על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● הצהרת הבכיר האיראני שרומזת על תגובת טהרן
● פצצה אלקטרומגנטית: הנשק החדש שאיראן לוטשת אליו עיניים
1ארגוני הטרור באיו"ש הופכים לנועזים ומתוחכמים יותר
"בצל המלחמה בעזה, הסכסוך באזורי יהודה ושומרון התגבר כשתוקפים פלסטינים מבצעים תקיפות נועזות ומתוחכמות יותר, וצה"ל מגדיל את היקף הפשיטות שלו על ערים פלסטיניות", נכתב בניו יורק טיימס. "האלימות מהווה את רצף ההתקפות המורכב ביותר הקשור לגדה המערבית ההפכפכה מזה שנים, לפי אנליסטים. בעוד המתקפה ביום ראשון (במעבר אלנבי) נחשבה למעשה של אדם בודד עם כוונות לא ברורות, המקרים האחרונים האחרים מצביעים על כך שקבוצות מיליטנטיות פיתחו יכולות טכניות, לוגיסטיות וארגוניות חדשות למרות מאמצים ישראליים נרחבים להכיל את ההתקוממות שלהם", נכתב.
"אם משווים את מה שקורה בשבועות האחרונים למה שהתרחש בעשור האחרון, אפשר לראות מאמץ מאורגן יותר לבצע פיגועים", צוטט איברהים דלאלשה, מנהל מרכז הורייזון, קבוצת מחקר שבסיסה ברמאללה. "מחבל עם פצצה בתרמיל, מסתובב ברחובות תל אביב, זה סימן שיש רשת שבאמת תומכת שדבר כזה יקרה". אירועים אלו הפכו סבירים יותר ככל שהמלחמה התארכה, והגבירו את השסעים הפנימיים והפגיעות החיצונית של ישראל, אמר אלון פנקס, פרשן פוליטי ישראלי ושגריר לשעבר.
במקביל, באטלנטיק התפרסמה רשימה של ההתקפות האחרונה של מתנחלים בכפרים ערבים. "אלו פעולות טרור, שנועדו להפחיד אנשים ולחולל הרס. הם אינן חלק ממבצע צבאי כלשהו, למרות שבחלק מהמקרים חיילי צה"ל נכחו ועמדו מנגד. ומעט תקריות כאלה נוטות ללכוד את תשומת הלב של התקשורת הישראלית המרכזית, שלא לדבר על כוחות הביטחון". נכתב כי אמנם "הכאוס של המלחמה עשוי להיות סיבה אחת לכך", אבל "אולי הגורם החשוב יותר הוא שהממסד הישראלי תומך באלימות מתנחלים במידה חדשה לגמרי. לא רק שצה"ל או המשטרה לא מצליחים לעצור את הפיגועים, אלא שחברי הכנסת משבחים ומעניקים להם לגיטימציה בגלוי".
מתוך הניו יורק טיימס, מאת פטריק קינגסלי. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך האטלנטיק, מאת אסף גברון. לקריאת הכתבה המלאה.
2בכיר באוניברסיטת בראון התפטר בתגובה לתכנון למשוך השקעות מישראל
"כחבר במועצת הנאמנים של אוניברסיטת בראון, אני לא מסכים עם ההצבעה הקרובה על משיכת ההשקעות מישראל", כתב בוול סטריט ג'ורנל ג'וזף אדלמן במאמר דעה, בו הודיע על התפטרותו מתפקידו זה. אדלמן הוא מיליארדר יהודי ומנהל קרן הגידור Perceptive Advisors. ב-2019 הוא החל בכהונה של 6 שנים במועצת הנאמנים של בראון. חבר הנאמנים של אוניברסיטת בראון הוא הגוף המנהל שאחראי לפקח על פעילות האוניברסיטה, הבטחת היציבות הפיננסית שלה והנחיית הכיוון האסטרטגי שלה. בבראון דיילי הרלד מצוין כי אדלמן הוא תורם גדול של האוניברסיטה, והעניק בעבר כ-1.65 מיליון דולר למחקר במדעי המוח.
"בראון ואוניברסיטאות עילית אחרות הופרעו על ידי מחאות סטודנטים בקמפוס בעקבות מלחמת ישראל-חמאס. תלמידים מפגינים קראו לבראון ולבתי ספר אחרים לחשוף ולבטל את השקעותיהם בחברות וארגונים הקשורים לישראל, וכן דרשו הפסקת אש במלחמה המתמשכת. בקרוב בראון תערוך הצבעה בנושא", נכתב בפוקס ניוז.
"אני מודאג ממה שמעידה עצם קיומה של הצבעה כזו על עמדת האוניברסיטה בנוגע לאנטישמיות הגואה בקמפוס ולתנועה פוליטית שמטרתה לערער את קיומה של ישראל", כתב אדלמן במאמרו בג'ורנל. "לישראל, כמו לכל עם, יש אחריות מוסרית להגן על אזרחיה מפני טרור, מה שהיא עושה. עם זאת, ישראל היא המדינה היחידה שצפויה להתאפק בגלל האובדן הבלתי נמנע של חיי אזרחים במלחמה", כתב. "ההצבעה הזו לא התבססה על עקרונות או עובדות, אלא על פיוס תלמידים שהפרו את חוקי בית הספר וקידמו אלימות ואנטישמיות. ההנהגה של בראון מודה שהצבעת ההדחה היא ניסיון להרגיע את הפעילים הפרו-חמאסיים הללו, שרבים מהם מיושרים עם תנועת החרם, ההסרה והסנקציות (BDS), השואפת להשמדתה של ישראל באמצעות לחץ פוליטי וכלכלי", כתב.
עוד הוסיף אדלמן כי "אין זה מקרה שלקבוצות התומכות בחרם יש קשרים עם ארגוני טרור המבקשים להשמיד את העם היהודי. בסופו של דבר, זו המטרה של תנועת ה-BDS, ואני לא יכול לקבל את ההתייחסות לתנועת שנאה כלגיטימית וראויה לשימוע. מדיניות הפייסנות של בראון לא תעבוד. זוהי כניעה לעצם השנאה שהובילה לשואה ולזוועות הבלתי נתפסות של ה-7 באוקטובר".
מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת ג'וזף אדלמן. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך פוקס ניוז, מאת ג'פרי קלארק. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך בראון דיילי הראלד, מאת אנישה קומאר. לקריאת הכתבה המלאה.
3סקר: ישראל נמצאת במקום נמוך ברשימת העדיפות של יהודי ארה"ב
"מה זה אומר שיהודים אמריקאים מדרגים את ישראל נמוך ברשימת העדיפות שלהם?" נכתב בכותרת של כתבה שפורסמה ב'פורוורד' (לשעבר ה'ג'ואיש דיילי פורוורד', והעיתון המוביל בשפה היידיש בארה"ב). "גם כשישראל נמצאת במלחמה, המדינה היהודית נותרה בגדר נושא שולי עבור רוב יהודי אמריקה. סקר בקרב אמריקאים יהודים שפורסם ביום שני מראה כי 9% מציינים את ישראל כאחד משני הנושאים החשובים להם ביותר. בקרב האורתודוקסים, המייצגים כעשירית מהאוכלוסייה היהודית בארה"ב, המספר גבוה בהרבה: 31%. זאת בהשוואה ל-8% מהרפורמים, 16% מהקונסרבטיביים ו-3% מהיהודים הבלתי קשורים ששמו את ישראל במשבצות העליונות שלהם".
נכתב כי "מיקומה הנמוך יחסית של ישראל ברשימה - מאחורי לא רק דמוקרטיה והפלות, אלא גם כלכלה, שינויי אקלים, ביטחון לאומי, אנטישמיות, הגירה ושירותי בריאות - מתיישב עם סקרי העבר של יהדות ארה"ב".
צוין כי הילי סויפר, מנכ"לית המועצה היהודית הדמוקרטית של אמריקה, שנתנה את חסות הסקר, אמרה שהדירוג של ישראל לא אומר שלבוחרים היהודים לא אכפת. שאלת סקר נוספת הראתה כי 75% מהנשאלים אמרו שהם מרגישים קשר רגשי לישראל. סויפר מסבירה כי התמיכה בישראל חשובה לבוחרים יהודים בארה"ב, אבל מאחר ומועמדים דמוקרטיים כמו קמאלה האריס כבר מראים מספיק תמיכה בישראל, מצביעים מתמקדים בנושאים אחרים. צוין כי "הסקר גם הראה כי מבין שלושת הרבעים מהנשאלים שהגדירו את עצמם כקשורים לישראל, 43% כינו את עצמם קשורים מאוד. זאת בהשוואה ל-14% שהרגישו לא קשורים מדי ו-11% שלא הרגישו קשורים כלל". הסקר הראה גם תמיכה גורפת בהסכם הפסקת אש לסיום המלחמה בעזה, עם 87% מהנשאלים בעד.
מתוך פורוורד, מאת לורן מרקואה. לקריאת הכתבה המלאה
4באו"ם מתכננים להצביע בשבוע הבא על הצעה פלסטינית נגד ישראל
לאחר שהמשלחת הפלסטינית באו"ם הגישה טיוטת החלטה ובה קריאה, בין היתר, ל"סיום הנוכחות הישראלית 'בשטחים הפלסטיניים' תוך חצי שנה", "העצרת הכללית של האו"ם צפויה לקיים בקרוב הצבעה בנושא", נכתב ברויטרס. המטרה העיקרית של ההצעה, שנכתבה על ידי הרשות הפלסטינית ושותפה עם רויטרס, היא לתמוך בחוות הדעת המייעצת של בית הדין הבינלאומי כפי שניתנה ביולי, שקבעה כי הכיבוש של ישראל בשטחים והתנחלויות פלסטיניות אינו חוקי וצריך להסתיים. "אבל בעוד שחוות הדעת המייעצת של בית המשפט העליון של האו"ם אמרה שזה צריך להיעשות 'כמה שיותר מהר', הצעת החלטת העצרת הכללית נותנת למהלך ציר זמן של שישה חודשים".
נכתב כי ביום שני ביקשו הקבוצה הערבית, הארגון לשיתוף פעולה איסלמי וארגון המדינות הבלתי-מזדהות מהעצרת הכללית של האו"ם המונה 193 חברים להצביע ב-18 בספטמבר. "הנוסח של הצעת ההחלטה בת שמונה עמודים עדיין עשוי להשתנות לפני ההצבעה". צוין כי ההצבעה תגיע ימים ספורים לפני שמנהיגי העולם יגיעו לניו יורק לכינוס השנתי שלהם באו"ם, וכי שגריר ישראל באו"ם דני דנון קרא לאסיפה הכללית "לדחות את ההחלטה המחפירה הזו על הסף ובמקום זאת לאמץ החלטה המגנה את חמאס וקוראת לשחרור מיידי של כל החטופים".
מתוך רויטרס, מאת מישל ניקולס. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.