גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם סיוע מאוסטרליה: כך תנסה קוקה קולה להפוך את פסק הדין הדרמטי נגדה

החברה המרכזית למשקאות צפויה לערער לעליון על פסק הדין שנחשף בגלובס, לפיו היא תיאלץ לשלם מאות מיליוני שקלים כמס על תשלומים שעברו למותג העולמי במסגרת הסכמי שיווק בלעדיים ● אבל פסקי דין דומים בעולם עשויים להקשות על טענותיה

משאיות קוקה קולה / צילום: איל יצהר
משאיות קוקה קולה / צילום: איל יצהר

פסק הדין של בית המשפט המחוזי בתל אביב, המחייב את החברה המרכזית למשקאות, המשווקת הבלעדית של קוקה קולה בארץ, לשלם מאות מיליוני שקלים מס על רכיב תמלוגים סמוי בתמורות ששילמה לחברה העולמית עבור רכישת תמציות, יעמוד לבחינת בית המשפט העליון במסגרת הערעור שתגיש החברה. האם יש לה סיכוי לבטל את פסק הדין שמשפיע על כל מערכת היחסים שלה עם החברה הבינלאומית?

חשיפת גלובס: קוקה קולה ישראל הפסידה בבית המשפט ותשלם מאות מיליונים למדינה 
דרך אירלנד ואיי קיימן: תכנון המס של קוקה קולה ישראל נפסל, וההשלכות דרמטיות 

התפנית האוסטרלית

לפני כחצי שנה, לקראת סוף הדיונים בערעור של קוקה קולה על חיובה במס, ביקשה רשות המסים לצרף כ"אסמכתה משפטית" פסק דין שניתן באוסטרליה וקבע כי תשלומים ששילמה חברה "מבקבקת" לפפסיקו עבור תרכיזי משקאות כללו רכיב תמלוגים. ביוני חלה תפנית בעלילה, כשבית המשפט הפדרלי הפך את הפסיקה וקבע כי התשלום לא כלל רכיב תמלוגים. לדברי עו"ד עידן דינאי, מומחה למיסוי, "רשות המסים ביקשה בעצמה להסתמך על פסק הדין שלבסוף התהפך. קוקה קולה יכולה להציג זאת, ויהיה לכך משקל".

גם רשות המסים עשויה להגיע עם פסיקה בינלאומית מטעמה. ב־2017 חשף גלובס כי הרשות מצאה תקדים ספרדי שפרטיו כמעט זהים לסיפור של קוקה קולה: רשויות המס במדריד ערכו שומה לחברת ביקבוק בדרך של ניכוי מס במקור, בגין חלק מהתשלומים שהעבירה לחברות זרות בעבור "תמציות משקה" - היינו אותם תשלומים סווגו כתמלוגים החייבים במס בספרד. גם במקרה זה לא נקבעה בהסכם של החברה תמורה בגין תמלוגים, על אף שניתנה לה זכות שימוש. בית המשפט בספרד אישר את סמכות רשות המס לסווג מחדש חלק מהתמורה ששילמה החברה כתמלוגים, ולהתעלם מהוראות החוזה המפורש.

נקודה נוספת שהחברה המרכזית תתקוף במסגרת הערעור היא הקביעה לפיה בין החברה העולמית למקומית התקיימו "יחסים מיוחדים" שבעקבותיהם רשאית רשות המסים להתערב בהסכמים ביניהן. מערכת היחסים החלה ב־1992, אז התקשרה החברה בישראל ב"הסכם ביקבוק" עם קוקה קולה ארה"ב. ההסכם חשף פיקוח הדוק של החברה האמריקאית על תהליך הכנת ושיווק המשקאות בישראל, ולא כלל התייחסות לתמורה שתשולם לחברה האמריקאית. להפך - נקבע בו מפורשות כי אין כל תמורה בגין תמלוגים, וכי לחברה הישראלית יש רק "הרשאה זמנית" לשימוש בסימני המסחר.

הכלל הוא שעל פקיד השומה לכבד את הוראות ההסכם שנכרת בין צדדים, למעט חריגים הקבועים בדיני המס, בהם סעיף 85א' לפקודת מס הכנסה הקובע כי אם בעסקה בינלאומית "מתקיימים בין הצדדים יחסים מיוחדים". הגם שהסעיף מכוון במהותו למערכות יחסים בין חברות־בנות לחברת־אם או למיזמים משותפים בין חברות, השופט מגן אלטוביה התייחס למערכת היחסים בין קוקה קולה האמריקאית לישראלית כ"מיוחדת", בהתחשב "במעורבות בין החברות... לרבות אופן ההתחשבנות".

לדברי עו"ד דינאי, יש הקביעה בעייתית. "השימוש בסעיף לא התאים לסיטואציה, כי הוא מיועד בעיקר למיסוי של מחירי העברה בין חברות קשורות, וכאן לא מתקיימים יחסים כאלה. החברות לא קשורות תאגידית, יש להן מרכזי רווח נפרדים".

עוד הוא מוסיף כי "השופט נתן משקל גבוה לכך שהחברה האמריקאית התערבה בהליך הכנסת המשקה בארץ, אך אם בודקים זכייניות אחרות מגלים שתמיד יש מעורבות של החברה הבינלאומית שרוצה לשמר את ערך המותג שלה".

חוסר ודאות עסקי

החברה המרכזית צפויה לטעון גם כי הסתמכה על קביעות רשות המסים, שבמהלך כמעט 30 שנה ערכה לה ביקורות שומה וניכויים, ונבחנה גם סוגיית התמלוגים. בכל אותן שנים קבע פקיד השומה כי הוא לא רואה בחלק מהתשלום בגין התמציות תמלוגים בגין שימוש בקניין רוחני. רק ב־2014 החליט פקיד השומה להתחיל לחייב את החברה בניכוי מס במקור בגין תשלום תמלוגים רעיוניים. "פסק הדין יוצר חוסר ודאות בקרב חברות שיש להן מותג למשווקות שלהן בישראל, ובוודאי בקרב משווקות בלעדיות", אומר עו"ד דינאי.

עוד לדברי עו"ד דינאי, בבחינת הפרקטיקה המקובלת בעולם, תשלום עבור השימוש במותג בינלאומי לא נתפס בדרך־כלל כתשלום בגין תמלוגים. "הגם שבמקרים מסוימים מייחסים שווי לעצם הזכות להיות משווק בלעדי, אותה זכות שמשולם בעבורה במקרים רבים לא נחשבת הכנסות מתמלוגים לפי ההגדרה המקובלת באמנות המס, אלא כהכנסה מעסק".

עו"ד אסא קלינג, ראש מחלקת קניין רוחני במשרד נשיץ ברנדס אמיר, דווקא סבור כי אירוע המס ברור מאוד בסיטואציה, והיא אינה חריגה ביחס לחברות אחרות. לדבריו, "מדובר בסיטואציה קלאסית בעולם הקניין הרוחני בכלל ובעולם הברנדינג בפרט. ככלל, בעלים בינלאומי של זכויות קניין רוחני נותן רישיון לסוכן מקומי, ומכוח זה הסוכן המקומי מחויב בתשלום לבעל הקניין הרוחני - תשלום עבור זכות השימוש בקניין הרוחני. תשלום זה, על־פי טיבו, יוצר אירוע מס".

לדבריו, "דוגמה יוצאת דופן לנוהג האמור היא חברת שוופס שלפני כמה שנים העבירה בעלות על הסימן המסחרי לסוכנים המקומיים בטריטוריות רבות, זאת כדי לאפשר להם להתגונן מפני ייבוא מקביל בהליכים משפטיים. ואכן, לפני כשנה בית המשפט העליון אישר ליפאורה תבורי להתגונן מפני יבוא מקביל, משהבעלות על הסימן המסחרי הועברה משוופס העולמית ליפאורה תבורי. העברת בעלות כזו עשויה לפתור גם את הבעיה המיסויית בכל הנוגע לתשלום תמלוגים על הסימן המסחרי, אבל מאידך יש להניח שהיא תיצור היבט מיסויי חדש, שכן עצם העברת הבעלות היא עסקה שחייבת במיסוי".

במקרה של קוקה קולה אין הרבה סיכוי שהיא תחשוף את הסוד המסחרי השמור שלה: המתכון למשקה הנמכר בעולם. "הצעד שעשתה שוופס הוא חריג - ככלל בעל מותג לא יוותר על שליטה בסימני המסחר שלו. קשה להאמין שחברת קוקה קולה העולמית תוותר על הבעלות על הסימן המסחרי שלה, כפי שגם לא תוותר על קניין רוחני אחר שלה כגון המתכון הסודי של הכנת המשקה - אלה מהווים את שני הנכסים החשובים ביותר של החברה", הוא אומר.

שיעור המס במחלוקת

נראה כי המחלוקת בין רשות המסים לחברה המרכזית למשקאות לא פסחה על אף מוקש מיסויי. במסגרת הפרשה עלתה גם השאלה אילו שיעורי מס להחיל על התמלוגים. ברשות התלבטו תחילה אם להחיל את שיעור המס בהתאם לאמנה בין ישראל לארה"ב (15%) או בהתאם לאמנה בין ישראל לאירלנד (10%), אבל אז השתרבב לפרשה שמה של מדינה נוספת - איי קיימן. על החשבוניות של התשלומים של קוקה קולה ישראל לחברה האירית, נכתב שמדובר בחברה שהיא סניף של חברה באיי קיימן. מאחר שישראל לא חתומה על אמנת מס עם איי קיימן, שיעור המס במקרה כזה ייקבע על־פי הדין הישראלי, שעומד על 23%.

בפסק הדין התקבלה טענת הרשות כי יש להחיל את שיעור המס הישראלי הגבוה. לדברי מומחה המס עו"ד ורו"ח ג'ק בלנגה, "אם חברה מנצלת אמנת מס לרעה דרך מעבר מדינה שלישית, ישראל מטילה את המס לפי מדינת המושב 'האמיתית' של החברה בחו"ל".

החברה המרכזית יכולה לטעון כי גם אם היה מקום לחייב בניכוי מס במקור בגין התמלוגים, יש לחייב אותה לפי המס באמנה עם אירלנד, שכן לא היה כל ניצול לרעה אלא תכנון מס לגיטימי שביצעה החברה הבינלאומית כדי לחסוך במס, כמקובל בעולם.

עוד כתבות

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

המערכת הישראלית שתשמש את חיל האוויר האמריקאי לבניית בנק מטרות

לגלובס נודע כי מערכת Earth Solver, אותה מפתחת חברת TSG הישראלית, תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים ● המערכת מאפשרת הפקת נקודות ציון תלת־ממדיות מדויקות - יכולת קריטית לשימוש במערכות חימוש מונחות

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

הכי רחוק מ-AI: שיאנית העליות כיום בוול סטריט היא רשת דיסקאונט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים