ג ביפן, שיעור האינפלציה בסין, שיעור האבטלה והתמ"ג בבריטניה והייצור התעשייתי בגוש האירו. בחמישי הקרוב יפרסם הבנק המרכזי האירופי (ECB) את החלטת הריבית שלו.
בישראל יתפרסמו השבוע מדד אמון הצרכנים ונתוני סחר החוץ של ישראל - יבוא ויצוא של סחורות, לחודש אוגוסט.
5. תחזית
יחידת המחקר של בלקרוק התייחסה למגמות ההשקעה בבינה מלאכותית, לדאגות של משקיעים מההכנסות העתידיות של חברות הטכנולוגיה הגדולות נוכח העלייה בהוצאות ההון, ולסבלנות הנדרשת למשקיעים בשלב הבנייה של טכנולוגיית הבינה המלאכותית:
"המשקיעים מתלבטים אם ההכנסות העתידיות של חברות הטכנולוגיה והמחשוב המובילות יכולות להצדיק הוצאת הון של מיליארדי דולרים על AI. לפי בלקרוק, כאן טמון המפתח להבחין בין חברות אינדיבידואליות לבין הכלכלה ברמה הרחבה יותר. לכן, בלקרוק ממשיכה להקצות משקל עודף לתחום הבינה המלאכותית. עם זאת, בלקרוק בוחנת סימני דרך ראשונים שיכולים לשנות את השקפה זו, כמו עצירת הגידול בהכנסות או אימוץ איטי של ה-AI.
"כאשר בוחנים השקעה ב-AI של חברות בודדות, המשקיעים חייבים לבחון אם הן מנצלות את המאזנים וההון שלהן בצורה המיטבית. אך כאשר מסתכלים על הכלכלה בכללותה, יש לבחון את ההשקעה בבינה מלאכותית לפי ההכנסות הגדולות שבינה מלאכותית יכולה להניב במגוון מגזרים.
"לפי בלקרוק, למרות העצבנות בשווקים, נדרשת סבלנות. חלק מההוצאות הגדולות ביותר מיועדות להשקעה בבניית דאטה סנטרים (מרכזי נתונים) חדשים והכפלה אקספוננציאלית של כוח העיבוד. לתוכניות כאלה לוקח שנים - ולא רבעונים - כדי להגיע למימוש. לכן, ייתכן שיחלוף זמן מה עד שהוצאות ההון על בינה מלאכותית יתממשו לכדי הכנסות, כאשר כמה חברות טכנולוגיה כבר מדווחות על עלייה בהכנסות מהשקה של מוצרי AI. התוצאות של אנבידיה מדגישות כיצד פיתוח הבינה המלאכותית מתרחב: יותר ממחצית מהכנסותיה מ-AI הגיעו ממגזרים שאינם טכנולוגיה.
"בלקרוק עוקבת אחר שורה של סימנים כדי להעריך את ההשקפה האופטימית על נושא הבינה המלאכותית: ראשית, סימנים לעיכוב הצמיחה בהכנסות בחברות הבינה המלאכותית המובילות, מה שמוסיף לחשיבות של כל עונת הדו"חות. שנית, שינויים באימוץ AI , שעדיין נמוך מחוץ למגזר הטכנולוגיה. שלישית, בחינה של כל ירידה בצמיחה בארה"ב, שעלולה לדרבן את חברות הטכנולוגיה הגדולות לרסן את ההוצאות. מפת הדרכים התלת-שלבית משמשת לעקוב אחר ההשפעה של AI על הכלכלה ועל השווקים. השלב הראשון - שלב הבנייה - מתרחש כעת. בשלב השני, אימוץ בינה מלאכותית עשוי להתרחב למגזרים כמו בריאות ופיננסים. זה יכול לגרום לשלב שלישי של עלייה נרחבת בפריון, אך הגודל וההשפעה עדיין אינם ברורים".