באילו מקומות הכי טוב לגור בעולם, ולמה ישראל צנחה בדירוג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב תעביר סיוע צבאי למצרים בהיקף 1.3 מיליארד דולר, מה תהיה המדיניות של הנציגה החדשה למדיניות החוץ של האיחוד האירופי בנוגע לישראל, וישראל צנחה במדד המדינות הטובות לחיות בהן למקום 46 • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

"לא נשלח. נקודה": המדינה שמסרבת שנשק שלה יגיע לצה"ל בעזה
גרמניה מציגה: "מחסל טנקים" עם אמצעים ישראליים  

1מה מצרים מקבלת מהאמריקאים בתמורה למאמצי התיווך שלה מול חמאס?

בשל מאמצי התיווך שלה מול חמאס, הממשל האמריקאי שינה את גישתו למצרים - וכבר אינו מתנה סיוע צבאי למדינה בשיפור מוכח במצב זכויות האדם בה; כך מדווח היום הניו יורק טיימס, בהתבסס על מקורות בממשל האמריקאי.

לפי הדיווח, ארה"ב החליטה להעביר למצרים בשנה הקרובה את מלוא הסיוע הצבאי המובטח לה, בשווי של 1.3 מיליארד דולר בשנה. בעבר, בערך רבע מסכום זה היה "על תנאי", והממשל האמריקאי נדרש לדווח אם מצרים עמדה בשורת תנאים בנוגע לזכויות אדם, מעצר מתנגדי משטר ועוד. כעת, שר החוץ אנתוני בלינקן עקף את הדרישה הזו על ידי כך שהצהיר כי הסיוע צריך לזרום ללא הפרעה "בשם הביטחון הלאומי האמריקאי". ההחלטה של בלינקן מהווה שינוי-כיוון מצד הממשל, אחרי שבשנים האחרונות סכום מסוים נגרע מהסיוע בשל בעיות בתחומים אלו. "החלטתו של בלינקן מתבססת על תפקידה של מצרים כמתווכת בין חמאס לישראל", נכתב בדיווח.

מאת מייקל קרולי. מתוך ה"ניו יורק טיימס". לקריאת הכתבה המלאה. 

2האסטונית שעומדת להוביל את מדיניות החוץ של האיחוד מול ישראל

רשת החדשות הגרמנית הממשלתית דויטשה וולה (DW) הקדישה הבוקר (ה') כתבה לניסיון לנתח מה תהיה עמדתה של קאיה קאלאס, ראשת ממשלת אסטוניה לשעבר והחל מהחודש הבא הנציגה העליונה למדיניות החוץ של האיחוד האירופי בנוגע לישראל.

בסוגיה אחת מסכימים המומחים שהתראיינו לכתבה: ג'וזפ בורל, המכהן כעת בתפקיד, נתפס כ"אנטי ישראלי", וניסה להוביל סנקציות על המדינה. הם גם מסכימים כי קאלאס "צפויה לאמץ גישה מאוזנת ולשאוב את עמדתה מזו של חברות האיחוד", במקום "להביא אותה מהבית" כפי שעשה קודמה. בתפקידה כראשת ממשלת אסטוניה היא הגנה על זכותה של ישראל לצאת למלחמה בחמאס, ובמקביל הגדילה את הסיוע ההומניטרי של המדינה הקטנה ( 1.4 מיליון תושבים) לעזה.

"הדבר הטוב הוא שלאסטוניה ולקלאס אין עמדות מוצקות בשאלות שלא קשורות לרוסיה", אמר מומחה לרשת הגרמנית. ישראל מקווה כי תאמץ גישה מחמירה נגד איראן, בין היתר בשל הקשרים הצבאיים ההדוקים בין טהראן למוסקבה. "היא חותרת לקונצזנזוס, היא בונה הסכמות", אמר חבר פרלמנט אירופי לרשת.

מאת אנצ'ל ווהרה. מתוך דויטשה וולה. לקריאת הכתבה המלאה.

3בגלל המלחמה: ישראל צנחה במדד המדינות הטובות לחיות בהן

ישראל הידרדרה עשרה מקומות בדירוג השנתי של "המדינות שהכי טוב לחיות בהן" שמפרסם העיתון האמריקאי US New & World Report. הרשימה מתבססת על סקרים וראיונות עם אלפי בני אדם ברחבי העולם, הנשאלים על שורה של קריטריונים כולל חיי תרבות, איכות חיים וטיפול רפואי; כך מדווח העיתון האמריקאי. בעוד בשנה שעברה ניצבה ישראל במקום ה-36 בדירוג העולמי, השנה היא ניצבת במקום ה-46.

הדירוג התפרסם השבוע, בחמשת המקומות הראשונים ניצבות שווייץ, יפן, ארה"ב, קנדה ואוסטרליה. "ברור שזו לא הפעם הראשונה שבה ישראל נאלצה להיאבק עם התדמית הבינלאומית שלה", אמר לעיתון האמריקאי פרופ' מאוניברסיטית קוניטיקט, "אבל זו הפעם הראשונה המשבר הוא כה עמוק".

מאת טרוור באך. מתוך US News & World Report. לקריאת הכתבה המלאה. 

4ההפגנות נגד ישראל בברלין: 5,200 עבירות על החוק, 2,860 חשודים זוהו

מאז תחילת המלחמה בעזה, הרשויות בברלין מבטיחות להפגין "יד קשה" נגד מפגינים פרו-פלסטינים המתפרעים בניגוד לחוק, משחיתים אזורים ציבוריים, קוראים קריאות אסורות ולעתים מבצעים תקיפות. ההפגנות הפרו-פלסטיניות עדיין נמשכות בבירה הגרמנית מדי סוף שבוע לפחות.

כעת, נתונים שנחשפו בבילד מציגים את היקף האופרציה המשטרתית שנועדה להתמודד עם ההפגנות הללו. כוח משימה מיוחד שהוקם ב-30 באוקטובר 2023 רשם עד כה 5,260 תלונות פליליות על פשעים. מתוכן, הוא זיהה יותר מ-2,860. ההליכים נגדם מתנהלים כעת בבתי משפט. 1,569 עבירות קשורות בנזק לרכוש, 642 בהסתה (אחרי שהמדינה אסרה על מפגינים לקרוא בין היתר את הסיסמה "מהנהר עד הירדן, פלסטין תהיה חופשית"), 524 בשימוש בסמלים של ארגון טרור (כפי שחמאס מוגדר בגרמניה), 374 בהתנגדות אלימה למעצר, 290 בתקיפה פיזית -275 בהפרעה לשלום הציבור.

מאת אקסל ליר. מתוך הבילד. לקריאת הכתבה המלאה.