"קורבן של האירוע": החברה הקטנה שעומדת מאחורי הביפרים שהתפוצצו

גולד אפולו, שמכשירי הזימונית שלה נרכשו ע"י ארגון הטרור חיזבאללה, נוסדה בטייוואן ב-1995, בימי הזוהר של המכשירים הללו • מדובר בחברה פרטית וקטנה שהכנסותיה אינן עולות על 10 מיליון דולר בשנה • המנכ"ל מכחיש קשר לאירוע פיצוץ הביפרים וטוען כי החברה היא קורבן של האירוע

מכשירי זימונית בתצוגה של חברת גולד אפולו בטייוואן / צילום: Reuters, Ann Wang
מכשירי זימונית בתצוגה של חברת גולד אפולו בטייוואן / צילום: Reuters, Ann Wang

"אנחנו אולי לא חברה גדולה, אבל אנחנו חברה אחראית - זה מביך מאוד", כך אמר הבוקר (ד') מייסד חברת גולד אפולו הטייוואנית, הסו צ'ינג-קואנג, שמכשירי הזימוניות (פייג'רים) שלה נטלו חלק במתקפת הפיצוצים המסתורית אתמול (ג') בלבנון ובסוריה שפצעו לפי ההערכה כ- 4,000 אנשי חיזבאללה והרגו כמה מהם. צ'ינג-קואנג הכחיש לאתר רויטרס את העובדה כי החברה שהקים, חברה זעירה המעסיקה 40 עובדים בלבד בפאתיה המזרחיים של טאיפיי, יצרה את המכשירים שהיו מעורבים במתקפה וייחס אותה לזכיינית אירופאית שעוסקת בייצור והפצה בשם באק (BAC). "המוצר לא שלנו - רק המותג", אמר והוסיף כי גולד אפולו היא קורבן של האירוע. אתר החברה הוסר מהרשת כשעה קלה לאחר הכחשות המנכ"ל והמייסד. 

"זה מאוד מביך": פשיטה על יצרנית הביפרים של חיזבאללה
"צפו תגובה": המומחה שמסביר - איך בוצעה מתקפת הפייג'רים ומה יקרה עכשיו
עדיין כאן: שוק הפייג'רים העולמי בצמיחה ועמד ב־2023 על 74 מיליארד דולר
● "טרוריסטים בפאניקה": כך מסקרים בעולם את הפיצוצים בלבנון 

הזכיינית ההונגרית ששמה נקשר על ידי גולד אפולו לפרשה, BAC Consulting, הורידה לפני מספר שעות את אתר האינטרנט שלה. היא מתחזקת עמוד ברשת החברתית למקומות עבודה לינקדאין, שם מכנה את עצמה החברה כ"חברת מחקר בתחומי הסביבה, פוליטיקה ופיתוח בהיקף רחב של פעילות ומורכבות". הפרסומים של החברה באתר כלליים מאוד ועוסקים בנושאי אנרגיה ירוקה וסביבה.

גולד אפולו נוסדה בטייוואן ב-1995, בימי הזוהר של הזימוניות, כספקית של מכשירים המציגים מספרים בלבד- כמו הצגה של מספרו של הפונה או קוד מספרי כלשהו. בהמשך, ייצרה מכשירי קשר, משדרי רדיו וצגי לד. בזימוניות אלפה-נומריות, כלומר כאלה המציגות הודעת טקסט. הזימונית ששימש את המתקפה, דגם AR-924 הייתה כזו. לפני שהוסר, התפאר אתר האינטרנט של החברה כי המכשירים שלה משמשים בתי חולים, מסעדות וצוותי חירום בעולם כולו. בעמוד הויקיפדיה של החברה נכתב כי החברה מפיצה את מכשיריה לרוב מדינות אירופה, מזרח אסיה, ארה"ב, ולמדינות רבות במזרח התיכון, בהן ישראל, לבנון, איראן, איחוד האמירויות, סעודיה וירדן. היא חברה פרטית וקטנה, ועל פי אתר Tradewheel הכנסותיה אינן עולות על 10 מיליון דולר בשנה. 

ארגון הטרור חיזבאללה רכש אלפי זימוניות כדי להימנע מערוצי תקשורת גלויים וחדשניים ועל מנת להעביר הודעות מוצפנות בין הצדדים. ההודעות אמנם ניתנות ליירוט, אך גילוי מיקומם של בעלי זימונית חד כיוונית שמקבלת הודעות בלבד נחשב לבלתי אפשרי.

חיזבאללה חיפש ערוץ תקשורת בטוח, אך עתה התבררה פגיעותו. הזימוניות הושקו כבר בשנות החמישים של המאה הקודמת כאמצעי זול להעברת מסרים למשתמשים הנמצאים בשטח הפתוח גם ללא נגישות למכשירי טלפון. היא איבדה מעט מזוהרה עם התפתחות הטלפונים הניידים המאפשרים להציג הודעות טקסט בשנות האלפיים המוקדמות. גם כיום, במקומות עבודה שבהם מבקשים להפיץ מסרים באופן המוני למאות או אלפי עובדים באמצעות מכשירים זולים שעלותם עשרות או מאות שקלים בודדים - נחשבות הזימוניות לפתרון סביר, אך יותר ויותר ארגונים שהיו למשתמשים נאמנים במוצר - כמו ארגון הבריאות הבריטי NHS, מחליפים את הזימוניות במוצרי תקשורת ידידותיים יותר למשתמש.