המומחית שסבורה: "כל התנאים בשלים להרחבת המלחמה בצפון"

המהלומה התודעתית שספג החיזבאללה בימים האחרונים עלולה ליצור בחיזבאללה רצון חזק להגיב כדי להציג תדמית של ארגון שלא נפגע, אומרת ד"ר פנינה שוקר, חברת פורום דבורה ומרצה במרכז האקדמי שלם ובמכללות הצבאיות • לדבריה, על ישראל לנצל את המומנטום ולהביא לשינוי המצב בגבול הצפוני

מחסן אמל''ח של חיזבאללה עולה באש לאחר תקיפות צה''ל בלבנון, לפני מספר ימים / צילום: Reuters, Aziz Taher
מחסן אמל''ח של חיזבאללה עולה באש לאחר תקיפות צה''ל בלבנון, לפני מספר ימים / צילום: Reuters, Aziz Taher

יום שני ברציפות שחיזבאללה סופגים אירועים מביכים - אתמול (ג') אלו היו הביפרים שהתפוצצו, ואילו היום אלה, לפי דיווחים, מכשירי קשר. מאות פצועים נוספים, לכל הפחות, התווספו לאלפים מאתמול שמכבידים על מערכת הבריאות הלבנונית שקורסת - עוד ללא מלחמה כוללת עם ישראל.

"צפו תגובה": המומחה שמסביר - איך בוצעה מתקפת הפייג'רים ומה יקרה עכשיו
הפיצוצים בלבנון ואיום חיזבאללה: אלה הכלים בארסנל של ארגון הטרור

בה בעת, חיזבאללה מנסה לתפקד, המזכ"ל חסן נסראללה צפוי לנאום מחר (ה') אחר הצהריים, אבל מתמודד עם השפעות תודעתיות. בעקבות רצף האירועים, נראה כי בארגון הטרור השיעי לא יודעים מהיכן תבוא המבוכה הבאה, מעבר לפגיעה המיידית ביכולות התקשורת הפנים־ארגוניות.

צילום: אלעד אקרמן
 צילום: אלעד אקרמן

"לא ניתן להפחית בערכה של פגיעה תודעתית, אולם זו צריכה להיות מלווה בפגיעה קינטית רחבה בכדי להעצים את הפגיעה הכוללת בארגון", אומרת לגלובס ד"ר פנינה שוקר, חברת פורום דבורה, מרצה במרכז האקדמי שלם ובמכללות הצבאיות, וחוקרת במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS).

לדבריה, דווקא בשל המהלומה התודעתית, עלולה להיווצר בחיזבאללה רצון להציג תדמית של ארגון שלא נפגע. "מעבר לאפקט התודעתי, צריך להסתכל קומה למעלה - על התכלית האסטרטגית. לאפקט התודעתי יש ערך, אבל כמו שתודעה נפגעת - היא עלולה להשתקם ולהפוך לחרב פיפיות. זאת, בשל הרצון לשמר את התדמית".

ד"ר שוקר מסבירה כי השפעה תודעתית הינה מוגבלת בלבד. "עבור תועלת ארוכת־טווח, נדרש למנף את ההישגים הטקטיים לתכלית האסטרטגית. איני מתעלמת מההישגים המרשימים של המתקפה על תשתית התקשורת של חיזבאללה, שכבר מילים רבות הוכברו עליה אבל על ההישגים לשרת את מטרת המלחמה שהתווספה אך לפני מספר ימים: השבת תושבי הצפון לבתיהם.

אבל לאחר הפיצוצים אתמול, שמענו שחיזבאללה לא מעוניינים במלחמה כוללת.
"אומנם זאת האמונה הרווחת , אבל במבחן התוצאה - המציאות שאותה הצפון חווה כבר כמעט שנה היא של מלחמה 'על מלא'. יישובים שלמים נחרבו, עשרות אלפי אנשים נעקרו מבתיהם וחיים כפליטים בארצם. זוהי מציאות בלתי נתפסת, שעוד יותר בלתי נתפס שהיא נמשכת במשך זמן כה רב. לאחרונה בשלה ההבנה של מקבלי ההחלטות כי כלו כל הקיצין, המאמצים להימנע מהרחבת המלחמה נכשלו, וככל הנראה שגם בשלו התנאים לכך".

לדבריה, "אם שלל פעולות טקטיות, מוצלחות ככל שיהיו, לא יתורגמו להשגת התכלית אסטרטגית, אזי הן בגדר הזדמנויות שהוחמצו. בתוך הבלבול הרב שנזרע בחיזבאללה בהצלחה רבה,ישראל צריכה לנצל הזדמנות פז שלא בוודאות תחזור ולהכות את היריב כשהתנאים נוחים לה. אם גם ככה יוצאים למלחמה, למה לא בתנאים מיטביים?"

האם נוצרה שיבוש בפעילות חיזבאללה?
"ללא ספק חל שיבוש רחב ביכולות הפיקוד והשליטה של הארגון, כמו גם בסד"כ, אולם אין לדעת לכמה זמן. גם אם מרבית הנפגעים הם במצב קל, מדובר בכמות בלתי מבוטלת של פעילים שמנוטרלת. בנוסף, כשאתה שולל מיריבך יכולת פיקוד ושליטה, גם אם לא פגעת ולו בפעיל אחד, למעשה, שללת את יכולתו להילחם. לפיכך, זוהי שעת כושר שמוכרחים לנצלה".

בכל הנוגע ליעדי המלחמה, ד"ר שוקר מציינת כי היא לא חושבת שניתן להכריע את חיזבאללה. "ממלחמת לבנון השנייה צריך ללמוד: הגדירו בה 'הכנעה של חיזבאללה' שלא הייתה יעד בר השגה. זה פופוליזם טהור ולא נחוץ כיוון שישנה נכונות גבוהה מצד הציבור להרחבת המלחמה. לאחר 11 חודשים של מלחמה בעזה במקביל להכנות למלחמה בצפון, אני רוצה להאמין שישנה גם מוכנות צבאית. לפיכך, נראה כי בשלו כל התנאים להרחבת מלחמה בצפון".