הכלכלן הראשי במשרד האוצר מפרסם היום (ה') את סקירת ענף הנדל"ן לחודש יולי שמאותתת על המשך התאוששות בשוק הדיור, בעיקר בשל מבצעי הקבלנים. במהלך חודש יולי, נרכשו 8,909 דירות - גידול חד של 29%, בהשוואה לרמה הנמוכה במיוחד שנרשמה ביולי אשתקד (שהיה מחודשי יולי הנמוכים ביותר במספר העסקאות מאז תחילת שנות האלפיים, על רקע עליית ריבית בנק ישראל). בהשוואה לחודש הקודם, נרשמה עלייה מתונה של 8% במספר העסקאות. בניכוי העסקאות בסבסוד ממשלתי, עמד מספר העסקאות בשוק החופשי בחודש יולי על 8,126.
● שפל במשכנתאות שצמודות לאינפלציה: "הציבור מעדיף לקבע לעצמו ודאות"
● חדשות השבוע בנדל"ן | נכשל מכרז במודיעין: איש לא הציע הצעות ל-125 דירות
● הביקוש בערי הצפון שרחוקות מהגבול דווקא גדל
בסקירה צוין כי בהשוואה היסטורית של מספר העסקאות בשוק החופשי בחודשי יולי מאז תחילת שנות האלפיים, נמצא כי יולי 2024 מדורג באמצע. "זהו דירוג יחסי גבוה יותר מאשר זה שנרשם בחודשיים הקודמים, זאת בעיקר על רקע רמה גבוהה יחסית של מכירת דירות חדשות", נכתב.
אזור באר שבע בלט במיוחד במכירות הקבלנים, כאשר נמכרו 615 דירות חדשות במחיר ממוצע של 1.7 מיליון שקל. "מדובר באחת הרמות הגבוהות ביותר במכירות הקבלנים באזור זה ב-24 השנים האחרונות, ולמעלה מרבע מהדירות שנמכרו הן בעיר נתיבות", נכתב.
עוד צוין כי יותר ממחצית הדירות באזור באר שבע נרכשו על־ידי מי שעבורם זוהי דירתם הראשונה. רמות השכר למשק בית של רוכשים אלו עומדות בממוצע על 17.6 אלף שקל (ברוטו לחודש, למשק בית).
רכישות המשקיעים בערי הצפון נמצאות בירידה חדה
רכישות המשקיעים הסתכמו ב-1,390 דירות - גידול של 36%, בהשוואה לרמה הנמוכה שנרשמה ביולי אשתקד. בהשוואה לחודש הקודם, נרשם גידול מתון של 5%. כמו כן, כשיעור מסך העסקאות, עמד משקל המשקיעים על כ-16%, המהווה עלייה של 0.6%, בהשוואה ליולי אשתקד.
הערים המובילות ברכישות המשקיעים בשבעת החודשים הראשונים של השנה הם תל אביב, ירושלים וחיפה. בעוד שתל אביב ובירושלים נרשמו שיעורי גידול של 58% ו-78%, בהתאמה, בחיפה נרשמה ירידה של 7%. נתון מעניין נוסף הוא בבית שמש, בה חל גידול חד של 117%. מנגד, ערי הצפון בולטות בירידות חדות, בפרט קריית שמונה וצפת.
מבצעי 20/80 של הקבלנים, בהם הרוכשים קונים דירה 'על הנייר', משלמים מעט בעת החתימה ואת מרבית התשלום שהדירה מוכנה באכלוס, בולטים בתזרים בפועל של החברות. על־פי הסקירה, התזרים הפוטנציאלי של הקבלנים ממכירת דירות חדשות עמד בחודש יולי על 9.1 מיליארד שקל - גבוה ריאלית ב-49%, בהשוואה ליולי אשתקד. אבל מניתוח התזרים בפועל, על בסיס דוחות מע"מ, נמצא כי זה עלה בשיעור מתון יחסית של 14%. "בכך באים לידי ביטוי, בין היתר, מבצעי המימון של הקבלנים", נכתב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.