ארבעה חודשים לאחר שברזיל השהתה את החתימה על הסכם לרכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט תמורת כ־200 מיליון דולר, הסאגה נמשכת לפי דיווחים בברזיל. מצד אחד, עומד הנשיא האנטי־ישראלי לולה שמתנגד לעסקה בגלל "תמיכה בפלסטינים", כשמנגד שר ההגנה ז'וסה מוסיו מעוניין במוצרים שנבחרו במסגרת מכרז.
● השבוע בתעשיות הביטחוניות | לסין יש מטוס חדש עם יכולות שלא נראו קודם לכן
● למי שייך הנילוס? מצרים ואתיופיה במסלול התנגשות על השליטה בנהר
לפי דיווח באתר "דפנסה", שר החוץ ושר ההגנה לשעבר שמכהן כיום כיועץ הבכיר של לולה לנושאי חוץ, סלסו אמורים, "שכנע את הנשיא" להקפיא את ההסכם, בגין התמיכה הברזילאית בפלסטינים, בעקבות המלחמה ברצועת עזה. במסגרת המכרז המקורי, אלביט אמורה להעביר לצבא ברזיל שני תותחי אטמוס לטובת בדיקות שיימשכו שנתיים, כשבסיום ההליך יתקבל האישור לחתימה על החוזה הסופי לאספקת 34 התותחים הנותרים.
מערכת אטמוס כוללת תותח הוביצר שמסוגל לירות את כל הפגזים והקליעים בעלי אישור נאט"ו 155 מ"מ, בעל טווח אפקטיבי של יותר מ-40 ק"מ עם קליעים סטנדרטיים, וכן מציע טווח מורחב עם קליעים בעזרת רקטות. במסגרת המכרז שבו זכו למעשה שתי חברות בת ברזילאיות של אלביט, ארס ו־AEL, מיועדת להשתלב התעשייה המקומית. על כן, ההערכה היא שעסקה כזו תוביל ל־400-200 משרות ישירות חדשות ו־700-400 משרות עקיפות חדשות.
למרות כל זאת, היועץ אמורים רוצה לקדם מהלך שבו הזכייה במכרז תועבר למסיימת שנייה, חברת "אקסקליבור" הצ'כית עם מערכת זוזאנה 2. הוא רואה בכך צעד נקמה להחלטת שר החוץ ישראל כ"ץ להכריז על לולה "פרסונה נון גראטה". הצעד ההוא נבע מכך שנשיא ברזיל בחר להשוות בין ישראל לבין המשטר הנאצי. עם זאת, למורת רוחו של אמורים, הדרג הביטחוני לא מסכים איתו.
מנסים להימנע מ"תקדים מסוכן"
שר ההגנה מוסיו רואה במערכת אטמוס כנכונה ביותר לצבא ברזיל, וניסה מאז אפריל לשכנע את לולה לאשר את העסקה האסטרטגית. בעת שמנגד עומד יועצו הבכיר של הנשיא לנושאים בינלאומיים, במשרד ההגנה ובצבא ברזיל רואים במצב כתוצאה מהעימות המתמשך בין לולה לבין ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, אף ששתי המדינות מנהלות יחסים דיפלומטיים מלאים. "משך השימוש במערכות הארטילריה יימשך הרבה יותר זמן מהמנדטים של שניהם", הסבירו גורמים במערכת הביטחון הברזילאית ל"דפנסה".
קו אדום שכבר הציבו במשרד ההגנה הברזילאי, הוא שלא יקבלו את העברת הזכייה לחברה הצ'כית - במטרה למנוע "תקדים מסוכן". נושא העברת הזכייה, אם בכלל, נידון בבית המשפט הפדרלי לחשבונות, שמהווה גוף מפקח על הרשות המבצעת. לבית המשפט בברזיליה הבהירו במשרד ההגנה כי בלתי אפשרי להעביר זכייה לחברה שסיימה במקום השני.
בשורה התחתונה, ההערכות הן כי העסקה תיסגר עם אלביט, למרות הכל. עסקה שכזו צפויה להביא להקמת מפעל נוסף של החברות הבנות בברזיל, לאחר שיש כבר שניים במדינה: בריו דה ז'ניירו ובריו גרנדה דו סול. שתי היחידות הראשונות מתוך ה־36 מיועדות להתבסס על 60% שייוצרו בישראל ו־40%, אך בשלב שני - היתר באופן מלא בברזיל.
נזכיר כי זו לא העסקה היחידה בין המדינות שעוררה סערה בחודשים האחרונים בין המדינות: בסוף חודש מאי דווח באתר Tecnologia & Defesa, כי צבא ברזיל הסמיך את זרוע היבשה שלו להקים קבוצת חשיבה לשינוי מועדי האספקה במסגרת החוזה לרכישת טילי נ"ט מדגם ספייק LR2 (גיל 2). טילי ספייק LR2 הם בעלי טווח של כ־5.5 ק"מ מהקרקע וכ־10 ק"מ מהאוויר.
לפי המדווח, ברזיל רכשה מרפאל לפני כשלוש שנים 100 טילים, עשרה משגרים, עשרה סימולטורים ושירותי מיכה והדרכה. החוזה כלל אספקה בשלושה שלבים: החל מהמחצית השנייה של 2023 ועד לשיא במחצית השנייה של השנה הנוכחית. בברזיל הסבירו כי טילי ספייק LR2, שחלקם כבר סופקו קודם לכן, מיועדים לכמה יחידות: ארבעה משגרים לגדוד חי"ר משוריין שמוצב בסנטה מריה, שני משגרים ליחידה נוספת מסנטה מריה, שני משגרים לגדוד טנקים מרוסריו דו סול, ושני משגרים ועשרה סימולטורים בבסיס אימוני השריון בסנטה מריה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.