גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית תרופות ההרזיה זינקה ב-400% בתוך ימים. האם יש לה סיכוי מול ענקיות התחום?

אישור מה־FDA לגלולת ההרזיה של חברת אפיטומי, הפך אותה בן לילה ממניה בשפל לסנסציה בבורסה בתל אביב ● המשקיעים מקווים שהיא תיכנס בסערה לתחום תרופות ההרזיה הלוהט, אבל הדרך להצלחה עוד ארוכה וכרוכה בתחרות קשה מול חברות ענק ובאתגר שיווקי

גלולת ההרזיה של אפיטומי / צילום: אתר החברה
גלולת ההרזיה של אפיטומי / צילום: אתר החברה

בימים האחרונים מתפתחת סנסנציה חדשה בבורסה בתל אביב: מניית אפיטומי . חברת הטכנולוגיה הרפואית ופתרונות ההרזיה הודיעה ביום ראשון כי קיבלה את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לגלולת ההרזיה שהיא מפתחת. ההודעה על הכניסה לאחד השווקים הלוהטים בעולם, כמו גם מצגת משקיעים שנערכה בהמשך השבוע, הלהיבו את המשקיעים, ומתחילת השבוע המניה פצחה בראלי שנדיר לראות במחוזותינו, עם עלייה של יותר מ־400% שמגלמת לחברה שווי של 417 מיליון שקל. רק לפני חודש מניית אפיטומי הייתה בשפל עם ירידה של 93% מההנפקה, כך שהזינוק הנוכחי צמצם את הפער משמעותית, אך רחוק מלסגור אותו, וכעת היא נמוכה ב־64% ממחיר ההנפקה. ביום רביעי היא נסחרה בירידות של כ־3% והיום היא מאבדת 12% נוספים, האם אפיטומי תשמור על ההייפ או שהיא תחזור לשפל?

פסיכולוגיה בלי גרוש: אלה הטעויות הנפוצות שעולות למשקיעים ביוקר
הנתונים מגלים: תסריט האימים של הכלכלנים עשוי להתגשם בישראל

החברה, בהובלת היו"ר שמעון אקהויז והמנכ"ל דן השמשוני, פיתחה כאמור גלולה המתנפחת בקיבה ויוצרת תחושת שובע. המשתמשים נוטלים את הגלולה פעמיים ביום, לפני ארוחה, כדי להפחית את כמות המזון שיצרכו באותה הארוחה. המוצר פועל נקודתית ליצירת שובע במהלך השעות שבהן המזון בקיבה, ולא כרוך בתופעות לוואי מיוחדות ככל הידוע. בניסוי שנערך במשך 24 שבועות, כ־56% מהמטופלים שהשתמשו בגלולה הפחיתו לפחות 5% ממשקלם, לעומת 36% מקבוצת הביקורת; 27% הפחיתו לפחות 10% ממשקלם ו־11% הפחיתו 15% ממשקלם. אחרי סיום הניסוי, מטופלים שכבר חוו ירידה במשקל המשיכו בנטילת הגלולה, ובעוד שלא המשיכו לרדת הם כן שמרו על הירידה למשך עוד 24 שבועות.

עם פרסום תוצאות הניסוי בגאווה גדולה על ידי אפיטומי, לפני מספר חודשים, הגיעו חדשות רעות. חברת נסטלה, השותפה שאמורה הייתה לשווק את התרופה, ביטלה את ההסכם בין החברות. נסטלה טענה כי הניסוי הצליח, אבל שהאפקט לא מספיק גדול כדי לעמוד ביעדיה. באותה התקופה, הגישה בשוק הטיפול בהשמנה הייתה כי תרופות ממשפחת ה־GLP1, שמציעות מנגנון ביולוגי לטיפול בהשמנה, בשונה מהגלולה המכאנית של אפיטומי, צפויות לכבוש את כל השוק ולהוציא משימוש פתרונות אחרים. תוספי תזונה, קבוצות תמיכה, ואפילו אינסולין - החלום של החברות והמשקיעים בתחום הוא להפוך את כל אלו ללא רלוונטים, ולפתור לחלוטין את הבעיות הבריאותיות שכרוכות במשקל עודף גבוה.

 

אפיטומי תמשיך לבלוט בשוק הלוהט?

ההתלהבות מתרופות ההרזיה עדיין בשיאה והן הפכו למילות באזז שמרגשות משקיעים בכל העולם. אבל מקומה של אפיטומי בשוק הלוהט לא בהכרח מובטח. תרופות הטיפול בהשמנה הביולוגיות, שנכנסו לשוק בשנתיים האחרונות, הן פתרון הרבה יותר דרמטי עבור המטופל מזה שמציעה אפיטומי. האפקטיביות שלהן גם היא גבוהה יותר. כך למשל, בניסוי הקליני של התרופה זפבאונד (מונג'ארו) של אלי לילי ששיווקה החל השבוע בישראל, 91% השיגו ירידה של 5% לפחות, וכ־50% השיגו ירידה של מעל 20%, רמת אפקטיביות שהגלולה של אפיטומי לא הגיעה אליה.

אבל, כפי שאפיטומי מדגישה במצגת שלה, מדובר בהצעות ערך אחרות. התרופות הקיימות לטיפול בהשמנה, מונג'ארו של לילי או ווגובי ואוזמפיק של נובו נורדיסק המשווקות גם הן בישראל, לא רק משביעות, אלא שכשהן יעילות הן משנות את כל הגישה של המטופל לאוכל. המטופלים מפסיקים להתעניין באכילה, חלקם מדווחים על שינוי פסיכולוגי של ירידה כללית בדחפים וחשקים. לתרופות לפעמים יש תופעות לוואי חמורות של בחילות ושלשולים, ובמקרים אחרים, בגלל אובדן המשקל המהיר נפגעת מסת השריר. מאידך, יש גם תופעות חיוביות מעבר למה שצפוי רק מעצם הירידה במשקל - מניעה או ריפוי של סוכרת, מניעת מחלות לב ועוד.

בצד השלילי, הידע המצטבר בשנה האחרונה מראה כי את התרופות הללו יש ליטול למשך כל החיים, אחרת בסבירות גבוהה מאוד המשקל יעלה בחזרה.

אפיטומי מקווה לשווק את הגלולה שלה לקהל יעד גדול של אנשים שמחפשים ירידה צנועה יותר במשקל תוך השפעה כוללת נמוכה יותר על חייהם. זהו שוק עצום, אבל התחרות בו גבוהה. אפיטומי תתחרה מול פתרונות שלחלקם אפקטיביות מסוימת כמו הפתרון שלה: כל תוכנית ירידה במשקל כמו 'שומרי משקל', עזרים דיגיטליים לירידה במשקל כמו 'נום', תזונאיות קליניות, וגם מול מגוון תוספי תזונה שיעילותם לא הוכחה. הגלולה של אפיטומי ממלאת את הקיבה, אך זו פונקציה שניתן למלא גם באמצעות שיטות מסורתיות יותר.

האתגר השיווקי של אפיטומי יהיה לשכנע את הצרכנים כי היא שייכת לקטגוריה של התרופות נגד השמנה, אבל טובה יותר מהן כי אין לה תופעות לוואי, ואין צורך להזריק אותה. הניסויים הקליניים שלה ואישור ה־FDA הם כלים רבי עוצמה לתמוך בטענה הזו, אך זה עדיין אתגר.

בעבר מסרה החברה בדוחותיה כי היא מתכננת למכור את המוצר במחיר של 80־120 דולר לחודש, אך סביר שהמחיר עוד יעלה. לפי המנכ"ל, יש לה מזומנים המספיקים להשלים את מערך הייצור שלה ולהשיק את המוצר. הגלולה תינתן במרשם רופא, מה שיעזור לגבש תדמית של תרופה, אבל לסבך את תהליך השיווק.

הפיתוח בקנה שהשוק חיכה לו

בשיחה עם המשקיעים שלפה אפיטומי עוד שפן מן הכובע, או יותר נכון הזכירה למשקיעים חלק מהצעת הערך שלה שאולי כבר שכחו: הגלולה המתנפחת שלה מתאימה כבססי גם לקטגוריית מוצרים חדשה. אם מעצבים אותה כך שהיא אינה נשארת בקיבה אלא מגיעה עד המעי, חונה ומתפרקת שם, היא יכולה להשתמש ככלי לשחרור מושהה של תרופות. אפיטומי מכוונת לתרופות שונות, ובראשן תרופות ה־GLP1 עצמן, שכרגע אין אפשרות לתת אותן בגלולה אלא רק בזריקה. מספר רב של חברות ענק מנסות לספק את הטיפול בגלולה במקום בזריקה, בינתיים ללא הצלחה. אפיטומי נמצאת רק בשלבים ראשונים של הפיתוח בתחום הזה, ויש סיכון שחברות אחרות יקדימו אותה או שהפיתוח לא יצליח, אבל זהו ערך נוסף שמוצע למשקיעים וכנראה דוחף מעלה את מחיר המניה.

האתגר: מי ישווק את הגלולה המבטיחה?

אבל המשוכה הגבוהה ביותר שעל אפיטומי לעבור, וזו שככל הנראה תקבע את המשך דרכה של המניה, היא השיווק. אחרי שההסכם עם נסטלה בוטל, לא ברור מי תהיה החברה שתפיץ את המוצר של אפיטומי. החברה אמנם מנהלת שיחות עם מפיצים אחרים, שצפויים לפעול במדינות שונות באירופה ובתקווה יבחר גם מפיץ אחד חזק שישווק בכל ארה"ב. אבל איכות השיווק, וההסכם שייחתם בין הצדדים, יקבעו במידה רבה את גורלה של החברה.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?