הפניקס סימנה יעד שאפתני: חזרה לרווחי השיא שהשיגה ב-2021

מניית הפניקס זינקה היום ב-4%, בניגוד למגמה בשוק, כשהיא משלימה עלייה של 11% מתחילת השנה • העלייה היומית במניה התרחשה בעקבות פרסום תוכנית אסטרטגית שבה סימנו בהפניקס יעד שאפתני של הגעה לרווח כולל של 2 מיליארד שקל בשנת 2027, עם תשואה להון של 18%-16%

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי
אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

מניית הפניקס  זינקה ב-4% היום (ב') בתל אביב, בניגוד למגמה בשוק, כשהיא משלימה עלייה של 11% מתחילת השנה. החברה, המתנהלת ללא גרעין שליטה, מובילה בשנים האחרונות את ענף הביטוח בישראל, עם שווי של 10 מיליארד שקל, כשהבאה אחריה, הראל, נסחרת בשווי של 7 מיליארד שקל. אולם בהפניקס, בניהול אייל בן סימון, שיש לה 3 מיליון לקוחות ומנהלת הון בהיקף של 480 מיליארד שקל - רוצים יותר. 

המשקיעים הזרים מתחילים לחזור לבורסה בתל אביב, לאחר שפספסו עליות של כ-30%
בלעדי | המשקיעה המפתיעה שרכשה מניות פנינסולה בכ-43 מיליון שקל

העלייה היומית במניה התרחשה בעקבות פרסום תוכנית אסטרטגית שבה סימנו בהפניקס יעד שאפתני של הגעה לרווח כולל של 2 מיליארד שקל בשנת 2027, עם תשואה להון של 18%-16%. לצד זאת חלוקת דיבידנד ורכישה עצמית של מניות במעל 50% מהרווח הכולל. זאת בהשוואה לרווח כולל של 1.1 מיליארד שקל ב-2023 (תשואה להון של 10.5%) ורווח של 667 מיליון במחצית הראשונה של 2024 (תשואה להון של 12.8%).

"מחברת ביטוח לקבוצת פיננסים"

נזכיר כי בשנת 2021 הפניקס כבר הרוויחה 2.3 מיליארד שקל ורשמה תשואה להון של 26.3%. אלא שנתון זה מטעה שכן אותה שנה הייתה חריגה לטובה עם ה"ריבאונד" בשוק ההון לאחר השנה של פרוץ הקורונה. רווחיהן של חברות הביטוח תלויים מאוד בביצועי שוק ההון ולכן מתאפיינים בתנודתיות גבוהה. מעבר לכך, גם התשואה להון בתחום הביטוח נמוכה יותר בהשוואה לתחומים כמו ניהול מכשירי השקעה, סוכנויות ביטוח ומתן אשראי לעסקים ולציבור.

מכאן מובן גם הרצון של הפניקס להתרחב בשנים האחרונות לתחומים נוספים. את השינוי היא מגדירה כמעבר מ"חברת ביטוח - לקבוצת פיננסים". על-פי התוכנית, מתחומי הביטוח הפניקס שואפת להגיע לרווח שנתי מייצג של 1.1-1.3 מיליארד שקל (לעומת 872 מיליון שקל בשנה שעברה), ואת הרווח מפעילויות ניהול הנכסים, ההפצה והאשראי היא רוצה להכפיל ל-700-900 מיליון שקל בשנה.

בהיקף הנכסים המנוהלים החברה רוצה להגיע ל-600 עד 650 מיליארד שקל. הפרשות החובה לפנסיה בישראל והצמיחה באפיקי החיסכון הנוספים לטווח ארוך הם מנוע חזק בדרך ליעד זה, בפרט פוליסות החיסכון, שצומחות בהפניקס בקצב של 15% בשנה.

רק בנושא אחד המנכ"ל בן סימון מקפיד לשמור על ערפול: השתתפות בניסיון לרכוש את אחת מחברות כרטיסי האשראי שנותרו על המדף, כאל או ישראכרט. מבחינתו, "השאלה היא אם זה יגדיל את התשואה על ההון".