שתי נקודות ציון חשובות לתקציב המדינה נקבעו לתחילת שבוע זה בפוליטיקה הישראלית. הראשונה היא פגישת ההמשך בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', לקביעת מסגרות תקציב המדינה לשנת 2025, שתואמה ליום ראשון בשעות הצהריים המאוחרות. למחרת, ייתכנסו חברי הכנסת במליאה להצבעה בקריאה ראשונה על הצעתו של סמוטריץ' לפריצת מסגרת ההוצאה לתקציב 2024.
● אחרי שהתעלם מההמלצה: בג"ץ מחייב את לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים כדי למנות נשיא לעליון
● היוזמה שתפגע במעלימי המס ותכניס מיליארדים למדינה
על פניו, מדובר בשני אירועים נפרדים, שנוגעים לשנות תקציב אחרות. אלא שהם נכרכו זה בזה בקשרים של הסכמות פוליטיות ודילים קואליציוניים. קדימון למאבקים שיצופו בחודשים הקרובים בממשלה סביב התוכניות לתקציב השנה הבאה ולאיומים להצביע נגדו, קיבלנו בימים האחרונים לקראת ההצבעות השבוע על פריצת התקציב הנוכחי.
יהדות התורה מאיימת: נחרים את ההצבעות
בדרך כלל, השותפים הקואליציוניים מתנגדים כשהאוצר מקצץ את התקציב, כפי שקרה מספר פעמים מאז תחילת המלחמה. הפעם זה הפוך: הם הערימו התנגדות דווקא לפריצת מגבלת ההוצאה והגדלת התקציב בכ־3.4 מיליארדי שקלים, שמיועדים בעיקר למימון מתווה הסיוע לתושבים המפונים עד סוף השנה.
כך, ביהדות התורה, עוצמה יהודית, ומאחורי הקלעים נראה שגם ש"ס, זיהו את הצורך הדחוף של סמוטריץ' באישור ההוצאה החריגה בתקציב 2024 כהזדמנות להוציא ממנו התחייבויות לתקציב 2025 שבפתח. עד כדי כך שיו"ר יהדות התורה, שר השיכון יצחק גולדקנופף, איים שכל חברי סיעתו יחרימו את ההצבעות שנועדו לאפשר את שיכון המשפחות המפונות - סוגיה שהוא עצמו אמור לטפל בה מתוקף תפקידי המיניסטריאלי.
ראשית, סיעת יהדות התורה איימה שלא תגיע להצבעות, בגלל מחלוקות מול האוצר והייעוץ המשפטי לממשלה על תקצוב החינוך החרדי. סמוטריץ' נפגש בבהילות עם יו"ר דגל התורה בסיעה, משה גפני, שהוא גם יו"ר ועדת הכספים ובכוחו לעכב את כל התוכניות התקציביות של האוצר. לפי חלק מהדיווחים, בפגישה הגיעו הצדדים להסכמות, אף שאלה לא אושרו רשמית.
בראש מעייניו של גפני, באופן מוצהר, עומדת שאלת תוספות במאות מיליוני השקלים לרשתות החינוך הפרטיות של המפלגות החרדיות, עם הכנסתם לתוכנית "אופק חדש" של החינוך הממלכתי. אף שזו אושרה על ידי סמוטריץ' ושר החינוך יואב קיש, היא נבלמת על ידי הייעוץ המשפטי לממשלה והדרג המקצועי באוצר. כמו כן, גפני מוטרד מחובות עבר שצברו רשתות החינוך החרדיות, שמעוניינות שהאוצר יכסה להם את הגירעון.
סיעת עוצמה יהודית לא פספסה את ההזדמנות
עוד נמצאת על הפרק הנחיית היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב־מיארה, להפסקת סבסוד מעונות יום לילדי אברכים המחויבים בגיוס תחת המצב החוקי הקיים. דיון בנושא נכנס לסדר היום בישיבת הממשלה ביום ראשון. לא בטוח כמה עוד סמוטריץ' יכול לנסות לסייע לגפני בנקודות אלה שחשובות ליהדות התורה, לאחר שכבר נלחם למענן ללא הצלחה מרובה והתעמת בגינם כמעט מול כל הפקידים הרלוונטיים, מהממונה על התקציבים יוגב גרדוס, דרך היועץ המשפטי באוצר אסי מסינג עד המשנה ליועמ"שית גיל לימון.
אולם בימים אלה, שבהם מנסחים סמוטריץ' ונתניהו את המתווה לתקציב הקרוב, יש על שולחן הדיונים שאלות פתוחות במיליארדי שקלים בין האוצר למפלגות החרדיות. גפני דאג לוודא במיני־משבר זה שסמוטריץ' יביא בחשבון את האינטרסים התקציביים של החברה החרדית, עוד הרבה לפני שהצעת התקציב תונח על שולחנו של גפני בוועדת הכספים לקראת נובמבר.
סיעת עוצמה יהודית בראשות השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, לא פספסה את ההזדמנות והצטרפה ליהדות התורה באיום להימנע מתמיכה בחקיקה הממשלתית. אצל בן גביר דרשו תוספת של כ־1.3 מיליארד שקלים למשטרה, שב"ס וכבאות, בטענה שהדבר חיוני לביטחון המדינה.
עדיין לא ברור אם משהו בעמדתו של בן גביר התרכך אחרי שהממשלה אישרה תוכנית בעלות 160 מיליון שקל לחבר מפלגתו, שר המורשת עמיחי אליהו, "לפיתוח תשתיות המורשת בעוטף עזה" - לפי הודעתו של אליהו. הדבר אושר שעות אחרי שאיים בן גביר באי־הצבעה.
המתח סביב ההצבעה על פריצת תקציב 2024 משקף מציאות מורכבת יותר הנוגעת לתקציב 2025. הדרישות שמציבות המפלגות השונות בקואליציה בפני שר האוצר סמוטריץ' מהוות סיפתח למשא ומתן המורכב הצפוי סביב תקציב השנה הבאה, שיעמוד בסימן קיצוצים למימון עלויות המלחמה הכבדות.
האתגר העומד בפני סמוטריץ' הוא לנווט בין הדרישות של שותפיו הקואליציוניים, כך שקניית אצבעותיהם לאישור המהלך הבעייתי ממילא של פתיחת התקציב הנוכחי, לא תעלה במחירים גבוהים מדי לתקציב השנה הבאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.